Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τη νεόκοπη κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά η πεποίθησή μου είναι πως η επιτυχία ή η αποτυχία της δεν θα κριθεί τελικά ούτε από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ούτε από την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Το διαβάσαμε στο capital.gr και είναι σχόλιο ενός αναγνώστη με το όνομα Stirlitz

Οπωσδήποτε είναι θετικά τα πρώτα βήματα που κάνει, αλλά δεν θα τη θυμούνται για αυτά ο ελληνικός λαός και η Ιστορία. Η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα από την τροπή που θα πάρει η κρίση με τη νεο-οθωμανική Τουρκία του Ερντογάν σχετικά με τις ιταμές διεκδικήσεις της τελευταίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και (κυρίως) της Ανατολικής Μεσογείου. Ως προς αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές δεκαετίες, δεν ακούμε σχεδόν τίποτα από την κυβέρνηση πέρα από χλιαρές διαβεβαιώσεις ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δήθεν έχει σχέδιο για το ενδεχόμενο τουρκικής απόπειρας ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο δεν έχουν ούτε τα κότσια ούτε τη βούληση να αντιδράσουν δυναμικά στις αξιώσεις τους και να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα, και ότι νοιάζονται μόνο για το τομάρι τους και την καλοπέρασή τους. Στόχος του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ: να αποφύγει πάση θυσία οποιονδήποτε σοβαρό κραδασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα Μεταπολίτευση και στην εκπαραθύρωση του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού, ώστε να συνεχίσει βεβαίως να νέμεται ανενόχλητο την εξουσία και τα προνόμια που απορρέουν απ’ αυτή, ακόμα κι αν χαντακώσει το μέλλον της Ελλάδας για αιώνες. Ένας πόλεμος ή ακόμη και θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ενέχει οπωσδήποτε ένα μεγάλο ρίσκο, ιδίως όταν είσαι απροετοίμαστος επί δεκαετίες όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες.

Βεβαίως, όταν ανοίξει κανείς πυρ εισέρχεται στην κατ’ εξοχήν ζώνη του τυχαίου και του απρόοπτου όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, και οι πολιτικοί μας ανατριχιάζουν και μόνο στη σκέψη αυτή. Στους δικηγόρους (όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών μας) υπάρχει ένα παλιό αξίωμα που λέει ότι «στο δικαστήριο μην κάνεις ποτέ μία ερώτηση αν δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων την απάντηση». Το απόφθεγμα αυτό έχει την έννοια ότι ο καλός δικηγόρος πρέπει πάση θυσία να αποφεύγει τα απρόοπτα και τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε περίπτωση που σημειωθεί σύγκρουση με την Τουρκία και υπάρξουν μεγάλες απώλειες ή χαθεί εθνικό έδαφος ή γενικά υπάρξει στρατιωτική ήττα, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα γκρεμιστεί αυτομάτως, όπως έγινε τον Ιούλιο του 1974 με την κρίση στην Κύπρο, και τα πολιτικά τζάκια που εξουσιάζουν τη χώρα τα τελευταία 45 χρόνια θα καταλήξουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μια τέτοια εξέλιξη οι πολιτικοί μας θέλουν να την αποφύγουν με οποιοδήποτε κόστος και έχουν πάρει απόφαση να μην πολεμήσουν την Τουρκία για ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ, ακόμη κι αν αυτή προβεί στη χειρότερη δυνατή πρόκληση σε βάρος μας.

Αυτό από μόνο του κάνει τους Τούρκους να αποθρασύνονται διότι έχουν καταλάβει ότι εμείς αρνούμαστε πεισματικά να πολεμήσουμε, και τα όπλα τα έχουμε μόνο για να τα δείχνουμε στις παρελάσεις. Για να εξαλείψουν κάθε παράγοντα αβεβαιότητας και για να μην τους έρθει καμία κεραμίδα απότομα, τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν έρθει σε μυστική παρασκηνιακή συμφωνία με τον Ερντογάν (με τις ευλογίες μάλιστα των Αμερικανών) ο οποίος ξέρει ότι τελικά θα του δοθούν όσα ζητάει χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά.

Όλα έχουν συμφωνηθεί και απλώς τώρα απομένει η μεθόδευσή τους ώστε να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κοινή γνώμη χωρίς πολιτικούς κραδασμούς. Ζούμε έναν πόλεμο προπαγάνδας όπου ο Ερντογάν εκτελεί ψυχολογικές επιχειρήσεις σε βάρος του ελληνικού λαού σε αγαστή συνεργασία με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Καλλιεργείται καθημερινά κλίμα φόβου και ένα σκηνικό δήθεν έντασης με την Τουρκία για να καμφθούν οι αντιστάσεις του ελληνικού λαού και να προχωρήσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται η νέα εθνική προδοσία της εκχώρησης του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών υδρογονανθράκων στους Τούρκους.

Οι απειλές που εκτοξεύει καθημερινά ο «σουλτάνος» στοχεύουν στο να τρομάξει και να κουραστεί ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή η ελληνική πολιτική ηγεσία να πει «και τι θέλετε να κάνουμε, πόλεμο με τους Τούρκους;», και να μας σερβίρει χωρίς αντίδραση τη νέα εθνική προδοσία που ήδη έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί παρασκηνιακά, όπως έγινε και με την προδοσία της Μακεδονίας. Ήδη έχει εμφανιστεί πληθώρα άρθρων στον Τύπο από «προσωπικότητες κύρους» όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κώστας Σημίτης, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος κ.ά. που θεωρούν ως μονόδρομο τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου με τους Τούρκους, και όλα αυτά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Καλλιεργείται μεθοδικά το κλίμα για τη νέα μεγάλη εθνική ήττα που έρχεται οσονούπω.

Οι Τούρκοι απαιτούν ουσιαστικά από τους Κύπριους να μοιραστούν μισά-μισά τα έσοδα από τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες παρά το γεγονός ότι πριν την εισβολή του 1974 ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός ήταν μόλις το 18% στο νησί, και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα τελευταία 45 χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος και την αποκαλεί «ελληνοκυπριακή διοίκηση του νησιού». Οι ιταμές προκλήσεις που κάνουν οι Τούρκοι σε βάρος της Κύπρου εισβάλλοντας στην ΑΟΖ της και κάνοντας ακόμα και γεωτρήσεις, στοχεύουν στο να πειστούν οι Κύπριοι πως έχουν μείνει μόνοι τους αφού καμία χώρα δεν πρόκειται να προστρέξει σε βοήθειά τους.

Η Ελλάδα σφυρίζει αδιάφορα αν και είναι εγγυήτρια Δύναμη του νησιού, η Βρετανία στηρίζει σταθερά με επίσημες δηλώσεις τους Τούρκους, η Ρωσία είναι σύμμαχός τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα στραβά μάτια διότι έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, το Ισραήλ έχει δικά του σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για να ασχοληθεί με τα δικά μας, και οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν διαρκώς μέχρι αηδίας ότι είναι υπέρ της «ακριβοδίκαιης» κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και στις δύο κοινότητες του νησιού.

Πρέπει να χωνέψουμε ότι οι ξένες Δυνάμεις έχουν συμφέρον να έχουν ικανοποιημένους τους Τούρκους (έστω και σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου) για να κάνουν αυτοί τις μπίζνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς φασαρίες και εντάσεις. Επομένως η Κύπρος, έχοντας μείνει χωρίς ειλικρινείς συμμάχους, θα αναγκαστεί να υποκύψει στον τουρκικό εκβιασμό.

Αμέσως μετά την παράδοση της Κύπρου στις τουρκικές ορέξεις, έρχεται η δική μας σειρά, με τις τουρκικές προκλήσεις να μεταφέρονται νοτίως του Καστελόριζου και μέχρι τα νοτιοανατολικά ύδατα της Κρήτης.

Οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι τα νησιά μας έχουν μόνο χωρικά ύδατα εύρους 6 ναυτικών μιλίων αλλά ότι δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ – και αυτό ακριβώς τον ισχυρισμό δείχνουν οι χάρτες που δημοσιεύουν κατά καιρούς. Ο προάγγελος της τουρκικής στροφής εναντίον μας θα είναι πιθανώς η κοινή ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Έτσι οι ΑΟΖ αυτών των δύο χωρών θα εφάπτονται νοτίως της Κρήτης αφήνοντας σε εμάς μόνο τα εύρους 6 ναυτικών μιλίων χωρικά μας ύδατα γύρω από το Καστελόριζο, ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και περιμετρικά της Κρήτης.

Όταν οι διάφοροι υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης διακηρύσσουν ότι θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων, απλώς ψεύδονται ασύστολα.

Κατ’ αρχάς, ΠΟΙΑ κυριαρχικά δικαιώματα θα υπερασπιστούν; Αν οι Τούρκοι στείλουν ερευνητικό σκάφος ή πλωτό γεωτρύπανο σε απόσταση π.χ. 20 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, δηλαδή έξω από τη ζώνη των χωρικών υδάτων μας που εκτείνεται μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια, ποια ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα παραβιάσουν; Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑ, διότι η Ελλάδα έχει φροντίσει επί δεκαετίες να αφήσει επίτηδες τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντελώς «φλου» ώστε να μπορεί να υποχωρεί άνετα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι επί 37 χρόνια μέχρι σήμερα η χώρα μας ΔΕΝ έχει ανακηρύξει ΑΟΖ (ενώ έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει με βάση το διεθνές δίκαιο) όχι μόνο στα ανατολικά με την Τουρκία αλλά ούτε στα νότια με τη Λιβύη ή έστω στα δυτικά με την Ιταλία. Παράλληλα, ήδη από το 1976 η Ελλάδα παραδέχεται ότι η μόνη νομική διαφορά που έχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, για την οποία μάλιστα είναι πρόθυμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν δεχτεί να πράξει το ίδιο και η Τουρκία με υπογραφή συνυποσχετικού.

Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει οριοθετήσει ακόμα την υφαλοκρηπίδα της, ούτε έχει στείλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ τις αντίστοιχες συντεταγμένες. Άρα, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν ότι αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε έρευνες ή γεώτρηση π.χ. ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, έξω από τα χωρικά μας ύδατα, δεν παραβιάζεται κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα εφόσον δεν υφίσταται τυπικά ελληνική ΑΟΖ και δεν έχουμε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα μας, και επομένως νομικά δεν έχουμε κανένα πάτημα για να πάμε να διώξουμε δια της βίας τους Τούρκους, κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό σ’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα με φθηνούς λεονταρισμούς.

Οι δύο γαλλικές φρεγάτες [email protected] που υποτίθεται ότι ΘΑ παραγγείλουμε (διότι 9 από τις 13 φρεγάτες που διαθέτει σήμερα ο στόλος μας είναι απελπιστικά γερασμένα σκάφη της δεκαετίας του 1970) είναι πολύ καλές αλλά θα παραδοθούν μετά από 5-6 χρόνια και μέχρι τότε όλα θα έχουν κριθεί σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Πρόκειται δηλαδή για χαρακτηριστική περίπτωση «too little, too late» όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες. Όταν θα ολοκληρωθεί η προμήθεια αυτών των σύγχρονων πολεμικών πλοίων δεν θα έχει πια κανένα νόημα πέρα από το να καλοπιάσει ο Μητσοτάκης τον Μακρόν τώρα και να τσεπώσουν μερικά εκατομμύρια οι γνωστοί μεσάζοντες. Το πόσα όπλα έχεις και πόσο ισχυρά είναι δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν δεν έχεις την πολιτική βούληση να τα χρησιμοποιήσεις – και η Ελλάδα το φωνάζει από μακριά εδώ και χρόνια ότι δεν έχει αυτή τη βούληση.

Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα δεν σκοπεύει να υπερασπιστεί με τα όπλα τα κυριαρχικά δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, οι επιλογές που έχει είναι μόνο δύο. Η μία είναι να δεχθεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από κοινού με την Τουρκία για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι 100% σίγουρο ότι θα ηττηθούμε επειδή υπάρχει δεδικασμένο που ευνοεί τα κράτη με ηπειρωτική ακτογραμμή σε βάρος των νησιωτικών κρατών. Μπορεί οι Τούρκοι να μην πάρουν όλη τη «γαλάζια πατρίδα» των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που διεκδικούν, αλλά θα πάρουν πάνω από 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS) δεν δικαιούνται ούτε 100.000.

Έπειτα από μια δυσάρεστη για εμάς απόφαση της Χάγης, θα έχουν λυθεί πια τα χέρια των Ελλήνων πολιτικών να προχωρήσουν στη νέα εθνική προδοσία, η οποία όχι μόνο θα μας καταδικάσει να μην μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι οικονομικά για άλλα 100 χρόνια, αλλά θα ενισχύσει την Τουρκία σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσει να μας ακρωτηριάσει και εδαφικά κάποια στιγμή στο μέλλον όταν το ισοζύγιο ισχύος ανατραπεί ριζικά σε βάρος μας.

Βέβαια το ακόμη πιο ιδανικό σενάριο για τους Τούρκους θα είναι να μην πάμε καν στη Χάγη, αλλά να «τα βρούμε» με απευθείας διμερή διαπραγμάτευση, που μπορεί να μας επιβληθεί έπειτα από π.χ. ένα θερμό επεισόδιο όπου θα έχουν καταρριφθεί μερικά μαχητικά αεροσκάφη μας ή θα έχει βυθιστεί μια φρεγάτα μας επειδή απλούστατα οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα έχουν λάβει εντολή να ανοίξουν πυρ και να απαντήσουν στην τουρκική επίθεση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία μπορεί να πάρει σχεδόν όλη τη «γαλάζια πατρίδα» που διεκδικεί επειδή η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται ως ηττημένη στο πεδίο της μάχης.

Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι απλώς ένα κακόγουστο θέατρο το οποίο παίζεται από τα ελληνικά ΜΜΕ με σχεδόν καθημερινή αναφορά σε προκλητικές τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις που δήθεν ανεβάζουν την ένταση, ώστε να μπορέσουν οι ψοφοδεείς κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να βρουν εύσχημες δικαιολογίες σε λίγο καιρό να σερβίρουν την (ήδη συμφωνημένη) επώδυνη εθνική ήττα στους λαούς τους, αφού πρώτα τους τρομάξουν με την απειλή του πολέμου.

Επειδή όμως είναι αδύνατον σε έναν πολιτικό να παραδεχτεί ανοιχτά ότι πρόδωσε τη χώρα του ή ότι υπέκυψε σε εκβιασμούς, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα επιχειρήσουν σίγουρα να παρουσιάσουν το εθνικό ρεζιλίκι της υποταγής στις απαιτήσεις των Τούρκων ως σπουδαία διπλωματική επιτυχία που διασφαλίζει «την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής – δηλαδή αυτό που οι Τούρκοι λένε «καζάν-καζάν».

Οι ίδιοι Έλληνες τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι που τώρα λένε με προσποιητή αγανάκτηση «νέα πρόκληση των Τούρκων, διεκδικούν υφαλοκρηπίδα μέχρι νοτίως της Κρήτης!», σε λίγο καιρό που θα έχει συντελεστεί η νέα εθνική προδοσία θα γυρίσουν το τροπάρι και θα λένε «κλείστηκε αμοιβαία επωφελής συμφωνία με την Τουρκία για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Όλοι στο κόλπο είναι διότι έχουν καταλάβει πόσο αφελής και ανίδεος είναι ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος.

Comments

 1. το άρθρο απο το έγκριτο site σας ειναι σίγουρα ενδιαφέρον και λέει πολλές αλήθειες δυστυχώς…εν τούτοις για να ειναι και έγκυρο πρέπει να ειναι ενυπόγραφο, εννοώ με ονοματεπώνυμο, και – κυρίως αυτό – να παραθέτει και τις ανάλογες «αποδείξεις» για τους ισχυρισμούς περί των πολιτικών μας, ειδάλλως μπορεί να θεωρηθεί ως μια ωραία έκθεση συνομωσιολογικών ιδεών που τίποτε ουσιαστικό δεν προσφέρει παρά μόνο να προσθέτει ένα επιπλέον λιθαράκι στη μιζέρια/φόβο που μας διακατέχει σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
  ‘Ε δεν νομίζω ότι το χρειαζόμαστε αυτό αυτή τη χρονική στιγμή, χωρίς βέβαια να είμαι υπέρ της λογικής του «πετάμε τα προβλήματα κάτω απο το χαλί και να κάνουμε πως δεν υπάρχουν»

 2. «Το διαβάσαμε στο capital.gr και είναι σχόλιο ενός αναγνώστη με το όνομα Stirlitz»

  δεν το πρόσεξα…άρα άκυρον το περί επωνύμου άρθρου, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ισχύουν

 3. «Για να εξαλείψουν κάθε παράγοντα αβεβαιότητας και για να μην τους έρθει καμία κεραμίδα απότομα, τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν έρθει σε μυστική παρασκηνιακή συμφωνία με τον Ερντογάν (με τις ευλογίες μάλιστα των Αμερικανών) ο οποίος ξέρει ότι τελικά θα του δοθούν όσα ζητάει χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά.»
  Πολύ σοβαρή κατηγορία! Ενώ όμως όλα τα υπόλοιπα σημεία του κειμένου αποτελούν σχολιασμό πραγματικών γεγονότων, η συγκεκριμένη κατηγορία παρατίθεται με τρόπο αξιωματικό, χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά που να την στοιχειοθετεί.
  Η αλήθεια είναι πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (επισκέψεις Ερντογάν, αμερικανική στάση κτλ) δημιουργεί μια αίσθηση ότι όλο και κάτι έχει κουβεντιαστεί που δεν ξέρουμε, ωστόσο η ρητή αναφορά σε μυστική συμφωνία, στηρίζεται σε κάτι περισσότερο;

  1. TO PISTEBO KAI TO FONAZO,TI EKANE O TSIPRAS STO TELEUTEO TAKSIDITOU STIN TOURKIA;TI SIZITISAN 2:30 DYOMISI ORES MONITOUS KANENAS ALLOS STO TRAPEZI OUTE PRAKTIKA TIPOTA.MIPOS IPOGRAPSE TIN POUSTIA KAI θA TIN TELIOSI O MITSOTAKIS KAPOS ETSI θA GINI.POLLOI KALLO AUTO TO POST POU BALATE

 4. Ο τύπος έντυπος και μη δεν έχουν αναφέρει ποτέ ότι αν γίνει επεισόδιο έτσι όπως θα χάσουμε με τα μέσα που έχουμε μπας και ταρακουνηθούν κυβερνήσεις και λαός.
  Άρα προφανώς και αυτοί είναι μέσα στο κόλπο.
  Πιθανώς να ισχύει αυτό που λέει ο φίλος παραπάνω και να ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις μέχρι στιγμής. Όλες κότες ήσαν και παραμένουν. Οι εξοπλισμοί για μίζες είναι και παρελάσεις μόνο.

 5. Τα σχόλιο/άρθρο τα διάβασα αρχικά στο Capital. Ιδιαίτερα αξιόλογος σχολιαστής, που γενικά ασχολείται με το χώρο των ενόπλων δυνάμεων.

  Αν και το να θεωρείς ότι υπάρχει μυστική συμφωνία φαντάζει τραβηγμένο, αλλά η ανοχή και απάθεια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας δημιουργεί βάσιμα ερωτήμτα…

 6. Πότε μίλησε ο Συρίγος για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με την Τουρκία; Μιλούσε ανοιχτά υπέρ ανακύρηξης ΑΟΖ (κ κατά Πρεσπών) πριν τις εκλογές, δεν υπουργοποιήθηκε παρότι καταλληλότερος των πολιτικάντηδων πιθανότατα για τις «εξτρεμιστικές» αυτές θέσεις του και εξακολουθεί να λέει τα ίδια μετά τις εκλογές.
  Με το κεντρικό μήνυμα του κειμένου συμφωνώ 100%. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από φοβισμένες κότες, κανένα σχέδιο, καμία φιλοδοξία, τα ίδια με τους προηγούμενους.

  1. Distixos etsi fainontai ta pragmata

   H kali mera apo to proi fenetai. Anikanos kai autos, opos kai oi prohgoumenoi. H elliniki Htopathia megalonei olo kai perissotero

   Badizoume pros ton Gremo.
   Se liges dekaeties den tha yparxei Ellada pleon

   Ektos kai ean ginei kamia epanastash

 7. Από το 1974 λέμε (Ελλάδα ) ότι το μόνο θέμα που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας .
  Έχει αλλάξει αυτή η θέση ; διότι αν αυτή η θέση παραμένει σε ισχύ τότε έχει συνέπειες. Εξηγούμαι ,ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον Ορισμό της ΑΟΖ. Άρα εκ του άνωθεν συλλογισμού προκύπτει ότι ΝΑΙ σε κάποιο; βαθμό , η ΑΟΖ είναι διαπραγματεύσιμη .

  Next steps (σε περίπτωση που ισχύει το άνωθεν ) :

  1) Επικαιροποιηση των Ελληνικών θέσεων σε σχέση με την οριοθέτηση.
  2) Αναφορά/ταυτοποίηση μεθόδων/εργαλείων που αναγνωρίζουμε ( λεγε με Δικαστήριο Χάγης ) για την
  διευθέτηση του θέματος .
  3) Δημιουργία κοινά αποδεκτού Road Map για την επίλυση του τεκμηριωμένου θέματος .
  4) Θεωρό ότι τα ανωτέρω βήματα προς επίλυση; θα πρέπει να τεθούν στην έγκριση της βουλής και να μην
  είναι μόνο μια κυβερνητική απόφαση .

 8. Δημοσιευσατε ενα ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ πολιτικής και στρατιωτικής φαντασίας, το οποιο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ βασιζεται σε ολιγη πραγματικοτητα, σε πάρα πολλές Υποθεσεις και σε πολυ περισσότερες ΕΙΚΑΣΙΕΣ.

  Ειναι μια πολλή χαζή αποπειρα στο να «εξηγησει» τα οσα συμβαινουν και να μαντεψει το μέλλον.

 9. Η πρωτη υπονοουμενη βλακεια ειναι οτι το «ελληνικο πολιτικό σύστημα φοβαται»

  Ειναι μιση αλήθεια αυτο λεει και μισή αυθαιρεσία αυτο που λεει.

  Ναι μεν το ελληνικο πολιτικο συστημα ειναι ΔΟΜΗΜΕΝΟ να αποροφα με τις εσωτερικες συγκρουσεις με την διασπαθιση χρηματων (δλδ να εξαγοραζει τους παντες με δημοσιο χρημα στο εσωτερικο) εις βάρος της πειθαρχημένης μακροχρονιας πολιτικής , αλλά το ελληνικό πολιτικο συστημα ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ουτε παραχωρησει τα Δικαιώματά στην εξωτερική πολιτική.

  Απο την άλλη:

  Ποια κυβερνηση και ποιο «πολιτικο συστημα» σε ποια χωρα του πλανητη δεν φοβαται το αποτελεσμα πολεμικης συγκρουσης ;

  1. Η κεντρική ιδέα του άρθρου έχει πραγματική βάση. Με κάποιες λεπτομέρειες μπορεί να διαφωνήσω, όπως π.χ. το ότι αφού καταρριφθούν μερικά αεροσκάφη κλπ λόγω ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΙΑΤΑΓΩΝ!!! (όμως υπάρχουν και κανόνες εμπλοκής) θα πάμε σε διαπραγματεύσεις υπό μειονεκτική θέση ή ότι σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη θα χάσουμε 100% ,(αν η Κρήτη δηλαδή δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ η Σικελία ή ακόμη και η Κύπρος δεν έχουν ομοίως;;;; Ποιο δικαστήριο θα έβγαζε τέτοια απόφαση;;;). Το δεδικασμένο στο οποίο αναφέρεται ισχύει για κάτι μικρονησίδες στην Ουκρανία αν θυμάμαι καλά και ναι, ίσως να έχει εφαρμογή σε κάποια σημεία Ελληνικού ενδιαφέροντος.
   Δυστυχώς όμως αγαπητέ Μax, το πολιτικό σύστημα έχει ΠΟΛΛΑΚΙΣ παραιτηθεί από δικαιώματα στην εξωτερική πολιτική. Οι Πρέσπες, το γκριζαρισμα του Αιγαίου απ’το mea culpa του Ανδρέα έως τα Ίμια και μετά, και αν πάμε και παλαιότερα το «η Κύπρος κείται μακράν». Θες κι άλλα;;;;
   Είναι δυνατόν μασόνοι , κλαμπίτες διαφόρων υπόπτων λεσχών και λοιποί στρατολογημένοι απ’τα φοιτητικά τους χρόνια ηγετίσκοι να δουλεύουν πέρα απ’το προσωπικό τους όφελος και των αφεντικών τους για εθνικές ιδέες;;;;; Είναι δηλωμένοι πλέον, δεν κρύβονται! Πάρτε παράδειγμα τις δηλώσεις Δένδια (ναι αυτού με την κιπα στην καράφλα) . Τι άλλο χρειάζεται για να πιστέψουν μερικοί ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα ως λαός και γένος μ’αυτούς τους άρχοντες;

 10. Αν «δεν έχει παραιτηθεί και δεν έχει παραχωρήσει» γιατί:
  1. Δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ κ 12 μίλια;
  2. Υπήρχε σιγή δεκαετιών (προ κρίσης) για τις κατοχικές αποζημιώσεις;
  3. Υποστηρίζει την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας και δεν ασκεί βέτο στην «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια που αυτή λαμβάνει;
  4. Δέχεται χιλιάδες λαθρομετανάστες και τηρεί μεταναστευτικές συμφωνίες που δε τη συμφέρουν αντί να κλείσει τα σύνορα;
  5. Ανέχεται και παραχωρεί δικαιώματα σε Τούρκους εθνικιστές στη Θράκη;

  Ίσως ζεις σε άλλη χώρα, γεννήθηκες χτες ή απλά τρολάρεις.

 11. Απο τον Σημίτη και μετά ο ραγιαδισμός του πολιτικού συστήματος έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε τουρκισμό και οι ραγιάδες πολιτικάντηδες σε ευνούχους του Σουλτάνου! Πράσινοι, ροζ, γαλάζιοι.

 12. Στην διακήρυξη της ΑΟΖ δεν έχουμε απέναντι μας την Τουρκία, αλλά τον συνασπισμό Τουρκία Ρωσία Ιταλία (και λίγο Γαλλία) . Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο πιστεύουν μερικοί. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα είναι με το μέρος μας.

  Και τι καλύτερο για τους Ευρωπαίους σε έναν πιθανό πόλεμο , εάν θέλουν να μας κάνουν ζημιά, να κόψουν την κάνουλα του Ευρώ. Καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να συμβεί? Αυτοί που λένε «πάση θυσία στο Ευρώ» σε περίπτωση πολέμου καταλαβαίνετε τι μεγάλη θυσία θα πρέπει να κάνει ο Ελληνικός Λαός?

 13. Κάκιστα που αναδημοσιεύετε τις «σκέψεις» του συγκεκριμμένου…αναγνώστη! Λίγο ξερόλα, λίγο συνομωσιολόγου και λίγο Νοστράδαμου! Ουσιαστικά είναι συρραφή διαφόρων «περισπούδαστων» αναρτήσεων και δημοσιευμάτων. Τρίχες και μάλιστα κατσαρές…

 14. To άρθρο το έχει δημιοσεύσει εδώ και 1 με δύο χρόνια στο Capital. gr Απλώς το εμπλουτίζει με τις νέες εξελίξεις.
  Αμερικανός Διπλωμάτης είχε πει πριν αρκετά χρόνια στον Κ.Κ το εξής. Θα σας αφήσω με την απορία ποιος είναι ο Κ.Κ όχι πάντως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο γηραιότερος.
  Η Ελλάδα με τον δρόμο που έχει πάρει θα πληρώσει πρώτα σε χρήμα (έγινε το 2010 και συνεχίζεται και σήμερα η κρίση ) και μετά σε αίμα, το οποίο μας έρχεται. Κύριε να είστε έτοιμοι για ολική εμπλοκή σε πόλεμο με την Τουρκία !
  Κρατήστε το σχόλιο μου στο αρχείο σας.
  Τώρα τα περί Νοστράδαμος, Μάντης Κάλχας και το Μαντείο των Δελφών αυτά κρατήστε τα για τον εαυτό σας!
  Και μην το πείτε σε κανέναν εισαγγελέα να με καλέσει ότι διασπείρω τον πανικό !

 15. Νομίζω και εσείς πέσατε στην εύκολη κρητική οι κυβερνήσεις… βλέπετε τίποτα διαφορετικό στην κοινωνία.

  Να ξεκινήσει ένα ΕΜΠΑΕ η οποία κυβέρνηση τι θα πει η κοινωνία για παράδειγμα;

 16. Μία επισήμανση σχετικά με ένα λάθος του άρθρου.. η υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θαλάσσης (UNCLOS 1982) ισχύει “ipso facto” και “ab initio”.. ισχύουν δηλαδή αυτοδικαίως και είναι αποκλειστικά ακόμα και αν δεν έχει γίνει οριοθέτηση ή και εκμετάλλευση. Εάν προβεί η Τουρκία σε γεωτρητικές-γεωφυσικές έρευνες, η Ελλάς έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να αντιδράσει με όλα τα μέσα καθώς έτσι αμφισβητούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.. παρόλο που ναι δεν έχει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα της. Το ίδιο δεν ισχύει με την ΑΟΖ η οποία πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί.

 17. Είναι αλήθεια ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που θέτει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το τελικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε ως έθνος και το οποίο αφορά την ίδια την ύπαρξή μας.

  Ο Κανάρης ως πρωθυπουργός του νέου και μικρού τότε Ελληνικού κράτους όταν του ανέφεραν οτι τουρκικό πλοίο
  εισερχόταν σε ελληνικά νερά έδωσε την εξής εντολή στο στόλο : πηγαίνετε και μήν γυρίσετε πίσω άν δεν το βυθίσετε

 18. H Κρίση για τα Κοιτάσματα και την Ανατολική Μεσόγειο είναι το αργότερο ως το 2021-22.
  Το Πολεμικό Ναυτικό που χρηζει ΑΜΕΣΗΣ ενίσχυσης κοίταξε στα δόντια της Adelaide και είπε είναι για σκότωμα…αλλά όχι για σκότωμα οι τρελοσαραντάρες S που είναι και οι μη εκσυγχρονισμένες.
  Κόστοι για νέες ναυπηγήσεις, εκσυγχρονισμούς φρεγατών, κρισιμων οπλικών συστημάτων, τορπίλες σέρνονται επί μακρών….και ακόμα αναμένονται συμβάσεις υπογραφές διαγωνισμοί και αφρίδια μύδια. Για τα αναδρομικά και για τα διάφορα άλλα για επιδόματα για να πάρουν ψήφους βρήκαν ευκολάκι τα φράγκα.
  Κοτζιάς-Κατρούγκαλος-Δένδιας εν πολλοίς ή μέσες άκρες στέλνουν το μήνυμα της αδυναμίας στην άλλη πλευρά..»ότι δεν είμαστε μοναχοφάηδες»..»ελάτε να τα βρούμε»…δλδ…για κάτι που δεν τους ανήκει, να πάρουν μερίδιο.
  Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα πράγμα. Όπως το είπε και ο Ναύαρχος Χρηστίδης.
  Ή…είναι συμφωνημένο να παραχωρήσουμε δικαιώματα άρα…δεν μας χρειάζονται τα όπλα γιατί είναι κανονισμένα κάτω απ το τραπέζι…..
  ή το πολιτικό σύστημα είναι σε κατάσταση αφασίας τέτοιας που εν πολλοίς βλέπει το θηρίο να έχει αποκτήσει τα δόντια και τα νύχια του τυρανόσαυρου ΡΕΞ, και επειδή το μόνο που το νοιάζει είναι να κρατήσει και να νέμεται την εξουσία…είναι στη λογική……»τί..θα κάνουμε πόλεμο για κανα ξερονήσι;;»…
  δυστυχώς η πραγματικότητα αυτη είναι για πολλούς που αρνούνται να την δουν κατάφατσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *