Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «FlightGlobal» η κυβέρνηση Μπάιντεν τελικά θα εγκρίνει το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους $ 23 δισεκατομμυρίων, των ΗΑΕ, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια 50 F-35A Lightning II, έναντι $ 10,4 δισεκατομμυρίων, 18 MQ-9B SkyGuardian έναντι $ 2,97 δισεκατομμυρίων και βλημάτων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους έναντι $ 10 δισεκατομμυρίων. Τη σχετική συμφωνία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά μετά την εκλογή Μπάιντεν, η νέα κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα επανεξεταστεί, λόγω της εμπλοκής των ΗΑΕ στις συγκρούσεις στην Υεμένη, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές του κόσμου. Τελικά όμως το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΑΕ θα προχωρήσει και οι αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ θα εισπράξουν το ποσό των $ 23 δισεκατομμυρίων.

Comments

 1. Η USAF έκανε και φέτος πολεμικά παιγνία με σενάριο μια Κινεζική εισβολή στην Ταιβάν, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να την αποτρέψουν. Σε παρόμοια παιγνία που έγιναν το 2018 και 2019 και που χρησιμοποιούσαν τον υπάρχοντα στόλο αεροσκαφών η USAF ηττήθηκε κατά κράτος.

  Στα φετινά παιγνία χρησιμοποίησαν μια φανταστική/μελλοντική δομή με πλατφόρμες, υποδομές και τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες. Όπως αεροσκάφη NGAD, αυτόνομα drones τύπου «Loyal Wingman», το υπό δοκιμή UCAV Kratos XQ-58A Valkyrie, τον θεωρητικό διάδοχο των RQ-4 Global Hawk σε ρόλο AWACS, αναβαθμισμένα αεροδρόμια και δομές διοίκησης κ.α. Το αποτέλεσμα των φετινών παιγνίων (παρά τις μελλοντικές και μη-διαθέσιμες προς το παρόν νέες τεχνολογίες και δυνατότητες που δοκιμάστηκαν) ήταν κατά δήλωσή τους μια «πύρρειος νίκη».

  Ο ρόλος της διείσδυσής και την καταστολής της εχθρικής αεράμυνας δόθηκε στο NGAD που κρίθηκε ότι έχει υψηλότερες πιθανότητες να μείνει «αόρατο» από το F-35, το F-35 που επιπλέον υστερεί και σε ακτίνα δράσης για το θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού και χρειάζεται να συνοδεύεται από αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. καυσίμων με όλα τα προβλήματα που έχει αυτή η ανάγκη.

  Το σημαντικό είναι πως τα F-35 του παιγνίου ήταν επίσης τα μελλοντικά (μετά το 2027) Block 4 που θα περιλαμβάνουν το πακέτο αναβάθμισης γνωστό ως «Tech Refresh 3». Συγκεκριμένα ο Lt. General Clint Hinote που έχει την θέση του Deputy Chief of Staff for Strategy της USAF, έκανε την εξής φοβερή δήλωση:

  «We wouldn’t even play the current version of the F-35. It wouldn’t be worth it. … Every fighter that rolls off the line today is a fighter that we wouldn’t even bother putting into these scenarios.»

  Είπε δηλαδή πως δεν αξίζει καν (!) να τρέξουν παιγνία με τα F-35 όπως είναι τώρα, τα F-35 που βγαίνουν σήμερα από την γραμμή παραγωγής δεν θα έμπαιναν ούτε στον κόπο να τα βάλουν σε τέτοια σενάρια!

  Ακόμα μια δήλωση ενός υψηλά ιστάμενου της USAF που επιβεβαιώνει πόσο προβληματικό και ανεπαρκές είναι το F-35 στην παρούσα μορφή του. Και πόσο λάθος θα ήταν για την Ελλάδα να σκέφτεται να προμηθευτεί F-35 τουλάχιστο πριν καταστεί επιχειρησιακή η έκδοση Block 4, αλλά και πριν δούμε πως θα έχουν διαμορφωθεί οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι τακτικές προς το τέλος της δεκαετίας και πόσο τελικά χρήσιμο ή όχι θα είναι τότε ένα πανάκριβο στην αγορά και χρήση ελαφρύ βομβαρδιστικό με χαρακτηριστικά stealth που σχεδιάστηκε πριν 30 χρόνια.

  Το σχετικό άρθρο:
  _https://www.defensenews.com/training-sim/2021/04/12/a-us-air-force-war-game-shows-what-the-service-needs-to-hold-off-or-win-against-china-in-2030

  1. @ Spiral

   Εξαγεις εντελως λαθος συμπερασματα απο την ασκηση.

   Ειναι αλλο πραγμα η Κινα εξοπλισμενη με μαχητικα στελθ J-20, αεροπλανοφορα, καταδρομικα Type 055, βαλλιστικους πυραυλους, hypersonics κτλ που επιχειρει να καταλαβει την Ταιβαν, και εντελως αλλο πραγμα η Τουρκια.

   Η Κινα θεωρειται peer competitor για τις ΗΠΑ. Οι ασκησεις δειχνουν οτι χρειαζονται ενα νεο μαχητικο καλυτερο απο το F-22, γι αυτο αλλωστε και σχεδιαζουν το NGAD (Next Generation Air Dominance).

   1. @G_P
    Αγαπητέ, πριν το 2027 (τουλάχιστο) και την έκδοση Block 4 είναι απλά εκτός κάθε λογικής για την Ελλάδα μια αγορά F-35. Μέχρι τότε μιλάμε για ένα αεροσκάφος με εκατοντάδες προβλήματα ποικίλης σοβαρότητας (και πιο σημαντικά, χωρίς τάσεις μείωσης του αριθμού τους) λόγω των οποίων δεν μπορεί να ολοκληρώσει ακόμα εν έτη 2021 ούτε την φάση των επίσημων Αρχικών Επιχειρησιακών Δοκιμών & Αξιολόγησης (ΙΟΤ&Ε), έχοντας παράλληλα εξαιρετικά υψηλό κόστος χρήσης και πολύ μικρές διαθεσιμότητες λόγω του συνδυασμού πολυπλοκότητας, προβλημάτων και έλλειψης ανταλλακτικών. Από τις ίδιες εκθέσεις μάθαμε πως και 3000 από τις 10,000 διαδικασίες παραγωγής τμημάτων/ανταλλακτικών των F-35 δεν πληρούν τα αναγκαία ποιοτικά κριτήρια.

    Τα αεροσκάφη των Block 3x είναι ακόμα πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων, με ελάχιστα πιστοποιημένα όπλα. Για παράδειγμα, η χρήση του AIM-120 στις πιο ρεαλιστικές «επιχειρησιακές» συνθήκες δοκιμών του IOT&E εξακολουθούσε είχε προβλήματα μέχρι πριν λίγους μήνες (το φθινόπωρο του 2020) σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Δοκιμών & Αξιολόγησης του Κογκρέσου (DOT&E). Θα χρειαστούν ένα πανάκριβο ριζικό εκσυγχρονισμό για να αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Block 4 (Tech Refresh 3), που γράφεται είναι ήδη στο 40% του κόστους αγοράς ενός νέου F-35 με τάση να αυξηθεί και άλλο. Ακόμα και η Αγγλία σκέφτεται λόγω κόστους να μην αναβαθμίσει όλα τα F-35 προηγούμενων Block που θα έχει μέχρι την έλευση του Block 4.

    Είναι τα F-35 Block 3x αεροσκάφη για την Ελλάδα; Δεν νομίζω. Μάλιστα στην κατάσταση αυτή φαίνεται δεν είναι καν άξια να τα συμπεριλάβει η USAF σε πολεμικά παιγνία, πάντα κατά δήλωσή τους και από τα λόγια του Lt. General Clint Hinote που αναφέρθηκα στο προηγούμενο σχόλιο.

 2. «αλλά μετά την εκλογή Μπάιντεν, η νέα κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα επανεξεταστεί, λόγω της εμπλοκής των ΗΑΕ στις συγκρούσεις στην Υεμένη, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές του κόσμου»
  23 δις είναι πολλά και έπρεπε να πάρουν κάτι και οι τωρινοί από την πώληση. Άλλωστε ένα καλό μπαξίσι βοηθάει να καταπιείς ευκολότερα «την μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή». Χαιρέτα μου την Υεμένη λοιπόν κι ας τους είχε πιάσει ο πόνος προεκλογικά.

 3. 10 δις σε όπλα για τα ΗΑΕ.Η οποια σύγκριση με την δική μας πραγματικότητα είναι αποκαρδιωτικη.Και έχουν και 600 scalp όταν εμείς έχουμε μόλις 90.Κατα τα άλλα μιλάμε για αποτροπή και περιμένουμε πως και πως τα viper και τα rafale.Εδω ισχύει το η στραβός είναι ο γυαλος η στραβα αρμενίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *