Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την απόκτηση 32 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία. Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν με εγγύηση λειτουργίας τουλάχιστον 10 ετών, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την απόκτηση αεροσκαφών F-35, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε € 454 εκατομμύρια, € 354 εκατομμύρια για τη Νορβηγία και € 100 εκατομμύρια για τις ΗΠΑ (για υλικοτεχνική υποστήριξη).

Σήμερα η Ρουμανία διατηρεί σε υπηρεσία 17 F-16AM/BM Fighting Falcon (πρώην πορτογαλικά) και 23-28 MiG-21 Lancer, που θέλει να αντικαταστήσει. Πριν παραδοθούν στη Ρουμανία, τα πορτογαλικά F-16 αναβαθμίστηκαν στη διαμόρφωση M.5.2R και θεωρούνται εφάμιλλά των F-16 Block.50/52. Τα νορβηγικά F-16 έχουν αναβαθμιστεί στη διαμόρφωση M6.5.2, με ικανότητα χρήσης των κατευθυνόμενων βομβών JDAM και των βλημάτων αερομαχίας μέσου βεληνεκούς AIM-120D AMRAAM.

Τον περασμένο Μάιο η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εκτέλεση εργασιών γενικής επιθεώρησης και επισκευής των F-16 Fighting Falcon που έχει αποσύρει, στο πλαίσιο προετοιμασίας τους για πώληση σε τρίτες χώρες. Ο αριθμός των F-16 που περιλαμβάνει η επέκταση του συμβολαίου δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά πιθανότατα αφορά στα 12 τελευταία αεροσκάφη, από τα 56 συνολικά που απέσυρε η Νορβηγία (12 έχουν πωληθεί στην ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών αεροπορικής εκπαίδευσης Draken International και 32 στη Ρουμανία).