Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας κατέθεσε στο Κογκρέσο έκθεση σχετικά με τη χρήση σπάνιων μεταλλευμάτων στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, τα οποία προέρχονται, κυρίως, από την Κίνα. Η έκθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά τις απειλές του Πεκίνου ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στην κινεζική Huawei.

Ο Αντισυνταγματάρχης Mike Andrews, εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο «Reuters» ότι η υπηρεσία προσπαθεί να μετριάσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα στον τομέα των σπάνιων μεταλλευμάτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του 2013, κάθε F-35 απαιτεί τη χρήση 920 λιβρών (418 κιλών) σπάνιων μεταλλευμάτων.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων μεταλλευμάτων στον κόσμο στο έδαφος της, ενώ η αμερικανική αμυντική βιομηχανία εισάγει από την Κίνα το 80% των αναγκών της σε 17 σπάνια μεταλλεύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αμυντική και όχι μόνο βιομηχανία (στα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες, στα πτερύγια σταθεροποίησης των βλημάτων, στα μαχητικά αεροσκάφη, στα άρματα μάχης και σε άλλα κρίσιμα αμυντικά συστήματα).

Σήμερα η Κίνα παράγει και εξάγει σχεδόν το 90% των σπάνιων μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί η παγκόσμια βιομηχανία. Και δεν είναι μόνο η ποσοτική παράμετρος. Η ποιότητα των εξαγωγών είναι εξαιρετική, καθώς η Κίνα έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον τομέα της μεταποίησης και επεξεργασίας σπάνιων μεταλλευμάτων. Ο χρόνος φαίνεται να πιέζει τις ΗΠΑ, καθώς το πρώτο από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας σπάνιων μεταλλευμάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ θα είναι έτοιμο το 2022 το νωρίτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *