Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στη «σημαντική» σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα, καθώς η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιδιώκει περαιτέρω συσπείρωση και ενίσχυση των δεσμών μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η Αυστραλία, χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους μη νατοϊκούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο κι επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμινίου και άλλων μεταλλευμάτων, όπως ο βωξίτης, στη Ρωσία.
Χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τη συμμετοχή του στη σύνοδο του NATO, ο κ. Αλμπανέζι είπε πως θέλει να εκφράσει «υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας που αντιστέκεται σε αυτή την τραμπουκική, παράνομη συμπεριφορά της Ρωσίας».
Στη σύνοδο της 29ης και 30ής Ιουνίου στη Μαδρίτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα συζητήσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στη διάταξη δυνάμεων της συμμαχίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για τους αριθμούς των στρατιωτικών και τις τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου το NATO ενίσχυσε τις δυνάμεις του στα κράτη της Βαλτικής. Ο κ. Αλμπανέζι, στην εξουσία λιγότερο από έναν μήνα, απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως έλαβε πρόσκληση από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί το Κίεβο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sydney Morning Herald, ο κ. Ζελένσκι συμπεριέλαβε την πρόσκληση στη συγχαρητήρια επιστολή του στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας για την εκλογική του νίκη.
Η Ρωσία απαγόρευσε χθες Πέμπτη την είσοδο στην επικράτειά της 121 Αυστραλών, καθώς τους κατηγορεί πως συμμετέχουν σε «ρωσοφοβική» εκστρατεία. Η Αυστραλία έχει από την πλευρά της ανακοινώσει κυρώσεις σε εκατοντάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Ρωσία, ιδίως στις ρωσικές τράπεζες και φορείς αρμόδιους για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.