Όπως σας έχουμε ενημερώσει σχετικά η Rheinmetall παρουσίασε το νέο άρμα μάχης Panther Kf-51, το οποίο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους τομείς του οπλισμού, της προστασίας και της διοίκησης/ελέγχου. Σύμφωνα με τη Rheinmetall το Kf-51 Panther σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις στον τομέα των αρμάτων μάχης, δηλαδή την τάση μείωσης του αριθμού αρμάτων μάχης σε υπηρεσία με παράλληλη όμως αύξηση των δυνατοτήτων/ικανοτήτων τους. Η επιχειρησιακή αντίληψη του Panther Kf-51 βασίζεται σε πέντε αρχές: (α) Τον εντοπισμό και την αναγνώριση του εχθρού (β) Τη δράση και την αντίδραση (γ) Την κυριαρχία στο πεδίο της μάχης (δ) Την τελική επιτυχία στην αποστολή, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και (ε) Την παροχή μια προσιτής λύσης άρματος μάχης.

Ο εντοπισμός και η αναγνώριση του εχθρού επιτυγχάνεται μέσω ενεργητικών και παθητικών μέσων αναγνώρισης του πεδίου μάχης. Η διατήρησης της ικανότητας δράσης και αντίδρασης επιτυγχάνεται μέσω ανθεκτικών, σε παρεμβολές, συστημάτων επικοινωνιών και στη διάθεση εφεδρικών μέσων επικοινωνιών. Η κυριαρχία στο πεδίο της μάχης επιτυγχάνεται μέσω της ικανότητας του Panther Kf-51 να προσβάλει στόχους από απόσταση, να εκτελεί αντιαεροπορικές βολές και επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Η επιτυχία της αποστολής, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, επιτυγχάνεται μέσω της χρήση του Panther Kf-51 ως κέντρο συντονισμού μη-επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων. Τέλος, προσιτή λύση είναι λόγω του συνδυασμού της υψηλής τεχνολογίας και μιας νέας επιχειρησιακής αντίληψης, συνδυασμός ο οποίος οδηγεί στην αντιμετώπιση κάθε απειλής μέσα σε περιβάλλον άρνησης. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Η ισχύς πυρός του Panther Kf-51 βασίζεται στο πυροβόλο L52 των 130 χιλιοστών (κάθετη κίνηση: -9ο έως +20ο) πλήρως ψηφιακό σύστημα καθοδήγησης πύργου, σταθεροποιητικό σύστημα και εφεδρικό σύστημα λειτουργίας πύργου. Σύμφωνα με την Rheinmetall το πυροβόλο του Panther Kf-51 είναι 50% πιο αποτελεσματικό, σε σχέση με τα εν υπηρεσία πυροβόλα των 120 χιλιοστών, σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Μπορεί να εκτοξεύσει νέα πυρομαχικά κινητικής ενέργειας, υψηλής εκρηκτικότητας και πυρομαχικά με δυνατότητα πυροδότησης στον αέρα (Air Burst). Συνοδεύεται από πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης/διαχείρισης πυρομαχικών των 20 πυρομαχικών (επιπλέον 10 πυρομαχικά βρίσκονται εκτός του συστήματος γέμισης). Σύμφωνα με τη Rheinmetall το αυτόματο σύστημα γέμισης/διαχείρισης πυρομαχικών επιτυγχάνει ελάχιστο χρόνο γέμισης τέσσερα (4) δευτερόλεπτα και τροφοδοσίας δύο (2) δευτερόλεπτα, ενώ ο βέλτιστος χρόνος μεταξύ δύο (2) βολών είναι τα τρία (3) δευτερόλεπτα.

Το συζυγές πολυβόλο είναι διαμετρήματος 12,7 χιλιοστών, με 1.250 φυσίγγια έτοιμα προς βολή, ενώ ο τηλεχειριζόμενος πύργος Natter (κάθετη κίνηση: -15ο έως +85ο) φέρει πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, με 2.500 φυσίγγια έτοιμα προς βολής. Ο πύργος Natter είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος του πύργου. Εκτός του πολυβόλου των 7,62 χιλιοστών ο Natter μπορεί να φέρει (εναλλακτικά) πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών. Ο Natter φέρει ανεξάρτητο σκοπευτικό, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί απ’ όλα τα μέλη του πληρώματος. Ως επιπλέον επιλογή το Panther Kf-51 μπορεί να ενσωματώσει σύστημα λέιζερ HEL, ισχύος 4-10 kW, το οποίο λειτουργεί μέσω του σκοπευτικού του αρχηγού. Το HEL ενδείκνυται για χρήση κατά UAV και περιφερόμενων πυρομαχικών. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Πέραν του κύριου πυροβόλου και των πολυβόλων, το Panther Kf-51 ενσωματώνει και τέσσερα (4) περιφερόμενα πυρομαχικά Hero-120 της ισραηλινής UVision. Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρία το Hero-120 μπορεί να πλήξει διάφορους στόχους, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, συγκεντρωμένο πεζικό ή στοιχεία υποστήριξης (πολυβόλα, αντιαρματικά, όλμους κ.ά.) ή να λειτουργήσει ως σύστημα αναγνώρισης (έχει την ικανότητα περισυλλογής μέσω αλεξίπτωτου). Ζυγίζει 18 κιλά (πυρομαχικό και κάνιστρο) κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 4,5 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 60+ χιλιόμετρα ή 60 λεπτά μέγιστος χρόνος πτήσης. Το Hero-120 ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Με τα Hero-120 το Panther Kf-51 αποκτά ικανότητα προσβολής στόχων πέραν του οπτικού του πεδίου και σε αποστάσεις που μέχρι σήμερα είναι αδιανόητες για άρμα μάχης και μόνο το Πυροβολικό έχει.

Να σημειωθεί ότι όταν το Panther Kf-51 ενσωματώνει τα περιφερόμενα πυρομαχικά Hero-120 η αναχορηγία πυρομαχικών του μειώνεται σε 10, εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης/διαχείρισης πυρομαχικών και επιπλέον 10 πυρομαχικών εκτός του συστήματος, κάτι που αποτελεί σαφές επιχειρησιακό μειονέκτημα για το άρμα, καθώς πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα πυρομαχικών. Να σημειωθεί ότι σήμερα, τα Leopard-2 έχουν 42 πυρομαχικά εντός του άρματος. Ακόμα και στην περίπτωση της μη ενσωμάτωσης των Hero-120, η αναγορηγία των 30 πυρομαχικών συνολικά κρίνεται μικρή. Αυτό είναι ένα (1) ζήτημα που πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει η Rheinmetall. Η αύξηση του διαθέσιμου αριθμού πυρομαχικών, σε συνδυασμό με τα Hero-120 θα δημιουργήσουν ένα σύνολο ισχύος που σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχει όμοιο του στον κόσμο, πάντα βέβαιο σε επίπεδο αρμάτων μάχης.

Η προστασία του Panther Kf-51 ακολουθεί ολιστική προσέγγιση, με παθητικά και ενεργητικά συστήματα προστασίας. Τα βασικά μέσα προστασίας είναι η θωράκιση (εργοστασιακή και επιπρόσθετη) και ένα (1) ενεργητικό σύστημα προστασίας. Ωστόσο, η καινοτομία του έγκειται στην ενσωμάτωση του συστήματος TAPS (Top Attack Protection System), προστασίας από επιθέσεις στην κατακόρυφο (Top Attack). Επίσης, ενσωματώνει το σύστημα εκτόξευσης πυροτεχνικών αναλώσιμων ROSY (Rapid Obscuring System). To TAPS παρέχει προστασία στο άρμα σε ύψος 30 μέτρων έναντι πολλαπλών απειλών, όπως κατευθυνόμενες βόμβες, περιφερόμενα πυρομαχικά, κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα και πυρομαχικά κατηγορίας RPG. Επιπλέον, το άρμα ενσωματώνει ικανότητα, μέσω αισθητήρων, εντοπισμού της πηγής του εχθρικού πυρός ή ακόμα και εχθρικών θέσεων πριν ακόμα πραγματοποιήσουν βολή. Τέλος, το άρμα είναι προστατευμένο από κάθε ηλεκτρονική ή κυβερνοεπίθεση. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος του Panther Kf-51 είναι το ότι όλα τα όπλα του συνδέονται με τα σκοπευτικά του αρχηγού και του πυροβολητή και το σύστημα ελέγχου πυρός του άρματος, μέσω της ψηφιακής αρχιτεκτονικής NGVA (NATO Generic Vehicle Architecture). Έτσι το άρμα έχει ικανότητες «hunter-killer» (ένας ερευνά για στόχο και ο άλλος προσβάλει στόχο) και «killer-killer» (και οι δύο προσβάλουν στόχους). Η ικανότητα Hunter-Killer επιτρέπει την ταχεία προσβολή πολλαπλών στόχων, σε μικρό διάστημα, αποδίδοντας στο όχημα τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο μάχης. Η αρχιτεκτονική NGVA επιτρέπει την ταχύτατη ενσωμάτωση νέων συστημάτων και όπλων, στο μέλλον, ενώ παρέχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και προστασίας δεδομένων. Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του πληρώματος έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους αισθητήρες και τα όπλα του άρματος ή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση άμεσα. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Στον τομέα της αναγνώρισης και της επίγνωσης της κατάστασης το Panther Kf-51 ενσωματώνει το πανοραμικό σύστημα επιτήρησης SAS, τα σκοπευτικά αρχηγού και πυροβολητή SEOSS-400 (Stabilized Electro-Optical Sensor System) και το Σύστημα Ελέγχου Πυρός EMES. Το EMES προσφέρει ικανότητα εμπλοκής ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, το πλήρωμα έχει στη διάθεση του οθόνες για εικόνα πέριξ του άρματος (360°). Το πλήρωμα έχει στη διάθεση του και μικρό UAV για επίγνωση της τακτικής κατάστασης σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή εντός κατοικημένων περιοχών. Με το UAV το πλήρωμα εκτελεί αποστολές αναγνωρίσεων μέσα από την ασφάλεια του άρματος. Το Panther Kf-51 έχει τριμελές πλήρωμα (οδηγός, αρχηγός, πυροβολητής), ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και τέταρτο άτομο (ως επιπλέον πλήρωμα ή κάποιον διοικητή ανώτερου κλιμακίου για παράδειγμα).

Το βάρος μάχης του Panther Kf-51 είναι 59 τόνοι περίπου και επιτυγχάνει τυπική εμβέλεια της τάξεως των 500 χιλιομέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 70 χιλιόμετρα την ώρα (κίνηση εμπρός) και 30 χιλιόμετρα την ώρα (κίνηση όπισθεν). Επιταχύνει, από τα 0 στα 40 χιλιόμετρα την ώρα εντός 8 δευτερολέπτων. Μπορεί να κινηθεί σε δρόμο ή επιφάνεια με κάθετη κλίση 60ο ή με πλευρική κλίση 30ο. Μπορεί επίσης να υπερβεί χαράκωμα μήκους 2,5 μέτρων, να περάσει κάθετο εμπόδιο ύψους 1,1 μέτρων και υδάτινο κώλυμα βάθους 1,2 μέτρων. Το Panther Kf-51 συνοδεύεται από ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης και εκπαίδευσης της Rheinmetall. Τέλος, το Panther Kf-51 έχει σχεδιαστεί με φιλοσοφία ανοιχτής αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική του αναβάθμισης. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση τόσων πολλών ηλεκτρονικών συστημάτων, επιβαρύνει την τεχνική υποστήριξη των αρμάτων και απαιτεί υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.