Ένα ενδιαφέρον άρθρο στην ιστοσελίδα «Forces Network», το οποίο υπογράφει ο David Hambling, καταγράφει τη Νορβηγία ως ένα παράδειγμα-πρότυπο μικρής χώρας, η οποία έχει επενδύσει και έχει καταφέρει ένα επίπεδο αμυντικής τεχνολογίας, τέτοιο που την καθιστά χώρα ισχυρή και υπολογίσιμη, για τα δεδομένα της. Το άρθρο έχει τίτλο «Frontline Tech: What Is The Extent Of Norway’s Military Power?» και ακολουθεί η απόδοση του στα ελληνικά.

«Η ανάπτυξη εκατοντάδων Πεζοναυτών στη Νορβηγία για εκπαίδευση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σημασία της χώρας και της θέσεως της σ’ ένα νέο μέτωπο.

Η κλιματική αλλαγή έχει ανοίξει τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό στην ναυτιλία, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο στην Αρκτική και να ενισχύει ανάλογα τη στρατιωτικής παρουσία.

Η Νορβηγία είναι ένα μικρό έθνος. Ο πληθυσμός της, των 5 εκατομμυρίων, είναι μικρότερος από τον πληθυσμό της Σκωτίας.

Το 1/3 της Νορβηγίας βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου και το 10% του πληθυσμού της ζει εκεί, άρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Νατοϊκό Κέντρο Αριστείας για Επιχειρήσεις σε Ψυχρές Καιρικές Συνθήκες (NATO Centre of Excellence for Cold Weather Operations) λειτουργεί στη χώρα.

Είναι εύκολο να δούμε τη Νορβηγία κυρίως ως κέντρο εκπαίδευσης και ανάπαυσης, δεδομένου ότι η πιο διάσημη στρατιωτική εγκατάσταση της χώρας είναι το συγκρότημα σπηλαίων έξω από το Τρόντχαϊμ που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.

Οι σπηλιές, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1982, αποθηκεύουν εκατοντάδες οχήματα, πυρομαχικά διαφόρων τύπων και άλλο εξοπλισμό, όλα συντηρούνται από τη Νορβηγία.

Αρχικά ο στόχος ήταν απλά η αποθήκευση του εξοπλισμού για τις Αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να είναι σε θέση να αναπτυχθούν γρήγορα στην περιοχή, αλλά τελικά ο εξοπλισμός των σπηλαίων μεταφέρθηκε και σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα σπήλαια αυτά θα διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε επέμβαση των Αμερικανών στην Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου.

Οι ασχολούμενοι με τον στρατιωτικό προγραμματισμό εξετάζουν, επί του παρόντος, την αύξηση της χωρητικότητας των σπηλαίων και τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του όγκου του αποθηκευμένου εξοπλισμού.

Ωστόσο, η Νορβηγία δεν είναι απλώς μια χώρα-αποθήκη, αλλά ένας παίκτης με τα δικά του δικαιώματα, ειδικά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις στην Αρκτική.

Μια νέα πολιτική «Έξυπνης Άμυνας» δίνει προτεραιότητα στην περιοχή που είναι γνωστή ως «High North» και την αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής.

Από το 2009, το Αρχηγείο του Νορβηγικού Στρατού βρίσκεται στην αρκτική πόλη του Bodø, πάνω από 1.000 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας Όσλο.

Το Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό έχει στις τάξεις του τις φρεγάτες κλάσης «Fridtjof Nansen» και τις κορβέτες κλάσης «Skjold», με αυξημένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και δυνατότητα επιχειρήσεων σε αρκτικές συνθήκες. Από την άλλη, έχει διευρυνθεί η Αεροπορική Βάση του Evenes, γεωγραφικά εντός της Αρκτικής, η οποία φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη άσκηση «Trident Juncture», η φρεγάτα «Helge Ingstad» συγκρούστηκε με ένα πετρελαιοφόρο και βυθίστηκε (πιθανότατα δεν θα επανέλθει σε υπηρεσία).

