Επιβεβαίωση για το προ 3 εβδομάδες ρεπορτάζ του newsauto.gr, αφού σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η VW επέλεξε την Τουρκία για να κατασκευάσει το νέο της εργοστάσιο στην περιοχή μας, ύστερα και από πιέσεις του κράτους του Κατάρ, το οποίο κατέχει το 17% του γερμανικού Ομίλου.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΑΝΔΡΗΣ για το NEWSAUTO

Ο όμιλος Volkswagen θα κατασκευάσει εργοστάσιο συναρμολόγησης πολλών μοντέλων της από διάφορες μάρκες του ομίλου στην Τουρκία, σύμφωνα με την Automobilwoche.

Το εποπτικό συμβούλιο της VW επέλεξε μια τοποθεσία για το εργοστάσιο κοντά στη δυτική παράκτια πόλη της Σμύρνης αντί μιας περιοχής στη Βουλγαρία.

Το εργοστάσιο θα κατασκευάσει αυτοκίνητα που θα φέρουν τα λογότυπα της VW, της Skoda και της Seat. Παράλληλα θα διευκολύνει τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας στα εργοστάσια της Skoda στην Τσεχία.

Το κράτος του Κατάρ, το οποίο κατέχει το 17% της VW, πίεσε σύμφωνα με πληροφορίες να κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Τουρκία κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ένας εκπρόσωπος του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen δήλωσε στο Reuters ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου στην Τουρκία έχουν ενισχυθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει το 2022 ή το 2023 και θα έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μέχρι 350.000 μονάδες. Η παραγωγή θα περιλαμβάνει τα SUV Skoda Karoq και Seat Ateca, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Skoda, Bernhard Maier, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η μάρκα θα μπορούσε να πουλήσει 100.000 περισσότερα αυτοκίνητα πέρυσι, αν ήταν εφικτή η  κατασκευή τους.

Επίσης τον Απρίλιο, τσέχικη εφημερίδα ανέφερε ότι η Skoda επιλέγει μεταξύ της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας για να κατασκευάσει τη νέα μονάδα παραγωγής της.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα, που αποτελεί και σημείο κλειδί με την γεωγραφική της θέση μέχρι πρότινος δεν ήταν καν στον επενδυτικό χάρτη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Όλοι ελπίζουν κάποια μέρα να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων και στην Ελλάδα ώστε να ωφεληθούν οι κατασκευαστές από την γεωγραφική μας θέση αλλά και από το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται επί Ευρωπαϊκού εδάφους!

ΠΗΓΗ: NEWSAUTO