Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόγραμμα FMS (Foreign Military Sale), ύψους $ 634,7 εκατομμυρίων, για την αναβάθμιση των 46 F-16 της Χιλής. Εκτός της αναβάθμισης, στο κόστος περιλαμβάνεται υλικά και υπηρεσίες τεχνική υποστήριξης και εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, έχει ως στόχο να διατηρήσει ικανά και αξιόμαχα τα αεροσκάφη έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Εκτός της αναβάθμιση το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει να εργασίες δομικής ενίσχυσης των αεροσκαφών. Υπενθυμίζουμε ότι η Χιλή διαθέτει 46 F-16, εκ των οποίων 10 Block.50+ (αγοράστηκαν καινούργια και παρελήφθησαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000) και 36 μεταχειρισμένα, πρώην Ολλανδικά F-16AM/-16BM, τα οποία αποκτήθηκαν σε δύο διαδοχικές αγορές, το 2005 και το 2009 αντίστοιχα.

Comments

 1. Αυτοί αναβαθμίζουν (ό,τι κι αν εννοούν) δύο μοίρες παλαιότερα από τα δικά μας Bl. 30 με κόστος συγκρίσιμο με αυτό που χρειάστηκε για τα P3. Κάτι κάνουμε λάθος.

  1. Παλαιότερα είναι απο τα Blk 30 αλλά όχι αναγκάστηκα υποδεέστερα, αφού έχουν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο των 50 της νεότερης έκδοσης με έγχρωμες οθόνες στο πιλοτήριο, επειδή πρόκειται για τα αεροσκάφη MLU της Ολλανδίας.

 2. Παλιότερα, στα «ηρωικά» χρόνια του Άκη και του Σμπώκου οι Αμερικανοί μας προσέφεραν 80 F-16A/B ADF. Εμείς επιλέξαμε τα 32 F-4E AUP…

  Αργότερα επί Καραμανλή μας πορσέφεραν κι εμάς τα F-16 A/B MLU αλλά δεν τα πήραμε, αγοράσαμε βέβαια 30 νέα.

  Μακροπρόθεσμα βέβαια είναι νομίζω απολύτως σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός θα μας είχε δώσει μεγάλες ανάσες από κάθε άποψη αναλαμβάνοντας σταδιακά τις αποστολές των F-4, RF-4 & A-7, ενδεχομένως (υπό γενικότερο σχεδιασμό) και των M-2000 EGM, με έναν πιο ομοιογενή και οικονομικότερο στόλο.

  Εννοείται πως τα υφιστάμενα F-16 A/B MLU είναι πολύ ανώτερα α/φη από τα F-16 Block30 της ΠΑ…

 3. Δυστυχώς δεν υπάρχει αναφορά στο άρθρο τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση, μοιάζει να εννοει μόνο δομική αναβάθμιση για να προσθέσουν ώρες, αλλά αν είναι μόνο αυτό, είναι πανάκριβο το project

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *