Παραδόθηκε σήμερα το πρωί στη πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η νέα γαλλική πρόταση από τη Naval Group αναφορικά με το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η νέα γαλλική πρόταση διασφαλίζει τα δυο κυριότερα ζητούμενα που τέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση: μακρόπνοο και μη εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πληρωμών δίχως να επιβαρύνεται κατά τα πρώτα χρόνια ο τακτικός προϋπολογισμός και κατά δεύτερον διευρυμένη και αναβαθμισμένη συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας καθώς και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό της τάξης του 35%, κατά πολύ μεγαλύτερο έναντι της ιταλικής πρότασης.

Απόλυτο πλεονέκτημα καταγράφει η γαλλική πρόταση και ως προς το δημοσιονομικό σκέλος με αποπληρωμή του προγράμματος σε βάθος χρόνου και με άκρως ευνοϊκούς όρους για την ελληνική κυβέρνηση. Πρακτικώς αυτό μεταφράζεται σε αποπληρωμή της τάξης των 12-14 ετών δίχως να επιβαρύνεται η ελληνική πλευρά με πιθανές προσαυξήσεις (λόγω ανατιμήσεων ή άλλων οικονομικών μεταβλητών) του προγράμματος αλλά με σταθερές και συνάμα «κλειδωμένες» τιμές βάσης της αρχικής σύμβασης. Ακόμη και η πρόβλεψη των επιτοκίων βρίσκεται σε σταθερά επιτόκια.

Πρόκειται για κάτι το οποίο οι Γάλλοι φέρνουν για πρώτη φορά στο τραπέζι και γίνονται απευθείας ανταγωνιστικά με τα αμερικανικά FMS. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr η πρόταση της Naval Group πέρασε αρχικά από τη έγκριση του μεγάρου Élysée ώστε να ευνοηθεί η ελληνική πλευρά σε στρατηγικό επίπεδο και αυτό να αποτελέσει ευκαιρία να υλοποιηθούν και ακόμη περισσότερα ελληνογαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα. Αντικειμενικός στόχος του μεγάρου Élysée είναι αυτό το πρόγραμμα να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα Ελλάδας – Γαλλίας.

Οι Γάλλοι φέρονται να είναι πολύ ευέλικτοι και στο οικονομικό πρόγραμμα αποπληρωμών του προγράμματος με σαφώς δημοσιονομικούς καλύτερους όρους έναντι των Ιταλών.

Επιπροσθέτως, ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της γαλλικής πρότασης είναι η πιο εμπεριστατωμένη και συγκεκριμένη συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ειδικότερα. Για πρώτη φορά οι Γάλλοι αναφέρουν επισήμως (επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες του γράφοντος) πως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα αναλάβουν πρόσθετο βιομηχανικό έργο λόγω νέων παραγγελιών κορβετών Gowind του Γαλλικού Ναυτικού (τονίζεται στη γαλλική πρόταση πως 6 κορβέτες Gowind επρόκειτο να ναυπηγηθούν για το γαλλικό ναυτικό) και οι οποίες λόγω αυξημένου ναυπηγικού φόρτου των Γαλλικών ναυπηγείων προτείνεται να ναυπηγηθούν στη χώρα μας.

Αυτομάτως αυτό μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμο βιομηχανικό και ναυπηγικό όφελος για τη χώρα μας και τη εθνική οικονομία αφού οι ναυπηγήσεις των κορβετών δεν θα αφορούν μόνον το πρόγραμμα ναυπηγήσεων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Κάτι άλλωστε που ευνοεί τη πολιτική της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων και διασφάλιση καιρού βιομηχανικού για τη βαριά βιομηχανία της χώρα μας.

Παράλληλα, η Naval Group προσφέρει τεχνογνωσία ώστε να είναι τεχνικώς εφικτή η ναυπήγηση επιπλέον φρεγατών FDI HN για το Πολεμικό Ναυτικό, με ναυπήγηση στη χώρα μας από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σε επίπεδο τεχνικού εξοπλισμού των κορβετών Gowind 2800 HN καλύπτονται στο ακέραιο οι απαιτήσεις που τέθηκαν από τους επιτελείς του ΠΝ. Σημειώνεται πως οι Gowind του ΠΝ θα εξοπλίζονται με το νέο ECM που αναπτύσσεται κατά τον παρόντα χρόνο και θα αντιπροσωπεύει την αιχμή της τεχνολογίας.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες το ΠΝ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την MBDA και έχει καταλήξει στον εξοπλισμό των κορβετών με τα γαλλικά βλήματα μέσης ακτίνας VL MICA και VL MICA NG.

Σαφή είναι και τα πλεονεκτήματα της γαλλικής πρότασης ως προς τους χρόνους παραδόσεων των πλοίων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ήδη η νέα γαλλική πρόταση που κατατέθηκε σήμερα το πρωί αντιμετωπίζεται εξαιρετικά θετικά από τη κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε επίπεδο ΠΝ οι Γάλλοι φέρονται άκρως αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να διεκδικήσουν το μέλλον των μονάδων κρούσης επιφάνειας του ελληνικού στόλου. Με δεδομένη τόσο τη ναυπήγηση των GOWIND σε πρώτο χρόνο όσο και τη προοπτική που επισήμως καταγράφεται για πρώτη φορά με ναυπήγηση φρεγατών FDI HN στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι Γάλλοι επιδιώκουν το ΠΝ να επιτύχει πλήρη ομοιοτυπία με οικονομίες κλίμακας και κοινή φιλοσοφία οπλικών συστημάτων. Αυτό φυσικά σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αποπληρωμών με ευνοϊκούς όρους (όπως και έγινε και αυτό αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο) επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να οικοδομήσει ένα νέο ΠΝ με ολοκαίνουργια πλοία και μακροπρόθεσμο όφελος για την εθνική οικονομία μέσω της υλοποίησης των ναυπηγήσεων στη χώρα μας.