Όπως αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο μας για το Scorpene, θα κλείσουμε τη σειρά των αφιερωμάτων για τις επιλογές που έχει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στον τομέα της ναυπήγησης νέων υποβρυχίων με τη σειρά υποβρυχίων SMX της γαλλικής Naval Group και ιδιαίτερα των τελευταίων εκδόσεων SMX 3.0 και SMX 3.1 εκτοπίσματος 3.000 και 3.400 τόνων, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη πρόσφατη διεθνή έκθεση «EuroNaval».

To SMX 3.0 είναι πετρελαιοκίνητο και ενσωματώνει σύστημα AIP, ενώ το SMX 3.1 είναι ηλεκτροκίνητο και δεν ενσωματώνει σύστημα AIP.  Η σειρά υποβρυχίων SMX αφορά σε εννέα (9) εκδόσεις, η μια εξέλιξη της άλλης, για επιχειρήσεις σε παράκτιο περιβάλλον, σε κλειστές θάλασσες, όπως το Αιγαίο, και σε ανοιχτές θάλασσες, όπως είναι η Μεσόγειος.

Στην κατηγορία των υποβρυχίων για κλειστές θάλασσες, τα οποία είναι κοντύτερα στις ελληνικές απαιτήσεις και ανάγκες, η ιστορία των SMX ξεκινά το 2002 με την έκδοση SMX-21 εκτοπίσματος 2.700 τόνων. Το 2004 παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση SMX-22 του ίδιου εκτοπίσματος.

Εξέλιξη του SMX-22 αποτελεί η έκδοση SMX-25 εκτοπίσματος 2.850, η οποία παρουσιάστηκε το 2010, ενώ εξέλιξη του SMX-22 είναι η έκδοση SMX 3.0 εκτοπίσματος 3.000, η οποία παρουσιάστηκε, όπως προείπαμε το 2016. Στην ίδια κατηγορία, των υποβρυχίων για χρήση σε κλειστές θάλασσας, εντάσσεται η έκδοση SMX-24 εκτοπίσματος 3.450 τόνων, η οποία παρουσιάστηκε το 2008, εξέλιξη της οποία είναι η έκδοση SMX 3.1 εκτοπίσματος των 3.400 τόνων, η οποία παρουσιάστηκε, μαζί με την έκδοση SMX 3.0 το 2016.

Στην κατηγορία των υποβρυχίων για κλειστές θάλασσες, το 2006 παρουσιάστηκε η έκδοση SMX-23 (Andrasta) εκτοπίσματος 855 τόνων. Εξέλιξη της αποτελεί η έκδοση SMX-26 (Caiman) των 800 τόνων η οποία παρουσιάστηκε το 2012. Τέλος, το 2014 παρουσιάστηκε η έκδοση SMX-27 (Ocean) των 4.750 τόνων για επιχειρήσεις σε ανοιχτές θάλασσες. Από τις παραπάνω εκδόσεις η πλέον κατάλληλη για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η έκδοση SMX 3.0 και η έκδοση SMX 3.1.

To SMX 3.0 μια ιδιαίτερη και αρκετά φουτουριστική σχεδίαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Naval Group, το 2016, τα SMX 3.0 θα είναι διαθέσιμα από το 2025 και μετά, ενώ θα ενσωματώνουν «τεχνολογίες 3.0», καλύτερο σύστημα διαχείρισης ενέργειας και βελτιωμένους αισθητήρες και σύστημα διαχείρισης μάχης. Οι τορπιλοσωλήνες θα είναι κάθετης εκτόξευσης και θα μπορούν να εκτοξεύσουν τορπίλες, βλήματα κατά πλοίων, βλήματα κατά στόχων εδάφους, νάρκες και μη-επανδρωμένα συστήματα, υποβρύχια ή εναέρια (συνολικά το υποβρύχιο, όπως και το SMX-31, έχει απόθεμα 46 όπλων).

Φυσικά θα ενσωματώνει και το 2ης γενιάς σύστημα AIP τύπου FC2G (το SMX 3.0, όχι το SMX 3.1). Σύμφωνα με τη Naval Group το SMX 3.0 θα διαθέτει εκτεταμένη ψηφιακή τεχνολογία, αυξημένο επίπεδο αυτοματισμού και εύκολες διαδικασίες υποστήριξης.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη συλλογή και την επεξεργασία των συλλεγόμενων πληροφοριών από πολλαπλές πηγές. Τα SMX 3.0/3.1 θα διαθέτουν ψηφιακά συστήματα διαχείρισης και προβολής πληροφοριών και δεδομένων με στόχο την ολοκληρωμένη καταγραφή και προβολή της τακτικής κατάστασης που επικρατεί γύρο από το υποβρύχιο. Η σχεδίαση τους είναι τέτοια ώστε να μειώνει το ηχητικό ίχνος του υποβρυχίου στο ελάχιστο. Επίσης η σχεδίαση του υποβρυχίου είναι τέτοια ώστε να μπορούν να ενσωματώνονται άμεσα, εύκολα και οικονομικά οι όποιες μελλοντικές βελτιώσεις.

To SMX-31

Επιχειρησιακά το SMX 3.0, όπως και το SMX 3.1, μπορούν να υποστηρίξουν όλες τις αποστολές ενός σύγχρονου υποβρυχίου: Κρούση, περιπολία και συλλογή πληροφοριών, υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων (μπορεί να μεταφέρει δύο ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, συνολικά 15 άτομα). Το SMX 3.1 είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο και η απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται από μπαταρίες νέας γενιάς (ιόντων λιθίου με δυνατότητα αποθήκευσης ισχύος 6 φορές μεγαλύτερης), οι οποίες τροφοδοτούν δυο (2) κινητήρες.

Τα δύο υποβρύχια έχουν παρόμοιες επιδόσεις με μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 250 μέτρα περίπου και αυτονομία 30-45 ημέρες. Ιδιαίτερα μικρές είναι και οι απαιτήσεις επάνδρωσης με το SMX 3.1, το οποίο δεν διαθέτει πύργο, να απαιτεί 15 άτομα πλήρωμα. Το SMX 3.1 έχει δυο κελύφη, το εσωτερικό, που είναι βαρύτερο και το εξωτερικό, που είναι ελαφρύτερο και ενσωματώνει όλους τους αισθητήρες του υποβρυχίου (ακουστικούς, οπτικούς και ηλεκτρομαγνητικούς).

Η σχεδίαση του SMX 3.1 ομοιάζει με αυτή της φάλαινας φυσητήρα, η οποία, σύμφωνα με τους μηχανικούς της Naval Group, έχει σχεδόν τέλειο υδροδυναμικό σχήμα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες το υποβρύχιο δεν έχει έλικα, ούτε πύργο, που συναντούμε στα συμβατικά υποβρύχια, κάτι που μειώνει το ακουστικό και μαγνητικό ίχνος του υποβρυχίου. Το SMX 3.1 θα έχει μήκος 70 μέτρα και ύψος 13,8 μέτρα.

Το χαμηλό του ίχνος καθιστά το SMX 3.1 ιδανικό για επιχειρήσεις σε περιοχές που ελέγχει ο αντίπαλος, ενώ το απόθεμα των 46 όπλων το καθιστά πολλαπλά φονικό κατά εχθρικών υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας και στόχων στο έδαφος. Εναλλακτικά, χωρίς να αποκαλύψει τη θέση του μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα συλλογής πληροφοριών για τη διάταξη των εχθρικών δυνάμεων και να διαβιβάσει αυτές τις πληροφορίες σε φίλιες ναυτικές δυνάμεις.

Ουσιαστικά τα SMX 3.0 και 3.1 αποτελούν συγκερασμό των υποβρυχίων Scorpene και Barracuda. Αμφότερα ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα των αισθητήρων και των διαδικασιών διαχείρισης μάχης. Στα υπέρ των υποβρυχίων είναι η ικανότητα τους να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του ΠΝ τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την στήριξη της άμυνας της Κύπρου. Πλεονέκτημα είναι επίσης η ικανότητα των υποβρύχιων να εκτελέσουν όλες τις σύγχρονες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ένα υποβρύχιο, ενώ η διάθεση 46 όπλων με διαφορετικές δυνατότητας, κατά υποβρυχίων, με τις τορπίλες F-21, πλοίων επιφανείας, με τα βλήματα MM-40 Block.3 Exocet, και στόχων εδάφους, με τα βλήματα SCALP-Naval, τα καθιστά πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος.

Η F21 αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 50 κόμβων την ώρα (93 χιλιόμετρα την ώρα) και εμβέλεια άνω των 50 χιλιομέτρων. Επίσης μπορεί να επιχειρεί σε βαθιά νερά, αλλά κυρίως σε παράκτιες περιοχές με υψηλό επίπεδο θορύβου και πυκνής ναυτιλίας (χρήση σε βάθη από 10 έως 500 μέτρα). Η F21 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 250 κιλών, ενώ διαθέτει προηγμένο λογισμικό, το οποίο είναι ικανό να αναγνωρίσει τα «δεδομένα» του βυθού (κοιλότητες, εσοχές, ήχοι κ.ά.).

Το βλήμα MM-40 Block.3 Exocet επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 180 χιλιόμετρα και έχει ικανότητα προσβολής στόχων (ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 165 κιλών), ενώ ο SCALP-Naval, ο οποίος χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης, επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 1.000 χιλιομέτρων.

Το μεγάλο μειονέκτημα τους είναι ότι πρόκειται για σχεδιάσεις οι οποίες δεν έχουν ναυπηγηθεί ακόμα, ενώ και το κόστος τους αναμένεται να είναι υψηλότερο των Scorpene, το οποίο κοστίζει περί τα € 500-600 εκατομμύρια.


Comments

 1. Κατα την άποψη μου πρεπει να έχουμε καλη συνεργασία με την Γαλλία κ να αφησουμε τοθς γερμανους εκτος. Ας παρουμε 4 κορβέτες Belharra κ κανα 2 υποβρύχια ακόμα. Πρεπει να γίνει η υπέρβαση.

 2. Φανταστικο υποβρυχιο. Υψηλη τεχνολογια οι Γαλλοι.

  Τι γινεται με τα 2 Type 214 που εχουμε προπληρωσει; Γινεται να ΜΗΝ τα παρουμε;

  1. Δεν υπάρχει καμιά προπληρωμή για τα 2 επιπλέον T-214. Δικαίωμα προαίρεσης είναι όταν στην επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης ακυρώθηκε ο εκσυγχρονισμός των 3 T-209.1200.

   1. Έχουμε σκάσει κοντά στα 300mill στον Σιάφα πως τον λένε επί Βενιζέλου
    Η υπόθεση ήταν τόσο βρώμικη που τη πέρασε και από Βουλή για να τη ξεπλύνει
    Δεν ήταν προαίρεση :
    Αντί να εξυχρονιστουν τα 2 αλλα 209/1200 oπως ο ΩΚΕΑΝΌΣ αποφασίστηκε να πάμε για2 καινούργια
    MEGA ΣΚʼΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΈΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΉΚΕ ΜΈΣΑ !!

    1. 132.000.000 ειχε δωσει ο Μπένυ του Σαφα. Εξ οσων γνωριζω αγνοουνται ακομα. Εννοειται οτι σε ενα ευνομουμενο κρατος ο Μπενυ δε θα γλιτωνε με τιποτα τη φυλακη.

     Η ιστορια με τo Νeptune II εχει ως εξης. Καποια στιγμη εγινε σαφες ποσο μεγαλη πατατα ηταν να εφαρμοσουν τοσο ριζικο εκσυγχρονισμο σε υποβρυχια 30 ετων, ο οποιος δεν ηταν ιδιαιτερα επιτυχης. Οποτε οι Γερμανοι που εβλεπαν οτι το προγραμμα δεν τους εβγαιβε τεχνικα, μας ειπαν να το ματαιωσουμε, να δωσουμε αλλα 150 εκατομμυρια, και να μας φτιαξουν 2 ολοκαινουρια Υ/Β χρησιμοποιωντας τα υλικα του προγραμματος. Και αρνηθηκαμε! ΥΕΘΑ ηταν τοτε ο Βαγγελας Μειμαρακης.

     1. Θυμάμαι ένα ποσο γύρω στα 280 mill

      Από ένα γρήγορο googlarisma βρήκα το ακόλουθο με ποσο κοντά σε αυτά που γραφεις

      Δείτε και ποιοι είχαν υπογράψει εκτος από τον Μπενίτο

      Για τέτοια ψιλό ποσα θα σκάσουμε τώρα??

      https://www.tovima.gr/files/1/2013/11/25/ypo.pdf

      Το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε να καταβάλει 117 εκατ. ευρώ
      στην HDW για πρόσθετα υλικά (excess materials) τα οποία η
      γερμανική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχαν αγοραστεί πριν την
      Εκτελεστική Συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων
      τύπου 209, που τελικά δεν έγινε εξαιτίας της Συμφωνίας αυτής.

   2. Μπορείτε αν γνωρίζεται να μας πείτε τι έγινε το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού? Θυμάμαι ότι είχε ακυρωθεί ενώ είχε ξεκινήσει η παραγωγή υποσυστημάτων για τα εκσυγχρονισμένα και άλλαξε η συμβαση για παραγωγή 2 νέων Τ214 με κόστος επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δεν έχουμε πληρώσει τον εκσυγχρονισμό πέραν του Ωκεανός?

 3. ε τότε Ευθύμιε τα πουλάμε το 2024 με συμφωνία από τώρα και τα 4 214.

