Οι εκλογές στην Ελλάδα, έστω κι εάν η προεκλογική περίοδος, είναι σύντομη, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα «κενό εξουσίας» στην Αθήνα, που δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουν οι Τούρκοι. Είναι σαφές πως στην Ελλάδα η προσοχή θα είναι εξ ολοκλήρου στραμμένη στις εκλογές, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση και τούτο προφανώς και δεν θα περάσει απαρατήρητο από την Άγκυρα.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για το SL PRESS

Με λιγότερη σημασία σε σχέση με την Κύπρο, αλλά σημαντικό για την ευρύτερη εικόνα στην περιοχή είναι και το γεγονός ότι μια άλλη χώρα-παίκτης, το Ισραήλ θα είναι σε προεκλογική περίοδο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός ότι στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη, που χρονικά τοποθετείται στις 23 Ιουνίου, τούτο δεν «δένει τα χέρια» στο καθεστώς Ερντογάν. Αντίθετα, προσφέρεται για την πρόκληση εντάσεων.

Συνεπώς διάφορα γεγονότα και συγκυρίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πρωτίστως θα επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση μετά το Κραν Μοντάνα είχε αποφασίσει να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια για το θέμα της μίας «θετικής ψήφου» στις αποφάσεις του κράτους, μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Κι αυτό γιατί τούτο προφανώς θα οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε παράλυση του κράτους. Υπήρξαν διάφορες συζητήσεις για να βρεθεί μια λειτουργική φόρμουλα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η τελευταία εξέλιξη με την εκλογή στην Ευρωβουλή του καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ενισχύει τα σενάρια «αποκαθήλωσης» της θεωρίας για μια «θετική ψήφο».

Κι αυτό γιατί έχει εκλεγεί από ενιαίο κατάλογο, σταυρό προτίμησης, χωρίς ποσόστωση. Έχει εκλεγεί με κομματικό ψηφοδέλτιο και επιλέχθηκε στη βάση αυτή. Είναι σαφές πως η εξέλιξη αυτή ενισχύει σημαντικά την άποψη πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν με βάση τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά υποψηφίων και όχι την εθνική καταγωγή.

ΠΗΓΗ: SL PRESS