Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το 2020 στα 214 δισεκ. ευρώ, αναφέρει ο ΕΟΑ στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων του (Defence Data Report), αύξηση που είναι η μεγαλύτερη αφότου η Ευρώπη άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του είναι να υποστηρίζει και να διευκολύνει την αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη. Μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες τους είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία. «Ανακοινώσεις των κρατών μελών μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο ΕΟΑ.

Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το στόχο, που είναι 35%. «Το να ξοδεύει μόνη της μια χώρα δεν είναι αρκετό, είναι ανάγκη να το κάνουμε καλύτερα και αυτό σημαίνει να το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ΕΟΑ.