  Από ότι κατάλαβα από το άρθρο το υποβρύχιο πρέπει να έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα 214 ακόμα και όταν τα αντιμετωπίζουν λόγω χαμηλότερου μάλλον θορύβου. Με τα πολλά απέναντι υποβρύχια πιστέυω 3-4 SMX με κατάλληλες τακτικές και Στρατηγική θα είχαμε σημαντικά πλεονεκτήματα και γιατί όχι νίκη.

 4. Αυτά δεν είναι υποβρύχια, κουκλάκια είναι.
  Ποιός δεν θα τα ήθελε? (εννοώ σε μέγεθος περίπου που έχουμε και 3-4 μεγαλύτερα για την Αν. Μεσόγειο).

 5. Εγω προτεινω να κλεισουμε 4-5 για Ανατολικη Μεσογειο και λιγο Αιγαιο.

  Και μαλιστα με αποκλειστικο συμβολαιο με τους Γαλλους. Να μην παρουν οι Τουρκοι!

 6. Φαίνεται εξαιρετικό σχέδιο και η αναχορηγία όπλων, όπως σημειώνεται δις στο άρθρο, είναι 46(!!!) όπλα. Απίστευτο νούμερο συγκρινόμενο με τα 14 του Τ214.

  Ένα μίγμα 16 τορπιλών, 16 Exoset και 14 MdCN φαίνεται όνειρο… ιδανικά για Ανατολική Μεσόγειο. Η τιμή βέβαια, θα είναι ανάλογη των δυνατοτήτων…

 7. Επειδή πόλεμος είναι μικρή η πιθανότητα να γίνει, ενώ θερμό επεισόδιο μεγαλύτερη, θα πρέπει να έχουμε οπλικά συστήματα κατάλληλα για τέτοιο ενδεχόμενο. Τα Γαλλικά υποβρύχια και οι φρεγάτες Belharra (ακόμα και με τη Γαλλική διαμόρφωση) με τα συστήματα πολέμου που έχουν είναι ότι καλύτερο για να γινουν σωστοί χειρισμοί σε ένα θερμό επεισόδιο καθώς δίνουν μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης. Λίγη σημασία έχει αν οι Belharra έχουν πλήθος αντιεροπορικών πυραύλων, αλλά η ταχύτητα του πλοίου έχει σημασία για το πόσο γρήγορα θα πάρει θέση. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα στα Ίμια. Μόνο τα Ελληνικά αεροπλάνα πετούσαν (Mirage) , μόνο τα Ελληνικά πλοία μπορούσαν να χτυπήσουν καθώς τα τουρκικά δε μπορούσαν σε τόσο μικρή απόσταση. Αποτέλεσμα να πέσει Ελληνικό ελικόπτερο και να χάσουν της ζωή τους 3 Έλληνες. Δηλαδή η η υπεροπλία της Ελλάδας δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα. Επίσης καθώς οι Τούρκοι αργά οι γρήγορα θα έχουν τα 214 θα ξέρουν και πως να τα αντιμετωπίσουν (όπως και εμείς τα δικά τους). Σχεδιασμός χρειάζεται για τις αγορές των επόμενων 15-20 ετών ώστε να υπάρξει ένας βασικό κορμός όπλων που συνεργάζονται μεταξύ τους και όχι αποσπασματικές αγορές.

  1. «Επειδή πόλεμος είναι μικρή η πιθανότητα να γίνει»
   Με αυτό διαφωνώ οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως.
   Ο πόλεμος είναι απίθανο να προκύψει για όσο οι εμπλεκόμενοι έχουν παρεμφερείς δυνατότητες και δυναμικότητα…

 8. Καλη η παρουσιαση δαιφορων τυπων υποβρυχιων, αλλα ελπιζω να ειναι σαφες σε ολους πως αν τυχον ειχαμε λεφτα για να ναυπηγησουμε νεα υποβρυχια, αυτα δενθα μπορουσαν παρα να ειναι U214, για λογους ομοιοτυπιας.

 9. Νομίζω πως αν τελικά το SMX 3 πάρει σάρκα και οστά, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να μπούμε συμπαραγωγοί! Η γαλλική ναυπηγική πάντως δείχνει να παρουσιάζει σημαντικότατη εξέλιξη!
  Και μια πρόταση! Αντί να ακούμε για κλείσιμο του Σκαραμαγκά, να δημιουργηθεί μια σχολή ναυπηγικής εντός των ναυπηγείων. Είναι πραγματικά κρίμα για να μην πω έγκλημα να χαθεί αυτή η τεχνογνωσία σε μια περίοδο που ψάχνουμε να βγούμε απο το καβούκι και να αρχίσουμε να παράγουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *