Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μαζί με την τουρκική απειλή και την οικονομία, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, που έχει και πρέπει να αντιμετωπίσει, άμεσά και αποτελεσματικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικά, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και επειδή επιδρούν και εξωτερικοί παράγοντες, είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Γιατί; Διότι, δεν είναι εύκολο να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές, από τα τουρκικά παράλια, προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ για το SL PRESS

Τόσο ανθρωπιστικοί, όσο διεθνούς δικαίου λόγοι καθιστούν την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, από το ελληνικό Λιμενικό και τη Frontex, εξαιρετικά δύσκολη. Κυρίως όμως, είναι εμφανής η αδυναμία της ΕΕ να διατυπώσει και να υλοποιήσει, μια συνεκτική πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, για το μεταναστευτικό, είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι πλέον οριακή, αν όχι και ανεξέλεγκτη. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Στεφανής, ορίστηκε από τον πρωθυπουργό, ως ο συντονιστής των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτική Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας. Στόχος είναι, να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε στρατόπεδα, που είναι σε αχρησία. Τα στρατόπεδα αυτά, βρίσκονται κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόφαση της κυβέρνησης, σχεδιάζει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες, όπου όμως, καταγράφονται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και από τους Δήμους. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά; δηλαδή, αφού εγκατασταθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε στρατόπεδα στην ενδοχώρα.

Καθημερινά νέες αφίξεις

Το κυβερνητικό σχέδιο είναι κάποιοι να προωθηθούν σε χώρες της ΕΕ, άλλοι να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και κάποιοι άλλοι να επαναπατριστούν. Και οι τρεις επιλογές, έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ, ώστε όλα τα κράτη-μέλη της, να δεχτούν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που τους αναλογεί. Ούτε αυτός ο στόχος είναι εύκολος.

Το ανησυχητικό είναι, ότι καθημερινά έχουμε και νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, που κατά εκατοντάδες φτάνουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Σύμη, στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Τεράστιες προσπάθειες καταβάλει ο κρατικός μηχανισμός, αλλά οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την λειτουργία, 33 δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Σε αυτές τις 33 δομές διαχείρισης, διαμένουν 49.648 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 30.255 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω και Έβρου) έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες κατά 19.393 άτομα. Επίσης οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων για τις 24 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 32.640 μερίδων φαγητού! Τμήμα των αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες και πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναποτελεσματική ΕΕ

Αν δεν είχε εμπλακεί ενεργά ο στρατιωτικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχείρισης και φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει. Οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες. Υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι, φιλοξενούνται σε άλλες δομές, εκτός των δομών φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΗΜΟΙ, ΜΚΟ και άλλοι κρατικοί φορείς).

Το κόστος φιλοξενίας, που περιλαμβάνει 3 γεύματα ημερησίως και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από την ΕΕ. Είναι το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ. Πρόκειται, για μείζον θέμα, ανθρωπιστικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό.

Ασφαλώς, η εξέλιξή του, θα εξαρτηθεί, από την πολιτική της Τουρκίας. Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το συσχετίζει με τις απαιτήσεις του στο Συριακό-Κουρδικό, αλλά και με την οικονομικού κυρίως χαρακτήρα συμφωνία επανεισδοχής της Τουρκίας με την ΕΕ Βασικά εκβιάζει την ΕΕ, απαιτώντας «χρηματοδότηση» και απειλώντας ότι θα ανοίξει τις «πόρτες και οι πρόσφυγες να πνίξουν την Ευρώπη»!

Σε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι: «Οι ευρωβουλευτές, θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τους πρόσφυγες όπλο και τους έχει χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την ΕΕ». Σωστή η διαπίστωση των ευρωβουλευτών, αλλά, το ερώτημα είναι, αν είναι και αποτελεσματική; Και η απάντηση είναι σαφώς ΟΧΙ, αφού το σύστημα εξουσίας του Ερντογάν, έχει απαξιώσει πλήρως την ΕΕ.

Υβριδικός πόλεμος

Στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, εντάσσονται και οι καταφανώς ψευδέστατες και παραπλανητικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως ανοίγουν πυρ κατά λέμβων που εντοπίζονται στο Αιγαίο στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση και βίντεο των δηλώσεων του Τσαβούσογλου, στο Twitter, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία». Η δε απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν μάλλον υποτονική: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές. Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού. Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Ασφάλεια και σταθερότητα

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη θέμα, που αφορά την ασφάλεια. Θέμα παρείσφρησης τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στις μεταναστευτικές ροές, έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο NATO! Τους κινδύνους από την παρείσφρηση πιθανών τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στις μεταναστευτικές ροές, καθώς επίσης και τις απειλές ασφάλειας και αποσταθεροποίησης της περιοχής, από την στρατιωτική δράση της Τουρκίας, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χθες, στην παρέμβασή του κατά την διήμερη φθινοπωρινή Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας, ζητώντας ενίσχυση της συμμαχικής ναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Ωστόσο υπάρχει έν βασικό ερώτημα: Τι θα κάνουν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; ΘΑ εμποδίσουν-και με ποιον τρόπο-τις βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στα ελληνικά νησιά; Πάντως, θα πρέπει, να «φωτιστούν» και να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν το ογκούμενο κύμα μεταναστών.

Ποιοι και γιατί το προκάλεσαν. Φταίνε οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Φταίει η αποικιοκρατική εκμετάλλευση αφρικανικών χωρών από την Δύση; Έχει ευθύνες η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι αεριτζήδες του διεθνούς τζόγου (Χρηματιστήρια); Η δράση τρομοκρατικών ομάδων πως προέκυψε, ποιοι την προκάλεσαν και γιατί; Φυσικά υπάρχουν απαντήσεις που τις έχει η πολιτισμένη και «ευαίσθητη» στα ανθρώπινα δικαιώματα Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ).

ΠΗΓΗ: SL PRESS