Η υπηρεσία εξοπλισμών της Νότιας Κορέας DAPA (Defense Acquisition Program Administration) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις του εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς MSAM (Medium-Surface to Air Missile) στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Το σύστημα ανέπτυξε η LIG Nex1. Το ενδιαφέρον στοιχείο του MSAM είναι ότι το βλήμα που χρησιμοποιεί αναπτύχθηκε κατόπιν τεχνικής βοήθειας και συνεργασίας από την ρωσική Almaz-Antey και βασίστηκε στο βλήμα 9M96 των S-300 και S-400.

Μια τυπική πυροβολαρχία αποτελείται από: (α) Ένα τρισδιάστατο ραντάρ παθητικής λειτουργίας (β) Ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου με ενσωματωμένο σύστημα ζεύξης δεδομένων και ικανότητα υποστήριξης εμπλοκής έως και έξι στόχους ταυτόχρονα και (γ) Έως οκτώ οκταπλούς εκτοξευτές.

Το μέγιστο βεληνεκές του MSAM είναι 40 χιλιόμετρα και το μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 20 χιλιόμετρα. Σε υπηρεσία στη Νότιο Κορέα αντικαθιστά τα HAWK (η παραγωγή του ξεκίνησε το 2018 και τα πρώτα συστήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2019).

Το Δεκέμβριο του 2019 η DAPA ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη, με ίδια μέσα, ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς (L-SAM). Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί στα $ 814,3 εκατομμύρια, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024.