Το ζήτημα της απόκτησης σύγχρονων ταχυπλόων σκαφών για τους Αμφίβιους Καταδρομείς το έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Κατ’ επανάληψη έχοντας καταντήσει κουραστικοί. Θα το ξανά γράψουμε μήπως και ιδρώσει κανένα αυτί στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ. Είναι γεγονός πως οι Αμφίβιοι Καταδρομείς υπολείπονται σε σύγχρονα αμφίβια ταχύπλοα σκάφη μεταφοράς προσωπικού και παροχής πυρών υποστήριξης στα πλαίσια των επιχειρήσεων που καλούνται να φέρουν σε πέρας στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.

Πρόσφατα η ΓΔΑΕΕ υπέγραψε για 41 σκάφη για λογαριασμό των Αμφίβιων Καταδρομών. Για μια ακόμη φορά επιλέχθηκαν σκάφη πολιτικής σχεδίασης ελέω υποχρηματοδότησης με εγγενή μειονεκτήματα. Πρόκειται για φουσκωτά σκάφη τα οποία δεν προσφέρουν καίρια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις Μοίρες των Αμφιβίων Καταδρομών και απλώς αποτελούν τον αντικαταστάτη των παρωχημένων MAGNA 960 RIB.

Την ίδια στιγμή οι Σουηδοί Αμφίβιοι Καταδρομείς ανακοίνωσαν πως αποκτούν σκάφη με αυξημένη ισχύ πυρός ώστε να υποστηρίζουν τα τμήματα των Καταδρομών σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Συνολικά αναμένεται να αποκτηθούν περί τα 8 σκάφη με αυξημένη ισχύ πυρός που θα περιλαμβάνουν πολυβομβιδοβόλα, τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού και όλμους των 120 χιλιοστών. Τα σκάφη θα παραδοθούν τη περίοδο 2026-2027. Οι σουηδοί τις χαρακτηρίζουν ως πλωτές πυροβολαρχίες δεδομένου πως θα αποτελούν πλωτό πυροβολικό των μονάδων Αμφίβιων Καταδρομών της Σουηδίας που εδρεύουν σε Στοκχόλμη και Γκότενμπουργκ.

Σημειώνεται πως οι Σουηδοί Αμφίβιοι Καταδρομείς επιχειρούν με στρατιωτικής σχεδίασης και προδιαγραφής σκάφη τύπου CB-90.

Στα τόσα δισεκατομμύρια που δαπανώνται πόσο δύσκολο είναι να διατεθούν 100 εκατομμύρια ώστε να αποκτηθούν περί τα 25-30 σκάφη με βαρύ οπλισμό και θωράκιση; Μήπως αντί παρωχημένων αμφίβιων οχημάτων για τη 32 ΤΑΞ ΠΖΝ να προμηθευτούμε σύγχρονα σκάφη δεδομένου του ρόλου και της σημασίας των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών και της τουρκικής απειλής που εστιάζεται σε βράχους και μικρονήσια;