Οι Ελβετοί ψήφισαν, σε δημοψήφισμα, υπέρ της υλοποίησης του προγράμματος προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, προϋπολογισμού $ 6,4 δισεκατομμυρίων). Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει το ποσοστό του «Ναι» να υπερβαίνει το 50% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και να επικρατήσει στο 50% των 23 καντονιών της χώρας. Το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους απέσπασε το 50,1% των ψήφων (1.605.700) έναντι 1.597.030 ψήφων κατά (49,90%) και σε 16 από τα 23 καντόνια. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 40 νέων μαχητικών, προς αντικατάσταση των F-5 Tiger και F/A-18, μέχρι το 2030.

Comments

 1. Ποιός είναι ο λόγος που μια χώρα σαν την Ελβετία διατηρεί Πολεμική Αεροπορία……και γενικά ένοπλες δυνάμεις???

  Θα τους επιτεθεί ποιός???

  Μιλάμε για το πλυντήριο χρημάτων του πλανήτη…..τους γεννημένους ουδέτερους, τους οποίους ούτε ο Χίτλερ τόλμησε να ακουμπήσει…..

  Αν αυτά δεν είναι πεταμένα χρήματα…..αναρωτιέμαι ποιά είναι….

  1. Οι Ελβετοί είναι ΠΑΤΡΙΏΤΕΣ!
   Οι περισσότεροι μετέχουν σε οργάνωση τύπου εθνοφρουράς και αρκετοί έχουν τα όπλα στο σπίτι
   Με συχνότατες ασκήσεις ιδίως τα weekends
   Πολλοί πιλότοι τους είναι επαγγελματίες της SWISS που πετάνε και F18/F5 ανά τακτικά διαστήματα
   Μπορείς να δεις ενοπλους στρατιώτες να ταξιδεύουν με τα τρένα η ακόμα και με ποδήλατα
   Χρειάζεται να έχουν μια ελαχιστη αεροπορία για λόγους Air patrolling
   Τώρα εάν πάρουν και αυτοί το F35….

   1. Πολύ σωστός!
    Και μην ξεχνάμε,ότι ο γνωστός σουγιάς Βικτορίνοξ.που ενδείκνυται για ψυχαγωγικές-φυσιολατρικές δραστηριότητες,είναι δημιούργημα τού Ελβετικού Στρατού.

 2. Οι Ελβετοί έχουν από τις καλύτερες εφεδρίες Ε.Δ. στην Ευρώπη και διακατέχονται από έντονη ανασφάλεια έναντι της Γαλλίας. Καλά κάνουν και «επενδύουν» τα χρήματα των άλλων γιά την δική τους ασφάλεια. Έτσι δεν είναι;

 3. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον ο Ελβετικός διαγωνισμός. Είναι μια από λίγες περιπτώσεις που σχεδόν σίγουρα θα δούμε ένα πραγματικό διαγωνισμό/αξιολόγηση των υποψηφίων μαχητικών.

  Προσωπική πρόβλεψη: Gripen E. Τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε radar, σύστημα αυτοπροστασίας και ΙFF (όλα AESA GaN), κορυφαίο IRST, κορυφαία δικτύωση/sensor fusion, εξαιρετικά πτητικά χαρακτηριστικά, το χαμηλότερο με διαφορά κόστος πτήσης/χρήσης, συμβατό με όπλα προέλευσης ΗΠΑ που υπάρχουν ήδη στο Ελβετικό οπλοστάσιο αλλά και Ευρωπαϊκά όπως Meteor (συν όλα τα Σουηδικά), κινητήρας GE F414E που είναι εξελικτικό παράγωγο του GE F404 που γνωρίζουν ήδη από τα F/A-18.

   1. Και μόνο το γεγονός ότι η ανάλυση αυτή έχει πρώτο το F-35 σε… ηλεκτρονικό πόλεμο χωρίς αυτό να έχει καν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (Σ/Α) δηλαδή εξειδικευμένους jammers με σφαιρική κάλυψη παρά μόνο το radar του (τεχνολογίας GaAs) με όλους τους περιορισμούς που αυτό έχει σε πεδίο θέασης (120 μοίρες μετωπικά) και εύρος συχνοτήτων (μόνο X band) αρκεί.

    Συγκριτικά, το Gripen E έχει ραντάρ με πεδίο θέασης 200 μοίρες, με ικανότητα look back, ανώτερης τεχνολογίας AESA GaN, πλήρες Σ/Α με σφαιρική κάλυψη από jammers τεχνολογίας GaN, σύστημα ΙFF τεχνολογίας GaN, αλλά και ultra-wide jammer σε ατρακτίδιο (Arexis) επίσης GaN που καλύπτει τις ζώνες L band, S band, VHF και UHF με δυνατότητα stand off jamming και προστασίας σχηματισμού όπως το F-18 Growler.

    Από αυτό το setup του Gripen E ή το SPECTRA του Rafale, το… radar του F-35 το καθιστά καλύτερο σε ηλεκτρονικό πόλεμο; Αστεία πράγματα.

    1. Ε, ναι κοιτα να δεις αν το αεροσκαφος εχει και απειροελαχιστο rcs τοτε πεταει και πολεμαει καλυτερα. Ειναι τοις πασοι γνωστο εκτος αν εισθε αντιαμερικανικος δακτυλος….

    2. Το ίδιο το AESA rdaar μπορεί να λειτουργεί και ως παρεμβολέας
     Επιπλέον το αεροπλάνο είναι σχεδιασμένο για χαμηλό RCS:
     Έτσι και άνοιγε παρεμβολέα η θέση του θα γινόταν αυτόματα γνωστη από τα RWR/ESM συστήματα του αντιπαλου

     Ποιο έχει το πιο προηγμένο data fusion & h-m interfaceαπό όλα τα μαηχτικά του διαγωνισμού?

     F-35!!!

     1. Μιας και το θέμα είναι ηλεκτρονικός πόλεμος, η σωστή απάντηση είναι stealth και ηλεκτρονικός πόλεμος δεν πάνε μαζί. Είναι αντίθετες φιλοσοφίες. Γενικά stealth και ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές δεν πάνε μαζί. Ούτε από radar, ούτε από datalinks κτλ. Stealth σημαίνει προσπαθώ να βαδίζω αθόρυβα στο σκοτάδι να μην καταλάβει κανείς ότι είμαι εκεί ή τουλάχιστο να μην φαίνομαι τόσο ώστε να με στοχοποιήσει (χαμηλό RCS), όχι τυφλώνω τον εχθρό με πανίσχυρα φώτα strobe (jammers) ή να στέλνω στους φίλους μου σήματα με φακό (datalinks).

      Γιαυτό και το άρθρο έπρεπε να δώσει μετά βίας 1 πόντο στο F-35 στον ηλεκτρονικό πόλεμο και περισσότερους πόντους στα υπόλοιπα, κάτι που θα το έκανε τελευταίο στην βαθμολογία τους (που είναι ήδη) αλλά με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.

     2. CK

      Ωραίες οι διαφήμισεις στις μπροσούρες για ικανότητες, αλλά όταν δεν είναι πλήρες λειτουργικές, η όταν εμφανίζουν σοβαρά ελαττώματα δεν έχουν καμία αξία για τον χρήστη.

      Μια έκδοση εξαγωγής του F-35 έχει ούτως η άλλως αμφισβητήσιμη αξία για τον πελάτη που έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Οι Ισραηλινοί δεν είναι χαζοί που έθεσαν όρους για ανεξαρτησία στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του αεροσκάφους.

     3. CK

      Οι Ιρανοί ξέρουν περισσότερα απο τις αμερικανικές υπηρεσίες που ελέγχουν την «πρόοδος» του προγράμματος και επισημάνουν τα υπαρκτά προβλήματα;

      Αν είναι έτσι θα τους συμβούλευα να ζητάνε χρήματα για κάθε ανακοίνωση που κανουν όταν αυτή σχετίζεται με το συγκεκριμένο αεροσκάφος.
      Η Κίνα πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα F-35 της Ιαπωνίας, το αντίθετο συμβαίνει μάλλον απο ότι ακούγεται και γράφεται συχνά σε μέσα όπως το TNI για αυτό το θέμα.

   2. CK

    Στο σημείο 8. Political independence πάντως δεν τρέφουν αυταπάτες όσον αφορά την απόλυτη εξάρτηση απο τους αμερικανούς που συνεπάγεται με μια επιλογή του F-35 ως το επόμενο μαχητικό για την Ελβετία.
    Σε αντί θέση με μερικούς υπνοβάτες στην Ελλάδα.

  1. Καλησπέρα φίλε Spiral

   Ο ελβετικός διαγωνισμός είναι όντως ένας απο τους λίγους αντικειμενικούς που έγιναν και γίνονται σήμερα στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν συμμετέχει το νέο Gripen E επειδή όταν ξεκίνησε οι Σουηδοί δεν είχαν έτοιμο η διαθέσιμο αεροσκάφος για να στείλουν στην λ έτσι και η εναλλακτική λύση απορρίφθηκε απο την Ελβετία.
   Ένα αδύνατο σημείο έχει όμως και ο ελβετικός διαγωνισμός σε αντίθεση με τον φινλανδικό που φαίνεται να είναι πιο σκληρός στις απαιτήσεις απο τα υποψήφια αεροσκάφη.

   Ο νικητής του ελβετικού αν συμμετείχε το νέο Gripen θα ήταν πολύ πιθανό το σουηδικό αεροσκάφος, αλλά έτσι έχουν την επιλογή ανάμεσα σε ένα ακριβό και ένα πανάκριβο αεροσκάφος.
   Στην πρώτη περίπτωση υπολογίζεται ότι θα αποδόσει μέχρι 40 ενώ στην δεύτερη το πολύ 32 αεροσκάφη, είναι όμως ακόμα νωρίς αφού αξιολογούνται τα στοιχεία των υποψηφίων προτάσεων.

 4. Στην Ελβετια βαση νομου για να χτισεις σπιτι πρεπει μεσα να εχει καταφυγιο για περιπτωση πολεμου.Αλλιως δεν περνεις εγκριση.Πολλοι Ελβετοι επειδη ειτε δεν μπορουν,ειτε δεν θελουν να μπουν στην διαδικασια προτιμουν να νοικιαζουν οποτε εχουν και συγκεκριμενη θεση «reserve» σε δημοσια καταφυγια(αν το σπιτι ειναι παλιο) η το εχουν ετοιμο μεσα στο σπιτι που νοικιαζουν.

  Στον τομα της εφεδρειας ειναι ετη φωτος μπροστα απο αλλους στρατους και εμεις πολυ απλα ειμαστε για γελια μπροστα τους.

  Δεν χρειαζεται να μιλησω για το πολιτικο τους συστημα και την διακυβερνηση της χωρας που ειναι προτυπο και πολυ κοντα σε αυτο που λεμε «αμεση δημοκρατια» αν και το ορθοτερο ειναι συμμετοχικη δημοκρατια.

  Τελος μην ξεχναμε οτι η χωρα αυτη αποτελει εν μερη δημιουργημα του Καποδιστρια.Πραγμα που σε κανει να σκεφτεσαι πως θα ειμασταν εμεις σημερα αν δεν τον στελναμε να δει τα ραδικια αναποδα.

  1. @Spiral

   Για κατσε ρε Spiral.
   Δηλαδη για να ειναι stealth το F35 πρεπει να πεταει σε πληρη ηλεκτρμαγνητικη σιγη; Ουτε παρεμβολεας, ουτε ρανταρ, ουτε μεταδοση εικονας με data link στους αλλους; Τυφλό και μουγγό;

   Και αυτα που λεει δηλαδη η «μαμά» ειναι μούφες;

   Λες οτι αν ανοιξει το ρανταρ, ο εχθρος θα δει το αζιμούθιο της εκπομπης αρα θα ξερει στο περιπου που ειναι. Οk αυτο ηταν λιγο πολυ γνωστο.

   Αλλα εδω μας λες και κατι αλλο: Oτι αν θελουμε stealth, data link δεν εχει !

   Και αυτα που μας ελεγε η μαμα για δικτυοκεντρικο αεροπορικο πολεμο; Επειδη εχει λεει σουπερ situational awareness, θα μπορει να συνθετει τακτικη εικονα και να τη μεταδιδει στα αλλα μαχητικα.(κατι σαν μίνι AWACS δηλαδη.). Πώς θα τη μεταδίδει, αν oχι με data link; Mε σηματα καπνού;

   Τι λεγαμε εμεις οι σκεπτικιστες; » 24 F35, 4 ΑMRAAM στα αμπαρια εκαστο, συνολικα κουβαλανε 96 ΑMRAAM. Oσους κουβαλανε 16 F16, που κανουν το 1/4 των χρηματων».

   Οι εν Ελλαδι F35ρηδες, τι μας απαντουσαν;
   «Ω, μην ανησυχειτε καθολου για αυτο. Τα F35 θα σχηματιζουν αθεατα την τακτικη εικονα, θα μεταδιδουν δεδομενα βολης μεσω data link στα F16V, και θα ριχνουν εκεινα τους ΑΜRAAM.»

   Και τωρα ερχεσαι και μας λες οτι ουτε αυτο μπορει να κανει διχως να εντοπιστει. Ουτε παρεμβολεα δεν μπορει να ανοιξει! Δηλαδη αν δεν κανει τον ψοφιο κοριο, πάπαλα το stealth ;

   1. Ώπα!!
    Ούτε μουγκό ούτε τυφλό είναι το F35!!
    αντίθετα εξαιτίας του DATA FUSION το SITUATION AWARENESS που έχει ο πιλότος είναι καλύτερο από ότι έχουν τα προηγουμενων γενιών (3,4,4.5,4.75,4.777,4.8777,…) mpourouxes!!

    Το F35 θα έχει data link το MADL που μπορεί συνεργαστεί με Link 16 platforms!!
    https://www.f35.com/about/capabilities/interoperability

    https://ukdefencejournal.org.uk/raf-demonstrate-multifunction-advanced-data-link-interoperability-f-35b-typhoon/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *