Ένα νέο πλοίο ναρκοπολέμου με έντονα χαρακτηριστικά απόκρυψης ίχνους (stealth) αναπτύσσει η Saab (μέσω των ναυπηγείων Kockums).

Το πλοίο MCMV-80 (Mine Counter-Measure Vessel 80), αν και η πρωταρχική και κύρια αποστολή του είναι ο ναρκοπόλεμος, εντούτοις η σπονδυλωτή σχεδίαση και κατασκευή επιτρέπει στο MCMV-80 να εκτελεί και αποστολές περιπολίας, ανοιχτής θαλάσσης ή παράκτιας.

Το MCMV-80 είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας πλοίων του προγράμματος NGC (Next Generation Corvettes) της Saab για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του Σουηδικού Ναυτικού. Τα πλοία του προγράμματος NGC έλκουν την καταγωγή τους από τις κορβέτες Visby.

Το MCMV-80 μπορεί να λειτουργήσει και ως μεταφορικό πλοίο μεταφέροντας κοντέινερ, ενώ στο βασικό εξοπλισμό τους συμπεριλαμβάνονται ταχύπλοα RHIB και μη-επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.

Το ελικοδρόμιο του πλοίο μπορεί να υποστηρίξει ελικόπτερα και μη-επανδρωμένα εναέρια οχήματα, σε ρόλο ανθυποβρυχιακού πολέμου ή αναγνώρισης.

Το μήκος των MCMV-80 είναι 80 μέτρα και το εκτόπισμα τους 1.250 τόνοι. Η ταχύτητα πλεύσης είναι της τάξεως των 15 κόμβων την ώρα (28 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι της τάξεως των 40-60 ατόμων.

Ήδη το MCMV-80 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Βελγίου και της Ολλανδίας, χώρες οι οποίες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τα πλοία ναρκοπολέμου κλάσης Tripartite που διαθέτουν.