Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenceNews» η τουρκική BMC, η οποία έχει αποσπάσει το συμβόλαιο παραγωγής του τουρκικού άρματος μάχης Altay, συμφώνησε και υπέγραψε σύμβαση με τις νοτιοκορεατικές Doosan και S&T Dynamics για την προμήθεια κινητήρων και συστήματος μετάδοσης της κίνησης για το Altay (τουλάχιστον για τα 100 πρώτα). Όπως σας είχαμε ενημερώσει στις 5 Μαρτίου, με σχετική μας ανάρτηση, η Τουρκία διαπραγματεύτηκε τον κινητήρα DV27K των 1.500 ίππων.

Όπως είναι γνωστό η αρχική επιλογή της Τουρκίας ήταν οι κινητήρες της MTU και τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης της Renk, μέχρι την ανάπτυξη τουρκικών συστημάτων, αλλά το γερμανικό εμπάργκο όπλων, λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία, άφησε τα Altay χωρίς κινητήρα και σύστημα μετάδοσης της κίνησης και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ένταξη τους σε υπηρεσία.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια απλή και λυμένη υπόθεση, ούτε θα δούμε τα Altay σε υπηρεσία στον Τουρκικό Στρατό σύντομα. Πρώτον, θα πρέπει τα νοτιοκορεατικά συστήματα να ενσωματωθούν στα Altay και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, εργοστασιακές και πεδίου, μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 6-12 μήνες. Επίσης δεν είναι βέβαιο ότι το σύστημα μετάδοσης της κίνησης θα αποδειχθεί αξιόπιστο.

Υπενθυμίζουμε, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε την απόφαση της να εφοδιάσει τα υπό προμήθεια άρματα μάχης K2 Black Panther με γερμανικής προέλευσης συστήματα μετάδοσης της κίνησης, λόγω της αδυναμίας ανάπτυξης εγχώριου συστήματος. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από προσπάθεια 15 ετών στον τομέα η οποία όμως δεν τελεσφόρησε και έτσι η χώρα στρέφεται στα συστήματα της γερμανικής RENK. Η απόφαση αφορά στα 50 υπό προμήθεια K2, τα οποία η χώρα θα παραλάβει μέχρι το 2023.

Αλλά, ακόμα και αν οι δοκιμές πετύχουν, τότε θα χρειαστούν 18-24 μήνες για την παραγωγή του πρώτου άρματος μάχης. Συνεπώς μιλάμε για μια περίοδο τριών ετών περίπου, μέχρι την έναρξη της μαζικής ένταξης των Altay στον Τουρκικό Στρατό και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς να σημειωθούν αστοχίες. Είναι αυτονόητο ότι αν υπάρξουν αστοχίες, τότε το χρονοδιάγραμμα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.