Παραθέσαμε χθες τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, κου Τζεφρι Πάιατ, όχι μόνο για να έχετε μία εικόνα του τι ειπώθηκε. Αλλά και γιατί στο μέλλον θα αποτελέσουν πιθανότατα αποδεικτικά στοιχεία… Αποδεικτικά στοιχεία του ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία ή σχέση όπως την ονομάζει ο κος Πάιατ, δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ελάχιστα αυτά της Ελλάδας. 

Θα υποστηρίξουμε την άποψή μας αυτή με στοιχεία. Που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Θα ακολουθήσουν και δύο συγκεκριμένα αφιερώματα που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ αυτό που επιδιώκουν να αποσπάσουν από την Ελλάδα είναι μόνο… χρήματα.

Η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις για την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών και σχεδόν ταυτόχρονα υπέγραψε και την περίφημη MDCA (Mutual Defence Cooperation Agreement). Και αυτό ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν το δυτικό σύστημα αρχιτεκτονικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξυπηρετώντας τους σκοπούς της αμερικανικής διπλωματίας.

Ως προς την MDCA σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία αυτή προβλέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων των βάσεων της Σούδας (αεροπορικής και ναυτικής) στην Κρήτη, καθώς επίσης και άλλων ελληνικών στρατιωτικών βάσεων. Πρόκειται για τις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας (επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ) και του Στεφανοβίκειου (επιθετικά ελικόπτερα), του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της προβλήτας Κ-14 στο Μαράθι της Σούδας.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η MDCA είναι αμοιβαία επωφελής. Και κυρίως, εκτιμάται ότι, με την αναβάθμιση της MDCA ενισχύεται η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και αναβαθμίζεται η σημασία της Ελλάδας για το δυτικό σύστημα ασφαλείας, με προφανή θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

Δεν απέσπασε τίποτα το συγκεκριμένο δηλαδή… Εκτός και εάν θερούμε τα M1117 Guardian ως σοβαρό αντάλλαγμα. Επιπρόσθετα, ακόμη και για τα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58 Kiowa που απέκτησε ώς πλεονάζον υλικό από τις ΗΠΑ, θα χρειαστεί να καταβάλει 32 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου να μπορέσει να τα αξιοποιήσει επιχειρησιακά, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) πρόκειται να αποκτήσει οκτώ κινητήρες T55-GA-714A από τις ΗΠΑ για τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook, έναντι 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν θα αναφερθούμε επίσης ως προς τη προοπτική παραχώρησης πλοίων Arleigh Burke για το ΠΝ ή Ticonderoga κάτι που από πλευράς των ΗΠΑ θα αποτελούσε κίνηση στρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αμυντικής ισχύος. Ακόμη και άλλων οπλικών συστημάτων για τον ΕΣ πολύ πιο χρήσιμων και αναγκαίων όπως τα MLRS/ HIMARS ή Bradley νεότερων εκδόσεων.

Γιατί το Ελληνικό πολιτικό σύστημα και κατεστημένο δεν ζήτησε προ της υπογραφής της MDCA συγκεκριμένα αμυντικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ;

Δυστυχώς οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν λάβει το παραμικρό απτό και συγκεκριμένο αμυντικό αντάλλαγμα.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, πραγματικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, έλαβε πρόσφατα μετά από έγκριση του κογκρέσου βοήθεια ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια (U.S., Israel sign $38 billion military aid package | Reuters), ενώ για την Αίγυπτο εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Fact Sheet – U.S. Military Assistance to Egypt: Separating Fact from Fiction – POMED ) για το οικονομικό έτος 2021 (FY 2021)! Και για τις δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου η έγκριση των ποσών γίνεται χωρίς καμία απολύτως δέσμευση σχετικά με το τι πρέπει να αγοράσουν από τις ΗΠΑ. Η μόνη δέσμευση που υπάρχει, είναι ότι πρέπει τα χρήματα που θα λάβουν ώς βοήθεια, να δαπανηθούν σε αμερικανικά συστήματα και όπλα.

Οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κος Πάιατ, στα ναυπηγεία της χώρας, δεν θα γίνουν δωρεάν… Θα πληρωθούν κανονικότατα από τον Έλληνα φορολογούμενο! Αν η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλειτουργήσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας δεν έχει παρά να ζητήσει δανειοδότηση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα. Ή να τα πουλήσει σε ιδιώτες έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.  

Όσο για τα προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους… Η Αμερικανική Αεροπορία εξετάζει πλέον ανοικτά το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους, ή την προμήθεια νέας κατασκευής μαχητικών F-16, τόσο για να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας του στόλου των μαχητικών της, όσο και για να αντικαταστήσει τα 700 περίπου F-35 που σκέπτεται να περικόψει. Από τα 1.763 αεροσκάφη του τύπου που προβλέπει ο σημερινός της σχεδιασμός, μελετά το ενδεχόμενο να παραγγείλει τελικά και να παραλάβει μόλις 1050 (U.S. Air Force Talks New F-16 Orders In Latest Acquisition Shake-up | Aviation Week Network )! 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η νέα αμερικανική κυβέρνηση έρχεται τώρα, δια στόματος του κυρίου Πάιατ, να μας αποδεσμεύσει το μαχητικό για το οποίο η προηγούμενη μας είχε παραπέμψει στο μέλλον, λίγους μόλις μήνες πριν! Το πρόγραμμα F-35, κατά ομολογία αξιωματούχων της Αμερικανικής Αεροπορίας, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι την έκδοση Block 4 και τις πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες (FOC-Full Operational Capability).

Όταν δε η Ελλάδα αποφασίσει ότι επιθυμεί να το εντάξει στο οπλοστάσιό της, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να διεκδικήσει και να λάβει υποκατασκευαστικό έργο (F-35 για την Ελλάδα: Χαριστική βολή για Πολεμική Αεροπορία και Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός και αν… – Defence Review). Αυτό που αφαιρέθηκε από την Τουρκία κατά την αποπομπή της από το πρόγραμμα, ή ένα μεγάλο (τουλάχιστον 70%) μέρος του.

Όσο για το ζήτημα των φρεγατών LCS/MMSC, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τίποτα. Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραλάβει άλλα σκάφη, παρά το γεγονός ότι δύο είναι σχεδόν έτοιμα και άλλα τέσσερα τουλάχιστον υπό ναυπήγηση, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης από τους κινητήρες στους υδροπροωθητές (waterjets).

Το ίδιο δε το USN έχει ανακοινώσει ότι έκρινε μη συμφέρουσα οικονομικά την αναβάθμιση των τεσσάρων πρώτων πλοίων LCS της κλάσης Freedom, στο επίπεδο εξοπλισμού μάχης των νεότερων και έτσι αποφάσισε να τα αποσύρει, κατά την περίοδο 2021-2022. Δέκα τουλάχιστον χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Η αγανάκτηση στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα LCS (αποκαλούνται Little Crappy Ships!) περισσεύει και θεωρούμε ότι αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα αποτολμήσει την αποστολή LOR στις ΗΠΑ.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς “θα ξεκλειδώσει”, αν και φανταζόμαστε… Η ουσία είναι ότι έναντι των όπλων που αναπτύσσει και διαθέτει ήδη η Τουρκία, το Πολεμικό Ναυτικό και ο ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός γενικότερα, δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο “έκπτωσης” στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και προδιαγραφές που έχουν θέσει.

Η αποστολή LOR και η απάντηση από την αμερικανική πλευρά, απλά θα καθυστερήσουν την όλη διαδικασία επιλογής, σε μία περίοδο που η Ελλάδα δεν έχει χρόνο. Έχει ήδη σπαταλήσει άσκοπα πολλά χρόνια και άλλους εννέα μήνες από τον περασμένο Ιούλιο, όταν στο παρά ένα έκανε πίσω για την υπογραφή των Belhara HN. Ένα πλοίο όπως το ήθελε το ΠΝ, πραγματικό game changer με τα συστήματα και τα όπλα που θα έφερε, για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο…

Και κάτι τελευταίο, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του κου Πάιατ. Οι στρατηγικές σχέσεις δεν πωλούνται. Συνομολογούνται και συνυπογράφονται. Από ισότιμους εταίρους και συμμάχους με κοινά συμφέροντα.

Comments

 1. Σωστότατες θέσεις που παρουσιάζει τη κατάσταση όπως είναι με τους στρατηγικούς μας συμμαχους και τα F35 MMSC που πάνε να μας φορτώσουν

  Εάν σε θεωρούν δοσμένο δεν θα σου δώσουν ΤΊΠΟΤΑ !

  Το LoR για τα μάλλον δεν έχει φύγει διότι έχει μπλέξει η κατάσταση με τα Ναυπηγεία όπως έχουμε συζητήσει σε αλλα σχόλια

  Τα χρέη είναι τόσα πολλά που η αμερικανικη πλευρά(DFC) μάλλον το ξανασκέφτεται

  Και σαφώς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμια τέτοια κίνηση εάν δεν πάρει το πρόγραμμα των φρεγατών

  Για να διατηρηθούν σε λειτουργία μερικά χρονια ακόμα αυτά τα Zombie θα σακατέψουμε το Ναυτικό επιλέγοντας ένα ακατάλληλο πλοίο ως τη νέα μέγaλh μονάδα επιφανειας για τα επόμενα χρονια

  Ποιος θα το υπογράψει αυτό ???

  1. Συμφωνώ. Και με ενδιάμεση μάλλον LCS. Ακόμη και TICO να δώσουν, το κόστος επανεξοπλισμού-υποστήριξης- συντήρησης θα είναι τεράστιο. Όσον αφορά τα ΑΒ, καλό είναι να σταματήσουν οι ονειρώξεις κάποιων…

  2. @CK
   Εχω την εντυπωση οτι το πραγμα μαλλον εχει κολλησει προσωρινα, διοτι εφθασε στα αυτια της Κομισιόν το φθινόπωρο, η οποία συνοφρυώθηκε και αρχισε να τα σκαλίζει. Και μεταξυ μας, μονο η Κομισιόν μπορει να σταματησει τον El Manco. To ΓΕΝ θα το δαμάσει, η Αντιπολιτευση ανυπαρκτη, τα ΜΜΕ εξαγορασμενα……..

   1. Η Γερμανία συνοφρυώθηκε, ουσιαστικά
    Εάν όμως επιλεγεί η δική της πρόταση θα το κάνει γαργάρα και η Κομισιόν
    θα αφήσει τα σκαλιστήρια. Αξιόπιστα και ανιδιοτελή πράγματα ,όπως συνήθως

    1. Συμφωνω οτι η Γερμανια λυνει και δενει στην Κομισιόν, και στην ΕΕ γενικοτερα.

     Υπενθυμιζω ομως οτι και οταν τα Ναυπηγεια κατασκευαζαν τα γερμανικα υποβρυχια, η Κομισιόν ειχε επιτρεψει να δουλευουν μονο ως κρατικο στρατιωτικο ναυπηγειο, με αποκλειστικο πελατη το ΠΝ, εκτος και αν επεστρεφαν τις κρατικες επιχορηγησεις.

     Γνωμη μου: 4 Οικονομικες φρεγατες γενικης χρησης απο την Ολλανδία, ή 4 γαλλικες Gowind 2500, ναυπηγημενες απο τον κατασκευαστη και οχι στην Ελλαδα. Μονο ετσι θα γινει οικονομικα, γρηγορα, και με καλη ποιοτητα κατασκευης.

     1. @NF
      Αγαπητέ φίλε με τα πλοία που προτείνεις, χάνουμε τη δυνατότητα αεραμυνας περιοχής.

   1. @Cp
    Αγαπητε @Cp, εχω βαρεθει να φωναζω οτι δεν αντεχει η τσεπη μας πλοια του 1.4 δισ. , οτι δεν χρειαζονται πλοια αεραμυνας περιοχης στο Αιγαιο, οτι στην Ανατολικη Μεσογειο μονο με υποβρυχια μπορουμε να επιχειρησουμε, και οτι τα βρεττανικα αντιτορπιλλικα αεραμυνας περιοχης κλασεως Sheffield εφαγαν αγριο ξυλο απο την Αεροπορια της Αργεντινης στα Sheffield.

    1. @NF
     Αγαπητέ φίλε,δυστυχώς η Ελλάς είναι υποχρεωμένη να κάνει μεγάλες οικονομικές θυσίες για την άμυνα της.τα τελευταία χρόνια το πάνφαγο τουρκικο κατεστημένο θελει ,εκτος απο τον εδαφικο ακρωτηριασμό ,να υφαρπαξει και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας στην αν.μεσογειο, ίσως τη μόνη οικονομική πηγή που μας έχει απομείνει ,μιας και οι κυβερνήσεις της Γ’ελληνικης δημοκρατίας με την ευγενική αρωγή των ευρωπαίων «εταιρων»μας κατέστρεψαν την ελλ.οικονομια. χωρις ισχυρο στολο(και αεροπορία)δεν μπορουμε να αμυνθουμαι .ισχυρος στολος προϋποθέτει πλοια που μπορουν να επιχειρούν περαν της γραμμης κρητης ροδου.ειναι απαραίτητη η ύπαρξη αυτών για να καλύπτουν τα υποβρύχια, όπως απαραίτητη είναι και η από αέρος κάλυψη αυτών την υ/Β.αυτο αγαπητέ διδάσκει η ιστορία της μάχης του Ατλαντικού. Οι Γερμανοί έχασαν γιατί τα δεκάδες υποβρύχια που είχαν δεν μπορούσαν να τα καλύψουν από αέρος, ούτε τα τα συνδράμουν με πλοία επιφάνειας .τωρα αναφορικά με το παράδειγμα του σεφιλντ, γνωριζεις καλυτερα απο εμενα την κατασταση που επικρατουσε στο πλοιο.ο κυβερνήτης μόλις είχε μετατεθεί από μακροχρόνια υπηρεσία σε υ/Β,ήταν απών από τη γέφυρα,ο αξ/κος φυλακής είχε εγκατασταθεί στο πι-πι ρουμ ,συστήματα εκτος λειτουργιαςκαι πάει λέγοντας.αυτο αγαπητέ ήταν κατασκήνωση όχι α/τ αεραμυνας.

     1. @Cp

      1. Πολυ αμφιβαλλω αν το Διεθνες Δικαστηριο θα μας δωσει στην Ανατολικη Μεσογειο την ΑΟΖ που δειχνουν οι υπεραισιοδοξοι χαρτες μας.

      2. Ας παμε πρωτα να εξορυξουμε το μεγαλο πετρελαϊκο κοιτασμα του Μπάμπουρα λιγο εξω απο τα χωρικα υδατα της Θασου, (αν εχουμε τα @@) και μετα συζηταμε για τα κοιτασματα που ελπιζουμε οτι «θα» ανακαλυψουμε στην Ανατολικη Μεσογειο. Kαι για εκει θελουμε «πλοια αεραμυνας περιοχης»;

      3. Τι θα κανει δηλαδη το Ναυτικο, θα παει να κατσει σαν την κλώσα πανω απο τα κοιτασματα που δεν εχουμε ανακαλυψει ακομα, για να αποτρεψει εξορυξεις που οι Τουρκοι δεν εχουν τεχνογνωσια να κανουν μόνοι τους; Πρωτον οι κυριοι του Ναυτικου θα παθουν οτι τα βρεττανικα αντιτορπιλλικα στα Φώλκλαντς, αλλα σε πολυ μεγαλυτερη κλιμακα, και δευτερον υπαρχει σοβαρη πιθανοτης οι Τουρκοι απλως να τους αγνοησουν και να χτυπησουν σε Θρακη-Κυπρο- Αιγαιο.

      4. Οι Γερμανοι εχασαν διοτι εξελιχθηκαν οι ηχοεντοπιστικες συσκευες και οι ανθυποβρυχιακες τακτικες των συμμαχων, και διοτι τους ειχαν σπασει τους κωδικους.

      5. Τα υποβρυχια μπορουν να επιβιωσουν χωρις αεροπορικη καλυψη, για αυτο βασιστηκαν σε αυτα Γερμανοί και Σοβιετικοί. Πολλω δε μαλλον οταν ειναι και αναεροβιας προωσης, που μπορουν να μεινουν δυο βδομαδες σε μεγαλα βαθη χωρις να χρειαστουν snorkelling.

      6. Δικαιλογιες του τυπου «ο αξιωματικος αεραμυνας ειχε παει για κατουρημα και ο αναπληρωτης του ειχε παει στο ΚΨΜ για φραπέ» δεν ειναι σοβαρες. Εξαλλου δεν εχασαν μονο το Σέφιλντ, εχασαν αλλα δυο (απο τα συνολικα 5) αντιτορπιλλικα αεραμυνας περιοχης, και μαλλιστα οχι απο Εξοσετ αλλα απο βομβες ελευθερας πτωσεως.

  1. @NF
   Αγαπητέ φίλε, ποιο διεθνές δικαστήριο???Εγώ πιστεύω μονο στην νομιμότητα που μας δίνει η ισχύς των Ε.Δ. ομως για να μην σε στεναχωρήσω, αν ανακηρυχθεί α.ο.ζ. με την Κύπρο είμαστε καθόλα νόμιμοι.
   Για το πετρέλαικο κοίτασμα του μπαμπουρα κι εγώ μαζί σου(θυμίζω ήταν ένα από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που ήθελε να εκμεταλλευτεί ο Γ.Παπαδοπουλος και τελικά τον εφαγε το κοιτασμα).το ναυτικό δεν πρόκειται να κάτσει σαν την κλώσα πάνω στα κοιτάσματα, αλλά θα απομακρύνει τα τουρκικά τσιμπούρια που θέλουν να τα πιούν. Οι Τούρκοι ναυπηγουν στόλο ανοιχτής θάλασσας, μέχρι αεροπλανοφόρο θέλουν.ναυπηγησεις όπως οι ΤF200,η κλάση Ι,,πλοία τέτοιου μεγέθους φανερώνουν τις φιλοδοξίες και τους σκοπούς τους, σίγουρα δεν θα τα στείλουν μεταξύ Χίου και των ακτών της κατεχόμενης Ιωνίας. .Εμείς σε αυτά με τι θα απαντήσουμε με κορβετουλες?ειδικά εσύ μου κάνει κατάπληξη που δεν καταλαβαίνεις κάτι τέτοιο.
   Τώρα στα ιστορικα,αγαπητέ τα γερμανικά υ/Β σαρωθηκαν από την συμμαχική αεροπορία που δρούσε ανεξέλεγκτα και χωρίς αντίπαλο.τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι δευτερεύοντες λόγοι.οταν βγαίναν στην επιφάνεια για να φορτίζουν μπαταρίες τους έστελναν στον πάτο της θάλασσας.αν θέλεις και κάτι άλλο και το Βισμαρκ το έχασαν γιατί δεν μπορούσαν να το καλύψουν από αέρος,από μια τορπίλη ενός αρχαίου,αλλά αποτελεσματικού διπλανού.αναφορικα με τα γεγονότα του σεφιλντ και του Σταρκ αργότερα είναι γνωστή η ιστορία.εδω αν μου επιτρέψεις και ένα ακόμη συμπέρασμα, η μη έκρηξη της πολεμική κεφαλής του πυραύλου μετά την πρόσκρουση.

 2. Να προσθέσω ότι το Πακιστάν έχει δεχθεί αμερικανική βοήθεια ύψους 30 δις δολλαρίων τα τελευταία χρόνια κατά την δήλωση Τραμπ! Επίσης η Τουρκία έχει δεχθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων την εποχή που η Ελλάδα λάμβανε αέρα κοπανιστο ως στήριξη για την μάχη των μνημονίων με τους Γερμανούς

 3. «Οταν οι Τουρκοι απειλουσαν τις πετρελαικες με βυθιση των πλοιων πριν μερικα χρονια, που ηταν ο Τζεφρυς να στειλει τον 6ο στολο??? Γιατι αερολογιες μιλαει??? Αν τα εκαναν αυτα ο Σανταμ η ο Κανταφι θα τους μπουμπουνιζαν αμεσως!!! Ουτε οι Ιρανοι τολμαν να απειλουν εμπορικα η πετρελαικα των ΗΠΑ στο στενο του Κολπου. Αλλα εδω ο Ερντογαν ειναι αμολητος με ευθυνη των ΗΠΑ. Για ποιο φ35 μιλαει?? Οταν ειναι ξεπερασμενο το 2035??? Ραφαλ και παλι Ραφαλ! Οταν ο Καμμενος ηθελε Φ15 μεταχειρισμενα για Κυπρο που ηταν ο Τζεφρυς?? Αμεσως ανταποκριθηκαν οι Γαλλοι για μεταχειρισμενα με τεχνολογικα ανωτερο αεροσκαφος. Οταν θελει ΑΒ μεταχειρισμενα το ΠΝ γιατι δεν ανακατευεται ο Τζεφρυς?? Γιατι μονο εντολες παιρνει οπως ο Στολτεμπεργκ! Γιαυτο ειναι μεγαλη ευκαιρια να τους ριξουμε ακυρο επειδη αυτοι ηταν που αμολησαν την Τουρκια να κανει ο,τι γουσταρει στην περιοχη!!» Μερικα απο τα ευστοχα σχολια που κυκλοφορουν. Ο Τζεφρυς δεν θελει τον πραγματικο εξοπλισμο της χωρας γιατι χωρις δυναμη δεν κανεις πολιτικη αλλα μονο παραχωρησεις! Περασαν τα χρονια της Κυπρου που ειχαμε μηδαμινη αποτρεπτικη ισχυ. Τωρα με την αποκτηση των Ραφαλ και Μετεορ,ακτινας 1800 και 140 χιλ αντιστοιχα, και με την αναβαθμιση του ΠΝ με Μπελαρα, Αστηρ 30 και Σκαλπ Ναβαλ ακτινας 500 χιλ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, γιατι αλλιως ερχεται ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ σε οποιον τολμησει να αγγιξει ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ.

 4. @Γιάννης Νικήτας

  ΕΥΓΕ! Έχει βγάλει μαλλί η γλώσσα μας και έχουμε πάθει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα λέγοντας και γράφοντας αντίστοιχα τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ! Όσο για την DFC η φράση «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός.,.» την περιγράφει απόλυτα. Πάντα μαγκιές με ξένο, δανεικό & αγύριστο κόλλυβα!

 5. Κάτι δεν μου αρέσει. Είναι εμφανής η προσπάθεια να μην υποσχεθεί τίποτα από αυτά που θέλουμε ώστε να μην χρεωθεί αυτός τυχόν άρνηση. Ταυτόχρονα όμως αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα, φτάνει να μην βιαζόμαστε εμείς. Προσπάθεια καθυστέρησης ώστε να μας πιάσουν με τα παντελόνια κάτω οι απέναντι ? Μήπως για να έχουν χρόνο να τα ξαναβρούν και να μας γράψουν πάλι στα μέζεά τους. Όταν εμείς δίνουμε πολύ, μα πάρα πολύ από το εθνικό μας έδαφος και παραχωρούμε λιμάνια και αεροδρόμια και τους διευκολύνουμε στα πάντα δεν θα έπρεπε να έχουν δώσει και αυτοί τα ανάλογα και όχι να μοιάζουν με τον κακό οφειλέτη » να μωρέ κάτι μου έτυχε αλλά σήμερα αύριο θα στα δώσω» και φυσικά απλώς περιμένει τον άλλο να του δώσει και εσύ δεν πρόκειται να πάρεις τίποτα από αυτά που οφείλονται ? Μήπως τελικά οι Ουσαίοι μας καθυστερούν σαν εκδούλευση προς τους απέναντι ? Γενικά έχουν μια τάση προς το παραμύθι αλλά αν γίνεται με πονηρούς σκοπούς το πράγμα αλλάζει. Ίσως για αυτό λένε για τα ναυπηγεία επειδή ξέρουν ότι θα αργήσει πολύ να φτιάξει εκεί η κατάσταση ώστε να έχουμε πλοία για την υπεράσπιση των ζωτικών μας συμφερόντων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Θα το ξαναπώ. Put your money where your mouth is. We are sick and tired of your fairy tales . And make it fast cause some people are showing how true allies look like…

  1. @Αρχίλοχος
   Αγαπητέ φίλε η όλη υπόθεση με τον πρέσβη μου θυμίζει την περίοδο του Β Π.Π.,όταν η πονηρά αλβιωνα, μας είχε φλομωσει με μεγάλα λόγια για να κάνει τη δουλειά της:»Η Ελλάς μετά το τέλος του πολέμου θα καταστεί η Αγγλία της Μεσογείου «και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Βέβαια όταν έκαναν τη δουλειά τους, την Κύπρο την κράτησαν για την πάρτι τους,τη Β.ηπειρο την ξέχασαν και τα Δωδεκάνησα, παρατριχα να τα πάρουν οι Τούρκοι,ως αμοιβή για την επιτηδεια ουδετερότητα τους!εμάς για το Ευχαριστώ μας έβαλαν να σκοτωθουμε μεταξύ μας και ως και σήμερα η πληγή να υπάρχει στο σώμα της ελλ.κοινωνιας.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥΣ,ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.αυτο που εμείς πρέπει να έχουμε ως σκοπο της εξωτερικής μας πολιτικής είναι μόνο η εξυπηρέτηση των εθνικων μας συμφερόντων. Στην παρουσα χρονικη στιγμη,ο δρόμος προς την Ουάσιγκτον, περνάει πρώτα από το Τελ Αβίβ, όταν το καταλάβουμε αυτό και οργανώσουμε και την ομογένεια τότε κανένας πρέσβης δεν θα μας δουλεύει ψιλό γαζί,όπως ο κ.τζεφρυ.
   Τέλος τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κ.Νικητα,τον έσφαξε με το βαμβάκι!!!

 6. Ο Πάιατ μου είναι συμπαθής διότι είχε πει στον Αποστολάκη οτι σε περίπτωση σύρραξης με τους απέναντι θα είμαστε μόνοι μας, φοβούμενος μήν νομίζει τότε ο Καμενος το αντίθετο, και γνωρίζοντας την τότε τάση της ηγεσίας των ΗΠΑ περι μή συμετοχής σε πολέμους.
  Καιρός είναι να ζητήσουμε απο τις ΗΠΑ τα όπλα που πραγματικά χρειαζόμαστε (MLRS, Patriot, αναβαθμιση F-16 Block50 & Block30, Apache, Sikorsky, javelin, harpoon SDB κτλ κτλ κτλ κτλ ) και ας τους φτιάξουμε ένα πακέτο 5,5 δισ με αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε.
  τα MMSC έχουν καταντησει κακόγουστο αστειο.

  1. Και τι έγινε που είπε στον Αποστολακη, ότι σε περίπτωση σύρραξης θα είμαστε μόνοι.

   Ο λογος να φτιάξουμε ένα πακέτο για την usa; ολόκληρο άρθρο δε το διάβασες; και έχεις σαν προταση να φτιάξουμε ένα πακέτο τον 5 δις;

   1. Με το άρθρο συμφωνώ απόλυτα. Το αρθρο είναι άριστο.
    Δεν θα ήθελα με τιποτα να δωσουμε 5,5 δισ για ΜΜSC (ουτε F35) . Εννούσα οτι θα μπορουσαμε με 5,5 δισ να αγορασουμε από τις ΗΠΑ, οπλα που πραγματικα χρειαζόμαστε και οχι αυτα που λεει ο πρέσβης.
    Αυτο που εγινε με τον Αποστολακη είναι οτι ο ιδιος ο πρέσβης παραδέχεται οτι δεν μας παρέχει προστασία, άρα αυτο που λέει τωρα για στρατηγική συνεργασία δεν έχει πολυ νόημα για εμας.

 7. Θα εστιασω την προσοχη σε ενα θεμα που ειιναι ενδεικτικο, γιατι με την Αμερικη σε θεματα υλικο κι πολεμικα εργαλεια/πλατφορμες πρεπει να ειμαστε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ.

  » υδροπροωθητές (waterjets) «

  Οι Κατασκευαστικη φιλοσοφια των Αμερικανων, ειτε σε πολεμικο υλικο/εργαλεια/πλατφορμες για το USNAVY, USAirforce, USArmy, κατασκευαζονται με μια ιδιετερη αντιληψη/φιλοσοφια που εξυπηρετει την Αμερικανικη αντιληψη περι διεξαγωγης μαχης κι πολεμου.

  Παραδειγμα.
  Με απλους αισθητηρες, του υγρου στοιχειου, ο συγκεκριμενος ιχνος/θορυβος που παραγεται απο τους υδροπροωθητές (waterjets), κατω απο την σταθμη του νερου, μπορει να εντοπιστει ΠΟΛΛΑ χιλιομεττρα μακρια και μαλιστα να ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ !!!!

  και το ωραιο ειναι πως αυτη την τεχνολογια οι US Navy κι οχι μονο, την χρησιμοποιουν σε σκαφη των Ειδικων Δυναμεων, αλα, Navy Seals !

  εμεις στην Ελλαδα ΔΕΝ εχουμε τις πολυτελειες που απολαμβανουν οι Αμερικανοι. Οπως:
  1-Χρηση καυσιμων (οι μηχανες σε κυρια οπλικα οχηματα/σκαφη των Αμερικανων ΕΔ, καταβροχθιζουν λες κι ειναι φαλαινες)
  2-μικρο αποτυπωμα ιχνου (ακουστικο/οπτικο/ηλεκτρομαγνητικο κλπ) – κατι που εκτος το περιβποητο φου-35, δεν λαμβανεται ως σοβαρο θεμα, δεν δινεται μεγαλη εμφαση εντος της φιλοσοφιας των Αμερικανικων ΕΔ.
  3-ΧΡΗΜΑΤΑ σε θεματα συντηρησης, ανταλακτικων κι επισκευων – Εδω η φιλοσοφια των Αμερικανων ειναι οτι χρειαζεται για να αποκατασταθει/λειτουργησει. Δηλαδη δεν τους κεγεται καρφακι…..

  Ετησιος προυπολογισμος για το πενταγωνο και λοιπες ΕΔ των ΗΠΑ, κοντευει να αγγιξει το 1 τρισεκατομμυριο USD.

  Εμεις στην Ελλαδα ΔΕΝ μπορουμε να σκεφτομαστε οπως οι Αμερικανοι. Εμεις ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ειμαστε ΛΙΤΟΙ – κυριως τετοιες εποχες που διανυουμε.

  υ.γ
  Ζητω συγνωμη προς τους λατρες προς οτι Αμερικανικο προιον, αλλα καποτε ΠΡΕΠΕΙ να ωριμασουμε κι να γινουμε σοβαροι !

  1. +1
   Δεν φτάνει που οι ΜΜΣΨ δεν θα μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια/τορπίλες, θα μπορούν να εντοπιστούν από υποβρύχια από την άλλη άκρη του Αιγαίου. Τα πρώτα πλοία που θα χάσουμε σε μια σύρραξη.
   Και με κόστος χρήσης/συντήρησης ανεκτίμητο (!!)

   1. Σε ανθυποβρυχιακη ασκηση που εγινε ανοικτα της Κρητης με τους Αμερικανους, 19 Φεβρουαριου, το Ελληνικο υποβρυχιο ΠΟΝΤΟΣ, που ειχε αναλαβει ρολο εχθρικης μοναδας, σκοπος της ασκησης ηταν να προσπαθησει να διεισδυσει κατω απο τον στολο μοναδων επιφανειας κι να καταφερει να μεινει μη αντιληπτο συν να καταφερει να πληξει καποια μοναδα.

    Ε, λοιπον οχι απλα καταφερε να μην γινει αντιληπτο απο ΟΛΕΣ τις επιφανειακες μοναδες, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ κι το USS “Porter κλασσης “Arleigh Burke”, αλλα εικονικα εβαλε/επληξε επιφανειακη μοναδα !!!!

    Το συγκεκριμενο υποβρυχιο, S119 ΠΟΝΤΟΣ, εινα ενα απο τα παλαια, σε συγκριση με τα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

    Το Ελληνικο υποβρυχιο καταφερε να αποφυγει ακομα κι απο Αμερικανικα σκαφη κλασσης “Arleigh Burke”!!

    Αυτο λεει ΠΟΛΛΑ οχι απλα για την ναυτοσυνη των Ελληνων, αλλα κι για μοναδες επιφανειας κλασσης “Arleigh Burke”.
    https://eleftherostypos.gr/ellada/716630-to-ypobryxio-pontos-dinei-mathimata-stoys-amerikanoys-ktypa-kai-diafeygei-anenoxlito/

    https://www.youtube.com/watch?v=PivL7Ix0Tp4

    1. Οι ΗΠΑ έχουν συχνά μεγάλο προβλήματα με τα συμβατικά υποβρύχια σε εικονικές επιθέσεις στα πλαίσια συνεκπαίδευσης με χώρες που χρησημοποιούν συμβατικά υποβρύχια.
     Υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου χτυπήθηκε μέχρι και το αεροπλανοφόρο απο συμβατικό γερμανικό και σουηδικό υποβρύχιο που δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν απο της αμερικανικές ανθυποβρυχιακές μονάδες. Οι Ρώσοι ξέρουν γιατί συνεχίζουν να ναυπηγούν τα συμβατικά υποβρύχια παράλληλα στα μεγαλύτερα SSN με πυρηνικό προωστικό σύστημα.

     1. Να προσθεσω.

      Αλλη μια Αμερικανικη ιδιοτητα ειναι πως προτιμουν, κυριως, εκει στο Αμερικανικο ΠΝ. να εχουν συρομενο συστημα ανθυποβρυχιου ρανταρ.

      Ενω Ευρωπη κι Ρωσσια προτιμουν το ενσωματομενο.

   1. merci αγαπητε….

    Απλα πρεπει να επαναφερουμε στον συλλογισμο μας, την περισκεψη κι τον ορθολογισμο….

    Δεν εχουμε τις πολυτελειες των αλλων.

 8. Δυστυχώς δε θα μπορούσα να μην συμφωνήσω με το άρθρο, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.
  Αν σκεφτεί κανείς τις στρατηγικές σχέσεις των Η.Π.Α με άλλες χώρες αναγνωρίζει τη διαφορά.
  Λυπάμαι κ. πρέσβη αλλά δε είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζεται τα πράγματα, μάλλον υπάρχει μια περισσότερο ετεροβαρής σχέση.

 9. Δεν είναι επιχειρήματα αυτα που αναφέρετε ..εκτος και αν νομίζετε οτι οι Γαλλοι και οι Ολλανδοι δίνουν Kiowa με ανταλλακτικά δωρεάν οπως και εκατοντάδες Μ1117 πάλι Δωρεάν …

  Ειδικά το επιχείρημα οτι Αμερικάνικο ναυτικό δεν παραλαμβάνει οπότε γιατί να πάρουμε εμεις MMSC αντιστοιχεί σε συζήτηση πιθήκων .
  Το δεν παραλαμβάνω μέχρι τα εφαρμοστή η λύση που εχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μεχρι το ότι τα πλοια δεν είναι καλά γενικά και αόριστα για αυτό και δεν παραλαμβάνει το USN που αφήνετε να εννοηθεί είναι τουλάχιστον κουτοπόνηρο.

  Εχετε ξεφύγει με τις προτιμήσεις σας .

  1. Ποιος σε πρόσβαλε εσένα για να παρομοιάσεις συνσχολιαστες με πιθήκους;Τιμιτης όλων λοιπόν και φροντίζεις να τους μαλώσεις και να τους μαζέψεις μιας και έχουν ξεφύγει οι υπόλοιποι.
   Από την γενιά του face to face στην γενιά του Facebook.
   Κρίνεις εκ ίδιων τα αλλότρια.

     1. Ολοι ξερουν οτι ειναι ενας απ τους Εφιαλτες (εχουμε πολλους δυστηχως) τις χωρας, μονο που εαν τοτε τα ελεγε μπροστα σε ολους αυτα που λεει εδω, θα ειχε παει εξορια στην καλυτερη περιπτωση.

     2. Προφανώς αν αναφέρουν χαμηλης νοημοσύνης επιχειρήματα δεν γίνετε συζητηση νοημοσύνης ανθρώπων .Η τουλάχιστον ετσι νομιζουν μερικοι δημοσιογράφοι .

    1. Που είναι οι Μπανάνες μου?????

     Το πλοίο ΔΕΝ ΜΑΣ ΚAΝΕΙ!!!

     Φέρε τη μπανάνα μου τώρα γιατί θα αρπάξω τις δικιές σου!!!

     OUGK

     1. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει δεν θα καταντήσουμε Πτήση
      που μας σβήνει τα σχόλια.
      Σοβαρευτείτε γιατί με στενοχωρήσατε.
      Να ανέβει το επίπεδο της συζήτησης αμέσως.

     2. @ CK

      Όχι χριστιανέ μου, στο Digeni αναφέρομαι.
      Παρακολουθώ τα σχόλιά του πάνω από 1 χρόνο τώρα αλλά δεν είχα καταλάβει το μέγεθος … με ξεγέλασε για πολύ καιρό

     1. κατι λεγαμε για χαρακτηρισμό πράξεων … τωρα βάζεις ταμπέλες … Παρακαλώ αν μην ξανα αναφερθείς στη πάρτι μου ουτε να διαβάζεις τα ποστ μου αφού δεν σου αρέσει ,,,

     2. Aπ τη στιγμη που γραφεις και ειναι προς ολους αναγνωσιμα, κανω αυτο που πρατει η συνειδηση μου, και η αγαπη μου για την πατριδα και τους συνανθρωπους μου που αγαπανε αυτη τη χωρα και δε πουλανε τη μανα τους για καποια χιλιαρικα.

  2. Aγαπητέ Digenis

   Οι απόψεις ΟΛΩΝ είναι σεβαστές και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τις καταθέτουν.
   Το ίδιο ισχύει και με τις δικές σου…

   Θεωρώ ότι έχεις άδικο ώς πρός τα επιχειρήματα του άρθρου. οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί δεν παρέχουν αυτά που παρέχουν οι ΗΠΑ. Δεν διατηρούν όμως βάσεις και δυνάμεις στη χώρα μας, προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναφέρονται τα παραδείγματα χρηματοδότησης του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

   Φυσικά η ευθύνη για το ότι δεν έχει ανταλλάγματα, άρα πραγματικό αντίκρισμα , η MDCA δεν ανήκει μόνο στους Αμερικανούς. Ανήκει και στους Έλληνες πολιτικούς συνολικά…

   Όσο για το ότι δεν είναι επιχείρημα το ό,τι δεν τα παραλαμβάνει το Αμερικανικό Ναυτικό και πάλι θα διαφωνήσω…

   Όταν ο μεγαλύτερος χρήστης ενός συστήματος έχει επίσημα δημοσιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια και το τεράστιο κόστος που έχει επωμιστεί από την επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση, δεν είναι δυνατόν εσύ να έχεις κατατάξει το ίδιο σύστημα μεταξύ των υποψηφίων προς αγορά για το Πολεμικό Ναυτικό…

   Είναι παράλογο σε βαθμό που προκαλεί υποψίες… Λογικό δεν είναι;

   Και τέλος… Δέχομαι ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με όποιο κόστος, αν και δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αυτό. Γιατί να περιμένουμε την αποκατάσταση τους σε ένα σκάφος που και από πλευράς εξοπλισμού αποστολής είναι υποδεέστερο από όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές σχεδιάσεις αντίστοιχου ή και μικρότερου εκτοπίσματος (Α200, Gowind, Sigma);

   1. Ερχεσε στα λόγια μου Dimos … Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοι πρώτων δεν δίνουν γιατι δεν έχουν υλικό οπως οι αμερικανοι και δευτερον παμε με αυτους που εχουν για να καλύψουμε τις αναγκες εμας που ειναι παρα πολλές στο ΣΞ ..

    Να στο πω αλλιώς, δεν με πολυ καίει αν η MMSC HN ειναι λίγο υποδεεστερη απο την Bel . Αν το ΠΝ την διαλέξει και έρθουν ενα σωρό άλλα μέσα για το ΣΞ τοτε θα πω μπράβο … Για 16 πιθανός υπερτιμολογημένα Aster 30 δεν θα χάσω το Αμερικάνικο υλικό …

    Αν παλι ειναι δυσανάλογο και δεν αξιζει τον κοπο κοιταμε αλλου …Αλλα αυτο δεν εχει φανεί .Προς το παρον το μεγαχειρισμενο υλικο ειναι καλο και ερχετε (M117 και Kiowa) …

  3. Φίλε πολλές μεταλλάξεις έχεις στα γραφόμενα σου.
   Η είσαι διχασμένη προσωπικότητα η από κάπου τα παίρνεις και έρχεσαι εδώ και υποστηρίζεις- διαφημίζεις τις αλουμινότρατες.
   Κράτα την γνώμη σου για τον εαυτό σου,οι πίθηκοι εδώ δεν γουστάρουμε το ύφος σου.

 10. ΠΕΣΤΑ ΠΕΣΤΑ!!!!!!
  ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟ ΣΟΥ!!!!
  ΦΩΝΑΞΤΕΤΟ ΔΙΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΦΑΓΏΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΆΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΜCS είναι καιλεπουρια!!!!!!
  ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ

 11. Μερικά σκόρπια σχόλια.

  (α) Το «ισότιμοι εταίροι» είναι μόνο στο φαντασιακό μας. Δεν γίνεται να είσαι ισότιμος με το άλλο που είναι 50 φορές πιο ισχυρός. Ας γίνουμε ρεαλιστές αν είναι να κερδίσουμε κάτι.

  (β) Στρατηγική σχέση υπάρχει, όπως υπάρχει και στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία όμως. Μην το ξεχνάμε αυτό. Το «στρατηγικό» του θέματος απ την οπτική των ΗΠΑ έχει να κάνει κυρίως με την Ρωσία, κι εδώ ακριβώς είναι που υπάρχει μια επικάλυψη συμφερόντων μέσω East Med. Απ την δική μας οπτική δεν υπάρχει κάτι το στρατηγικό, αν και η ενδεχόμενη κατασκευή του East Med ίσως δώσει τελικά και σε μας κάποια στρατηγικά οφέλη.

  (γ) Όσον αφορά την βοήθεια, δεν είναι μόνο τα Kiowa. Βοηθάνε κι αλλού, και την ΜΥΑ, και τις ειδικές δυνάμεις, έστω κι αν οι ασκήσεις και το υλικό κι όλα που μας προσφέρουν είναι για νηοψίες κι εξασφάλιση των Θαλασσίων οδών. Μπορεί να μην βοηθάει έναντι της Τουρκίας, αλλά μην το υποτιμάμε.

  (δ) Αν θέλουμε «να μας παίξουν μπάλα» ίσως πρέπει κι εμείς να γίνουμε λίγο πιο τολμηροί. Λελογισμένα πιο τολμηρή, αλλά σίγουρα πιο τολμηροί. Προς το παρόν σε ό,τι κι αν έχουμε συμμετάσχει ως σύμμαχοι, μόνο μάγειρες, υγειονομικούς και χτίστες στέλνουμε ε? Κι ακόμα συζητάμε να στείλουμε μια ομάδα επαγγελματιών εθελοντών στο Μάλι..

  (3) Τέλος, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση επαναχάραξης των στοχεύσεών τους στην περιοχή, κι αυτή την στιγμή που μιλάμε έχουν επιδοθεί σε παζάρι με την Τουρκία. Πολλά θα εξαρτηθούν απο αυτή την διαδικασία, η οποία μπορεί να κρατήσει και χρόνια.

  (4) Για την Πρεσποσυμφωνία δεν συμφωνώ, πιστεύω πως ήταν απ τις λίγες φορές που τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τα δικά μας ταυτίζονταν. Σύμφωνοι, ο τρόπος που πέρασε, χωρίς να πειστεί ο κόσμος ήταν παράδειγμα προς αποφυγή, η συμφωνία όμως έστω και με διάφορα στραβά που έχει ήταν συμφέρουσα, κι αν την εκμεταλευτούμε (που δεν βλέπω να το κάνουμε με τους ρυθμούς που χρειάζεται) θα αποδειχτεί στο μέλλον ακόμα πιο συμφέρουσα..

  Υ.Γ. Για τις MMSC δεν ξέρω καν γιατί το συζητάμε. Αυτά τα πλοία απλά δεν μας κάνουν, κι ίσως κι ούτε τα ναυπηγεία μπορούν να σώσουν. Απλά θα δώσουμε ένα κάρο λεφτά για να πάρουμε μέτρια πλοία, που δεν κάνουν γι αυτό που τα θέλουμε (δεν φέρουν SM2), με ρίσκο όσον αφορά προβλήματα, και με ιδιαίτερα υψηλό λειτουργικό κόστος, απλά για να ξεφορτωθεί το κράτος τα ναυπηγεία απ την πλάτη του. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος.

 12. Μια χαρά πωλούνται οι στρατηγικές σχέσεις και ο Ερντογάν το ξέρει πολύ καλά.
  Π.χ. ο αγωγός Μπακού-Τσειχάν («παιδί» του Στόλτεμπερκ από την εποχή που ήταν golden boy των πετρελαικών) χρησιμοποιείται για να «ασπρίσει» πετρέλαιο που κλέβουν από Ιρακ-Συρία. Τα λεφτά δεν παν σε κυβερνήσεις/εταιρίες, μπαίνουν κατευθείαν στην τσέπη συγκεκριμένων ανθρπώπων- παραγώντων και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος να στηρίζουν τον Ερντογάν, ότι και να κάνει. Για αυτό και ο Τραμπ τον έλεγε παίκτη διεθνούς εμβέλιας, είχε καταλάβει ότι δεν είχε αφήσει κανένα αλάδωτο.
  Λάδωσε τους Ιταλούς και αυτοί, ξεφτιλίζοντας τη χώρα τους, στήσαν το επεισόδιο με το πλοίο που γύρισε με την ουρά στα σκέλια, υπό την απειλή εμβολισμού.
  Τα ίδια και με τους Γερμανούς που, μέσω DeutscheBank, ξεπλένουν εκγλήματα λαθρεμπορίου ναρκωτικών , τράφικινκγ, πετρελαίου, χρυσού, ανθρώπινων οργάνων κλπ. Μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια προμήθεια ξεπλύματος, τι να συνομολογήσεις με αυτούς τους αλητήριους, ή παίζεις το παιχνίδι τους ή παίζεις με την τύχη σου.
  Δεν πολεμάμε με δόρατα, ότι προδιαγραφές και να έχουν τα οπλικά συστήματα που θα πάρεις, πρέπει να έχεις και το Ο.Κ. των συμμοριτών που κουνάν τα νήματα, για να παν εκεί που σημαδεύεις.

  1. Αγαπητε φιλε Δημήτρη, δυστυχως στην παρούσα συγκυρία, εχουμε απεναντι μας εναν πολυ μεγαλο παίκτη της διπλωματιας .ο Ερντογάν μερικες στιγμες δεν παίζεται. Απέχει χιλιόμετρα απο τους δικους μας.το μόνο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε είναι τα λάθη του εξαιτίας της μεγαλομανία και της αλαζονείας του.φοβερα επικίνδυνος άνθρωπος.δεν έχει σχέση με Γιλμάζ, τσιλερ και σια.

 13. Ευτυχώς που πλέον εκτός από αυτούς που γράφουν άρθρα ευρισκόμενοι σε άλλο «διάστημα» υπάρχουν άνθρωποι που πατάνε στην γη και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ιθαγενείς. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο και στις πολιτικές ηγεσίες με τους διάφορους πολιτικούς γυμνοσαλιαγκες να ξεροσταλιαζουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία για μια φωτό με τον πρέσβη!

 14. Θέλουν να μας φορτώσουν τις φρεγάτες MMSC που δεν θέλει το Ναυτικό των ΗΠΑ!
  Γιατί οι φρεγάτες MMCS είναι ακατάλληλες για την Ελλάδα,, Ευθύμιος ΤσιλιόπουλοςΤσιλιόπουλος

  Είναι κοινό μυστικό ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να αγοράσει τις αμερικανικές φρεγάτες τύπου MMSC στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τέσσερις σύγχρονες φρεγάτες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι MMSC είναι κατάλληλες για τον σκοπό που τις χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να είναι αποδεκτές ως υποψήφιες προς αγορά. Ας προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε στηριζόμενοι όχι σε ισχυρισμούς ανταγωνιστών, αλλά σε αμερικανικές πηγές.

  Λόγω λανθασμένων πληροφοριών, ίσως επειδή η Fincantieri εμπλέκεται στην σχεδίαση και παραγωγή, οι MMSC δεν βασίζονται στις φρεγάτες FREMM. Αντίθετα βασίζονται στην κλάση LCS Freedom. Στις FREMM θα βασιστεί το επόμενο πλοίο που σχεδιάζει προς ένταξη το αμερικανικό Ναυτικό κλάσης Constellation. Το πρώτο εξ αυτών θα αρχίσει να κατασκευάζεται το ερχόμενο καλοκαίρι.

  Οι κατασκευαστές της MMSC δείχνουν την πώληση τεσσάρων φρεγατών στην Σαουδική Αραβία σαν απόδειξη της επιχειρησιακής αξίας του πλοίου. Το Ριάντ, όμως, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα σκάφη στον ανατολικό στόλο του, δηλαδή εντός του Κόλπου, που σημαίνει ότι οι φρεγάτες θα καλύπτονται από την ομπρέλα που προσφέρουν τα χερσαία αντιαεροπορικά συστήματα.

  Το πρόγραμμα LCS
  Στις 20 Ιανουαρίου ο υπεύθυνος για θέματα άμυνας το αμερικανικό Forbes δημοσίευσε άρθρο του αμυντικού συντάκτη του Κρέγκ Χούπερ με τίτλο “Ο Μπάιντεν πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να σκοτώσει την κλάση LCS Freedom”. Το άρθρο είναι ενδεικτικό της κριτικής που ασκείται στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα. Ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό Ναυτικό αρνείται να παραλάβει άλλα πλοία της κλάσης MMSC μέχρι να διορθωθούν βασικά προβλήματα πρόωσης και ευστάθειας.

  Η άνευ προηγουμένου κύρωση σ’ αυτά τα πλοία έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση. Η αναστολή των παραδόσεων παγιδεύει δύο σχεδόν ολοκληρωμένα πλοία (το μελλοντικό Minneapolis-Saint Paul LCS 21 και το Cooperstown LCS 23) στο ναυπηγείο Marinette Wisconsin της Fincantieri. Έχει θέσει, επίσης, υπό αμφισβήτηση τη μοίρα τεσσάρων επιπλέον ημιτελών σκαφών της κλάσης MMSC. Χιλιάδες εργαζόμενοι και ναυτικοί εξαρτώνται από το πόσο «γρήγορα και δημιουργικά η προεδρία Μπάιντεν μπορεί να τερματίσει αυτό το ελαττωματικό πρόγραμμα ναυπήγησης».

  Ο αρθρογράφος του Forbes δεν χρησιμοποιεί τη λέξη “δημιουργικά” ελαφρά τη καρδία. Υπάρχουν μισοτελειωμένα πλοία, τα οποία αφού είναι ανεπιθύμητα από το αμερικανικό Ναυτικό πρέπει να πωληθούν σε κάποιον. Με τις κατάλληλες “κοπτοραπτικές” μεθόδους τμήματα μπορεί να προστεθούν ή να ανασκευαστούν, ή τμήματά τους να μεταφερθούν σε νέα υπό κατασκευή πλοία, τα οποία θα βαφτιστούν νέα σκάφη που βασίζονται στην κλάση Freedom, όπως οι MMSC.

  Συνεχείς ζημιές
  Το βασικό πρόβλημα είναι οι συνεχείς ζημιές στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και συγκεκριμένα στον μειωτήρα στροφών, δηλαδή το “κιβώτιο ταχυτήτων”. Αυτό το μηχανικό σύστημα είναι σχεδόν αδύνατον να αντικατασταθεί μετά την εγκατάσταση. Όποια σχεδίαση βασίζεται στην κλάση αυτή θα αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, εφόσον οι κατασκευαστές που παλεύουν να το λύσουν από το 2008 δεν κατάφεραν να βρουν λύση που να ικανοποιεί το αμερικανικό Ναυτικό.

  Άλλο πρόβλημα είναι ότι το πλοίο είναι υπέρβαρο κατά 6% όπως είχε παραδεχτεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού σημαιοφόρος Κλέι Ντος και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να βυθιστεί σε περίπτωση βλάβης. Αυτό φαίνεται να προκλήθηκε από αλλαγές στο σχεδιασμό κατά την κατασκευή. Το αμερικανικό Ναυτικό είχε πει ότι το πλοίο θα απαιτήσει ειδικές διαδικασίες λειτουργίας έως ότου διορθωθεί. Ο επιλεγμένος τρόπος αντιμετώπισης θα είναι η εγκατάσταση εξωτερικών δεξαμενών για επιπλέον πλευστότητα.

  Το Ναυτικό είχε πει ότι η κλάση Freedom (σ’ αυτή ανήκει η φρεγάτα MMSC), με την προσθήκη των εξωτερικών δεξαμενών, θα πληρούσε την απαίτηση σταθερότητας και ότι ο σχεδιασμός του USS Fort Worth (LCS-3) περιλαμβάνει πρόσθετες βελτιώσεις για καλύτερη σταθερότητα. Τελικά, όμως, και τα δύο πλοία θα αποσυρθούν φέτος, έχοντας λιγότερο από 13 χρόνια προβληματικής λειτουργίας.

  Αλλά μια έκθεση του Κυβερνητικού Γραφείου Λογοδοσίας (GAO), του 2016, προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου αναφέρεται εκτενώς σε μια σωρεία προβλημάτων τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν, όχι μόνον στο πρόγραμμα LCS , αλλά στο πως το αμερικανικό ναυτικό παραγγέλνει φρεγάτες και υλοποιεί τα προγράμματα αυτά. Αν είχαν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα το αμερικανικό ναυτικό θα παραλάμβανε τα υπόλοιπα πλοία.

  Η πλευσιμότητα
  Στην ιστοσελίδα της στα ελληνικά, η Lockheed Martin εκθέτει σειρά επιχειρημάτων για το πως η MMSC θα προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πρώτο επιχείρημα που παρατίθεται είναι «Η φρεγάτα MMSC προέρχεται από ένα δοκιμασμένο, λειτουργικό πλοίο που έχει αποδείξει την αξία του στη μάχη. Το πλοίο είναι μια παραλλαγή του Littoral Combat Ship (LCS) του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού».

  Αν κρίνουμε, όμως, από το πάγωμα των παραδόσεων, αλλά και την υπό όρους χρήση των ήδη ενταγμένων πλοίων αυτού του τύπου, το αμερικανικό Ναυτικό δεν συμμερίζεται τη γνώμη της κατασκευάστριας εταιρείας. Γι’ αυτό και προσπαθεί να ακυρώσει τις υπόλοιπη παραγγελία. Δεν περιμένει, βέβαια, κανείς από έναν κατασκευαστή να πει κακά λόγια για το προϊόν του, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν στέκει.

  Οι κατασκευαστές προτείνουν γερμανικούς ντιζελοκινητήρες, ώστε μηχανολογικά να είναι συμβατά τα πλοία με τις ΜΕΚΟ 200, αλλά δεν έχει ειπωθεί τίποτα σχετικά με τους αεροστροβίλους ή για τoν μειωτήρα. Όπως προαναφέραμε, αυτός καταγγέλλεται σαν σχεδιαστικά ελαττωματικός και γι’ αυτό εδώ και 13 χρόνια δεν έχει βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα. Θα υπάρξει χρήση άλλου και ποιανού κατασκευαστή;

  Πρόβλημα είναι και η πλευσιμότητα. Η κατασκευάστρια αναφέρει «Η MMSC μπορεί να λειτουργεί σε βάθος 4,5 μέτρων, όντας έτσι ιδανική για παράκτια περιβάλλοντα, όπως είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός, όμως, από τη δυνατότητά της να δραστηριοποιείται παράκτια και σε αβαθή ύδατα, η MMSC έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και σε ανοιχτούς ωκεανούς».

  Όμως, το βάθος αυτό μειώνει την πλευσιμότητα. Θυσιάζοντας το βύθισμα για ρηχή παράκτια χρήση και μεγαλύτερη ταχύτητα (λόγω μικρότερης τριβής), η πλεύση σε ταραγμένα νερά καθίσταται πιο δύσκολη. Η χρήση πλευρικών δεξαμενών (όπως στα κλάσης Freedom) είναι άραγε η ενδεδειγμένη λύση; Και στο κάτω-κάτω τις φρεγάτες δεν τις χρειαζόμαστε για να προστατεύουμε τα αβαθή που δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, αλλά κυρίως για την ανοικτή θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Ο εξοπλισμός
  Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται φρεγάτες με δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής για μια σειρά λόγων που έχουν αναφερθεί. Άρα χρειάζεται φρεγάτες εξοπλισμένες με ένα σύστημα συστημάτων, δηλαδή αισθητήρων, ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τις μειωμένες δυνατότητες μεταφοράς οπλισμού. Παρ’ όλα αυτά η κατασκευάστρια επιμένει πως μπορεί να βάλει στις φρεγάτες της ό,τι επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό. Το Ναυτικό θέλει σόναρ τροπίδος, αλλά αυτό δεν μπορεί να παρασχεθεί.

  Σύμφωνα με εγχώριο δημοσίευμα η MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους «SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet». Αλλά για να τοποθετηθούν όλα αυτά τα όπλα πρέπει να αλλάξει η διαμόρφωση και η όλη υπερκατασκευή. Αν κρίνουμε δε από το πως αντιμετωπίζεται η τοποθέτηση επιπλέον συστημάτων στις ίδιες φρεγάτες της Σαουδικής Αραβίας, το πλοίο έχει φορτωθεί τόσο πολύ εξωτερικά που η όποια έννοια “στελθ” (αόρατη από τα ραντάρ) ακυρώνεται.

  Το κόστος παραμένει ασαφές. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι με τα όπλα και την διαμόρφωση που επιθυμεί το Ναυτικό το κόστος σχεδόν θα διπλασιαστεί. Αν προταθούν φρεγάτες με εκτόπισμα γύρω στους 4.200-4.500 τόνους για να δεχτούν άνετα τις επιπλέον κυψέλες πυραύλων, το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω. Μήπως υπάρχουσες τροπίδες (κάτω μέρος της καρίνας, σ’ αυτή χτίζεται το πλοίο), ή άλλα τμήματα τεμαχιστούν για να καταστεί δυνατή η προσθήκη; Είναι, όμως, αυτό επιθυμητό;

  Οι MMSC δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
  Οι φρεγάτες MMSC δεν φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό για να επιτελέσει την αποστολή του. Δηλαδή, για να διεκδικήσει την κυριαρχία κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο με την δημιουργία “Ναυτικού κυανών υδάτων” (blue water navy). Βασισμένα σε μια φιλοσοφία παράκτιων επιχειρήσεων και με την επιθυμία να αποκτηθεί εσπευσμένα από το αμερικανικό Ναυτικό ενεργός στόλος με 355 πλοία, οι ΗΠΑ ενέταξαν άρον-άρον τις κλάσεις LCS και τώρα που διαπίστωσαν τα προβλήματα σπεύδουν να τις ξεφορτωθούν.

  Πρέπει μάλιστα να προσέξει το υπουργείο Άμυνας και η ηγεσία του Ναυτικού μην τυχόν η λεγόμενη “ενδιάμεση λύση” συνίσταται στην παροχή πλοίων κλάσης LCS Freedom, τα οποία αντί να λύσουν προβλήματα μάλλον θα αποτελέσουν πονοκέφαλο για το Ναυτικό. Τα πλοία αυτά σχεδιάστηκαν για να αναλάβουν τον ρόλο των έως τώρα χαμηλών επιδόσεων πλοίων ανθυποβρυχιακού πολέμου και εξουδετέρωσης ναρκών. Και θα μπορούσαν να κάνουν τις επιχειρήσεις αυτές αν είχαν λύσει τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν. Δεν σχεδιάστηκαν για να επιχειρούν σε ανοικτές θάλασσες. Πόσο θα μπορούσε μια προέκταση δυνατοτήτων στον εξοπλισμό να υπερβεί τα εγγενή αυτά τεχνικά μειονεκτήματα;

  https://slpress.gr/ethnika/theloyn-na-mas-fortosoyn-tis-fregates-mmsc-poy-den-thelei-to-naytiko-ton-ipa/

  1. Παπαφλεσσα, δεν χρειαζομαστε καθολου φρεγατες αεραμυνας περιοχης με ΑΑ πυραυλους μεγαλου βεληνεκους. Τα MMSC ειναι ακαταλληλα διοτι ειναι τελειως αναξιοπιστα, με ανεπαρκεις ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες και τεραστιο κοστος σε σχεση με αυτα που προσφερουν. Για παραδειγμα, μια ολλανδικη ή γερμανικη φρεγατα γενικης χρησης ειναι 40 % φθηνοτερη , πολυ πιο αξιοπιστη, και με καλυτερο εξοπλισμο απο τις ΜΜSC. H εμμονη σε πανακριβες φρεγατες ΑΑW ειναι τελειως λαθος και αποπροσανατολιστικη.

   Επισης, δεν πιεζουν οι Αμερικανοι για τις MMSC. Aυτοι θα ηταν και παλι ικανοποιημενοι αν παιρναμε αλλα αμερικανικα οπλα, ή αν μπαιναμε στο προγραμμα του FFGX. O Moνόχειρ ειναι αυτος που σπρωχνει τις ΜΜSC για να τσεπωσει μίζες.

 15. Σωστα αυτα. Σιγουρα τα kiowa και τα guardian δεν ειναι αρκετα για αυτα που παραχωρει η ελλαδα και θα επρεπε να ζητηθουν παραπανω αλλα απο την αλλη ειναι πολυ περισσοτερα απο οτιδηποτε δινει οποιοσδηποτε αλλος.

  Επισης το γεγονος οτι θεωρειται αρνητικο πως τελικα δεν εγινε η απευθειας αναθεση στους γαλλους το καλοκαιρι για 2 πλοια με κοστος 3δισ (μπορει και παραπανω αναλογα ποιον πιστεψεις) χωρις ουτε καν αυτην την απομιμηση διαγωνισμου που γινεται σημερα ειναι περιεργο

  1. @ ddd

   Τις Πρεσπες θα τις βρουμε μπροστα μας, ακομα δεν ειδαμε τιποτα, το Κυπριακο το λουστηκαμε
   και θα το λουστουμε καλυτερα.
   Δες ποιος καρδαμωνει απο εμας και τους απεναντι σε αυτην την συμμαχια, ποιος κανει μονο
   υποχωρησεις και ποιος αρπαζει οτι φτανει το χερι του.
   Αν τον Ιουλιο ειχε υπογραφει η συμμαχια με τους Γαλλους ,οι σουλατσες στα νερα μας απο
   τους απεναντι δεν θα υπηρχαν αυτους τους μηνες.
   Γιναμε δευτερη Κυπρος με την ιδια τακτικη, με την στηριξη των ιδιων δηθεν συμμαχων.
   Τοποτηρητες απλα δινουν νομιμοτητα σε οτι πιο εχθρικο προς το εθνικο συμφερον.
   Δεν εχουμε συμμαχους γιατι απλα ολοι εκτος ενος προτιμανε τη Τουρκια.
   Δεν εχουμε συμμαχο ουτε τον ενα που προτιμαει εμας, γιατι εμεις προτιμαμε αυτους που δεν
   μας προτιμανε.
   Οταν θελεις να εισαι ανυπαρκτος, αυτο ακριβως θα γινεις.
   Ανυπαρκτος εγγυητης της Κυπρου, ανυπαρκτος στο να κρατησεις την ιστορια σου,
   ανυπαρκτος στο να ορισεις χωρις χασουρα τα θαλασσια συνορα σου, ανυπαρκτος στις
   καθημερινες προσβολες εχθρων και δηθεν συμμαχων και ολα αυτα προς χαριν της
   σταθεροτητας της συμμαχιας.
   Σε ενα κοσμο που ολοι ειναι της επεκτασης, εδω πρεπει να υπαρχει
   ενας λαος που να αρκειται να βλεπει τους παντες να επεκτεινονται εις βαρος του.

 16. Αναδημοσίευση:

  Εγώ συμφωνώ με τους ελάχιστους (δάχτυλα μιας παλάμης), που θέλουν τις MMSC
  OΜΩΣ:
  Nα χρηματοδοτηθούν από κεφάλαια της Ε,Ε για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της και να
  ενταχθούν στο λιμενικό για παράκτιες περιπολίες στο Αιγαίο με σκοπό την καταπολέμηση του
  λαθρεμπορίου και την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών.

  Τον ρόλο αυτό μπορούν άνετα να τον υπηρετήσουν ,αφού σε τέτοιες επιχειρήσεις στην Καραιβική και Ν.Αμερική κυρίως χρησιμοποιούνταν.

  Μπορούν, παρότι Αλουμίνια, να τζαρτζάρουν άνετα την Τούρκικη Ακτοφυλακή, ενώ με τα Waterjets μπορούν
  να δημιουργήσουν πολλά απόνερα και να τους δημιουργήσουν προβλήματα πλευστότητας
  Πρέπει να ζητήσουμε όμως να τροποποιηθεί ο ΜΚ41 σε double quad pack, έτσι ώστε αντί για 32 Essm να μπορεί να φέρει 64 σωσίβια, έτσι ώστε σε περίπτωση ναυαγίων προκληθέντων από λαθρέμπορους να έχουν επάρκεια διάσωσης μέσου βεληνεκούς.
  Σε αυτήν την περίπτωση θα συζητούσαμε για 4+4 MMSC και 4 LCS ως ενδιάμεση λύση.

  Εννοείται τα κόστη απόκτησης και συντήρησης θα επιβάρυναν την Ε.Ε, ενώ θα υπήρχε πρόβλεψη για την παραχώρηση 10 +10 ρυμουλκών για ευνόητους λόγους
  Έτσι με μία κίνηση θα ήταν ευχαριστημένοι όλοι: Τζέφρυ, LM, Mπουμπούκος και Ε.Ε.

  Τέλος, για να έρθουν πιο οικονομικά τα πλοία, θα μπορούσε να τοποθετούνταν Tazer guns αντι για Lazer guns και αντί για Captas 2 ως συρόμενο Σόναρ, θα μπορούσε να φέρει συρόμενο Τρόλλαρ, γαι να τρολάρει τα υποβρύχια των γειτόνων

  1. Το γεγονος πως ο μπουμπουκος μας θα μεινει ευχαριστημενος με αυτην την λυση, εμενα με ικανοποιει αφανταστα…..

   εχει ταλαιπωρηθει το παιδι… Τοσα χρονια πουλαγε βιβλια, μονο κι μονο για να καταφερει να γινει κι αυτος αλλο ενα παιδι του λαου, μαζι με τα υπολοιπα λαικα παιδια εκει μεσα να μαχονται ολοι τους για τον Λαο – στην αρενα του κΥνοβουλιου μας……

   Ποσο χαιρομαι που τελικα αυτο το παιδι, εγινε ενα μοντερνο παραδειγμα του παραμυθιου της Σινταρελας,

   Δεν μπορω να συνεχισω, εσω συγκινηθει…..

  2. Με τοσα δισ που σκεφτεται η Ελλαδα να δαπανησει και με τον οικονομικο Αρμαγεδωνα που ερχεται λογω πανδημιας(που μπορει να βαλει σε κινδυνο την ναυπηγηση ανα πασα στιγμη) η Ελλας και το ΠΝ θα πρεπει να να σκεφτουν 1000 φορες παραπανω που θα δωσουν αυτα τα κεφαλαια ωστε η επενδυση να μας καλυπτει επιχειρησιακα.Δεν εχουμε περιθωρια για κινησεις αλλων εποχων.Και τελικα ισως επιλογη τυπου GoWind να ειναι ποιο ρεαλιστικη για τις συνθηκες παραλληλα με επιλεκτικες κινησεις οπως μετατροπη c130 σε α/φ εναεριου εφοδιασμου,μεσα αντιμετωπισης drones και ….ισραηλινου τυπου στρατευση μαζι με γυναικες σε διαφορα ποστα.Ετσι θα ανεβει το επιπεδο ετοιμοτητας.Δεν χρειαζομαστε φαραονικου ή αστοχους εξοπλισμους.Επίσης ας σκεφτουμε την χρηση του εμπορικου στολου καπως στην ολη εξισωση και οποιος καταλαβε καταλαβε……

 17. Το ΠΝ ηθελε 6 φρεμμ το 2009 σε διαμορφωση με 24αστηρ 30 για αεραμυνα περιοχης και 24 μικα για αυτοπροστασια η καθεμια.
  Ηθελε και να προστατευσει τα μελλοντικα κοιτασματα της ΝΑ μεσογειου και να ενωσει τον ελληνισμο (ελλαδα κυπρο) με τα 6 πανισχυρα πλοια ΑΑW/ASW που θα απαγορευαν κάθε αεροπορικη η θαλλασια η υποθαλασσια δραστηριατητα των μεμμετηδων.
  Οι υπαλληλοι της πρεσβειας και της λμ οταν οι σχολιαστες τους το υπενθυμιζουν (οτι το ΠΝ διακαως επιθυμει αεραμυνας περιοχης αρα γιατι να παρει τις τρατες και οχι τις μπελες) που δεν θα έχουν SM-2 απαντουνε με θρασος το ΠΝ δεν χρειάζετε αεραμύνα περιοχης αλλα μονο καινούργια πλοία και ότι ναναι.
  Η αλητεια τους δεν έχει τελέιωμο.
  Αν γινει το εγκλημα και αγοραστει η αλουμινοτρατα πρεπει να αντιμετωπισουν και αυτοι ποινικες ευθηνες για την χυδαια προπαγανδα τους υπερ τους.
  Εχει θεση και γι αυτους στο ειδικο δικαστηριο.

  1. Αυτή είναι και η ουσία φίλε. Αν το ΠΝ αγοράσει MMSC πετάει λευκή πετσέτα. Ποιος πολιτικός θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια λύση στην Κύπρο; ή το Καστελόριζο. Πως διαπραγματεύεσαι όταν ούτε μέχρι τη Σκύρο δεν θα τολμάς να στείλεις πλοίο.

   Οι σχολιαστές που τάχα δήθεν επιχειρηματολογούν υπέρ περιπολικών, χωρίς να το καταλαβαίνουν (θέλω να πιστεύω) προτείνουν αυτοχειριασμό της Ελλάδας για να μην πω οτι διαπράττουν κάτι πολύ έσχατο.

  2. @Romeo60 @G-164g Ag-Cat
   Πλεούμενα φέρετρα. Δεν τολμώ να φανταστώ σκάφος σαν κι αυτά να έχει βληθεί από εχθρικό μέσο. Ό,τι δεν έχει γίνει μέσα σε λίγα λεπτά παρανάλωμα πυρός θα καταλήξει ύφαλος. Ντροπή να υποστηρίζεται αυτή η σχεδίαση. Ντροπή και για το USN να μην έχει ασχοληθεί ενεργά με τη ναυπήγηση φρεγατών μετά τις Oliver Hazard Perry. Αδιανόητο μια υπερδύναμη να περιμένει μια Fincantieri S.p.A. να τους δώσει λύσεις,

  3. Πραγματικά είναι εξοργιστική η «αντικειμενική» επιμονή-εμμονή με τις MMSC. Ο δε συνδυασμός MMSC και F-35 με τα κονδύλια που θα απορροφήσουν, τα προβλήματα που έχουν μαζί με την ελάχιστη επιχειρησιακή αξία που προσφέρουν, θα είναι ο βασανιστικός θάνατος του ΠΝ και την ΠΑ. Τις MMSC ούτε που τις σκέφτηκαν οι ΗΠΑ παρόλο που έχουν άμεση ανάγκη για πλοία, το F-35 φαίνεται πως θα υποστεί σοβαρές περικοπές αριθμών λόγω κόστους/καθυστερήσεων/επιδόσεων, και καλούμαστε εμείς σε ένα από τα κρισιμότερα σημεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους να τους κάνουμε τζίρο από το υστέρημά μας για να γίνει απόσβεση στις αποτυχίες τους. Ντροπή και μόνο στην εγχώρια πέμπτη φάλαγγα που υποστηρίζει αυτό το έγκλημα. Και όλα αυτά με τυμπανοκρουσίες περί Ελληνοαμερικανικής φιλίας και συνεργασίας… Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται…

 18. Εξέφρασε τη κοινή λογική ο κ. Νικήτας.

  Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ενώ όλοι (πλην ελαχίστων γραφικών εξαιρέσεων) αναγνωρίζουν ότι οι MMSC δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες του ΠΝ, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ένας από την κυβέρνηση να τους στείλει στο διάολο.

  Με το ζόρι μας βάζουν να συζητάμε εδώ και χρόνια (σαν βασανιστήριο) πόσο καλό θα είναι ένα άχρηστο πλοίο για το ΠΝ, το οποίο ΠΝ ούτε το θέλει ούτε του κάνει.

  Αυτή είναι η ελληνική κυβέρνηση και αυτή είναι η ποιότητα της διοίκησης της χώρας.

 19. Τα πλοία έχουν προβλήματα αλλά εμείς θα τα λύσουμε γιατί είμαστε γάτες!

