Η αμερικανική Boeing ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση συνολικού ύψους $ 84,1 εκατομμυρίων για την ενσωμάτωση, στα F-15 της Αμερικανικής Αεροπορίας, των προηγμένων επεξεργαστών ADCPII (Advanced Display Core Processor II). Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με την Boeing ο ADCPII είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο με δυνατότητα επεξεργασίας 87 δισεκατομμυρίων εντολών το δευτερόλεπτο. Η χρήση θα επιτρέψει στα F-15 να επεξεργάζονται δεδομένα και πληροφορίες ταχύτερα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Comments

 1. 87.000.000 εντολές το δευτερόλεπτο είναι 87 MIPS (Million Instructions per Second) στην γλώσσα των υπολογιστών. Αν και ως μέτρηση δεν είναι η πλέον αντικειμενική (εξαρτάται από τι είδους εντολές εκτελούνται), τα MIPS αφορούν κυρίως εντολές με ακέραιους αριθμούς (όπως π.χ βάσεις δεδομένων, υπολογιστικά φύλα κ.α).

  Για να μην σας κουράζω, μια επίδοση 87 ΜIPS είναι αστεία για σύγχρονους υπολογιστές και οι περισσότεροι από εσάς βρίσκεστε σε έναν υπολογιστή που τρέχει πολλά GIPS (δισεκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο).

  Αυτά τα αναφέρω ως ενδεικτικά του γεγονότος ότι η τεχνολογία υπολογιστών που χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές εφαρμογές είναι πολλές γενεές πίσω από την αντίστοιχη εμπορικά διαθέσιμη.

  Το ίδιο ισχύει για την μεταφορά δεδομένων: Το γνωστό Link 16 δουλεύει με 31 ή 57 ή 115 Kilobits per second (Kbs) , όση ταχύτητα δηλαδή είχε μια σύνδεση internet στα μέσα/τέλη της δεκαετίας του 90. Το δίκτυο 4G του κινητού σας για παράδειγμα μεταφέρει ως και 300 Megabits per second (Mbs), δηλαδή 2600 φορές γρηγορότερα.

  Αν λοιπόν ο ισχυρότερος επεξεργαστής της USAF θα έχει 87 MIPS το 2022, φανταστείτε λοιπόν το «υπερσύγχρονο» F35 που είναι 20 ετών τι ηλεκτρονικά έχει, ακόμα και αν μερικά από αυτά έχουν επί μέρους αναβαθμιστεί στο πέρασμα των χρόνων. Ας μην ξεχνάμε το ALIS τρέχει σε Internet Explorer 11, έναν από τους πιο επισφαλείς και διάτρητους σε επιθέσεις browser που κυκλοφόρησε το 2013 για τα Windows 8.

  Αυτά για να μην χαρίζουμε τις φράσεις «υπερσύγχρονο» κτλ. σε υπερκοστολογημένες σχεδιάσεις και τεχνολογίες, αλλά και να έχουμε μια αίσθηση της αναλογίας για την απίστευτη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά και έχουμε ως δεδομένη.

   1. Πείτε μας σας παρακαλώ και σε τι είδους τεχνολογία βασίζονται τα διαστημικά οχήματα (π.χ.βολιστήρες, δορυφόροι κ.ο.κ.) καθώς και εκεί τεχνολογίες της δεκαετίας των 70’s μας έχουν επιτρέψει να εξέλθουμε του ηλιακού μας συστήματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *