Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας εξουσιοδότησε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να εκκινήσει το πρόγραμμα προμήθειας νέου μαχητικού αεροσκάφους προς αντικατάσταση των εν υπηρεσία F-5 Tiger II. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί στα $ 8 δισεκατομμύρια.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελβετίας τα τελευταία δύο χρόνια μετά την απόφαση για την προμήθεια ενός προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος μέσου-μεγάλου βεληνεκούς (ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη).

Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου προς αντικατάσταση των 53 παλαιών F-5 Tiger II, εκ των οποίων μόλις 26 είναι επιχειρησιακά. Τα νέα αεροσκάφη θα επιχειρούν παράλληλα με τα 30 F/A-18C/D Hornet, τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2030.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ο απαράβατος όρος ο νικητής του σχετικού διαγωνισμού να αποδώσει αντισταθμιστικό όφελος στην ελβετική βιομηχανία σε ποσοστό 100%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 η χώρα θα αποστείλει αίτημα RFI (Request for Information) στην Airbus (Eurofighter), τη Boeing (F/A-18 Super Hornet), τη Dassault (Rafale), τη Lockheed Martin (F-35 Lightning II) και τη Saab (JAS-39 Gripen).

Μετά από πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του προγράμματος, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα λάβει την απόφαση του το 2020, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2025.