Η Ρωσία υπέστη σημαντική απώλεια της στρατιωτικής ισχύος της, καθώς έχασε μεταξύ άλλων και μεγάλο μέρος των πιο σύγχρονων εξοπλισμών της, η Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εκσυγχρονισμό και η Κίνα έχει αρχίσει μια πρωτοφανή αύξηση των δαπανών της, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS).
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του 2023 για τη Στρατιωτική Ισορροπία που συντάσσει το IISS έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Για το ρωσικό στρατό, οι ανθρώπινες απώλειες των πρώτων φάσεων της εισβολής αντισταθμίσθηκαν με την επιστράτευση, όμως αυτή σήμανε μια συρροή λιγότερο πεπειραμένων στρατιωτών, υπογραμμίζει το IISS.
Το ινστιτούτο αναφέρει μια αλλαγή στη σύνθεση του στόλου των ρωσικών τεθωρακισμένων. Περίπου τα μισά από τα ρωσικά άρματα μάχης T-72B3 και T-72B3M, καθώς και αριθμός αρμάτων μάχης T-80 έχουν καταστραφεί, σε σημείο που ο ρωσικός στρατός έχει αναγκασθεί να επαναφέρει σε υπηρεσία παλαιότερο υλικό για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες.
Σύμφωνα με το IISS, η Ρωσία έχει χάσει 6% ως 8% των τακτικών μαχητικών αεροπλάνων της, όμως οι απώλειες φθάνουν το 10% ως 15% για ορισμένους τύπους αεροσκαφών. Ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία διαθέτει λιγότερα μαχητικά αεροπλάνα και καταγράφει αναλογικά σημαντικότερες απώλειες, διατυπώνει την εκτίμηση ότι το Κίεβο έχει χάσει περίπου τα μισά από τα τακτικά μαχητικά αεροπλάνα του.
Καθώς η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα όπλων που διέθετε από τη σοβιετική εποχή, η προμήθεια χερσαίων όπλων από τις δυτικές χώρες μεταμορφώνει το στρατό της και αυξάνει τις δυνατότητές του, ενώ ταυτόχρονα η χώρα βλέπει τα στρατιωτικά αποθέματά της να αυξάνονται με τη συρροή αρμάτων μάχης της σοβιετικής εποχής που της προσφέρονται από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στρέφονται προς πιο σύγχρονους εξοπλισμούς.
Γύρω στις 20 χώρες ανακοίνωσαν εξάλλου άμεσες ή πιο μακροπρόθεσμες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών ή των στόχων τους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ το ΝΑΤΟ, στο οποίο θέλουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία, ενισχύθηκε. Ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού αντιπροσωπεύει για τις ΗΠΑ την «κύρια ζώνη ανησυχίας», σύμφωνα με το IISS, το οποίο υπογραμμίζει πως η αύξηση κατά 7% του αμυντικού προϋπολογισμού το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι η μεγαλύτερη σε απόλυτες τιμές.