  Είναι άριστα μόνο μικρά λαθάκια έχουν κάνει οι άσχετοι μόνο 6% είναι το πλοίο Άλλο πρόβλημα είναι ότι το πλοίο είναι υπέρβαρο κατά 6% όπως είχε παραδεχτεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού σημαιοφόρος Κλέι Ντος και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να βυθιστεί σε περίπτωση βλάβης. Αυτό φαίνεται να προκλήθηκε από αλλαγές στο σχεδιασμό κατά την κατασκευή. Το αμερικανικό Ναυτικό είχε πει ότι το πλοίο θα απαιτήσει ειδικές διαδικασίες λειτουργίας έως ότου διορθωθεί. Ο επιλεγμένος τρόπος αντιμετώπισης θα είναι η εγκατάσταση εξωτερικών δεξαμενών για επιπλέον πλευστότητα!!!!!

  Ντάξει τώρα γιατί διαμαρτύρεστε γκρινιάρηδες; πως είπατε αν μπει ο ΜΚ-41 θα ανέβει
  το βάρος στα 8%; Και σιγά τα λάχανα.

  Βρε μάγκες για το καλό μας το κάνουν οι αμερικάνοι φίλοι μας είναι κολλητοί.

  Ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό Ναυτικό αρνείται να παραλάβει άλλα πλοία της κλάσης MMSC μέχρι να διορθωθούν βασικά προβλήματα πρόωσης και ευστάθειας.
  Η άνευ προηγουμένου κύρωση σ’ αυτά τα πλοία έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση. Η αναστολή των παραδόσεων παγιδεύει δύο σχεδόν ολοκληρωμένα πλοία (το μελλοντικό Minneapolis-Saint Paul LCS 21 και το Cooperstown LCS 23) στο ναυπηγείο Marinette Wisconsin της Fincantieri. Έχει θέσει, επίσης, υπό αμφισβήτηση τη μοίρα τεσσάρων επιπλέον ημιτελών σκαφών της κλάσης MMSC. Χιλιάδες εργαζόμενοι και ναυτικοί εξαρτώνται από το πόσο «γρήγορα και δημιουργικά η προεδρία Μπάιντεν μπορεί να τερματίσει αυτό το ελαττωματικό πρόγραμμα ναυπήγησης».
  Ο αρθρογράφος του Forbes δεν χρησιμοποιεί τη λέξη “δημιουργικά” ελαφρά τη καρδία. Υπάρχουν μισοτελειωμένα πλοία, τα οποία αφού είναι ανεπιθύμητα από το αμερικανικό Ναυτικό πρέπει να πωληθούν σε κάποιον. Με τις κατάλληλες “κοπτοραπτικές” μεθόδους τμήματα μπορεί να προστεθούν ή να ανασκευαστούν, ή τμήματά τους να μεταφερθούν σε νέα υπό κατασκευή πλοία, τα οποία θα βαφτιστούν νέα σκάφη που βασίζονται στην κλάση Freedom, όπως οι MMSC.

  Για αυτό αντί να πάμε να πάρουμε 4 θα μας δώσουν 2+4+2 = 8 και τελειώσαμε με την μια
  Θα έχουμε 8+ πλοία δικά μας μέσα σε δυο χρόνια γκρινιάρηδες θα καλύψουμε το αιγαίο.

  Οι κατασκευαστές προτείνουν γερμανικούς ντιζελοκινητήρες, ώστε μηχανολογικά να είναι συμβατά τα πλοία με τις ΜΕΚΟ 200, αλλά δεν έχει ειπωθεί τίποτα σχετικά με τους αεροστροβίλους ή για τoν μειωτήρα. Όπως προαναφέραμε, αυτός καταγγέλλεται σαν σχεδιαστικά ελαττωματικός και γι’ αυτό εδώ και 13 χρόνια δεν έχει βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα. Θα υπάρξει χρήση άλλου και ποιανού κατασκευαστή;

  Είδατε που αντιδράτε αντιδραστικοί μέχρι και ότι θέλετε μας βάζουν οι κολλητοί μας οι Αμερικάνοι ντίζελ μηχανές.

  Πρόβλημα είναι και η πλευσιμότητα. Η κατασκευάστρια αναφέρει «Η MMSC μπορεί να λειτουργεί σε βάθος 4,5 μέτρων, όντας έτσι ιδανική για παράκτια περιβάλλοντα, όπως είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός, όμως, από τη δυνατότητά της να δραστηριοποιείται παράκτια και σε αβαθή ύδατα, η MMSC έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και σε ανοιχτούς ωκεανούς».
  Όμως, το βάθος αυτό μειώνει την πλευσιμότητα. Θυσιάζοντας το βύθισμα για ρηχή παράκτια χρήση και μεγαλύτερη ταχύτητα (λόγω μικρότερης τριβής), η πλεύση σε ταραγμένα νερά καθίσταται πιο δύσκολη. Η χρήση πλευρικών δεξαμενών (όπως στα κλάσης Freedom) είναι άραγε η ενδεδειγμένη λύση; Και στο κάτω-κάτω τις φρεγάτες δεν τις χρειαζόμαστε για να προστατεύουμε τα αβαθή που δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, αλλά κυρίως για την ανοικτή θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Ντροπή σας τι της θέλετε της ανοικτές θάλασσες που θα ΄πάτε τώρα στο κρύο στα παγωμένα νέρα; Μια χαρά στο αιγαίο που δεν έχει βαθιά νερά ντάξει τώρα σιγά τα λάχανα
  παγωμένα νερά μπρ! κάνει τζιζ.

  Πάψτε πια γκρινιάρηδες η συνέχεια.
  Το καλύτερο πλοίο μας δίνουν μας το είπε ο αγαπητός πρέσβης, τι θέλετε τώρα να τον
  στενοχωρήσουμε; Να γίνουμε εμείς τα κακά παιδιά της Δύσης;

  Ο Ερντογάν τι είναι; Α εκεί είναι Ανατολή όχι Δύση για κόψτε σας παρακαλώ τα σχόλια.

  Τι μας δίνουν και κάνετε έτσι ένα υπέροχο πλοίο.

  Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται φρεγάτες με δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής για μια σειρά λόγων που έχουν αναφερθεί. Άρα χρειάζεται φρεγάτες εξοπλισμένες με ένα σύστημα συστημάτων, δηλαδή αισθητήρων, ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τις μειωμένες δυνατότητες μεταφοράς οπλισμού. Παρ’ όλα αυτά η κατασκευάστρια επιμένει πως μπορεί να βάλει στις φρεγάτες της ό,τι επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό. Το Ναυτικό θέλει σόναρ τροπίδος, αλλά αυτό δεν μπορεί να παρασχεθεί.

  Σύμφωνα με εγχώριο δημοσίευμα η MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους «SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet». Αλλά για να τοποθετηθούν όλα αυτά τα όπλα πρέπει να αλλάξει η διαμόρφωση και η όλη υπερκατασκευή. Αν κρίνουμε δε από το πως αντιμετωπίζεται η τοποθέτηση επιπλέον συστημάτων στις ίδιες φρεγάτες της Σαουδικής Αραβίας, το πλοίο έχει φορτωθεί τόσο πολύ εξωτερικά που η όποια έννοια “στελθ” (αόρατη από τα ραντάρ) ακυρώνεται.

  Δεν κατάλαβα τι το θέλετε το στελθ εσείς εδώ στο Ελάντα;

  Το κόστος παραμένει ασαφές. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι με τα όπλα και την διαμόρφωση που επιθυμεί το Ναυτικό το κόστος σχεδόν θα διπλασιαστεί. Αν προταθούν φρεγάτες με εκτόπισμα γύρω στους 4.200-4.500 τόνους για να δεχτούν άνετα τις επιπλέον κυψέλες πυραύλων, το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω. Μήπως υπάρχουσες τροπίδες (κάτω μέρος της καρίνας, σ’ αυτή χτίζεται το πλοίο), ή άλλα τμήματα τεμαχιστούν για να καταστεί δυνατή η προσθήκη; Είναι, όμως, αυτό επιθυμητό;

  Δηλαδή τι περιμένατε θα κουραστούν οι άνθρωποι να κάνουν τόσες τροποποιήσεις θα λυόσουν στο σχεδιαστήριο. Σαν δεν ντρέπεστε λίγο που έχετε το θράσος να τους κουράσετε.
  Οι φρεγάτες MMSC δεν φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό για να επιτελέσει την αποστολή του. Δηλαδή, για να διεκδικήσει την κυριαρχία κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο με την δημιουργία “Ναυτικού κυανών υδάτων” (blue water navy). Βασισμένα σε μια φιλοσοφία παράκτιων επιχειρήσεων και με την επιθυμία να αποκτηθεί εσπευσμένα από το αμερικανικό Ναυτικό ενεργός στόλος με 355 πλοία, οι ΗΠΑ ενέταξαν άρον-άρον τις κλάσεις LCS και τώρα που διαπίστωσαν τα προβλήματα σπεύδουν να τις ξεφορτωθούν.

  Πρέπει μάλιστα να προσέξει το υπουργείο Άμυνας και η ηγεσία του Ναυτικού μην τυχόν η λεγόμενη “ενδιάμεση λύση” συνίσταται στην παροχή πλοίων κλάσης LCS Freedom, τα οποία αντί να λύσουν προβλήματα μάλλον θα αποτελέσουν πονοκέφαλο για το Ναυτικό. Τα πλοία αυτά σχεδιάστηκαν για να αναλάβουν τον ρόλο των έως τώρα χαμηλών επιδόσεων πλοίων ανθυποβρυχιακού πολέμου και εξουδετέρωσης ναρκών. Και θα μπορούσαν να κάνουν τις επιχειρήσεις αυτές αν είχαν λύσει τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν. Δεν σχεδιάστηκαν για να επιχειρούν σε ανοικτές θάλασσες. Πόσο θα μπορούσε μια προέκταση δυνατοτήτων στον εξοπλισμό να υπερβεί τα εγγενή αυτά τεχνικά μειονεκτήματα;

  Ακου ερώτηση μα τι είναι αυτά που ρωτάτε; Δεν μας πιστεύτε πως αυτό το κάνουμε για το καλό σας; Μια χαρά πλοία είναι για να τα έχετε δεμένα στον Ναύσταθμο

  Και για την αντιγραφή Μικρός Ήρωας Δικαίος Γεώργιος.

  1. Αγαπητοί φίλοι τρελαίνομαι όταν κατηγορούμε έναν εξαιρετικό υπάλληλο όπως ο πρέσβης ο οποίος κάνει τα πάντα να βοηθήσει τη χώρα του και δεν κατηγορούμε τα γιουσουφάκια της κυβέρνησης τα οποία έδωσαν τα πάντα αλλά δεν ζήτησαν τίποτα από τον Αγά για να μην διακινδυνέψουν το πολιτικό και »επιχειρηματικό» τους μέλλον και την μελλοντική εξασφάλιση των τέκνων τους εις τας Αμέρικας

   Μην ακούω για Μ1117 γιατί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το συγκεκριμένο έργο ήταν ήδη γνωστό και μάλιστα από τουλάχιστον ένα χρόνο πριν καθώς ήταν γνωστό ότι είχαν ειδοποιηθεί και οι γνωστοί ‘ημέτεροι» οπλάδες αλλά και αρχισε να ετοιμάζεται το έδαφος για τις εξ απορρήτου εταιρείες για μόνιμη εγκατάσταση…..ΑΦΜ που λέγαμε παλιότερα και τα λοιπά

   Ουσιαστικά μας έδωσαν ανταλλακτικά για ελικόπτερα και οχήματα που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μεταφέρουν τα Ωνια από Μοναδα σε Μοναδα …αντε και καμία αποστολή ρουτίνας για έλεγχο μακριά από τα ζόρικα εδάφη. Τα οποία Μ1117 βέβαια πρέπει και να τα εξοπλίσουμε με κάμερες, ενδοεπικοινωνίες, πολυβόλα κλπ. Πλήρωσε μ@@@@κα Ελληνα….

   Καταλάβετε το……….Το ΕΛΛΙΑΜΕΠ δείχνει το δρόμο για που πάμε αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα.
   Όλα τα έχει κανονίσει ο Θείος Σαμ και το μόνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι η Τουρκία …αλλά η Ρωσία

   Ουσιαστικά βάσει του πάγιου αμερικανικού γεωπολιτικού δόγματος τον Θείο Σαμ δεν τον ενδιαφέρει αν μπει στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος…αρκεί να μην μπει μαζί με τους Ρώσους.

   Είχαμε στα χέρια μας τα πιο σημαντικά χαρτιά που ήταν αφενός η Σούδα κι αφετέρου το λιμάνι της Αλεξανδρουπολής κι αντι να κάνουμε παιχνίδι χοντρό όπως θα έκανε ο Ερντογάν κι ο Σίσσυ εμείς τα δώσαμε και είπαμε σας ευχαριστούμε που τα πήρατε.

   BTW τα τελευταία χρήματα που πήρε ο Σισσυ απο τς ΗΠΑ τα χρησιμοποίησε αφενός για να αγοράσει τις FREMM ενώ πριν είχε χρησιμοποιήσει τα δικά του για την αγορά μιας ακόμη μοίρας SU-35!!!

   Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν αφού το ΕΛΛΙΑΜΕΠ δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα να πάει σε πόλεμο αλλά σε διάλογο για την Α. Μεσογειο καθως η Τουρκια είναι μεγάλη χώρα με ιστορικό βάθος στην περιοχή μας και λαμβανομένου υπόψη ότι η Αίγυπτος σταμάτησε τον καθορισμό των οικοπέδων της ακριβώς στο σημείο που ξεκινά η θαλάσσια περιοχή στην Α, Μεσογειο όπως την οριοθετούν οι Τούρκοι στους χάρτες που μοιράζουν από δω κι από κει ……….είναι εύκολο να καταλάβετε ότι ο Θειος Σαμ με τους εδώ »αρίστους» υποτακτικούς του έχει διαμοιράσει το Αιγαίο

   Έτσι λοιπόν το USA αφενός δεν έχει την ανάγκη να κάνει υποχωρήσεις και προσφορές κι αφετέρου δεν νιώθει την ανάγκη να δυσαρεστήσει τον Σουλτάνο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει τους Ρώσους μακριά από τις θερμές Θάλασσες.

   Πραγματικά αναρωτιέμαι που είναι ο σύμμαχος θείος Σαμ τώρα που διακινούνται έντονα οι πληροφορίες για στενή σχέση μεταξύ Πακισταν και Τουρκίας για όλο το εύρος των βαλλιστικών φορέων αλλά και για ενδεχόμενη αγορά εμπλουτισμένου ουράνιου; Η μήπως δεν γνωρίζει;

 20. Μπορώ, ειλικρινά, πολύ άνετα να αφεθώ κι εγώ και να αποδεχτώ στο 100% τα δίκαια επιχειρήματα του άρθρου, αλλά έτσι θα πρόσθετα απλά άλλο ένα μήνυμα στην αντιαμερικανική μανία της συζήτησης (εκτίμησή μου).

  Θα με ενδιέφερε όμως ο αρθρογράφος να αξιολογήσει και τι ρόλο παίζει η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ σε όλα αυτά τα παράπονα που καταθέτουμε. Σε αντιπαράθεση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Πόσο περιθώριο έχουν να μας δίνουν εμάς ότι(δηποτε και εαν) τους ζητάμε, σε σχέση με τους άλλους συμμάχους και με ποιά αιτιολογία μπορούν να το κάνουν; Γιατί έχω την εντύπωση πως είμαστε εντελώς διαφορετική περίπτωση από Ισραήλ και Αίγυπτο.

  Κατά τα άλλα, ψηφίζω [email protected] x4, με τα 1000, και ότι LaFayette τους περισεύει να τη στέλνουν από εδώ – εμείς θα τις χρησιμοποιήσουμε πολύ καλύτερα από τους ίδιους τους Γάλλους. Αλλά τι σημασία έχει 😉

  1. Καλησπέρα αγαπητέ φίλε. Δεν εκφράζω φυσικά τον αξιότιμο κ. Νικήτα, αλλά αντικειμενικά τι μας προσφέρει η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ; Ο μόνος αντίπαλος της χώρας μας είναι η επίσης μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία, η οποία έχει και μεγαλύτερες σε μέγεθος ΕΔ να προσφέρει στην συμμαχία, και είναι λόγω θέσης σημαντικότερη γεωστρατηγικά για αυτήν. Αφού ο ρόλος του ΝΑΤΟ υποτίθεται ήταν η ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης που όμως μας τελείωσε, αλλά την αντικατέστησε η Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι ιδιαίτερα βολικό γιατί δεν είναι εύκολο για το αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ να φτιάχνει νέους μπαμπούλες. Μια Ρωσία με ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό των $65 δισ. έναντι μιας Αμερικής των $740 δισ. χωρίς να υπολογίζουμε και τις άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις…

   Αίγυπτος και Ισραήλ είναι ξεχωριστές περιπτώσεις η κάθε μια ως χώρες, αλλά ενδεικτικές του γεγονότος ότι μια χώρα βρισκόμενη εκτός της συμμαχίας ούτε απομονωμένη είναι, ούτε ανίσχυρη. Κάθε άλλο μάλιστα, γιατί με ελεύθερα χέρια μπορεί και διαπραγματεύεται καλύτερα με όλους. Και με τους Αμερικάνους, θεωρώ πως σίγουρα θα είχαμε πολύ πιο ισορροπημένη σχέση (γιατί ισότιμη δεν γίνεται) αν βρισκόμασταν εκτός συμμαχία και λιγότερο δεδομένοι.

   1. @ Spiral

    Μαζι μπηκαμε με την Τουρκια στο ΝΑΤΟ μαζι θα βγουμε.
    Με τη διαφορα οτι η Τουρκια ειναι προετοιμασμενη για την επομενη μερα, εχει αυξησει
    κατακορυφα την επιρροη της σε πολλες χωρες, εχει καρπωθει οτι μπορουσε απο την
    στρατιωτικη παρουσια του θειου σε Ιρακ, Συρια, Λιβυη και εχει το πρασινο φως για να
    εισπραξει και απο την οικονομικη δολοφονια της χωρας μας απο την Γερμανια.

  2. @Hurricane45

   Αγαπητε δεν υπαρχει θεμα αντι-αμερικανισμου, δεν το βλεπω, να παρουσιαζεται.

   Αλλο η δικαιος εκνευρισμος απο ιστορικες καταγραφες συμπεριφορας με τους Αμερικανους προς την Ελλαδα σε πολιτικο αλλα κι στον αμυντικο τομεα.

   Η ΗΠΑ κι ο η αμυντικη βιομηχανια αυτου το κρατους παραγει πολλα κι αξιολογα – κι σε πολες κτηγοριες αριστα – οπλικα συστηματα κι πολεμικα υλικα.

