Η Φιλανδία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων μαχητικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο του προγράμματος HX, προμήθειας 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών. Τη διαδικασία αξιολόγησης «άνοιξε» η σουηδική Saab η οποία προσφέρει στη Φινλανδία μια ολοκληρωμένη λύση-πακέτο αεροπορικής υπεροχής με μαχητικά αεροσκάφη JAS-39E/F Gripen και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλού ρόλου GlobalEye, το οποίο έχουν επιλέξει τα ΗΑΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι για το πρόγραμμα HX, το οποίο έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των € 10 δισεκατομμυρίων, δήλωσαν ενδιαφέρον η αμερικανική Boeing (με το F/A-18 Super Hornet και EA-18G Growler), η γαλλική Dassault (με το Rafale), η ευρωπαϊκή Airbus (με το Eurofighter), η αμερικανική Lockheed Martin (με το F-35 Lightning II) και η σουηδική Saab (με το JAS-39E/F Gripen. Τα 60 νέα μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να αντικαταστήσουν τα 55 εν υπηρεσία F/A-18C/D Hornet.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το 2021, ενώ σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία από το 2025 και μετά, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να αποσύρονται τα F/A-18 Hornet. Η προσφορά της Saab αφορά στην προμήθεια 64 JAS-39E/F Gripen και δύο GlobalEye. Το GlobalEye είναι ένα σύστημα πολλαπλού ρόλου, το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος.

Μετά το JAS-39E/F Gripen, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του Eurofighter (9-17 Ιανουαρίου), του Rafale (20-28 Ιανουαρίου), του F-35A Lightning II (7-17 Φεβρουαρίου) και των F/A-18E/F Super Hornet και EA-18G Growler (18-26 Φεβρουαρίου). Στο μεταξύ η Airbus ενίσχυσε την πρόταση της προς της Φινλανδία, προτείνοντας στη χώρα της συμμετοχής της στο υπό ανάπτυξη νέο ευρωπαϊκό μαχητικό FCAS (Future Air Combat System).