Η αντιαεροπορική άμυνα στο βορρά παρέχεται από το σύστημα NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System), νορβηγικής ανάπτυξης.

Το NASAMS είναι ένα δίκτυο-κεντρικό σύστημα, το οποίο ενσωματώνει μια σειρά αισθητήρων (ηλεκτροπτικών και υπέρυθρων), ραντάρ και εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του NASAMS είναι ότι χρησιμοποιεί το βλήμα AIM-120 AMRAAM (Advanced MediumRange AirtoAir Missile), το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για χρήση από αεροσκάφη.

Τα NASAMS είναι ρυμουλκούμενα και είναι αποτελεσματικά κατά αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων και UAV.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα του Νορβηγικού Στρατού είναι εφοδιασμένα με μια άλλη νορβηγική σχεδίαση, της Kongsberg, τον τηλεχειριζόμενο πύργο M151 Protector.

Πρόκειται για ένα μικρό πυργίσκο, που βρίσκεται πάνω από τον κύριο πύργο μάχης, και λειτουργεί από το εσωτερικό του οχήματος, με τη βοήθεια βιντεοκάμερας και άλλων αισθητήρων.

Μπορεί να εφοδιαστεί με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή άλλα όπλα, καθώς και με εκτοξευτές βομβίδων καπνού.

Όπως υποδηλώνει το όνομα Protector (προστάτης), το σύστημα έχει ως στόχο να προσφέρει καλύτερη προστασία στο πλήρωμα σε σχέση με τη συμβατική χειροκίνητη χρήση ενός πολυβόλου τοποθετημένου επί του πύργου.

Όπως και το NASAMS, έτσι και το M151 είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή.

Η Νορβηγία είναι επίσης στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας στον τομέα των μικρών UAV.

Η νορβηγική εταιρεία Prox Dynamics ανέπτυξε, το 2008, το μικρό UAV Black Hornet PD-100.

Με βάρος λιγότερο από 20 γραμμάρια και με διάμετρο έλικας 10 εκατοστά, ήταν μακράν το μικρότερο στρατιωτικό UAV στον κόσμο.

Το μεγάλο επίτευγμα ήταν η σταθερότητα κατά την πτήση, χρησιμοποιώντας τεχνικές που η εταιρεία είχε αρχικά αναπτύξει για ιπτάμενα παιχνίδια, προκειμένου να μπορούν να πετάν με ταχύτητα ανέμων 15 κόμβων.

Από τότε το Black Hornet έχει εξελιχθεί.

Εκτός από το Νορβηγικού Στρατού, το Black Hornet έχει επιλεγεί και από άλλες 18 χώρες.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Black Hornet είναι εφοδιασμένο με θερμικές και κάμερες ημέρας.

Είναι ουσιαστικά αθόρυβο και μπορεί να προβάλλει εικόνες από αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά κατά τη διάρκεια πτήσης διάρκειας έως και 25 λεπτών.

Ο Βρετανικός Στρατός χρησιμοποίησε το Black Hornet στο Αφγανιστάν.

Ενώ η Νορβηγία μπορεί να μην είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, εντούτοις βρίσκεται σε στρατηγικά σημαντική θέση. Και, από την άποψη της στρατιωτικής τεχνολογίας, έχει καταφέρει να βρίσκεται πολύ ψηλά».

Η Νορβηγία, αλλά και άλλα κράτη, μικρότερα από την Ελλάδα, όπως είναι το Ισραήλ ή η Σιγκαπούρη θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο για την Ελλάδα. Εν κατακλείδι: Πλήρης αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέσης, επί τη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και οφέλους, χωρίς να γίνουμε παρατρεχάμενοι, επένδυση στην τεχνολογία και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και εξοπλισμοί. Όλα αυτά θα αποδώσουν εθνική ισχύ και αποτροπή. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στα αγγλικά ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: FORCES NETWORK

ΑΠΟΔΟΣΗ στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ: DEFENCE REVIEW