Την προκαταρκτική τεχνική μελέτη των νέων διηπειρωτικών πυραύλων, οι οποίοι προορίζονται για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ολοκλήρωσε με επιτυχία η Boeing.

Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης ανοίγει το δρόμο για την επόμενη φάση του προγράμματος, που είναι η φάση της σχεδίασης και ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Την ίδια χρονιά θα επιλεγεί και η ανάδοχος εταιρία, μεταξύ της Boeing και της Northrop Grumman. Τα πρώτα βλήματα θα πρέπει να παραδοθούν στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία το 2027.

Οι νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι, οι οποίοι θα έχουν σπονδυλωτή κατασκευή, θα αντικαταστήσουν τους εν υπηρεσία LGM-30G Minuteman III. Η προκαταρκτική τεχνική μελέτη της Boeing ολοκληρώθηκε μόλις τρείς μήνες μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου ύψους $ 349 εκατομμυρίων (το αντίστοιχο συμβόλαιο με τη Northrop Grumman είναι αξίας $ 329 εκατομμυρίων).

Οι νέοι πύραυλοι θα είναι νέας γενιάς και θα αναπτυχθούν από μηδενική βάση, και όχι ως μια αναβαθμισμένη έκδοση των Minuteman III. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διαστάσεις των δύο πυραύλων θα πρέπει να είναι παρόμοιες έτσι ώστε να μην χρειαστούν εργασίες προσαρμογής στα υπάρχοντα σιλό εκτόξευσης.

Οι πύραυλοι Minuteman III βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1970. Το πρόγραμμα αντικατάστασης τους αναμένεται να κοστίσει περί τα $ 86 δις, ενώ τα νέα βλήματα αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2075.