Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται τα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένοντας την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης του τελευταίου εικοσιτετραώρου λίγες εβδομάδες μετά τη τελευταία. Το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία έχουν απενεργοποιήσει το σύστημα AIS ενώ το Τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτύξει 25 μονάδες κρούσης σε ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές).

ΤΟ ΠΝ με τη σειρά του έχει αναπτυχθεί ενώ στις αεροπορικές βάσεις υπάρχουν ετοιμότητες για άμεση απογείωση αεροσκαφών. Δεν έχουν παρατηρηθεί μετακινήσεις χερσαίων δυνάμεων στη περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς όμως τόσο το Δ Σώμα Στρατού όσο και η ΑΣΔΕΝ είναι σε επιφυλακή με ανακλήσεις αδειών και το σύνολο των στελεχών και του προσωπικού να είναι εντός μονάδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΕΕΘΑ αυτή τη φορά η Άγκυρα θα τραβήξει το σκοινί της κλιμάκωσης αφού ο Τουρκικός Στόλος όπως προκύπτει έχει λάβει διάταξη μάχης. Αύριο υπάρχουν προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια όμως ο αριθμός των τουρκικών πλοίων και η διάταξη τους δεδομένου ότι απλώθηκαν σε όλο το Αιγαίο δεν αποδεικνύει πως είναι για την παραπάνω άσκηση. Φυσικά όλα θα κριθούν από τον απόπλου του Oruc Reis τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Το σίγουρο είναι πως έχουμε μια νέα ελληνο-τουρκική κρίση σε εξέλιξη.