Στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας της υποχρεωτικής στράτευσης από την ηλικία 18-27 ετών που ήταν μέχρι σήμερα στην ηλικία των 21-30 ετών.
Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ένας πρώην στρατηγός που ηγείται της επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας και εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία», μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η αλλαγή των ορίων ηλικίας στράτευσης θα γίνει σταδιακά και προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει έως το 2026, μεταδίδει το Ria Novovsti.
Επειδή υπάρχουν τα δύο αυτά χρόνια της μεταβατικής περιόδου, το 2024 και 2025, κατά την οποία η ηλικία στράτευσης θα καλύπτει ένα διάστημα 10 ή 11 χρόνων αντί τα συνήθη εννέα, το νομοσχέδιο για ένα χρονικό διάστημα θα αυξήσει τον αριθμό των ανδρών που θα κληθούν να υπηρετήσουν υποχρεωτικά τη θητεία τους.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποστηρίξει τον Δεκέμβριο τις προτάσεις που είχε κάνει για τη διεύρυνση των ορίων στρατεύσιμης ηλικίας.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό του μάχιμου στρατιωτικού προσωπικού, τους επαγγελματίες συμβασιούχους στρατιώτες και τους κληρωτούς, στο 1,5 εκατομμύριο από το 1,15 εκατομμύριο σήμερα.
Οι κληρωτοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν νομίμως εκτός Ρωσίας. Στο μεταξύ τον Σεπτέμβριο η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας όπου οι μάχες συνεχίζονται και τώρα θεωρούνται ρωσικό έδαφος.
Η αιφνιδιαστική επιστράτευση τουλάχιστον 300.000 ανδρών το περασμένο φθινόπωρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία προκάλεσε μαζική έξοδο από τη Ρωσία ανδρών που είναι σε ηλικία στράτευσης, αλλά επίσης και τη δημόσια κριτική για τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο έγινε η επιστράτευση.
Αν και η εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να έχει σταματήσει, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει περαιτέρω επιστράτευση. Αναβολή από τη στρατιωτική θητεία παρέχεται για ιατρικούς λόγους, για φοιτητές πανεπιστημίου και για πολύτεκνους.