   Το θεμα ομως ειναι πως ΔΕΝ τα αποδεσμευουν για την Ελλαδα τα οπλικα συστηματα που θα φερουν την ΑΠΟΔΕΙΞΗ μιας πραγματικης στρατηγικης συμμαχιας μεταξυ Ελλαδος κι ΗΠΑ – εδω αυτη η συμπεριφορα εχει καταντησει να ειναι μια συστημικη κι δεδομενη αντιμετωπιση των ΗΠΑ προς την Ελλαδα κι τις Ελληνικες ΕΔ.

   Δηλαδη μια συμπεριφορα που η Ελλαδα εκτελει διαταγες κι επιθυμιες των ΗΠΑ. Αυτο το ανεπισημο καθεστως σχεσης ΑΙΣΧΟΣ πρεπει να σταματησει. ΧΘΕΣ !!

   Οταν αποφασισουν οι ΗΠΑ να ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ κι να αντιμετωπισουν την Ελλαδα ως εναν πραγματι στρατηγικο εταιρο, τοτε θα αλλαξει και η αντιληψη της Ελληνικης κοινωνιας που υπαρχει απεναντι στις ΗΠΑ .

   Μεχρι τοτε ΜΑΚΡΙΑ κι αγαπημενοι – αλλιως οι κυβερνησεις αλλαζουν κι η Ρωσσια ΔΕΝ ειναι κι τοσο μακρια – το καταλαβαμε!!

  3. @Spiral
   Πιστεύω πως, ειδικά εμείς, δεν είναι καθόλου σοφό να επιδιώκουμε την παραμικρή απομόνωση από διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες, γιατί, για να το θέσω απλά, δεν είμαστε ικανοί να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας – πρακτικά σε κανένα τομέα, πλην της φιλοξενίας σε παραλιακή ταβέρνα. Μιλάω σε μέσους όρους, ασφαλώς και υπάρχουν εξαιρέσεις. Σίγουρα μας φταίνε και μπλέκονται και άλλες χώρες, διαχρονικά, αλλά βρίσκουν και τα κάνουν. Όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ, θεωρείται βέβαιο πως οποιαδήποτε πολεμική επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας – όχι τρίτης εκτός ΝΑΤΟ χώρας και όχι απλά τσαμπουκάς στη θάλασσα – θα σκιαστεί εξ ολοκλήρου με την ευθύνη κατάρρευσης της ίδιας της συμμαχίας. Μπορεί, π.χ. οι Αμερικάνοι να μην μπορέσουν ή θελήσουν, όπως θελήσετε, να μας επιστρέψουν π.χ. κάποιο νησί μας που θα έχουν κυριεύσει δια της βίας οι Τούρκοι, όμως είναι παραπάνω από βέβαιο πως το ΝΑΤΟ θα τελείωνε εκεί. Και αυτό δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο το να το γράφεις. Τα συμπεράσματα, του καθενός μας.

   @eksothen
   Μπορείτε να αναφέρετε μερικά συστήματα τα οποία επιθυμούμε επίσημα να αγοράσουμε αλλά – επίσημα – δεν μας τα αποδεσμεύουν;

   Αν εννοείτε πως θα έπρεπε να μας δίνουν ότι γράφουμε στη λίστα μας του σούπερ μάρκετ, επειδή κάνουν -ετήσια- χρήση βάσεων στην Ελλάδα, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς παρέχουμε και τι ακριβώς παίρνουμε; Να μας αποδεσμεύσουν, π.χ., AB, ναι θα ήθελα κι εγώ, αλλά γιατί να το κάνουν; Για να πολεμήσουμε τους Ρώσους; Δεν νομίζω. Τότε, για να υποστηρίξουμε την -ακαθόριστη ακόμα- ΑΟΖ μας έναντι των Τούρκων ή για να προστατέψουμε τα νησιά μας από τους Τούρκους; Και στα δύο τελευταία ερωτήματα, όντας στο ΝΑΤΟ, η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική από τη μεριά της Αμερικής και έναντι του υπόλοιπου κόσμου: «μα αφού είμαστε όλοι σύμμαχοι». Αντί αυτού, μας δίνουν όπως πάντα ότι τους περισσεύει και αντί να το πετάξουν στα παλιοσίδερα – και ναι, εμείς τα παίρνουμε, μήπως έχουμε και καλύτερη επιλογή, ούτε φτιάχνουμε, ούτε έχουμε τα κεφάλαια για καινούργια. Τα βρίσκουμε λίγα και πως μας αξίζουν περισσότερα; Εκεί είναι το θέμα.

   Αυτοί μας λένε, «ας κάνουμε μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία χρήσης» για να επενδύσουν στις υποδομές, και θα έρθουν κι άλλα οφέλη. Είναι περίεργο; Εσύ θα έκανες επένδυση σε ένα σπίτι που το νοικιάζεις για μια σεζόν; Αν το νοικιάσεις με την πενταετία; Επίσης, προτείνουν διαφόρων τύπων συνεργασίες – αυτές αν μη τι άλλο μας εκτιμούν περισσότερο ως ισότιμους, στο βαθμό της αναλογικότητας, και όχι ως ιθαγενείς. Δεν μας αρέσει ούτε αυτό, Γιατί, λέμε κάποιοι, δώσαμε «γη και ύδωρ» με τις βάσεις. Μα ποιοί δίνουν «γη και ύδωρ»; Οι «ιθαγενείς». Και τότε παίρνουν «καθρεπτάκια». Θέλουμε να μας κοιτάξουν στα μάτια; Ε, ας σταματήσουμε να γκρινιάζουμε συνέχεια για τις οφειλές των άλλων σε εμάς, όταν εμείς είμαστε ανίκανοι να φτιάξουμε οτιδήποτε, και ας στρωθούμε στη δουλειά ως εταίροι ή συνεταίροι.

   1. » Αν εννοείτε πως θα έπρεπε να μας δίνουν ότι γράφουμε στη λίστα μας του σούπερ μάρκετ, επειδή κάνουν -ετήσια- χρήση βάσεων στην Ελλάδα, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς παρέχουμε και τι ακριβώς παίρνουμε; «

    ΝΑΙ – θα επρεπε να μας δωσουν οτι προσθεσουμε σε καταλογο !

    Διοτι πολυ απλα, ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ OI ΑΛΛΟΙ !
    Προσεξε.
    ΔΕΝ γραφω πως τα υποσχονται οι αλλοι προμηθευτες ειτε ως εταιριες ειτε εντος διακρατικων συμφωνιων.
    Κυριολεκτω.
    Μας δινουν στρατηγικα οπλικα συστημα που ο θειος Σαμ, εχει το θρασος να μας πει ενα κοφτο οχι. Επι ΕΚΑΕΤΙΕΣ τωρα!

    Κι εαν ενας ΔΗΘΕΝ συμμαχος δεν ειναι ικανος να ικανοποιησει τις απαιτησεις προμηθειας σε πολεμικο υλικο, οταν συναμα εχει δωσει στην τουρκια το δικαωμα να ΠΑΡΑΓΕΙ – ΟΧΙ απλα να συναρμολογει – φου16 με παροχη τεχνογνωσιας, οπως κι σε πυραυλικα συστηματα, ε λοιπον θα ηταν το λιγοτερο που θα μπορουσε να πραξει ο «αξιολογος» θειος Σαμ……

    Θελεις να μιλησουμε για τα εμπραγκο ανταλακτικων που επεβαλε στις Ελληνικες ΕΔ ο θειος, το εμπαργο οπλικων συστηματων ακομα κι σε τυφεκια εφοδου στην Κυπρο;;

    πριν λιγους μηνες ο πρωην Αμερικανος προεδρος επαψε το εμπαργο για τυφεκια εφοδου προς την Κυπριακη Δημοκρατια.

    Αληθεια ΠΟΙΟΣ προμυθευει τα κατοχικα στρατευματα στην Βορεια Κυπρο, ΠΟΙΟΣ;;; Μηπως ο θειος σου ο Σαμ;;;;

    τα οπλικα συστηματα κι ο ατομικος οπλισμος των φανταρων γραφει ή δεν γραφει, MADE IN USA, εεε;;;

    κατα τα αλλα ειναι ουδετερες οι ΗΠΑ, σωστα;;;;;

    υ.γ.
    το ΔΟΥΛΕΜΑ εχει τα ορια του !!!

    1. Ναι, τελικά όμως δεν κατάλαβα: (α) ποιά συστήματα τους ζητάμε σήμερα να αγοράσουμε και δεν τα αποδεσμεύουν, (β) ποιά συστήματα τους ζητάμε σήμερα να μας τα παραχωρήσουν δωρεάν ή σε τιμή μεταχειρισμένου, και δεν μας τα παραχωρούν; Για παράδειγμα, στο 2ο, θα περιλάμβανα τα Arleigh Burke (αν έχει όντως γίνει έστω ημι-επίσημο αίτημο από τη μεριά μας) – και αναρωτιέμαι γιατί να μας τα παραχωρούσαν: αυτή τη συζήτηση ξεκίνησα. Στο 1ο ερώτημα, προσωπικά δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω: τι θέλουμε να αγοράσουμε που δεν μας το αποδεσμεύουν οι Αμερικάνοι.

     Τέλος, δεν έχω θείο Σαμ, δεν δουλεύω κανένα, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στις ΗΠΑ αλλά ούτε και εξαιρετική αντιπάθεια, και δεν χάνω το χρόνο μου εδώ για να συζητήσω με φανατισμένους που πιστεύουν πως μας οφείλουν τα πάντα, δεν φταίμε σε τίποτα, μόνο εμείς έχουμε δίκιο, κτλ. Αν ανήκετε σε αυτούς, ας μη συνεχίσουμε, τουλάχιστον από τη μεριά μου.

 21. Με ολο το θαρρος , ξεχασατε να αναφερετε οτι μας εδωσαν 4 φοσκωτα! ψψψψψ!. καθρεφτακια στους ιθαγενεις.
  οταν εχει πιασει στασιδι σε ολη τη χωρα . το Σανο ο τζερι τι ωρα το σερβιρει;!

 22. Από την μία συμφωνώ στα περισσότερα, και νομίζω όλοι έχουμε κατακρίνει ότι αυτή η σχέση είναι κάπως μονόπλευρη. Όμως επειδή κάποιος πρέπει να κάνει και τον δικηγόρο της άλλης πλευράς, θα έλεγα τα κάτωθι:

  – νομίζω ότι ένας πρέσβης έχει σαν δουλειά να προασπίσει τα συμφέροντα της δικής του χώρας, και αυτό το κάνει πολύ καλά, και μακάρι και οι δικοί μας στο εξωτερικό να κάνουν αντίστοιχα καλά την δική τους δουλειά.

  – αν δε το ανωτέρω μπορεί να το πετύχει με μια win win κατάσταση για την χώρα στην οποία βρίσκεται ακόμη καλύτερα, γιατί θα έχει πετύχει και τον βασικό σκοπό του και με έναν καλό τρόπο. Και νομίζω τα τελευταία χρόνια από όσους έχουν έρθει, τουλάχιστον με δηλώσεις (έστω στήριξης) ήταν ΟΚ με εμάς, από τους καλύτερους που πέρασαν και όσον αφορά την στήριξη μέσω δηλώσεων (χωρίς κανένα κόστος για αυτούς φυσικά) νομίζω ότι έχει δώσει αρκετές φορές.

  -επειδή αναφέρθηκε το θέμα του Ισραήλ (και από κάποιους της Αιγύπτου) δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς, εκεί οι περιστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Για το Ισραήλ υπάρχει κάτι πολύ ειδικό και είναι μια χώρα που όλοι οι γείτονες απειλούν να εξαφανίσουν, οπότε χωρίς βοήθεια θα ήταν σε τεράστιο πρόβλημα, ενώ η Αίγυπτος τα παίρνει σαν αμοιβή γιατί είχε υποχωρήσει σε κάποιο γεωπολιτικό θέμα (με το Ισραήλ νομίζω).

  -επειδή υπάρχει αναφορά σε ένα σωρό βάσεις που και καλά τους δώσαμε, κανονικά μία είναι, η Σούδα, όλα τα άλλα είναι μικρά και περιστασιακές διευκολύνσεις, τα drones που πήγαν Λάρισα, σιγά την χρήση που κάνανε, ένα περιστασιακό πάρκινγκ ήταν και δεν ξαναήρθαν κιόλας. Από την άλλη φυσικά η διευκόλυνση και συμφωνία για Σούδα είναι σημαντική και το ίδιο για την Θράκη.

  Όπερ θα έλεγα ότι
  -ναι δεν είδαμε κάτι απτό και χειροπιαστό από την στρατηγική σχέση, και μου ξενίζει ότι προωθεί ένα ντηλ που δεν είναι win win αλλά
  – ίσως υπάρχουν άλλα πίσω από αυτό (τυχόν απτά ανταλλάγματα που ακόμη δεν μπορούν να δεσμευτούν, ή το προμοτάρισμα των MMSC να είναι απλά για να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι να έχει βγει πρόταση για FFGX.

  Είδωμεν, αν θα δείξουν κάτι απτό, ο ίδιος στην ουσία μιλάει για μια καταπληκτική προσφορά που θα κάνουν. Επειδή δεν την είδαμε ακόμη, θα περιμένω

 23. H Ελλάδα σε όλλες τις πιέσεις υποκύπτει, ενώ μια εξίσου μικρή Ουγγαρία μπλοκάρει τα πάντα.
  Δε πρέπει κανείς να μας έχει για δεδομένους και αν πιέσουν, μπορούμε να πιέσουμε και εμείς.
  Έχουμε χιλιάδες ψυχές που ξέφυγαν από πολέμους και θέλουν να πάνε Γερμανία, εμείς γιατί δεν ανοίγουμε τα σύνορα;
  Λέμε «ναι» σε όλλα, κανένα βέτο σε Nατο και ΕΕ, δωρεάν βάσεις και λιμάνια.
  Μπορούμε τα πάντα να πάρουμε και από Γαλλία κτλ. και ότι άλλο όπλο θέλουμε.
  Αν νομίζουμε ότι με αγορές και χρήματα έχουμε αυτόματα στρατηγική συνεργασία να το ξεχάσουμε γρήγορα. Καθαρό business είναι. Οι Αμερικανοί κοιτάνε όπως ο καθένας την πάρτη τους και βρήκαν εμάς κοροϊδα να μας πάρουν ότι δις έχουμε και να το ονομάσουν στρατηγική συνεργασία. Την στρατηγική συνεργασία την είδαμε στην Κύπρο, τα Ίμια και το περασμένο καλοκαίρι.
  Αν πραγματικά έχουμε στρατηγική συνεργασία να μας βοηθήσουν με 10-20 δις και με ολοκαίνουρια όπλα και όχι μόνο με κούφια λόγια και όπλα που αποσύρουν και που πληρώνουμε από πάνω για συντήρηση.
  Αντε Τζο, είναι καιρός για πράξεις, αν θέλουμε να μειώσουμε την επιρροή και τρέλα κάποιων φανατικών που οραματίζοντε αυτοκρατορίες που δεν συνάδουν με δυτικές αξίες και τρόπο ζωής.

 24. Η ολη υποθεση συνεχιζει επειδη η κυβερνηση θελει να παραχωρησει τα 2 μεγαλα ναυπηγεια της χωρας στην ΟΝΕΧ του Ξενοκωστα, να χαριστουν τα χρεη απο τις τραπεζες και το δημοσιο, και να παρει 2 ναυπηγεια χωρις χρεη και με 1-2 εκατομμυρια κοστος, δηλαδη τζαμπα. Το ιδιο εκανε και η Plasan με την ΕΛΒΟ που την πηρε κοψοχρονια μολις 2-3 εκατομμυρια.

  Κατοπιν θα γινοταν αναθεση συμβολαιων μερικων δις για διαφορα «εθνικα» προγραμματα, και θα εβγαζαν ολοι χρημα με ουρα, στην υγεια του κοροιδου οπως παντα, δηλαδη του Ελληνικου λαου.

  Αυτο πηγε να κανει η ΟΝΕΧ στον Σκαραμαγκα με προσφορα μολις 1 εκ. ευρω, και πηγε ο Πριοβολος και εκανε προσφορα 15 εκ. και επενδυτικο πλανο για το ναυπηγειο, αλλα προφανως δεν τον γουσταραν και πολυ τον Πριοβολο, ισως γιατι δεν ηταν μεσα στο κολπο.

  Εφοσον δεν εγινε αυτο, τωρα προσπαθουν να βαλουν την ΟΝΕΧ απο το παραθυρο, μαλλον θελουν να αγοραστουν οι MMSC, και να μπει η ΟΝΕΧ ως υποκατασκευαστης στην Ελλαδα, ωστε με τα σιγουρα χρηματα του συμβολαιου να αγορασει τα ναυπηγεια. Προφανως περιμενουν να λυθουν τα προβληματα με τις MMSC γιατι ειναι καπως δυσκολο να παραγγειλουν «κουτσα αλογα» με κοστος 4 δις, θα γινουν ρομπα πανελλαδικα οταν μαθευτει οτι τα πλοια ειναι προβληματικα.

  Aν θελουμε ναυπηγεια, τοτε να κανουμε διαγωνισμο για 4-8 φρεγατες με ορο την κατασκευη των πλοιων στην Ελλαδα και προστιθεμενη αξια 40-60 % και ταυτοχρονα να βγαζαμε τα ναυπηγεια στο σφυρι, ωστε οποια εταιρια κατεβαινε στον διαγωνισμο να ειχε και προταση για την αξιοποιηση των ναυπηγειων.

  Αυτο το χαος που γινεται σημερα ειναι απαραδεκτο, οταν ψηφιζα ΝΔ περιμενα καλυτερα πραγματα.

   1. @ Ariete

    Φιλε, τα Μ1117 ειναι πολυ καλα οχηματα τυπου MRAP, χρειαζονται παντου σε μεγαλους αριθμους. Τα οχηματα τυπου Commando οπως τα Μ1117 εχουν πολυ καλη φημη διεθνως. Τη βλεπεις τη θωρακιση με κλιση που εχουν?

    Τα χρυσοπληρωσαν τοσο οι Αμερικανοι, οσο και οι Καναδοι, 800 χιλιαρικα το οχημα, δηλαδη καινουρια 1200 οχηματα κοστιζουν 1 δις δολαρια.

    Το βιντεο που εβαλες δειχνει στιγμιοτυπα απο ασκηση ξεκολληματος απο λασπες, ειναι σκηνοθετημενο, το λεει αλωστε και η περιγραφη του βιντεο.

    Ας το θεωρησουμε ανταμοιβη για την επεκταση των συμβασεων για τις βασεις κατα 1 χρονο, δηλαδη για περυσι.

 25. Πέρα απ το σημείο της «στρατηγικής σχέσης» που θέλουν να πουλήσουν οι ΗΠΑ στους συμμάχους(αφού δεν την επιβάλουν μόνο στην Ελλάδα) μέσο των εξοπλισμών και άλλων αμερικανικών προϊόντων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ, είναι και η ποιότητα των προϊόντων MMSC & F-35(και μερικών άλλων) που προσπαθούν να προωθήσουν ένα σημείο,η οποία είναι με απλά λόγια απαράδεκτη η μάπα(για να το πω πιο ξεκάθαρα) για τα ποσά που ζητάνε για αυτά τα προβληματικά προϊόντα που μέχρι στιγμής δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους αμερικανούς.

  Οπότε δεν υπάρχει σημείο κοινών συμφερόντων ΗΠΑ – Ελλάδας,αφού η ΕΣΣΔ ανήκει στο παρελθόν και σε αυτά που ενδιαφέρουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ ακολουθούν πολιτική των ίσων αποστάσεων.

 26. Κάθε σχεδίαση πλοίου κάνει συμβιβασμούς.

  Μικρό βυθισμα, μεγαλύτερη ταχύτητα, μικρότερη ευστάθεια, μεγαλύτερη πρόσβαση σε παράκτια περιβάλλοντα, μικρότερη δυνατότητα μεταφοράς όπλων κλπ
  Οι MMSC λοιπόν είναι προφανές ότι για ΑΑΠ δεν είναι κατάλληλες. Δεν μπορεί ένα πλοίο με μικρό βυθισμα να
  να υποστηρίξει το βάρος ενός ραντάρ ψηλά, ούτε και τους φορτους βλημάτων που απαιτούνται πόσο μάλλον εκεί ψηλά που τους έχουν βάλει.

  Τότε πώς το πουλάνε; Δλδ θα βουλιάξει;
  Όχι, απλά το πλοίο δεν θα έχει την ανάλογη ευστάθεια και δυνατότητες ενός κανονικού πλοίου.

  Είναι σαν να πάρεις ένα μεγάλο ταχύπλοο και να του βάλεις καταρτι και πανί.
  Αν βάλεις μπόλικο έρμα στο κυτος του, κάτι θα κάνεις αλλά θα είσαι ηλίθιος όταν μπορείς να πάρεις εξ αρχής ιστιοπλοϊκό.

  Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι δεν χρειαζόμαστε πλοία ΑΑΠ.
  Αστεία πράγματα το λιγότερο δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να σχολιάσω.

  Σαν πλοία πολλαπλού ρόλου οι MMSC επίσης δεν είναι κατάλληλα. Γιατί το μικρό βυθισμα δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις ε/π.

  Για την Ελλάδα λοιπόν, τα πλοία είναι παντελώς ακατάλληλα.

  Όσο για τη στρατηγική μπλα μπλα μπλα, θσ πω ότι η δήλωση Παιατ περί μη πώλησηε μετάλλου δείχνει το ακριβώς αντίθετο απο αυτό που θέλει να πει.

  Η στρατηγική συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται απο 5-10-50-100 δις. Δεν πωλείται, δεν αγοράζεται.
  Γιατί πολύ απλά, ενώ η πώληση αποτελεί μια πράξη ή η στρατηγική συνεργασία αποτελεί διαρκή πολιτική.

  Οπότε ο Παιατ απλά λέει μπούρδες.

  Είτε πάρουμε είτε όχι αμερικανικές φρεγάτες το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Καμία απολύτως διαφορά.
  Το ίδιο και με τα Γαλλικά πλοία για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

  Όπως θέλουμε φίλους επειδή τους εκτιμάμε και σεβόμαστε σαν άτομα έτσι και στις διεθνείς σχέσεις.
  Οι φιλίες και οι συμμαχίες χτίζονται με τον ίδιο τρόπο.
  Όχι με χρήματα.

  Η αγορά οποιουδήποτε συστήματος για πολιτικούς λόγους είναι μία τραγική ελληνική πραγματικότητα που δεν έχω δει σε άλλη χώρα.

  Μόνο στο Ελλαδισταν.

  Αν θέλουν οι Αμερικανοί να δείξουν στρατηγική αλληλεγγύη και εμείς να δείξουμε σοβαρότητα, τότε ζητάμε και μας δίνουν Τικοντερογκα.

  Τόσο απλά.
  Με τα όπλα τους μάλιστα, και όχι μόνο αυτό, αλλά και με τομαχοκ και με SM3/6 ώστε να αποτελέσουμε μέρος της αντιπυραυλικης ασπίδας.

  Στρατηγική συμμαχία; Βάσεις; Αεροπλανοφορο Κρήτη;
  Ορίστε κύριε.

  Ακούγονται υπερβολή οι τομαχοκ και οι SM3/6 αλλά εδώ άλλοι μιλάνε για… πυρηνικά. (Έλεος)

  Αν θέλουμε να μας πάρουν σρα σοβαρά όπως παίρνουν το Ισραήλ, ας αναλογιστούμε τους λόγους που παίρνουν το Ισραήλ στα σοβαρά.

  Και όχι, δεν είναι η γεωγραφική του θέση. Εκεί το τρώμε λάχανο. Μία ματιά στο χάρτη αρκεί.

 27. Η πρόταση των Αμερικανών χωλαίνει υπερβολικά. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι

  Στους Επιτελείς δεν υπάρχει ‘ρεύμα’ ικανό για να προταθεί και να υποστηριχθεί η πρόταση

  Ένας υπουργός, άσχετος με το αντικείμενο , λάτρης των Αμερικανικών συμφερόντων, με αρκετούς αντιπάλους μέσα στο κόμμα του, δεν είναι δυνατόν να επιβάλει την προτίμησή του.

  Η πρόταση ‘κάηκε’ στα σοβαρά ενημερωτικά έντυπα και διαδόθηκε ευρύτερα η φήμη της ‘σάπιας λύσης’

  Γνωρίζουν το προβάδισμα των Γάλλων και προσπαθούν να αναβάλλουν την διαδικασία απόκτησης ,
  ώστε να επανέλθουν μελλοντικά με τις FFGX,όπως νωρίτερα ανέφερε επίσης και ο agnostosependytis

  Υπομονή λίγο ακόμα, θα δούμε διάφορα κατευθυνόμενα άρθρα, θα ακούσουμε αντικρουόμενες αναλύσεις , θα
  εμφανιστούν ‘λογικές’ φωνές ματαίωσης της διαδικασίας

  Όταν για χρόνια είμαστε δεδομένοι, ευκολόπιστοι, αδαής και δεν φέρνουμε αντιρρήσεις, τι περιμένετε εν έτη 2021?

  Ξεχάσαμε οτι στην κρίση των Ιμίων οι σύμμαχοι , διαμεσολάβησαν και μας είπαν να μαζευτούμε γιατί οι απέναντι ήταν αποφασισμένοι για επίθεση και δεν μπορούσαν να τους συγκρατήσουν?

  Αγνοούμε οτι η περιοχή αυτόματα γκριζάρισε και την επόμενη ο Σημίτης δημόσια ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για την βοήθειά τους?

  Έτσι και τώρα θέλουν να μας βοηθήσουν, δίνοντας πολύτιμες μονάδες από το υστέρημα των ενόπλων δυνάμεών τους.

 28. Αγαπητοί φίλοι τρελαίνομαι όταν κατηγορούμε έναν εξαιρετικό υπάλληλο όπως ο πρέσβης ο οποίος κάνει τα πάντα να βοηθήσει τη χώρα του και δεν κατηγορούμε τα γιουσουφάκια της κυβέρνησης τα οποία έδωσαν τα πάντα αλλά δεν ζήτησαν τίποτα από τον Αγά για να μην διακινδυνέψουν το πολιτικό και »επιχειρηματικό» τους μέλλον και την μελλοντική εξασφάλιση των τέκνων τους εις τας Αμέρικας

  Μην ακούω για Μ1117 γιατί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το συγκεκριμένο έργο ήταν ήδη γνωστό και μάλιστα από τουλάχιστον ένα χρόνο πριν καθώς ήταν γνωστό ότι είχαν ειδοποιηθεί και οι γνωστοί ‘ημέτεροι» οπλάδες αλλά και αρχισε να ετοιμάζεται το έδαφος για τις εξ απορρήτου εταιρείες για μόνιμη εγκατάσταση…..ΑΦΜ που λέγαμε παλιότερα και τα λοιπά

  Ουσιαστικά μας έδωσαν ανταλλακτικά για ελικόπτερα και οχήματα που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μεταφέρουν τα Ωνια από Μοναδα σε Μοναδα …αντε και καμία αποστολή ρουτίνας για έλεγχο μακριά από τα ζόρικα εδάφη. Τα οποία Μ1117 βέβαια πρέπει και να τα εξοπλίσουμε με κάμερες, ενδοεπικοινωνίες, πολυβόλα κλπ. Πλήρωσε μ@@@@κα Ελληνα….

  Καταλάβετε το……….Το ΕΛΛΙΑΜΕΠ δείχνει το δρόμο για που πάμε αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα.
  Όλα τα έχει κανονίσει ο Θείος Σαμ και το μόνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι η Τουρκία …αλλά η Ρωσία

  Ουσιαστικά βάσει του πάγιου αμερικανικού γεωπολιτικού δόγματος τον Θείο Σαμ δεν τον ενδιαφέρει αν μπει στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος…αρκεί να μην μπει μαζί με τους Ρώσους.

  Είχαμε στα χέρια μας τα πιο σημαντικά χαρτιά που ήταν αφενός η Σούδα κι αφετέρου το λιμάνι της Αλεξανδρουπολής κι αντι να κάνουμε παιχνίδι χοντρό όπως θα έκανε ο Ερντογάν κι ο Σίσσυ εμείς τα δώσαμε και είπαμε σας ευχαριστούμε που τα πήρατε.

  BTW τα τελευταία χρήματα που πήρε ο Σισσυ απο τς ΗΠΑ τα χρησιμοποίησε αφενός για να αγοράσει τις FREMM ενώ πριν είχε χρησιμοποιήσει τα δικά του για την αγορά μιας ακόμη μοίρας SU-35!!!

  Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν αφού το ΕΛΛΙΑΜΕΠ δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα να πάει σε πόλεμο αλλά σε διάλογο για την Α. Μεσογειο καθως η Τουρκια είναι μεγάλη χώρα με ιστορικό βάθος στην περιοχή μας και λαμβανομένου υπόψη ότι η Αίγυπτος σταμάτησε τον καθορισμό των οικοπέδων της ακριβώς στο σημείο που ξεκινά η θαλάσσια περιοχή στην Α, Μεσογειο όπως την οριοθετούν οι Τούρκοι στους χάρτες που μοιράζουν από δω κι από κει ……….είναι εύκολο να καταλάβετε ότι ο Θειος Σαμ με τους εδώ »αρίστους» υποτακτικούς του έχει διαμοιράσει το Αιγαίο

  Έτσι λοιπόν το USA αφενός δεν έχει την ανάγκη να κάνει υποχωρήσεις και προσφορές κι αφετέρου δεν νιώθει την ανάγκη να δυσαρεστήσει τον Σουλτάνο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει τους Ρώσους μακριά από τις θερμές Θάλασσες.

  Πραγματικά αναρωτιέμαι που είναι ο σύμμαχος θείος Σαμ τώρα που διακινούνται έντονα οι πληροφορίες για στενή σχέση μεταξύ Πακισταν και Τουρκίας για όλο το εύρος των βαλλιστικών φορέων αλλά και για ενδεχόμενη αγορά εμπλουτισμένου ουράνιου; Η μήπως δεν γνωρίζει;

 29. Μας έδωσαν και Mark V….
  Στρατηγικές θα ήταν αν ζοριζαν λίγο τους Τούρκους…… Πως?
  Μα φυσικά αν έδιναν δωρεάν
  250 Bradley M2A2 ODS SA.
  250 Μ113Α3
  50 MLRS
  5 LONGBOW RADAR για τα ελληνικά Απατσι D και αποδεσμευση 100 helllfire εκδοσης fire and forget.
  Δωρεάν συστημα Patriot για αποσυρση των S-300 και παραχώρηση τους μέσω άδειας από τους Ρώσους στην Αρμενία.
  Δωρεαν παραχώρηση 30 οχημάτων AA7A1 για τους πεζοναύτες.
  Έτσι για να τους τρολλαρουν… και όλα αυτά σε διάστημα 1 με 1,5 χρόνο. Θα έκλεγα με την κλάψα του Τσαβουσογλου & σία. Αλλά και του ίδιου του Ερντογαν να ψάχνει τον Biden στο τηλ.
  Η αλήθεια είναι ότι με τις συμφωνίες η Αμερική θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο γαλαντομα στις παροχές και να έδινε κάτι παραπανω

  1. @SPY
   Αγαπητέ φίλε, δεν χρειάζεται να περιμένουμε το θαύμα εξ Ουάσινγκτον. 12+6 Ραφαλ, με χρόνο παράδοσης ίδιο με αυτό της σύμβασης του Ιανουαρίου και το σάκχαρο του Ερντογκάν θα φράσεις 1912.

 30. Όσο σημαντικό τμήμα γραφειοκρατίας και δεξαμενών σκέψης των Η.Π.Α συνεχίζει να διακατέχεται από ιδεοληψίες περί «ανάγκης της Τουρκίας», δεν είναι δυνατόν να είμεθα στρατηγικοί σύμμαχοι, διότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εχθρός και αντίπαλος της Ελλάδας.

  Γενικώς, κάθε προμήθεια αμυντικού υλικού που συνεπικουρεί την διατήρηση του παρόντος συσχετισμού ισχύος προς όφελος της Τουρκίας, και δεν συμβάλει στην μέγιστη δυνατή μεταβολή του συσχετισμού αυτού υπέρ της Ελλάδος, και στην ενίσχυση των ιδίων αμυντικών δυνατοτήτων αυτής – τη δυνατότητα ανεξάρτητης δράσης και προσβολής οποιουδήποτε στόχου, οπουδήποτε εντός της τουρκικής επικρατείας, οποτεδήποτε αυτό κριθεί απαραίτητο – δεν είναι ωφέλιμη για το εθνικό συμφέρον.

  Περί των MMSC ειδικά, ακόμα και εάν παραχωρούνταν ισάριθμα ΑΒ, δηλαδή ένα ΑΒ για κάθε MMSC, δεν πρέπει επ’ ουδενί να προχωρήσουμε στην αγορά τους. Δεν υπερβάλω. Είναι απόλυτη πεποίθηση μου πως τα πλοία αυτά θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του Π.Ν, και κατ’ επέκταση του κράτους μας.

  Είναι βλακώδες να δαπανήσουμε 5 δις για «φρεγάτες γενικής χρήσης» όταν ανάλογες και καλύτερες δυνατότητες σε αισθητήρες, οπλικά συστήματα, και οπλικό φορτίο, αποκτούνται από βαριές κορβέτες στο ήμισυ της τιμής.

  Τις φρεγάτες τις χρειαζόμαστε με επαυξημένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής και εί δυνατόν, με ικανότητες μακρού πλήγματος.

  Ως δογματικά προσκολλημένοι διεθνοδικαιάκηδες, υπομένοντας τον διπλωματικό εξευτελισμό των διερευνητικών, προσμένοντας εθνικό ακρωτηριασμό δια Χάγης, προς κατευνασμό του πόπολου, δεν είναι ανάγκη να ξηλωθούμε. Αν μέλημα μας είναι η προμήθεια ναυτικών μονάδων απλώς προς αναπαλαίωση των δυνατοτήτων που ήδη έχουμε, ας αγοραστούν κορβέτες, να μας μείνουν και 2 δις για επιδόματα και καταυλισμούς επενδυτών.

  Τώρα να πιστέψω ότι κόπτονται για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, οι ίδιοι σχηματισμοί και μηχανισμοί που την κατέστρεψαν, οι ίδιοι που επί μισό αιώνα όχι απλώς δεν συνεπικουρούν την ελληνική έρευνα και ανάπτυξη, την ελληνική βιομηχανική παραγωγή, αλλά την πολεμούν με κάθε τρόπο και μέσο, μετατρέποντας την πατρίδα μας στο Μέγα του Αντιπροσώπου Εισαγωγέα Κράτος….να μου λείπει το λουκούμι. Επιστρέφεται πάραυτα.

  1. @ K.Δ.

   Ενταξει τωρα ας μην γραφουμε και οτι θελουμε.

   Τα Arleigh Burke ειναι κορυφαια πλοια, αν μας εδιναν 4 ΑΒ οι Αμερικανοι θα ελεγα ΝΑΙ στις προβληματικες αλουμινατρατες MMSC, ακομη και αν χρειαζονται ρυμουλκο για να τις σερνει.

   Μη σου πω οτι θα εβαζα και φωτογραφια του Τζεφ Παιατ στο σαλονι μου.

   1. ΑΒ δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεσμευτεί, εάν δεν συνοδεύεται από ρητή και έγγραφη δέσμευση πως δεν θα χρησιμοποιηθεί επιθετικά άνευ αδείας.
    Στην παρούσα συγκυρία όπως διαμορφώνεται, μια προμήθεια MMSC και ΑΒ, θα εκμηδενίσει κάθε δυνατότητα του Π.Ν να ενεργεί ανεξάρτητα και παρά τις επιθυμίες των Η.Π.Α.

    Είναι άλλο η Ελλάς να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα, και στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της, να θέσει την ικανότητα αυτή στην υπηρεσία ενός τρίτου κράτους, και άλλο να μην δύναται να δράσει αποτρεπτικά ή προληπτικά προς το συμφέρον της, παρά μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός τρίτου κράτους.

    Οι Η.Π.Α αυτή τη στιγμή είναι τόσο σύμμαχοι μας έναντι της Τουρκίας, όσο είναι σύμμαχοι του ΙΡΑΝ έναντι του Ισραήλ, όσο είναι σύμμαχος μας η Γερμανία, η Ρωσία ή η Κίνα. Δηλαδή, λίγο έως καθόλου.
    Ίσως στο μέλλον, να δούν τα πράγματα αλλιώς. Η διαφορά μας με αυτούς τώρα όμως, είναι πως ενώ εκείνοι έχουν όλη την άνεση να περιμένουν, ακόμα και να κάνουν λάθος επιλογές, εμείς δεν έχουμε κανένα περιθώριο. Ή σοβαρευόμαστε ή πάμε για ψάρεμα.

    Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε στη παρούσα φάση, και είναι εξίσου σημαντικό με τα οπλικά συστήματα που θα επιλέξουμε, είναι η δυνατότητα να τα χρησιμοποιούμε όπου και όταν κρίνουμε.

   2. @ G_P

    Αν ειχε την διαθεση ο θειος να μας δωσει τα ΑΒ, σιγουρα δεν θα τα χρειαζομασταν,
    γιατι θα ειχε τακτοποιησει το προβλημα απο καιρο.
    Αντιθετα ο θειος αφηνει να αλωνιζουν οι απεναντι, θα παρει για τη παρτυ του
    τη μιση Ελλαδα και την αλλη μιση, θα μας παροτρυνει να την παραχωρησουμε με
    διαπραγματευσεις, στους απεναντι, στους απο πανω και στους διπλα.
    Χρονια ετοιμαζε κατασταση και θα αρχισει συντομα το γιαμα.
    Μολις ακουσεις απο μερους μας αναγνωριση εθνικων μειονοτητων στο εδαφος μας.

    1. @ Κanenas1

     Εγω δεν ειπα οτι θα μας τα δωσουν, το θεωρω αδυνατον αλλωστε.

     Απλα ειπα οτι τα ΑΒ δεν ειναι τιποτα σαπακια .

   3. Με 4 ΑΒ με φορτωμένα κανονικά όλα τα κελλιά ίσα που πάμε να πάρουμε τον Πόντο πίσω, εδώ λέμε 1-2 να μας δώσουν, αν δώσουν 4 δεν χρειάζεται καν να δώσουν και τις MMSC ή τις παίρνουμε για το ξεκάρφωμα για το Λιμενικό

 31. Συγχαρητήρια για το άρθρο.

  Είχα κάνει προ καιρού ακριβώς τα ίδια σχόλια για τα (μη)ανταλλάγματα από την συμφωνία στην Πτήση και μου σβήνανε τα σχόλια μετά από λίγο γιατί προφανώς δεν τους αρέσανε.

  Η νέα συμφωνία υπάρχει δημοσιευμένη στο site της Βουλής. Αναφέρει μόνο υποχρεώσεις της Ελλάδας και τίποτα άλλο. Ο καθένας μπορεί να τη βρει να την διαβάσει. Αν έχει ξαναδει κάποιος τέτοια συμφωνία όπου μόνο η μία πλευρά έχει υποχρεώσεις να μας σφυρίξει.

  Επίσης είχα βρει και παραθέσει παλιότερη αντίστοιχη συμφωνία των αμερικάνων με τους Τούρκους για το Ιντσιρλίκ. Δε θυμάμαι το ύψος των FMS και λοιπών ανταλλαγμάτων αλλά ζαλίζει. Δυστυχώς δεν κράτησα bookmark και η Πτήση το έσβησε το σχόλιο.

  Οπότε να το πάμε λίγο πιο πέρα και να πούμε και το άλλο, πως εδώ και τόσα χρόνια παραχωρούμε την Σούδα και παλιότερα και πόσες άλλες βάσεις χωρίς αντάλλαγμα. Δεν είναι καινούργιο το έργο. Οι Τούρκοι στο μεταξύ με το Ιντσιρλικ ψωνίζανε ότι θέλανε. Και μιλάω για νέο υλικό όχι σκραπ των αμερικανικών δυναμεων απο τη χωματερή.

  Όσο για τα F-35 εφόσον δε μας πουλήσανε τα 6 από τα κομμένα της τουρκικής παραγγελίας που εντάχθηκαν στην USAF (και δε θα λείπανε σε κανέναν, ούτε στην USAF) πήραμε σαφές πολιτικό μήνυμα πως εξακολουθούν να μην θέλουν να δυσαρεστήσουν την Τουρκία, πως εμείς δεν είμαστε σημαντικοί σύμμαχοι και πως προτιμούν την Αν.Μεσόγειο και τα κοιτάσματα της να τα ελέγχει η Τουρκία.

  Η Ελλάδα σαν ευρωπαική χώρα και μέλος της ΕΕ πρέπει στα κυρια οπλικά συστήματα να αγοράζει από Ευρώπη ιδανικά με συμμετοχή σε συμπαραγωγές έστω και με μερίδιο 0,5%. Οπότε ευρωκορβέτα, FCAS κτλ, εκεί είναι το μέλλον μας.

  1. Εκεί στην ΠΛΗΞΗ έχουν σαλέψει.
   Κατ’αρχάς οτιδήποτε δεν είναι Αμερικανικό ή Ισραηλίτικο ή άντε ΓερμανικοΟλλανδικοΝορβηγικό το θάβουν. Είναι πολύ κεντροευρωαμερικανίστες 🙂

   1. Μερικοί θα ανοίξουν Σαμπάνιες, αρκεί η λύση που θα επιλεγεί να μην είναι Γαλλική

    Δεν είναι απαραίτητο να είναι καλύτερη πρόταση, αρκεί να μην είναι Γαλλική

    Όμως, ‘πίσω έχει η Belhara την ουρά’

    1. Εννοείτε αγαπητέ φίλε ΠΦ.
     Ολα τα αμερικανόχρηματοδοτούμενα εντυπα και σαιτ (ολοι ξερουμε πια ειναι)
     εχουν και Plan B.
     Πρωτος και κύριως στόχος φυσικά είναι οι αλουμινότρατες ωστε να τα κονομησει χοντρα η λοκχιντ
     (ακου 1 δις μια αλουμινότρατα?) και οι υπολοιπες αμερικανικες εταιρίες.
     Αν ομως χάσουν και δεν πάρει το ΠΝ τις τρατες εχουν Plan B απελπισίας οποια άλλη πρόταση ευρωπαικού πλοίου, καθώς όλα έχουν αμερικάνικα όπλα.
     Γι αυτό αποδομούν τις μπέλες με κάθε ευκαιρεία γιατι οι γαλλικες εχουν οπλα αποκλειστικα της ευρωπαικης mbda.
     4 νεες φρεγατες+2 μτχ( ενδιαμεσης λυσης ) με 1μιση- 2 φορτους αμερικανικων οπλων (harpoon, essm, Ram, SM-2 (αν αποδεσμέυονται κιόλας) και άλλα αμερικάνικα συστηματα είναι αρκετές εκατοντάδες εκρια (ισως και σχεδον 1δις) που αν πάρουμε τις μπέλες θα τα χάσουν.
     Αυτός είναι ο οικονομικός λόγος.
     Ο κυριότερος φυσικά είναι ο γεωπολιτικός καθως με τις μπελες θα αποκτήσουμε
     ξεκαθαρο τεχνολογικό πλεονεκτημα (Aster30, mdcn, SeaFire, sentinel) απεναντι στους τουρκους και αυτο οι αμερικανοι δεν το επιθυμουν.

     1. Well said όπως θα λέγανε στη μητρική τους και οι συντάκτες αυτών των άρθρων.

  2. Στην Πτωση οι αθεοφοβοι εβαλαν την συνεντευξη του κυριου Πρεσβη στα Αγγλικα!!!

   Και απο τι φαινεται ο πρεσβης τους ξερει ολους εναν εναν, ο Αγγελος εγραψε για το ταδε λεει ο πρεσβης. Ετσι γινεται, παιρνουν γραμμη και ισως και χρηματοδοτηση υπο τη μορφη διαφημησεων.

   Αυτο δεν ειναι κατι αγνωστο, οι Αμερικανοι χρηματοδοτουν ακομη και τους δικους τους δημοσιογραφους για να γραψουν τη γραμμη που θελουν να περασουν, φανταστειτε τι γινεται με ΜΜΕ οπως η Πτωση η οποια πριν μερικους μηνες ειχε ενα αρθρο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ υπερ των προβληματικων αλουμινοτρατων που χρειαζονται ρυμουλκο για να τις σερνει. Και απο πανω εβαζαν και ειρωνικα σχολια και μπηχτες για οσους διαφωνουν.

   Μας κακομαθαινετε κυριε Πρεσβη, θα παθουμε διαβητη απο τα πολλα σοκολατακια Ferrero Rocher (αν θυμαται κανεις την πολυ παλια διαφημιση).

 32. Πραγματι,στα χρονια της κρισης οι ΗΠΑ θα επρεπε να βοηθησουν στρατιωτικα περισοτερο τη χωρα μας και οχι μονο με μερικα-μεταχειρισμενα-ελικοπτερα..και σε τελικη αναλυση εμεις δεν επιθυμουσαμε μια υπεροπλια σε σχεση με τους γειτονες παρα την-απαραιτητη-ισοροπια ισχυος..οι ΗΠΑ θα πρεπει λοιπον να μας δωσουν ολα εκεινα τα οπλικα συστημα τα οποια θα προσδωσουν την απαραιτητη στρατιωτικη ισοροπια στην ευρυτερη περιοχη μας..θα πρεπει να μας δωσουν τα f-35 εγκαιρα,να προτεινουν ενα αξιολογο πλοιο και να προσφερουν μια αξιολογη Ενδιαμεση Λυση..και φυσικα να μας στηριξουν χρηματοδοτικα..οσον αφορα τις δυνητικες επενδυσεις στα ελληνικα ναυπηγεια αυτο το θεμα ειναι δευτερευον για το ΠΝ..το πρωτευον ειναι να αποκτησει τα πλοια τα οποια επιθυμει..

 33. @ νικος

  F-35 θα μας εδιναν αν δεν ειχαν οι Τουρκοι τους S400, για να μην γινει η αγορα των RAFALE.
  Τα μεταχειρισμενα ελικοπτερα και το υπολοιπο υλικο, ειναι για τη διατηρηση της εσωτερικης
  ταξης στις αναμενομενες εξεγερσεις που θα σημειωθουν.
  Αξιολογο πλοιο θελουν να προσφερθει αφου κανουμε τις παραχωρησεις στην Τουρκια,
  αλλα αν ζοριστουν πολυ απο τους Γαλλους λογικα θα βρεθει κατι.
  Τα ναυπηγεια τα θελουν και τα τρια για να μας δεσουν κανονικα στις δικες τους επιλογες.
  Στηριξη χρηματοδοτικη δεν ειναι απαραιτητη οσο ελεγχουν αυτους που χρειαζεται.

 34. να κάνει και μια δήλωση ρε αδελφέ ότι η Ελλάδα δικαιούται να κάνει την επέκταση των 6 μιλίων σε 12 στο Αιγαίο … τα νησιά έχουν υφαλοκριπηδα και ΑΟΖ… όπως έκανε η Ρωσία …καθαρά και ξάστερα ….διαφορετικά αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

 35. Κατά την γνώμη μου καμία πραγματική στρατηγική σχέση δεν βασίζεται στο αν η μία χώρα κάνει μια αγορά από μία άλλη.

  Αν η Ελλάδα ΔΕΝ αγοράσει τελικά γαλλικές φρεγάτες αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών διότι υπάρχει συναντίληψη επί στρατηγικών θεμάτων.
  Εξίσου αν η Ελλάδα ΔΕΝ αγοράσει Αμερικανικές φρεγάτες δεν θα διαταράξει την όποια στρατηγική συνεργασία υπάρχει.

  Αυτά είναι ψευδοδιλήμματα του τύπου ο Γιώργος είναι φίλος μου και πουλάει ένα σπίτι με τα μισά τετραγωνικά αλλά στην διπλή τιμή από τον Δημήτρη που είναι γνωστός μου, επειδή είναι φίλος μου ο Γιώργος πρέπει να αγοράσω το δικό του για να παραμείνουμε φίλοι.
  Όποιος σκέπτεται έτσι είναι Ηλίθιος.

  Η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει το καλύτερο και το φτηνότερο έστω και από την Γερμανία ή την Ταϊβάν που η στρατηγική σχέση είναι κατά γενική ομολογία ανύπαρκτη.

  Με εκτίμηση,

  Ιωάννης Δρίνης

 36. Από την εποχή που οι Αμερικανοί γενναιόδωρα έδιναν σε σεβαστούς αριθμούς στρατηγικα όπλα οπως τα επιπλέον των H..A7 E Corsair

  ….ενα βομβαρδιστικό που πολλαπλασίασε δραματικα την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας και κράτησε τους απέναντι στα αυγά τους….

  ..δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απο τα έργα
  έχουμε περάσει στα πολλά παχιά λόγια…
  γαρνιρισμένα με ακόμη περισσότερα λόγια…

  Λες και οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει ότι το μόνο που χρειάζεται στις διμερής μας σχέσεις ειναι να ταΐζουν τα αυτιά μας με εκείνες τις φιλοφρονήσεις και τα μεγαλεπίβολα τσιτατα που περιμένουμε να ακούσουμε..

  Λόγια βεβαια που αν αλλάξει ο άνεμος συμφέρων εύκολα θα τα πάρει ο αέρας..

  Η Ελλάδα απο τη άλλη εξακολουθει να αγοράζει Αμερικανικά όπλα
  οπως στις περιπτώσεις των εκσυγχρονισμών των F 16 V…η των P3 Orion

  Αλλα πληρώνει ΑΔΡΑ οτι αγοράζει..

  την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ καταλαμβανουν Ελληνικό εδαφος…
  χρησιμοποιούν υποδομές και τοποθετούν την χώρα νας ως σταθερό
  στρατηγικο τους υποστείλομα στην περιοχή
  ….ζητούν και το κάνουν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο
  τις δραστηριότητες τους…

  αλλά φέρονται σαν νοικάρης που ΔΕΝ πληρωνει το νοίκι του..

  Γιατί ενοίκιο προφανώς δέν ειναι να παραχωρείς M1113 η Kiowa λίγο πριν τα αράξεις ως παλιοσίδερα σε κάποιοι γιαρδα απόσυρσης στρατιωτικού υλικού..

  Χρήσιμο βεβαια και αυτό το Β´ κλάσης υλικό για τον στρατό μας καθώς κλείνει με υποφερτό κόστος τρυπες..

  ..αλλα σιγουρα με αυτό δεν ξεπληρώνουν οι Αμερικανοί τις πολλές υπηρεσίες που ζητούν και περνούν απο την χώρα μας.

  Ουτε τιμά την πλούσια κατα το παρελθόν Ελληνοαμερικανική σχέση να προτείνουν σε δυσθεωρατο προσβλητικό της λογικής τίμημα trash ships οπως τα LCS που ουτε και οι ίδιοι δεν παραλαμβάνουν πλέον…

  ..ενώ ταυτοχρονα με εύκολα αντιληπτους ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΥΣ μας αντιμετωπίζουν ως χαζά γαϊδουρια που μας βάζουν μας να κυνηγάμε φρούδα καρότα τύπου A,Burke η εσχατως όπλα ΛΕΙΖΕΡ..!!!!
  απλά για να μας παρουν την υπογραφή σε ότι βλαμενη προμήθεια μας πλασάρουν αυτοί και οι εν Ελλάδα αντιπρόσωποι τους.

  Αυτα ΕΥΤΥΧΩΣ δείχνουμε ως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να τα έχουμε καταλάβει και δεν έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να παίζουμε το κορόιδο κανενός κου Τζέφρι

  -με εξαίρεση βεβαια οσους έχουν συνδέσει την τσέπη τους με την προμήθεια συγκεκριμένων αμερικανικών όπλων.
  .
  πόσο μαλλον οταν ο ΜΟΝΟΣ που μας στάθηκε ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ (για δικό του βεβαια συμφέρον) τον κρίσιμο προηγούμενο Αύγουστο μιλάει ΓΑΛΛΙΚΑ

  …ενώ και οι πιστώσεις για τα εξοπλιστικά κονδύλια προέρχονται απο τα μηδενικά επιστοκια των Ελληνικών ομολόγων που εξασφαλίζει η συμμετοχή στο άρμα της Ε.Ε

  Η Ελλάδα σε καθημερινη βάση απειληται απο το τρελλο τουρκικό καθεστώς Ερντογαν αλλά προμηθειες οπως αυτη των Rafale ( που τόσο ΠΟΝΕΣΕ τους απέναντι) λειτουργούν ήδη ως ΠΡΟΤΥΠΟ που τελειώνει την εποχή της κοροϊδίας .

 37. Αγαπητέ Espada3,
  νομίζω ότι τα βλέπεις πολύ στενά τα πράγματα, όχι βέβαια ότι δεν έχεις δίκιο σε πολλά από αυτά που γράφεις.
  Η χώρα μας δεν έχει υπογράψει ακόμη μακρόχρονη συμφωνία με τις ΗΠΑ όπως είχε κάνει ο μπαμπάς Μητσοτάκης την δεκαετία του’90. Μέχρι τώρα η συμφωνία είναι έτους και ανανεώνεται για αυτούς ακριβώς τους λόγους που αναφέρεις. Η Αμερικανική στρατηγική σκέψη είναι ακόμη εγκλωβισμένη στο παρελθόν σε ένα δόγμα πολλών δεκαετιών.

  Ένας έξυπνος πρωθυπουργός – κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα – θα έδινε όλα αυτά που περιγράφεις ( Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Σούδα) για μικρό χρονικό διάστημα όπως και κάνει για να δώσει χρόνο και στους Αμερικανούς να αντιληφθούν την αξία τους αλλά και να προσαρμοστούν στην νέα στρατηγική πραγματικότητα στην περιοχή μας.

  Μέχρι στιγμής δεν έχουμε χαρίσει τίποτα και ούτε μας έχουν χαρίσει τίποτα. Το ότι επιθυμούμε μια στρατηγική σχέση με πιο μόνιμο χαρακτήρα είναι θεμιτό.

  Στρατηγική σχέση μπορεί να υπάρξει παράλληλα ή και συνδυαστικά και με την Γαλλία και με τις ΗΠΑ. Το ένα Δεν αναιρεί το άλλο και ΔΕΝ πρέπει να αναιρεί το άλλο.

  Αν αγοράσουμε 4 φρεγάτες από τους μεν ή τους δε δεν σημαίνει αυτομάτως γίναμε και φίλοι και στρατηγικοί εταίροι. Κοίταξε και μόνος σου πόσο χρήμα έχει διοχετευτεί προς την Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια.
  Ο κύριος πρέσβης καλά κάνει και προωθεί τις LCS, μακάρι να έπρατταν το ίδιο και οι δικοί μας πρέσβεις με τα Ελληνικά προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αγοράσουμε κιόλας.

  Με εκτίμηση,

  Ιωάννης Δρίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *