Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του στην Ελλάδα απόρροια της τουρκικής κλιμακούμενης προκλητικότητας σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Συζητήθηκαν και θέματα αμυντικής συνεργασίας ενώ υπήρξε ταύτιση ελληνικών και Γαλλικών συμφερόντων απέναντι στη Τουρκία.

Comments

 1. Ο γάλλος πρόεδρος είναι σήμερα ο μοναδικός ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που είναι και πυρηνική δύναμη που δεν διστάζει να ανοίξει το στόμα του για τα στραβά που συμβαίνουν γύρο μας, συνομιλώντας και με τον Ρώσο πρόεδρο για ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, ενώ εμείς στέλνουμε ακόμα υπουργούς στην Αμερική να προσκυνούν και να παρακαλούν για προστασία και για ψαροκάικα για την ακτοφυλακή.

   1. Ο τούρκος πάντως μπορεί και το δείχνει με πράξεις παρόλο η και με περισσότερο πείσμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε έντονη οσμή απο την γνωστή αμερικανική εταιρία που εμπλέκεται συχνά σε αυτού του είδους παιχνίδια.

   1. Ίσως, οι Ιταλοί που έδωσαν και τεχνολογία στα μεμέτια είναι λίγο παράξενοι παρά τις δηλώσεις του Σαλβίνι.
    Εκτός απο ορντινάτσες της άγκυρας είναι και ορντινάτσες των αμερικανών, που νομίζω ότι είναι επίσης προβληματικό.

    Όσον αφορά τους ASMP πάντως νομίζω ότι δεν γίνεται, αφού υπάρχει συνθήκη για τον περιορισμό διασποράς πυρηνικών όπλων.
    Ίσως να γινόταν όμως κάτι στα πλαίσια στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας με την Γαλλία, με φιλοξενία μιας σμηναρχίας M2000N σε ελληνικό έδαφος, όπως είχε προτείνει πρόσφατα η Γαλλία στην ΕΕ για να αντισταθμιστεί το χάσμα που προέκυψε απο την έξοδος της Αγγλίας και την μείωση της αποτροπής με την απόσυρση των αμερικανικών όπλων απο την Ευρώπη.

   2. Ξεχνάς ότι το κόμμα του Σαλβινι ήταν και πιθανώς είναι ακόμη, χρηματοδοτούμενο από τη Ρωσία του Πούτιν. Τι λες θα ήταν φίλος μας ή του Ερντογάν? Τροφή για σκέψη…

    1. Και ο Σισι και ο Χαφταρ και ο Ασαντ και η Λεπεν ρωσοκινουμενοι ειναι. Ειναι με τους Τουρκους ή με εμας;
     ΥΓ: Ειδα και τους γερμανοκινουμενους….

     1. Ασβος ο Σισι είναι δυτικοστροφος και είναι εκεί εξαιτίας των ΗΠΑ. Ο Χαφταρ Ναι. Όμως ουδείς είναι μέλος της ΕΕ. Εκεί είναι η διαφορά. Το ερώτημα αφορούσε χώρα της ΕΕ, ήτοι την Ιταλία. Ο Πούτιν από το 2010 χρηματοδοτεί κυρίως ακραίο κόμματα (κυρίως δεξια) με σκοπό να διασπάσει την ΕΕ και να προκαλέσει ρήγμα στην Δύση γενικότερα. Αποδεδειγμένα έχουν λάβει χρήματα και διώκονται κάποια από τα κατωθι: το κόμμα της Λεπέν, το Afd στη Γερμανία, Σαλβινι στην Ιταλία, αντίστοιχα το πρώην κυβερνητικό κόμμα στη Πολωνία, κόμμα Ορμπαν στην Ουγγαρία, VMRO Σκόπια και άλλα. Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στην Ελλάδα από το 2012 μέσω Ιβάν (άνθρωπος του πουτιν) οι ΑΝΕΛ. Τι θέλω να πω . Ότι οι Ρώσοι δεν είναι σύμμαχοι μας και σίγουρα δεν είναι φίλοι μας, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του καθενός εδώ στα σχόλια. Συνεπώς η Ιταλία του Σαλβινι θα ήταν ο φυσικός σύμμαχος του Ερντογάν σε αυτά τα θέματα, όπως είναι ο Μπορισοφ στη Βουλγαρία και ο Ορμπάν στην Ουγγαρία. Αυτά είναι facts, όχι άποψη.

     2. Η Λεπέν που ανέφερε ο Ασβος είναι νομίζω πολιτικός χώρας της ΕΕ οπότε δεν είναι ακριβώς έτσι ούτε όλοι εκτός.
      Αυτή την στιγμή μπορεί να μη παίζει ρόλο πολιτικά αφού δεν είναι στην εξουσία, ο Μακρόν όμως είναι και έχει προφανώς πρόβληματα με Τουρκία, οπότε δεν είναι μόνο οι Αφρικανοί που δεν έχουν και αρκετή πολιτική επιρροή στα θέματα που μας προβληματίζουν για τα οποία πρέπει να συζητάμε με τον Μακρόν και με τον Πούτιν όταν και όπου μας συμφέρει, όπως κάνουν οι Τούρκοι που μέχρι στιγμής επωφελούνται απο αυτή την συνεργασία.

      Ό Πούτιν δεν είναι ο μοναδικός που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της πατρίδας του, αφού και ο Τράμπ που πρόσφατα είπε -οχι για πρώτη φορά μάλιστα- ότι θεωρεί την Ευρώπη εχθρό της Αμερικής δεν πέφτει παρακάτω.

      Όσον αφορά την υποστήριξη ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, απο ξένες δυνάμεις υπάρχει και μια αμερικανική ιστορία με το σκάνδαλο Gladio που άρχισε να ξηλώνεται απο την Ιταλία που είχε στήσει δίκτυο σε όλη την Ευρώπη με αμερικανική πρωτοβουλία και σκοπό την χειραγώγηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απο την Αμερική, ενώ αυτή η όμορφη παρέα δεν περιοριζόταν στην χρηματοδότηση κομμάτων αλλά και στην υποστήριξη ομάδων του υποκόσμου και του οργανωμένου εγκλήματος και ακραίων στοιχείων όπως τους γκρίζους λύκους που δολοφονούσαν σε Ευρώπη και Τουρκία μέχρι πολιτικούς αν πηγαίναν κόντρα στα αμερικάνικα σχέδια και συμφέροντα, αυτό δεν το λες και φιλική συμπεριφορά συμμάχου. Για αυτό είναι χρήσιμο να ξέρουμε όλοι την ιστορία και όχι μόνο τα μέρη και σημεία που μας συμφέρουν για να διατηρείται ο μύθος περί δυτικής συμμαχίας και φιλίας. Στις διεθνείς σχέσεις οι λέξεις φιλία δεν έχουν θέση ούτε εφαρμογή και αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με τις προτιμήσεις του καθενός -όπως το αντιλαμβάνονται η το φαντάζονται ακόμα αρκετοί που ονειρεύονται ακόμα υποστήριξη απο την αμερικανική πολιτική- αλλά με την πραγματικότητα.

      Όσο δεν είναι φίλος μας ο Πούτιν δεν είναι και της Τουρκίας αλλά συνεργάζονται επειδή η όπου έχουν κοινά συμφέροντα, ενώ εμείς παριστάνουμε ακόμα τις πριβέ χορεύτριες του Αμερικάνου που κάνει παιχνίδια πίσω απο την πλάτη μας, όχι μόνο με την Τουρκία που επωφελείται συνεχώς απο αυτά αλλά και με Σκοπιανούς και άλλους ακραίους μουσουλμάνους στα Βαλκάνια που μας έχουν στην μπούκα, αυτό μόνο συμμαχία δεν μπορεί να λέγεται αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μη παραμυθιαζόμαστε με σκονισμένες αντιλήψεις και παρωχημένα συνθήματα ιδεολογικής φύσεως που δεν έχουν πλέον εφαρμογή και λόγο ύπαρξης, ούτε σε συζήτηση ούτε στην πράξη.

     3. Καλά ρε Αλέξανδρε, από όλα τα ελληνικά κόμματα τους ΑΝΕΛ βρήκε ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει?

 2. Ξύπνα ρε Μητσοτάκη.
  Πάρε το αεροπλάνο κ πήγαινε Γαλλία.
  Δώσε μια παραγγελία για 10 BelharraHN σε δύο διαφορετικές διαμορφώσεις (4 AAW κ 6 ASuW-G.P ) να τελειώσει το παραμύθι με τους Τούρκους.
  Με μια τέτοια παραγγελία παίρνουμε δώρο από mirage 2000-5F μην πως κ τις Lafayette (2+3)

  1. Προτιμάει να ασχολείται με ιμικορβέτες των 800tn και φορητά όπλα απο Ισραήλ, αντί με πραγματικά πλοία που να αντέχουν και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες στην θάλασσα.
   Μετά θα το δικαιολογήσει όπως και ο Καραμάν-αλίς λέγοντας ότι τον απειλούσαν οι αμερικάνοι.

 3. Πες του Μακρον βρε Μήτσιο να ετοιμάσει το Τσάρλσ Ντε Γκολ και καμια 5-6 πλοία ακόμη για τη Μεσόγειο σε κανα 2-3 μήνες και να μας στείλει κανα φορτίο με όπλα, τορπίλες κλπ.

 4. Me thn meiwsh tou tsirou apo forous kai thn megalh elleipsh metrhtwn pou dimiourghse to Covid19, oi amyntikes etairies kai oi xwres pou poulane oplismo prepei na peinane kai na einai apelpismenoi. Twra einai eukairia na agorasoume kai allo oplismo apo thn Gallia me ekptwsh 25-30% h alles epishs 2 Belhara gia 2 dis. (oxi 3), h 4 FREMM apo tous Italous gia peripou 2.5 dis. To problima einai omws ti pernoume se 2-3 mines? Ta paparia mas etsi opws ta ekane mouskema o Tsipras tosa xronia kai den ebale tipota a3iopistes paraggelies. Agoraze teis 30-40 xronwn saboures (opws Kiowa elikoptera) twn Amerkanwn, opws kanei tora kai auth h kybernhsh me arxaia limenika ploia apo HPA. Gia gelia hmaste 🙁

  1. καλά έτσι κι αλλιώς οι επόμενες bel θα ήταν φθηνότερες. Σίγουρα πρέπει να πάμε για αρχή σε άλλες δύο. Για Αιγαίο θα ήθελα 9 c sword από cmn με 1 ram και 3 vls (mk41, sylver a50, sylver a70). Ο camm και ο camm er πιστωποιήθηκε πάντως και στους mk41, sylver και ΕxLS. Σε quad pack στο καθε κάνιστρο για όλους τους εκτοξευτές. Τα διάβασα χτες στο site της mbda. Είχαν ανεβασει pdf και ειπαν οτι υπήρξε συνεργασία με lockheed kai northon για το camm και camm er. Γ’ραφει πως ο camm er πιάνει 40+ km εμβέλεια. Επομένως το καλό είναι πως άμα πάμε σε camm er μελλοντικά, θα μπορεί να μπει ήδη στα υπάρχον κελιά των mk41. Αυτό που πρέπει πάντως να αποφασίσουμε είναι τι vls θα έχουν τα γαλλικά. Θέλουμε να έχουμε και την επιλογή για essm ή μόνο για camm; Εάν βάλουμε πάντως στα γαλλικά και έναν mk41 θα βάλουν και essm και camm er. Ένα άλλο είναι ο εκτοξευτής ExLS της lockheed που έχει τρία κάνιστρα για πλοία με περιορισμένο χώρο. Ίσως θα μπορούσε να μπει κάπου στις νέες bel και στις c sword/ gowind. Έτσι οι bel θα έχουν 32 aster 30, με 3 ExLS ( 36 camm er / essm block 2), oto strales, 8 exocet, 1 ram (21 missiles), ecm και όλα αυτά με το sea fire θα κάνουν παπάδες. Στο αιγαίο πέρα από τις κορβέτες c sword/ gowind βάλε και τις sa ar 72 που θα συνεπικουρούν. Εννοείται πως θα πρέπει να βγεί σχέδιο με σόναρ τορπίδας, 1 ram, και mk41 που λόγω onex, ίσως μας βγει καμία καλή τιμούλα από Αμερική. Επομένως αναβαθμίζουμε όλους τους essm σε block 2, παίρνουμε κάποιους ακόμα, κάνουμε αγορά camm er, όταν βγουν για όλα τα γαλλικά και προσπαθούμε και εμείς να μπούμε στη παραγωγή ενός μέρους του, όπως με τους essm. Ταυτόχρονα άμα γίνουν τέτοιες παραγγελίες στη Γαλλία, παίρνουμε και f21 σε συμβολική τιμή, λύνουμε και το θέμα των mirage και των όπλων τους και ανοίγουμε τη πόρτα για rafale μετά από κάτι χρονάκια. Μετά μας μένει να πάρουμε τα όπλα (nsm κλπ) που θέλουμε για τα f16. Κάνουμε και τα υποβρύχια μας να ρίχνουν scalp και έτσι πλέον έχουμε ελεύθερες bel για ΑΑW, και έχουμε μοιράσει τους scalp στις γαλλικές κορβέτες και στα υποβρύχια. Εννοείται πως με αυτές τις αγορές μπορεί να ξεκινήσει ξανά η αμυντική μας βιομηχανία με συμπαραγωγές και νέα σχέδια σε ραντάρ, πυραύλους, ecm, σκαριά, οχήματα. Το άλλο που θα μένει είναι να δούμε ποιος θα κάνει τη καλύτερη προσφορά αναβάθμισης των meko και ίσως μας την κάνουν οι Γάλλοι. Όλα αυτά θα βγαίνουν κάπου στα 8 με 10 δις, συν τα δωράκια που θα πάρουμε και άμεσα και έμμεσα (βιομηχανία, πολιτική στήριξη δεδομένη με τέτοιες αγορές). Είναι λεφτά που πρέπει να κόψουμε το κεφάλι μας να τα βρούμε, άμα θέλουμε τη χώρα μας μεγαλύτερη απ’ ότι είναι, με ΑΟΖ, αιγιαλίτιδα ζώνη, εξορύξεις και ενεργειακά αυτάρκης. Με 4 bel + 4 meko upgraded +f21 torpedoes για τα υποβρύχια η Ανατολική Μεσόγειος έχει κλείδώσει. Στο Αιγαίο 13 sa ar 72 + 3 s + 9 c sword/ gowind 3100, έχει λήξει το θέμα. Πιέζεις λίγο usa για nsm για τα f16 μέσω της ομογένειας, κάνεις και μια αναβάθμιση στα mlrs για να φάνε κάτι και οι Αμερικάνοι και βαστάμε Τουρκία και όλα τα Βαλκάνια μαζί. Σε βάθος χρόνου θα μένει η αναβάθμιση των patriot για να πιάνουν 360 και λογικά θα αξίζει να παμε σε samp/T απ τη στιγμή που θα έχουμε ήδη τους aster 30 στις bel και ίσως φτιάχνουμε και μέρος αυτών.

 5. Kai na sas pw kai kati allo pou polloi den 3eroune. Oi Amerikanoi to ’90 steilane polles mikres eidikes monades ena bradi sto Irak 3 meres prin arxisei o polemos. Seals, Rangers kai Green Berets. O stoxos tous htan na katastrepsoun oso pio polla Radar kai SAM sites mporousan giati fobontousan tou Saddam ta antiaeroporika kai egkatastaseis pyraulwn. Xwris Radar htane tyfloi oi Irakinoi. Ta idia 0a mas kanoun kai oi Tourkoi prin steiloun thn aeroporia tous. Einai ypouloi oi Tourkoi, gia auto elpizw o statos mas na prostateuei teis baseis Radar poly kala.

  1. Επιδει εχω δει ντοκιμνατερ πανο σε αυτο μπορω να σου πω οτι η Καταστροφη εγινε πρωτηστος με Β2, Φ18 και σε τελευταια φαση με τα Αpatche.

   Αυτο που εγραψες θα ελεγα πως ειναι παγια τακτικη στα Κομαντος ανα των κοσμο.

   1. Στην αρχική φάση στις πρώτες ώρες, λέγεται ότι υπήρξε μια αποστολή της Task Force Normandy του AFSOC σε συνεργασία με την αεροπορία στρατού, που αποτελούνταν απο ελικόπτερα MH-53 Pave Low και ελικόπτερα ΑΗ-64 στην αποστολή καταστροφής των πρώτων ιρακινών ραντάρ προειδοποίησης.

    https://www.afsoc.af.mil/News/Features/Display/Article/163864/15th-anniversary-through-the-eyes-of-a-commando-encompasses-task-force-normandy/

 6. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου στέλνει μήνυμα ηττοπάθειας και ματαιότητας κάθε στρατιωτικής αντίστασης. Όχι τίποτε άλλο αλλά θα τον ακούσουν και στην Ταϊβάν και θα παραδοθούν αμέσως στην Κίνα! ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΤΕ τους ραγιαδες

   1. Αυτοί οι τύποι έχουν μετατρέψει το νησί σε προτεκτοράτο και τώρα οι «συνάδελφοί» τους θέλουν να το κάνουν και με την Ελλάδα. Υπάρχουν έξυπνα και φθηνά συστήματα που μπορούν από μόνα τους να τσακίσουν τον στρατό κατοχής. Οι γραικυλοι όμως δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ενημερωθουν

    1. @ Ηλιας,

     Αγαπητε, οταν ακουμε εναν Καθηγητη δοκτορα, της Σχολης Ευελπιδων να δηλωνει χωρις μισο λογα κι ενδοιασμους, κατα λεξη, πως ενα μερος της αρχουσας ταξης στην Ελλαδα, (χρησιμοποιει την λεξη «ελιτ»), ΔΕΝ θελει να συνεχισει το Ελληνικο Εθνος, να υπαρχει συνεχεια και επιβιωση της Ελληνικης φυλης, τοτε καταλαβαινουμε ΟΛΟΙ μας το στο διαο@ο γινεται κι τι εχουν σχεδιασει για το Εθνος μας!

     Ακουσε το συγκεκριμενο ηχητικο/συνεντευξη:

     Κώστας Γρίβας: Ένα κομμάτι των ελίτ δεν θέλουν να επιβιώσει η Ελλάδα με όσα λένε & κάνουν 17-6-2020
     www . youtube . com / watch?time_continue=14&v=JvrZvP5C7oo&feature=emb_title

 7. Εαν θελει η Γαλλια να εχει συνεργασια με την Ελλαδα, κι να εμβαθυνουν οι σχεσεις μας, τοτε ας αφισει την DASSAULT, σε συμπαραγωγη των δυο Mirage & Rafale, συνεργασια σε αεροναυτικες κι διαστημικες τεχνολογιες, την NAVAL Group για αναπτυξη κι συνεργασιας/σχεδιασης/συμπαραγωγης σε Γαλλικες κι Ελληνικες ναυτικες πλατφορμες, βλεπε, ALS … και παει λεγοντας!

 8. Ηια να λεμε κι μερικες αληθειες.

  ΟΛΑ ειναι θεμα συμφεροντον, κι τιοποτα αλλο.

  Ο Γαλλος Προδερος κανει αυυτες τις κινησεις διοτι πολυ απλα ΔΕΝ θελει την τουρκια κι αρα (κατα επεκταση) η Αμερικη να εχει προνομιακη θεση στην Βορεια Αφρικη, οπου τα Γαλλικα συμφεροντα στην Αλγερια κι σε αλλα μικρα κρατη ακομα ειναι ισχυρα.

  Εαν πεσει η Λιβυη στα χερια της επιρροης της τουρκιας τοτε σκεφτονται μηπως σαν ντομινο αρχισε το ιδιο – λογο ισλαμικου φανατισμου κι ιδεολογιας βλεπε χαλιφατο «ισλαμικοι αδερφοι» – σε αλλα ομορα κρατη !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *