Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) πρόκειται να καταθέσει στο NATO τις προτάσεις του, στο πλαίσιο του προγράμματος GOSSRA (Generic Open Soldier System Reference Architecture), καθώς το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτηση του ως Πρότυπη Συμβουλή (STAREC : Standardization Recommendation).

Το πρόγραμμα GOSSRA, το οποίο ξεκίνησε το 2018 και κόστισε μόλις € 1,5 εκατομμύρια, ολοκλήρωσε μια κοινοπραξία εταιριών: Rheinmetall Electronics (Γερμανία), GMV και Indra (Ισπανία), iTTi (Πολωνία), Tekever-ASDS (Πορτογαλία), Larimart και Leonardo (Ιταλία), Saab (Σουηδία) και TNO (Ολλανδία).

Δυστυχώς η Ελλάδα ήταν απούσα από το πρόγραμμα, αν και θα μπορούσε να συμμετάσχει και αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχει ο σύγχρονος στρατιώτης.

Στόχος του προγράμματος GOSSRA είναι η δημιουργία μια κοινής αρχιτεκτονικής αναφοράς συστημάτων όπως λογισμικού, ηλεκτρονικών, επικοινωνιών (εικόνας και ήχου), αισθητήρων κ.ά. με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατιώτη και την προσαρμογή του στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *