Το νέο ημί-αυτόματο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή M-110A1 των 7,62 χιλιοστών παρουσίασε η γερμανική εταιρία κατασκευής φορητού οπλισμού H&K. Πρόκειται για μια ελαφρύτερη, τροποποιημένη και βελτιωμένη έκδοση του τυφεκίου G-28 του ίδιου διαμετρήματος, η οποία υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος CSASS (Compact Semi-Automatic Sniper System).

Σύμφωνα με τους όρους του σχετικού συμβολαίου η H&K οφείλει να παραδώσει στον Αμερικανικό Στρατό 3.643 τυφέκια M-110A1 μαζί με τα προβλεπόμενα υλικά υποστήριξης, ποσότητα ανταλλακτικών και υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Το M-110A1 ενσωματώνει ένα μικρότερου μεγέθους κλείστρο το οποίο επιτρέπει στο τυφέκιο να λειτουργεί ομαλότερα και με λιγότερες εμπλοκές. Η πρακτική αυτή, δηλαδή του μικρότερου σε μέγεθος κλείστρου, υιοθετήθηκε για πρώτη φορά και με εξαιρετικά αποτελέσματα στα τυφέκια G-36, HK-416 και HK-417.

Με το μικρότερο κλείστρο η θαλάμη της κάνης του M-110A1 παραμένει καθαρή για περισσότερες βολές και παρουσιάζει μείωση της θερμότητας, άρα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και αντοχή, συνεπώς και μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης.

Το M-110A1 ενσωματώνει κάνη ολικού μήκους 16,3 ιντσών (41,40 εκατοστών) καλυμμένη με χρώμιο. Η χρήση του M-110A1 είναι όμοια με αυτή του τυφεκίου M4, συνεπώς οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες, είτε είναι δεξιόχειρες είτε αριστερόχειρες (μειωμένες απαιτήσεις εκπαίδευσης).

Το M-110A1 θα παραδοθεί στον Αμερικανικό Στρατό βαμμένο σε γήινη καφέ απόχρωση (το προεπιλεγμένο βιομηχανικό χρώμα είναι το μαύρο). Στα παρελκόμενα που θα παραλάβει ο Αμερικανικός Στρατός είναι και το οπτικό σύστημα PMII (20 x 50) της Schmidt & Bender και ο σιγαστήρας OSS. Το τυφέκιο M-110A1 μπορεί να χρησιμοποιήσει γεμιστήρες των 10 ή των 20 φυσιγγίων, τους ίδιους που χρησιμοποιούν και τα τυφέκια G-28, HK-417 και MR.