Ο Αμερικανικός Στρατός εξετάζει και δοκιμάζει το ισραηλινό περιφερόμενο πυρομαχικό Spike-FireFly της Rafael. Το σύστημα δοκιμάστηκε, μαζί με άλλα συστήματα που ενδιαφέρουν τον Αμερικανικό Στρατό, στη δράση AEWE (Army Expeditionary Warrior Experiment) τον περασμένο μήνα. Το Spike-FireFly είναι ένα φορητό, ελαφρύ και μικρών διαστάσεων σύστημα προσβολής για χρήση από στρατιώτες σε επίπεδο Ομάδας Πεζικού, αλλά και Ειδικών Δυνάμεων. Μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ είναι αποτελεσματικό κατά στατικών και κινούμενων στόχων.

Ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα και κάθε στρατιώτης μπορεί να μεταφέρει τρία συστήματα και ένα σύστημα ελέγχου, συνολικού βάρους 15 κιλών (3 κιλά κάθε πυρομαχικό, 1 κιλό το σύστημα ελέγχου και 5 κιλά τα παρελκόμενα). Κάθε σύστημα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή 350 γραμμαρίων. Το σύστημα απογειώνεται και κινείται/ελίσσεται με μέγιστη ταχύτητα 60-70 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν φτάσει στο επιθυμητό ύψος, πάνω από την απειλή, δίδεται η σχετική εντολή πυροδότησης και ακολουθεί έκρηξη. Η δράση της έκρηξης είναι 1.000 σε ανοιχτό πεδίο και 500 μέτρα σε αστικό περιβάλλον.

Σε πλήρη λειτουργία το FireFly έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης 15 λεπτά, ενώ σε αιώρηση, αλλά σε κατάσταση Stand-By η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι 120 λεπτά. Οι αποστολές του FireFly είναι η προσβολή στην κατακόρυφο (Top-Attack) μιας εχθρικής δύναμης, μειώνοντας την πίεση που μπορεί να δέχεται ένα σημείο του μετώπου και επιτήρηση ενός σημείου ή μιας διαδρομής, χωρίς να προβεί σε προσβολή, καθώς μπορεί να περισυλλέγει, αν παραστεί ανάγκη, να αντικατασταθεί η μπαταρία του και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου σε ύστερο χρόνο. Σε αιώρηση το σύστημα μπορεί να αντισταθεί σε ανέμους με ταχύτητα 36 χιλιομέτρων την ώρα. Επίσης έχει τη δυνατότητα πτήσης με προ-προγραμματισμένη διαδρομή και σημεία ελέγχου.