Αποτελούν κεντρικό θέμα του παρόντος χρονικού διαστήματος. Ο λόγος για την εξέλιξη και την πορεία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται, πως θεσμικά υπεύθυνο για την ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και η ηγεσία του. Είναι γνωστό πως το προγενέστερο χρονικό διάστημα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας μελετούσε και ενημερώνονταν για τα εν εξελίξει προγράμματα.
Επισημαίνεται πως υπάρχουν προγράμματα αμφίβολης αναγκαιότητας όπως αυτό των αμφίβιων οχημάτων AAV-7 (είναι άραγε η πρώτη προτεραιότητα του ΕΣ;), των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 SeaGuardian, των ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk ενώ σε άλλα προγράμματα όπως του εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS προωθήθηκε μια πανάκριβη λύση τη στιγμή που υπήρχαν άλλες οικονομικότερες οι οποίες και απορρίφθηκαν. Το ίδιο ισχύει και με φαραωνικά έργα όπως της δημιουργίας Ναυστάθμου Παγασητικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που από τακτικής και επιχειρησιακής πλευράς δεν υφίστανται τέτοια ανάγκη. Ακόμη και στη περίπτωση του Ναυστάθμου Κρήτης, στη Σούδα οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά στοχευμένες και συγκεκριμένες λελογισμένου κόστους.
Την ίδια στιγμή προγράμματα εξαιρετικής αναγκαιότητας όπως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» του ΠΝ ή προγράμματα τεχνικής υποστήριξης του υφιστάμενου υλικού έμειναν πίσω. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν να προωθείται η προμήθεια νέων ελικοπτέρων τη στιγμή κατά την οποία πρέπει να δρομολογηθεί η υπογραφή της τεχνικής υποστήριξης για τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ΝΗ90.
Προγράμματα πρόσκτησης νέων μέσων, όπως των κορβετών επίσης καθυστέρησαν δραματικά τη στιγμή που η αναγκαιότητα είναι δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικίες των φρεγατών του ΠΝ. Ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο καθυστέρησε δραματικά είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 προκειμένου τα μαχητικά να είναι πλήρως αξιόμαχα για τα επόμενα 20 έτη. Προγράμματα απόκτησης νέων όπλων για τα F-16 πρέπει επίσης να βρίσκεται στη κορυφή της πυραμίδας των εξοπλιστικών. Την ίδια στιγμή ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της ΠΑ είναι η απόκτηση νέων μεταγωγικών και νέων ελικοπτέρων SAR/ CSAR παράλληλα με την υποστήριξη των υφιστάμενων.
Όλα τα παραπάνω ευελπιστούμε να ληφθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και του ΥΕΘΑ.
Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί και κάποιες εξωγενείς παρεμβάσεις στα εξοπλιστικά του ΠΝ όπως αυτές από το περιβάλλον του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, ο οποίος διαρκώς αναφέρεται στις LCS που αποσύρει το Ναυτικό των ΗΠΑ ως μια λύση «ευκαιρία».
Από την άλλη μεριά, στην εξίσωση των εξοπλιστικών πρέπει να υπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος που εγείρουν τα εξοπλιστικά προγράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν σαφές πως το πρώτιστο μέλημα τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας οφείλει να είναι η σαφής προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες. Η πραγματική επίγνωση των πραγματικών αναγκών είναι αυτή που πρέπει να αποτελεί πυξίδα για την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών. Συνεπώς το επόμενο διάστημα αυτό ακριβώς αναμένεται να γίνει: μια σαφής και ξεκάθαρη προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών όπως ορίζουν οι πραγματικές ανάγκες.