Σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της έκδοσης Block.30, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Aselsan και αναβαθμίζεται, στο πλαίσιο του προγράμματος «Özgür», φέρει νέα ψηφιακή βαφή παραλλαγής. Η συγκεκριμένα παραλλαγή δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή, αλλά βρίσκεται σε φάση δοκιμών.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης «Özgür» αφορά σε όλα τα τουρκικά F-16 και μέχρι σήμερα έχουν αναβαθμιστεί όλα τα Block.30, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται και για τα Block.40 και Block.50 (πρόγραμμα «Öncel III»). Το πρόγραμμα «Özgür» αφορά στην εγκατάσταση τουρκικής προέλευσης ηλεκτρονικών συστημάτων (avionics) και λογισμικού. Επίσης τα αναβαθμισμένα F-16 θα ενσωματώνουν και σύστημα μετάδοσης εικόνας πραγματικού χρόνου (real-time) της TÜBİTAK, καθώς και έγχρωμες οθόνες πολλαπλών ενδείξεων.

Το κόστος του προγράμματος είναι άγνωστο, όπως και ο χρόνος αποπεράτωσης του όλου προγράμματος, το οποίο υλοποιεί η TAI. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι η Τουρκία, είτε προγραμματισμένα, είτε υπό την πίεση των γεγονότων προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί, στο μέτρο του δυνατού, από την αμερικανική γραμμή υποστήριξης των F-16 της, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής της Αεροπορίας.

Comments

 1. Απλώς να θυμήσω οτι η τουρκία έχει τους πηγαίους κώδικες των F-16 και μπορεί να κάνει ότι θέλει στα αεροσκάφη. Επισπεύδει απλώς τον σχεδιασμό που ήδη υπήρχε και που αφορά και aesa ραντάρ. Επομένως η αναβάθμιση σε viper έχει καταστεί μη βιώσιμη και θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς το πακέτο αναβάθμισης F-21

 2. Αδερφέ,…ποιός παρακολουθεί τό τί γίνεται από ελληνικής πλευράς;;
  Ποιός αξιολογεί τις απειλές και την εξέλιξή τους την αεροπορική ναυτική κλπ;
  Α…τα Επιτελεία…
  ποιός τί προτείνει πού;;;….κόστος;;;
  χρονοδιαγράμματα;;
  Αλήθεια το πρόγραμμα των Viper ξεκίνησε;; Πότε θα ξεκινήσει;; Θα ρωτήσει κάποιος …κάποιος….τον ΥΠΕΘΑ σε τί γμνο στάδιο βρίσκεται; Είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων ή όχι;
  Από την άλλη, εκσυγχρονισμός 85 α/φων με ορίζοντα το 2028…νομίζω είναι εκ των πραγμάτων too little too late…
  και ως προς τους αριθμούς την τεχνολογία αλλά και τους χρόνους υλοποίησης. Αναλογικά με τους αριθμούς την τεχνολογία και ειδικά τους ΧΡΟΝΟΥΣ ολοκλήρωσης δεν θεωρω προσωπικά ότι είναι cost-effective ή benefit.. Από την στιγμή που δεν συνοδεύεται από τουλάχιστον 50% μειωμένους χρόνους ολοκλήρωσης του προγράμματος και δίχως αναβάθμιση των 50αριών σε 52αρια με τα απάρτια που υπάρχουν και μια Light αναβάθμιση των 30αριών είναι μια απλή τρύπα στο νερό απλά για να λέμε ότι κάτι κάνουμε…που στην ουσία είναι …κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Και οι αριθμοί έχουν την δική τους ποιότητα αλλά και ο χρόνος. και στην περίπτωση των Viper και στο αριθμητικό σκέλος που επιλέχτηκε και στους χρόνους ολοκλήρωσης (πρόγραμμα το οποίο ΗΔΗ είναι σχεδόν ένα χρόνο πίσω άσχετα που οι γμνοι δεν το παραδέχονται ΑΚΟΜΑ.)..αλλά και στην μη ολοκληρωμένη επιλογή αναβάθμισης και των υπόλοιπων block είναι ….ότι και καλά κάναμε κάτι με το μίνιμουμ κόστος για να βουλώσουμε στόματα εντός και να μπουκώσουμε στόματα εκτός και συμμαχικές υποχρεώσεις.

  1. Πολυ σωστες παρατηρησεις που με πολιτικους και στρατιωτικους υποδειγματος Αποστολακη και Καμπα απλα πανε χαμενες ..
   Οι συμφωνησακιδες στρατιωτικοι σε καθε ανευθυνη και επικινδυνη επιλογη των πολιτικαντηδων ειναι ο χειροτερος εχθρος της χωρας και μαλλον θα χασουμε πρωτα απο αυτον και μετα απο την Τουρκια ..

 3. Ήρθαν τα viper? Τι ακόμη δεν έφυγε για USA το πρώτο?!!!!! Τσ Τσ τστσ….. Ξυπνήστε, πότε? Όλο κουβέντες διαπραγματεύσεις συζητήσεις επιτροπές, κοινώς σανο σε διάφορες εκδόσεις και για όλους. Ντροπή μας που παραδίδουμε την πατρίδα κάθε μέρα και περισσότερο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *