Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Forces Network» («Frontline Tech: What Is The Extent Of Norway’s Military Power?»), το οποίο καταγράφει τη Νορβηγία ως ένα παράδειγμα-πρότυπο μιας μικρής χώρας, που έχει επενδύσει και έχει καταφέρει να αναπτύξει σημαντική αμυντική τεχνολογία και βιομηχανία, σε τέτοιο βαθμό που την καθιστά χώρα ισχυρή και υπολογίσιμη, για τα δεδομένα της (η Νορβηγία έχει πληθυσμό μόλις 5 εκατομμύρια). Η στρατηγική αξία της Νορβηγίας είναι αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει ανοίξει τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό στη ναυτιλία, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο στην Αρκτική και να ενισχύει ανάλογα τη στρατιωτική της παρουσία.

Το 1/3 της Νορβηγίας βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου και το 10% του πληθυσμού της ζει εκεί. Η πιο διάσημη στρατιωτική εγκατάσταση της χώρας είναι το συγκρότημα σπηλαίων έξω από το Τρόντχαϊμ που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ. Οι σπηλιές, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1982, αποθηκεύουν εκατοντάδες οχήματα, πυρομαχικά διαφόρων τύπων και άλλο εξοπλισμό ο οποίος συντηρείται από τη Νορβηγία. Αρχικά ο στόχος ήταν απλά η αποθήκευση για τις Αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να είναι σε θέση να αναπτυχθούν γρήγορα στην περιοχή, αλλά τελικά ο εξοπλισμός αυτός μεταφέρθηκε και σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι βέβαιο ότι τα σπήλαια αυτά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε επέμβαση των Αμερικανών στην Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου.

Μάλιστα, επί του παρόντος, η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο της αύξησης της χωρητικότητας των σπηλαίων και το διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του όγκου του αποθηκευμένου εξοπλισμού. Μια νέα πολιτική άμυνας της Νορβηγίας δίνει προτεραιότητα στην Αρκτική Περιοχή και την αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής. Για παράδειγμα, από το 2009, το Αρχηγείο του Νορβηγικού Στρατού βρίσκεται στην αρκτική πόλη του Bodø, πάνω από 1.600 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Όσλο. Το Νορβηγικό Ναυτικό έχει τις φρεγάτες κλάσης «Fridtjof Nansen» και τις κορβέτες κλάσης «Skjold», με αυξημένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και δυνατότητα επιχειρήσεων σε αρκτικές συνθήκες. Τέλος, έχει διευρυνθεί η Αεροπορική Βάση του Evenes, εντός της Αρκτικής, η οποία φιλοξενεί F-35 Lightning II.

Η βάση της αντιαεροπορικής άμυνας στο βορρά παρέχεται από τα συστήματα NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System), νορβηγικής προέλευσης. Το NASAMS έχει αποδειχθεί και σημαντική εμπορική επιτυχία για τη Νορβηγία. Το NASAMS χρησιμοποιεί τους πυραύλους AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), οι οποίοι είναι αποτελεσματικοί κατά αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων και UAV. Τα τεθωρακισμένα οχήματα του Νορβηγικού Στρατού είναι εφοδιασμένα με τηλεχειριζόμενους πύργους M-151 Protector, επίσης νορβηγικής προέλευσης. Οι M-151 Protector μπορούν να εξοπλιστούν με πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Η Νορβηγία ενεργεί και στον τομέα των μικρών UAV, όπως το Black Hornet. Το Black Hornet έχει βάρος λιγότερο από 20 γραμμάρια και διάμετρο έλικας 10 εκατοστά. Είναι σταθερό κατά την πτήση, ακόμα και με ταχύτητα ανέμου 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα). Παρά το μικρό του μέγεθος, το Black Hornet είναι εφοδιασμένο με θερμικές και κάμερες ημέρας. Είναι αθόρυβο και μπορεί να προβάλλει εικόνες από αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά κατά τη διάρκεια πτήσης διάρκειας έως και 25 λεπτών. Η Νορβηγία, αλλά και άλλα κράτη, μικρότερα από την Ελλάδα, όπως το Ισραήλ ή η Σιγκαπούρη θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο για την Ελλάδα: Πλήρης αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης, επί τη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και οφέλους, επένδυση στην τεχνολογία και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και εξοπλισμοί. Αυτά θα αποδώσουν εθνική ισχύ και αποτροπή.