Προετοιμασμένες για την απόπειρα αθρόων προσελεύσεων λέμβων από τα τουρκικά παράλια είναι οι ελληνικές αρχές, καθώς φαίνεται ότι απέναντι από τη Λέσβο υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες που υπολογίζονται στις 150.000.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για την περιοχή στην υπόλοιπη Ανατολία.

Η εικόνα αυτή έχει προκύψει μετά την επεξεργασία στοιχείων που συγκέντρωσαν με διάφορους αδιαμφισβήτητης αξιοπιστίας τρόπους οι ελληνικές αρχές.

Η συγκεκριμένη εικόνα επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων ατόμων στα τουρκικά παράλια. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το τελευταίο 24ωρο μόνο έχει αυξηθεί η παρουσία γυναικών και παιδιών, κάτι που μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν συνέβαινε.

Σήμερα οι καιρικές συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο είναι πολύ καλές και ευνοούν τον διάπλου από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, ενώ τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω και υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθούν γεωμετρικά.

Από την Αθήνα αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται και η γερμανική φρεγάτα, στην οποία επιβαίνει ο διοικητής του νατοϊκού στολίσκου SNMG2, που έχει αρμοδιότητα την επιτήρηση των προσφυγικών ροών, καθώς αντιλαμβάνεται ιδίοις όμασι ότι η τουρκική ακτοφυλακή όχι απλώς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ελληνικών αρχών και της Frontex, αλλά αντιθέτως βοηθάει τις λέμβους να περνούν στην πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχουν οδηγίες προς το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό για μέτρα αποτροπής, όπως είναι η παρεμπόδιση ή η ρίψη φωτοβολίδων στον αέρα, μέτρα τα οποία ωστόσο έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, καθώς το μέγεθος των ακτογραμμών Ελλάδας-Τουρκίας εκτείνεται σε κάποιες χιλιάδες μίλια.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