Ο «ισχυρός της Λιβύης» Χαλίφα Χαφτάρ αποδέχθηκε την εκεχειρία που προώθησε η Αίγυπτος σε μια πολιτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, όταν ο Χαφτάρ ξεκίνησε την εκστρατεία κατάληψης της Τρίπολης.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε το Σάββατο σε τελετή στο Κάιρο στην οποία παραβρέθηκαν ο Χαφτάρ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκουίλεχ Σάλεχ.

Η ειρηνευτική πρωτοβουλία έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός γύρου συναντήσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και μια ημέρα αφότου δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Σάρατζ στην Τρίπολη ανακατέλαβαν και τα υπόλοιπα προπύργια του Χάφταρ στη δυτική Λιβύη, νικώντας τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό του (LNA).

Το LNA εξακολουθεί να ελέγχει την ανατολή και το νότο του πλούσιου σε πετρελαϊκά κοιτάσματα κράτους της Βόρειας Αφρικής. Ο Χαφτάρ στηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη θα συμφωνήσει με την κατάπαυση του πυρός, για την οποία ο αιγύπτιος Πρόεδρος είπε πως θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Οι δυνάμεις της έφτασαν στα περίχωρα της κεντρικής παράκτιας πόλης Σύρτη το Σάββατο, και δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ανακαταλάβουν και τη βάση Γιουφρα του Χαφτάρ στην κεντρική Λιβύη. Ωστόσο, η πλευρά Σάρατζ (στη φωτό με τον Ερντογάν) έχει πει πως δεσμεύεται από συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη

Λιβυκό Πετρέλαιο στις αγορές; Πάνω που ΟΠΕΚ μειώνει την προσφορά…

Η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα της Αφρικής.

Η παραγωγή έχει μειωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τότε που οι υποστηρικτές του Haftar αποκλείουν τις εγκαταστάσεις στα ανατολικά στα μέσα Ιανουαρίου, μια κίνηση που είχε το ακούσιο αποτέλεσμα να βοηθήσει τον ΟΠΕΚ και να ισορροπήσει την αγορά. Σήμερα ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε παράταση για μειωμένη προσφορά πετρελαίου

Μια στρατηγικής σημασία βαλβίδα η οποία ελέγχει τη ροή του αγωγού που συνδέει την περιοχή με τα σημαντικότερα κοιτάσματα της Λιβύης, τη Σαράρα, άνοιξε ξανά την Παρασκευή. Ωστόσο, το πεδίο παραμένει κλειστό και δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά η άντληση.

Θέλουν τον Χαφταρ εκτός παιχνιδιού

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη επανέλαβε την επίσημη θέση ότι ο Χαφτάρ δεν μπορεί να είναι μέρος μιας πολιτικής λύσης μετά τη σύγκρουση. Ο αξιωματούχος είπε ότι το GNA ασκεί εξουσία σε όλα τα εδάφη της Λιβύης.

«Δεν υπάρχει προθεσμία σαφής προθεσμία για την επίτευξη σταθερότητας και απόλυτου ελέγχου επί του εδάφους της Λιβύης και ελπίζουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο χωρίς να χρειαστεί να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε σε δήλωσή του ο Μοχάμπαντ Αλι Αμπντάλα, σύμβουλος της GNA για αμερικανικές υποθέσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών είναι απίθανο έως ότου σταθεροποιηθούν οι μπροστινές γραμμές του GNA και «αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο εάν υπάρχει ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για περαιτέρω πρόοδο, με τη μορφή αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο ή τα ΗΑΕ», σύμφωνα με τον Βόλφραμ Λάχερ, ειδικό στη Λιβύη για το γερμανικό think tank SWP.

Πώς λύγισε τελικά ο Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ έχει αντισταθεί σε προηγούμενες μακροχρόνιες εκεχειρίες, αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία τον Ιανουάριο σε συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Ρωσία.

Όμως, η ήττα του στα δυτικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης που υποστηρίζονται από την Τουρκία τον εξανάγκασε να αποδεχτεί την πολιτική πρωτοβουλία που πρότεινε ο Σάλεχ, του οποίου το κοινοβούλιο με έδρα την Ανατολή είναι σύμμαχος του Χαφτάρ. Ο Σάλεχ είχε αντιταχθεί σε μια προσπάθεια του Χαφτάρ τον περασμένο μήνα να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο της ανατολής, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο. Η Αίγυπτος είχε μεσολαβήσει συμφωνία μεταξύ τους την περασμένη εβδομάδα.

Η πρωτοβουλία του Σάλεχ περιγράφει ένα μικρότερο προεδρικό συμβούλιο στην Τρίπολη που θα αντικαταστήσει το εκτεταμένης σύνθεσης που επιθυμεί Φαγιέζ Σαράτζ. Ο Χαφτάρ είπε το Σάββατο ότι επιδιώκει τη Λιβύη με όλα τα θεσμικά της όργανα ενωμένα.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, υποστηριζόμενοι από περισσότερους από 1.000 Ρώσους μισθοφόρους, φάνηκαν έτοιμοι να καταλάβουν την πρωτεύουσα πριν από την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση τους ανέτρεψε τους τελευταίους δύο μήνες. Άραβες και Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία ότι η χώρα θα χωριστεί σε μια τουρκική κυριαρχία δυτική και μια ρωσική κυριαρχία ανατολικά, όπου οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Μόσχα έστειλε έναν στόλο μαχητών για να υποστηρίξει τους μισθοφόρους και το LNA.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR

Comments

 1. Ο Χαφτάρ έκανε ένα τεράστιο λάθος, στο οποίο τον σπρώξανε οι Ευρωπαίοι και δεν τον στήριξαν Ρώσοι και Αίγυπτος, και ήταν ότι όταν είχε πάρει φαλάγγι τον Σάρατζ, και ήταν στο τσακ να πέσει η Τρίπολη, δέχτηκε την εκεχειρία.

  Εκεί βρήκε πολύτιμο χρόνο να χωθεί η Τουρκία, και γύρισε το παιχνίδι, ενώ μετά και οι Ρώσοι και Αιγύπτιοι σταμάτησαν να υποστηρίζουν. Μεγάλο λάθος…

  Τώρα ότι και να λένε για ειρηνευτική διαδικασία του Καίρου, πάπαλα, έτσι που γυρνάει το παιχνίδι εναντίον του, θα είναι ο αδύναμος (και αυτός και οι υποστηρικτές του) σε μια διαπραγμάτευση. Έπαιξε, και εξαιτίας άλλων που έκατσε και τους άκουσε, έχασε.

  Το θέμα τώρα είναι αν θα παραμείνει μία η Λιβύη ή αν θα σπάσει σε ανεξάρτητα κρατίδια. Εμάς θα μας σύμφερε να σπάσει στα δύο καθώς το ανατολικό θα το είχε ο Χαφτάρ που θα συμφωνούσε αυτός μετά ΑΟΖ με εμάς και την Αίγυπτο, και ο Σάρατζ θα συμφωνούσε με Ιταλία και δυτικά. Δυστυχώς όμως για εμάς, μάλλον προσανατολίζονται σε μία χώρα, μια κυβέρνηση, και μάλλον στο θέμα της ΑΟΖ θα επικρατήσει η άποψη του Σάρατζ ως και καλά πιο επωφελής για την Λιβύη

  Νομίζω ότι ένα θέμα με τις εξελίξεις στην Λιβύη αξίζει να είναι στα κεντρικά θέματα, ενώ ένας χάρτης με το πριν 2 μήνες και τώρα (όλη την χώρα) θα ήταν χρήσιμος να δείχνει τις εξελίξεις.

  Π.χ. είναι περίεργο το ότι οι δυνάμεις του Σάρατζ και Τούρκων επεκτείνονται προς τα έξω σαν θύλακες, θα υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να τους αφήνουν να απλωθούν, να βγουν από την Τρίπολη και να τους κόψουν έξω από αυτή για να πέσει και αυτή και αυτοί πιο εύκολα (μικρή πιθανότητα αλλά μου θύμισε την Μικρασιατική καταστροφή)

  1. Έκανε και η Ρωσία ένα λάθος που συμφώνησε για επιβολή NFZ στην Λιβύη στο ΔΣΑ όσο ήταν ηγέτης ο Καντάφη, αφού εξαπατήθηκε απο τους δυτικούς που μετέτρεψαν την απόφαση για NFZ σε ανατροπή του Καντάφη, ως συνέπεια η Ρωσία απέκλεισε κατηγορηματικά να συμφωνήσει για δεύτερη φορά σε μια απόφαση για NFZ στην Συρία αφού έχασε την εμπιστοσύνη στους δυτικούς αφού αποδείχθηκαν ψεύτες στην προηγούμενη περίπτωση που δεν ήταν η πρώτη. Αυτή την φορά με την ανατροπή του καθεστώτος στην Λιβύη έδωσαν όμως και πάτημα στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να βγάλει πλοίο για έρευνες έξω απο την Κρήτη…ενώ εμείς παρακολουθούσαμε παθητικά την όλη εξέλιξη αφού οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν μάθει να υπακούν στις εντολές του Αμερικάνου πρέσβη…

 2. Η Τουρκία δε θα σταματήσει αν δε καταλάβει ολόκληρη τη Λιβύη. Θα το κάνει πολύ σύντομα καθώς μετέφερε πολλές δυνάμεις. Ο μεγάλος νικητής είναι η Τουρκία και ο μεγάλος χαμένος η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα πάντως είχε την ευκαιρία να επέμβει μετά το μνημόνιο αλλά πίστευαν ότι η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και οι φωτογραφίες με το Χαφταρ θα έλυνε το πρόβλημα. Περαστικά μας.

 3. Άραγε θα μάθουμε ποτέ από ποια διαδρομή οι Τούρκοι μετέφεραν οπλισμό και κατσαπλιαδες στην Λιβύη? Ελλάδα και Γαλλία ανύπαρκτες. Οι Ρώσοι αφερεγγυοι. Το ερωτηματικό παραμένει η Αίγυπτος και το μπλοκ Σαουδικής Αραβίας-Η.Α.Ε.

  1. Από τον αέρα από όπου ήθελαν και από την θάλασσα από τον διάδρομο που διαφημίζουν για δική τους ΑΟΖ (αφού εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είναι δική μας, απλά συνέχεια λέμε ότι δεν έχει καθοριστεί ποιού είναι)

 4. Η (Οθωμανική) αυτοκρατορία αντεπιτίθεται (και ανασυστάται).

  Βρήκε παντού κότες (Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία) και τους έχει πάρει όλους αμπάριζα, αν πάρει την Λιβύη όλη, από εμάς θα πάρει ΑΟΖ και από Αίγυπτο, όλη την χώρα ανεβάζοντας ξανά τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει… Το Ερντογάν θα τον γράψει η (ισλαμιστική) ιστορία

   1. Δεν είμαι φαν του και μακάρι αυτό που λές, ωστόσο ένα κράτος δεν πρέπει να προσεύχεται να πάνε όλα καλά, αλλά να είναι έτοιμο για να διασφαλίσει ότι όλα θα πάνε καλά υπό οποιαδήποτε περίσταση και όχι αν σκοντάψει ή αυτοκτονήσει ο αντίπαλος ή έρθει το ιππικό από άλλη χώρα.

    Ενώ εμείς απλά μακαρίζουμε

 5. Το Διεθνές Δίκαιο είναι νεκρό εδώ και καιρό. Η ισχύς είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις. Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και οι ψευτο-ελίτ της Ελλάδος δεν θέλουν να το καταλάβουν.

 6. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που νομιμοποιουταν και είχε άμεσο συμφερον βάση του συμφώνου Τουρκίας Λιβύης να ενεργήσει. Ενέργεια δεν εννοούμε αμέσως τη στρατιωτική. Μπορούσε με τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις και συνεργασίες να γίνει άρση από τον ΟΗΕ της αναγνωροσης του τουρκικής καταγωγής Σαραζ. Θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Έτσι και αλλιώς νομίζω η νομιμοποίηση του Σαραζ έχει παρέλθει. Τελικά για κάποιο λόγο που τουλάχιστον εγώ δεν κατανοώ επιλέξαμε να απολαύσουμε τον πρέσβη να κάνουμε ανακοινώσεις και να βγάλουμε φωτογραφίες με Χαφταρ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου. Εγώ πιστεύω δε κάναμε αυτά που θα μπορούσαμε με διπλωματικά.μεσα να εμποδίσουμε τους Τούρκους. Όποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση μας εξάντλησε όλα της τα διπλωματικά όπλα ας μας το αναφέρει.

 7. Εμένα πάντως η περίπτωση μου θυμίζει έντονα την Οθωμανική Τριπολίτιδα και δυναστεία των Καραμανλήδων στην περιοχή. https://el.m.wikipedia.org/wiki/Οθωμανική_Τριπολίτιδα
  Μόνο που αυτή την φορά δεν θα πάνε αμερικανοί πεζοναύτες και ναυτικό να τους μαζέψουν, αφού αυτοί -αν όχι απο σκέτη βλακεία, εσκεμμένα- τους άνοιξαν την πόρτα για Λιβύη, όπου αλωνίζουν σήμερα ελεύθερα και με υποστήριξη του ΝΑΤΟ όπως δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ επανειλημμένα σε συνέντευξη… Ενώ όταν ερωτήθηκε απο αμερικανίδα παρουσιάστρια αν θα έπρεπε να απαντήσει η Ελλάδα όπως η Τουρκία που έριξε το ρωσικό μαχητικό στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, μάσησε πάλι τα λόγια του και στην συνέχεια είπε το γνωστό ότι αυτή είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση…και ότι η Τουρκία έχει το δικαιομα να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα…

 8. Εμένα πάντως μου φαίνεται απίστευτο πως διαχρονικά τρώμε διπλωματικές ήττες, και μάλιστα άσχημες από κράτη που την εποχή που παθαίναμε τις ήττες ήταν πολύ αδύναμα ή υπό ίδρυση, τους έχουμε κάνει όλους μάγκες.

  -Με την Αλβανία συμφωνήσαμε και υπογράψαμε κάτι, και μετά μόλις είπε ότι κάνω πίσω, είπαμε εμείς, ΟΚ ας ξαναμιλήσουμε (εμείς δεν θα το τολμούσαμε ποτέ, γιατί να αποδεχτούμε να ξανασυζητήσουμε μια ήδη τελειωμένη και υπογεγραμμένη σύμβαση)
  -Με τα Σκόπια τρώμε ξύλο πάνω από 20 χρόνια, αν είναι δυνατόν
  -Τώρα έρχεται το απομεινάρι του 1/20 της Λιβύης και μας τρώει την μισή ΑΟΖ.

  Να πω ότι σε όλες αυτές είχαμε καναν τεράστιο αντίπαλο να το καταλάβω, αλλά εδώ είναι κρατίδια που την εποχή του προβλήματος είχαν τρελλά προβλήματα, και ακόμη και ημισπόνσορα να έχουν (όπως τώρα ο Σάρατζ) δεν χρειαζόταν να εμπλακούμε με τον σπόνσορα αλλά απευθείας με το failed state.

  Αν το Ισραήλ ή ο Ερντογάν ήταν στην Ελλάδα, θα είχε πάρει ήδη από την δεκαετία του 90 όλα τα Βαλκάνια (δεν είναι κάτι που θέλω ή ονειρεύομαι για εμάς, αλλά αυτοί εκεί θα είχαν πάει), θα είχαν τελειώσει το θέμα της Κύπρου και την Λιβύη θα την είχαν πάρει από την εποχή της πτώσης του Καντάφι, εμείς τόσα χρόνια τους κοιτάμε. Ναι συμφωνώ να μην είμαστε ιμπεριλιαστές/επεκτατιστές, αλλά όχι να κοιτάμε τους άλλους και να τρώμε ξύλο (διαχρονικά)

  1. Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων που ανέφερες.

   Αν αντέχετε διαβάστε πως οι Έλληνες πούλησαν την Μακεδονία. (Ντοκουμέντο)

   https://www.iellada.gr/diplomatia/antehete-diavaste-pos-oi-ellines-poylisan-tin-makedonia-ntokoymento

   Μετά αναρωτιόμαστε μερικοί γιατί φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα…ενώ ήταν απλά θέμα χρόνου.

 9. Δε νομίζω ότι Γάλλοι, Ιταλοί, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι και Αμερικάνοι είναι κότες. Οι Τούρκοι καταφέρνουν να έχουν στήριξη άλλοτε αφανή και άλλοτε εμφανή γιατί κάνουν ρουσφέτια και διευκολύνσεις σε όλους.

  Σε κάθε περίπτωση η Ανατολική Λιβύη διαχωρίζεται από τη Δυτική.

  Από κει και πέρα έχουμε την τελική επιλογή: Ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και η Αίγυπτος ή το Ισραήλ ας διαλέξουν στρατόπεδο. Αν πάνε με το μέρος της Τουρκία κακό του κεφαλιού τους.

  Θεωρώ ότι λύση είναι η άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ με Κύπρο και αποστολή συντεταγμένων στον ΟΗΕ. Όποιος δεν θέλει ανακήρυξη ΑΟΖ χαρίζει νερό και αέρα στην Τουρκία. Ο καθένας-καί στο εσωτερικό της χωρας- ας διαλέξει στρατόπεδο.

 10. Βγάλαμε ένα τριήμερο με κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας την παραγγελία για αλεξίπτωτα…

  Χρήσιμο θα ήταν να μας πληροφορήσει κάποιος τι γίνεται στην Λιβύη, γιατί εδώ περιγράφεται απλά μια συνάντηση (so what?) και άλλα sites (οκ το δέχομαι όχι από τα έγκυρα) μιλάνε για αποστολή μεγάλου όγκου στρατού και υλικού της Αιγύπτου στα σύνορα με την Λιβύη. Ισχύει ή δεν ισχύει?

  Τελικά τι γίνεται εκεί?

  Νομίζω είναι σημαντικό αν δεν επικρατήσει ο Χαφτάρ, να σπάσουν σε δύο κράτη και όχι ένα ενωμένο ή ένα τύπου ομοσπονδίας κτλ, γιατί το Τουρκολιβυκό μνημόνιο θα παραμείνει. Επίσης νομίζω ότι είναι χρήσιμο να πλασαριστεί στην κρίση η Ελλάδα, καθώς μπορεί να πάρει μεγάλες δουλειές εκεί σε περίπτωση που γίνει ανοικοδόμηση (με κάποια μοιρασιά με Γαλλία και Αίγυπτο, θα μπορούσαν να αναλάβουν κατασκευές/ανοικοδόμηση με τις κατασκευαστικές εταιρείες, πωλήσεις τσιμέντου, πωλήσεις ένα σωρό άλλων πραγμάτων)

  1. Στην παρακάτω είδηση που φαίνεται να είναι η πιο πρόσφατη στο θέμα, λέει ότι η Ελλάδα θα ήθελε να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, χωρίς να διευκρινίζει σε πιο επίπεδο…

   Will Egypt guarantee ceasefire in Libya with armed forces?

   But much is not known about Haftar’s retreat from Tripoli or secret deals behind the scenes. The US embassy in Libya, which has not done much in the country since US ambassador Chris Stevens was murdered in 2012, has suddenly tweeted about the need to include both sides in the conflict. France and Berlin are also involved. Greece wants to work with Egypt.

   https://m.jpost.com/middle-east/will-egypt-guarantee-ceasefire-in-libya-with-armed-forces-630720

 11. Οι Ρωσοι προωθουν στην Λιβυη το «μοντελο» Συριας….Οπως και στην Συρια…κρατουν τις πλουτοπαραγωγικες περιοχες για αυτους και τους συμμαχους τους(Ασσαντ) η τους εν δυναμη συμμαχους τους(Κουρδοι)…Οι Τουρκοι αποκτουν πατηματα…που απαιτουν επενδυσεις…χωρις να αποδιδουν.Μια διχοτομηση της Λιβυης ειναι πιθανη και μας βολευει.Ισως βολευει και ολους τους αλλους παικτες στην περιοχη(Αμερικανους-Ευρωπαιους) τουλαχιστον μεσοπροθεσμα.

  Τις πληροφοριες για αναπτυξη Αιγυπτιακων δυναμεων τις διαβασα και εγω. Μενει να δουμε αν ισχυουν η οχι.Το σιγουρο ειναι οτι δεν θα επιτραπει στους Τουρκους και τον Σαραζ να προωθηθουν.Οποτε θα δουμε μια επαναληψη της καταστασης με τον Τουρκικο ελεγχο περιοχων της Συριας….γεματων με τζιχαντιστες/μεταναστες…αλλα αδειων απο….πλουτοπαραγωγικες πηγες.

  Το τελευταιο θα ειναι προβλημα κυριως για την Ευρωπη.Οι Αμερικανοι ειναι πολυ μακρια για να ασχοληθουν/ενοχληθουν….η λαθρομεταναστευση θα ειναι η κυρια πηγη εσοδων για αυτην την κρατικη οντοτητα και οι Ρωσοι θα εχουν δημιουργησει ακομα μια πηγη ασταθειας στα συνορα της Ευρωπης..Μιας Ευρωπης και μιας Ε.Ε ανικανης να αντιληφθει και να αντιπαρατεθει στο παιχνιδι του Πουτιν.Ενα παιχνιδι που ειναι βασισμενο στο κομματι που οι Ευρωπαιοι πιστευουν οτι ειναι «αριστοι»…Την οικονομια.

  Σε καθε περιπτωση οι Ρωσοι φαινεται πως «κερδιζουν» και την Λιβυη.Η Ε.Ε ειναι ανυπαρκτη…ξεκαθαρο απο την IRINI αυτο και οσο οι Αμερικανοι πλησιαζουν στις εκλογες τοσο το πεδιο θα ειναι πιο ελευθερο.Οι Τουρκοι «κερδιζουν» στην προπαγανδα…αλλα ανοιγουν ακομα μια μεγαλη πληγη στην οικονομια τους.

  Η ανατολικη πτερυγα του ΝΑΤΟ εχει ΗΔΗ καταρρευσει…Την μια χωρα την αποτελειωσε η Ε.Ε.Την αλλη….το μαεστρικο παιχνιδι των Ρωσων που εκμεταλευτηκαν την μεγαλομανια των πολιτικων της και τους εσπρωξαν σε «πολεμικα» παιχνιδια εκει που αυτοι ηθελαν διατηροντας ταυτοχρονα την αντιπαλοτητα με τους γειτονες σε υψηλους τονους..

  Η τριτη χωρα της περιοχης μελος του ΝΑΤΟ και Ε.Ε με επισης τεραστια προβληματα…θυμα και αυτη της ιδιας της Ε.Ε…ακολουθει πια μια «αλλη» πολιτικη…

  Οι Τουρκοι μαλλον εχουν αντιληφθει το «αδιεξοδο» στο οποιο εχουν μπει….Γνωριζουν επισης πως δεν υπαρχει επιστροφη και πως με αυτους τους ρυθμους η Τουρκικη οικονομια θα καταρρευσει και θα προσφυγουν και αυτοι στο Δ.Ν.Τ…οποτε η Ρωσικη πολιτικη θα εχει θριαμβευσει…αφηνοντας τις δυο+1 χωρες του ΝΑΤΟ στην περιοχη οικονομικα ζομπι ανικανα να αντιπαραθεσουν ισχυρη αμυντικη δυνατοτητα…Οποτε πιεζουν πια για να «κερδισουν» οσα περισσοτερα μπορουν πριν επελθει το τετελεσμενο…κερδη τα οποια θα μπορουν και να «διαπραγματευθουν»…και πριν και οι δικες τους Ε.Δ ακολουθησουν την πορεια των Ελληνικων.

  Οι Ρωσοι καταφεραν να γκρεμισουν την ανατολικη πτερυγα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιοντας την οικονομικη ηλιθιοτητα και πλεονεξια των Ευρωπαιων,την Αμερικανικη αλλοπροσαλη πολτικη οχι μονο την περιοδο Τραμπ αλλα απο πολυ πιο πριν αρχιζοντας απο την περιοδο του Μπους τζουνιορ,την Τουρκικη μεγαλομανια και τελος την Ελληνικη κατωτατου επιπεδου πολιτικη σε σχεδον ολους τους τομεις.

  Αυτο που μενει να δουμε…ειναι ποιος θα θυσιαστει απο τους προσφατα αγουροξυπνημενους απο τον λυθαργο τους και τρομαγμενους Ευρωπαιους και ΝΑΤΟ-ικους προκειμενου να μην πετυχουν οι Ρωσοι ολους τους σκοπους τους.

  1. Όπως περίπου είπε και ο Μακρόν, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό, η ΕΕ δεν έχει καμιά ηγετική φυσιογνωμία και είναι μια καθαρά λογιστική ένωση να εξυπηρετεί οικονομικά την Γερμανία. οι ΗΠΑ τα έχουν χαμένα και είναι σε παραζάλη.

   Εκεί που οι ΗΠΑ με την ατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μίλησαν για νέα τάξη πραγμάτων, δυστυχώς έχασαν την ευκαιρία να γίνουν οι ηγέτες του πλανήτη καθώς ηταν κοντόθωρες και ψήφισαν λάθος ηγέτες.

   Εκεί που η ΕΣΣΔ είχε γονατίσει και καταστραφεί, ήρθε ένα Βλαντιμίρ και την ξαναέβαλε στον χάρτη και άρχισε να μιλάει για πολυπολικό κόσμο (γιατί πήγαινε φουλ για μονοπολικό και για διπολικό δεν τον έπαιρνε).

   Εκεί με την υστερόβουλη βουλιμία του κέρδους Γερμανία και Αμερική ξαφνικά έκαναν την Κίνα να προοδεύσει 100 χρόνια μέσα σε 25 χρόνια (1995-2020) και την έκαναν αντίπαλό τους, κάνοντας κάποια κέρδη την πρώτη 15ετία και ξαφνικά έχοντας το ρίσκο να γράφουνε μετά αιωνίως ζημιές από την σχέση αυτή.

   Νομίζω είμαστε σε μια φάση όπου γκρεμίστηκε ο διπολικός κόσμος αλλά και ο μονοπολικός, συζητάνε για ένα πολυπολικό αλλά όλοι είναι σε μια παραζάλη, κάτι που δίνει ευκαιρίες σε όσους τα ρισκάρουν όλα, από εκεί που δεν είναι στις κλασικές χώρες πόλους, να βρεθεί. Αυτό πάει να κάνει τώρα η Τουρκία, η οποία έχει ανοιχτεί τόσο τρελλά που είναι απίστευτο. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Σαουδική Αραβία με τεράστια στρατιωτική δύναμη και εξοπλισμούς εχει κάνει ελάχιστα να το παίξει υπερδύναμη, ενώ Η Τουρκία ανασυστά την Οθωμανική αυτοκρατορία με την ταχύτητα του φωτός.

   Μόνο στην Γαλλία και στην Αίγυπτο ελπίζω, η πρώτη γιατί θέλει να δείξει ότι είναι μια από τις 4-5 δυνάμεις παγκοσμίως, και έχει έναν αρχηγό που τουλάχιστον δεν είναι της πλάκας, και η Αίγυπτος γιατί ο Σίσι παίζει το κεφάλι του.

   1. Πολυ σωστα…Ομως ουτε η Γαλλια ουτε και η Αιγυπτος μπορουν να κανουν πολλα.Η Αιγυπτος προετοιμαζεται βεβαια για να διατηρησει τουλαχιστον τα κεκτημενα.Η Γαλλια απο την αλλη δεν εχει ουτε την πολιτικη ουτε κυριως την οικονομικη βαρυτητα να αναλαβει τετοιου μεγεθους καθηκοντα.Εξαλλου το ξερο Γαλλικο κεφαλι που φαινεται καθαρα στο θεμα των εξοπλισμων και που το ζουμε τωρα με το σιριαλ των Bel δεν αφηνει πολλες ελπιδες.

    Η Κινα απο την αλλη εχει δωσει την βαρυτητα της στην οικονομικη επικρατηση μεσω της χρηματοδοτησης μεγαλων εργων υποδομης…πολλα εκ των οποιων ειναι και εργα της σφαιρας επιρροης της Ε.Ε…βλεπε σιδηροδρομικους διαδρομους…με αποτελεσμα να εχει κερδισει πολλα στην εικονα της…ειδικα σε χωρες τις Ανατολικης Ευρωπης και των Βαλκανιων…σε βαρος της Ε.Ε…ακομα ενας τομεας οπου η Ευρωπη δειχνει τραγικα ανικανη.

    Το παιχνιδι των σφαιρων επιρροης ειναι πολυ μεγαλητερο και πιο συνθετο.Η Κινα δεν ασχολειται τοσο με την γεωπολιτικη του διασταση αφου ηδη εχει πατησει γερα ποδι στον εμπορικο τομεα και με οποιαδηποτε καταληξη θα βρισκεται στο πλευρο του κερδισμενου…ειδικα αφου η κοντοφθαλμη Ευρωπαικη πολιτικη δινει βαρος κυριως στην οικονομικη «αναπτυξη»

    Οι Ρωσοι ομως παιζουν το παιχνιδι σε αλλο επιπεδο…Η Ρωσια στην οικονομια ειναι στην κατηγορια «φτερου» ομως ο Πουτιν ειναι μαθητης του Judo και του Ρωσικου αντιστοιχου του Sambo το οποιο αντλει απο το πρωτο. Και η βασικη φιλοσοφια του Judo – γιατι εκτος απο πολεμικη τεχνη ειναι και φιλοσοφια ειναι – συμφωνα με τα λογια του Jigoro Kano

    In short, resisting a more powerful opponent will result in your defeat, whilst adjusting to and evading your opponent’s attack will cause him to lose his balance, his power will be reduced, and you will defeat him. This can apply whatever the relative values of power, thus making it possible for weaker opponents to beat significantly stronger ones. This is the theory of ju yoku go o seisu

    Με απλα λογια – Reliance on movement over strength και μεχρι στιγμης η Ρωσικη πολιτικη εχει αποδειχθει πολυ ευελικτη.

 12. Κάποτε ένας Γάλλος (δεν θυμάμαι αν είναι ο Ρουσώ) την εποχή του διαφωτισμού είχε πει ότι αποτρεπτικό μιας αξιόποινης πράξης δεν είναι το να απειλής με τεράστια ποινή, με μικρή πιθανότητα επιβολής της σε βάθος χρόνου, αλλά ότι η ποινή θα είναι βέβαια και άμεση (αυτόματη) με την αξιόποινη πράξη. Και φυσικά χωρίς να το λέει, εννοείτε ότι πρέπει να λάβει χώρα αξιόποινη πράξη.

  Στα δικά μας τώρα:
  Επειδή δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ που να περιλαμβάνει αυτό το μέρος, ούτε χωρικά ύδατα πάνω από 6 μίλια, μοιάζει ότι θεωρητικά δεν θα έχουμε βάση ότι είναι αξιόποινη πράξη που πρέπει να τιμωρηθεί (οπότε αν τιμωρήσουμε την πράξη, θα μπορεί να θεωρηθούμε ότι εμείς εγκληματίσαμε). Άρα:

  -Πρώτο βήμα ανακήρυξη ΑΟΖ άμεσα για την περιοχή εκείνη και συμφωνία με την Αίγυπτο.

  -Δεύτερο βήμα, ενημέρωση στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, ότι κάναμε πολλές υποχωρήσεις και δείξαμε πολλές καλές προθέσεις, αν το πλοίο τους μπει μέσα, τα βήματα θα είναι (α) να το προειδοποιήσουμε να βγει, (β) μέτρα για να δείξουμε ότι δεν αστειευόμαστε (τυχόν τζαρτζαρίσματα πλοίων ή άλλες ενέργειες επιπέδου ειρηνικής απώθησης) και (γ) αν δεν συμμορφωθεί βύθισή του η οποία απλά θα γίνει αυτόματα και χωρίς πολλά πολλά. Το τι θα ακολουθήσει δεν μας νοιάζει, είμαστε έτοιμοι για όλα, ως εδώ, αν δεν θέλουν την συνέχεια, να τους μαζέψουν αυτοί.

  -Αίτημα για τις χοντρότερες κυρώσεις που έχει βγάλει η ΕΕ ως τώρα για χώρα, αλλιώς θα υπάρχει βέτο στα πάντα όλα στην ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να έχουν επιβληθεί απίστευτες κυρώσεις στην Ρωσία επί χρόνια, η οποία στην ουσία είναι σε διαμάχη με την Ουκρανία (που ΔΕΝ είναι μέλος της ΕΕ) και να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε μια χώρα η οποία στην Κύπρο έχει κάνει το ίδιο και πολύ χειρότερο από αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία, και τώρα απειλή να κάνει το ίδιο στην θάλασσα της Ελλάδας. Αν δεν βοηθήσουν οι Βόρειες χώρες τώρα και μπλοκάρουν τυχόν αιτήματα της Ελλάδος για χοντρές κυρώσεις, από τώρα καταθέτουμε την θέση που θα έχουμε όταν θα βλέπουν τους Ρώσους στα σύνορά τους, όπου και εμείς θα βάζουμε βέτο σε αντίστοιχα αιτήματα κυρώσεων. Τέρμα οι πλάκες και το δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  -Το πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα πρέπει να έχει σχέδια, plan A, plan B, plan C, και για τις ενέργειες που θα κάνει αν έρθουν να τρυπήσουν, αλλά και για τις ενέργειες που θα κάνουν αν ξεσπάσει πόλεμος.

  -Τέλος, κάνεις ότι προλαβαίνεις να έχεις πανέτοιμο το υλικό σου για πόλεμο, κάνεις ότι ασκήσεις απαιτούνται, ενώ προετοιμάζεις και τους πολίτες της χώρας για το τι έρχεται, έχεις έτοιμα και τσεκαρισμένα ότι θα λειτουργήσουν σωστά τα συστήματα για μια επιστράτευση και για μια αύξηση θητείας. Αρχίζεις να μεταφέρεις συστήματα σε διασπορά, ενώ παράλληλα κάνεις και μια στρατιωτική διπλωματία με συμφωνίες στρατιωτικής συνδρομής, ή ακόμη και συνεννοήσεις με γειτονικά κράτη (όπως είχε κάνει κάποτε ο Παπανδρέου με την Βουλγαρία). Θα πρέπει να προσέχουμε για προληπτικό χτύπημα των Τούρκων που να μας πιάσει στον ύπνο, και θα πρέπει να σκεφτούμε και εμείς την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος σε καίρια συστήματα και μάλιστα να προετοιμάσουμε το διεθνές κοινό για αυτό. Πχ what if ανακοινώναμε ότι δεν θα ανεχτούμε μη νατοικά συστήματα δίπλα μας και αν ενεργοποιηθούν οι S-400 θα τους καταστρέψουμε προληπτικά? Ακριβώς το ίδιο είχε πει η Τουρκία με τους S-300 στην Κύπρο.

  -Ως τότε, και για όπου έχει ανοιχτεί η Τουρκία, να μας βρίσκει απέναντι, και όχι μόνο στα λόγια αλλά με πρακτική υπόγεια βοήθεια εναντίον τους, να μαζεύει πληγές και ήττες από παντού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *