Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το ρωσικό ερευνητικό κέντρο TsNIItochmash αναπτύσσει ένα νέο σύστημα προστασίας τεθωρακισμένων από κατευθυνόμενα βλήματα και βλήματα ακριβείας πυροβολικού. Μάλιστα, σύμφωνα με το TASS, τα πρώτα συστήματα, που θα λάβουν το νέο σύστημα, είναι οι αερομεταφερόμενοι αυτοκινούμενοι όλμοι 2S42 Lotos των 120 χιλιοστών.

Το νέο σύστημα βασίζεται στην τεχνική της οπτό-ηλεκτρονικής καταστολής των συστημάτων που καθοδηγούν τα κατευθυνόμενα βλήματα ή τα βλήματα ακριβείας του πυροβολικού προς το στόχο τους. Σύμφωνα με το TASS, σύντομα το σύστημα αναμένεται να ενσωματωθεί στους όλμους 2S42 Lotos και να ξεκινήσει επιχειρησιακές δοκιμές.

Το νέο σύστημα προστασίας αποτελείται από δύο μέρη: Το σύστημα ελέγχου, το εντοπίζει και «καταγράφει» τη σημείο βολής και της τροχιά του βλήματος και το σύστημα αναχαίτισης, το οποίο χρησιμοποιεί αναλώσιμα δημιουργίας αερολυμάτων (aerosol). Η χρήση των αναλώσιμων δημιουργίας αερολυμάτων διαταράσσουν το σύστημα ελέγχου των κατευθυνόμενων βλημάτων και οδηγούν σε αστοχία. Σύμφωνα με το TASS το σύστημα διαταράσσει το οπτικό πεδίο, το υπέρυθρο φάσμα και τις ραδιοσυχνότητες.