Παράλληλα με το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου Il-38, από την Ilyushin, μέσω της κοινοπραξίας UAC (United Aircraft Corporation), η Ρωσία σχεδιάζει και την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, η σχεδίαση του αεροσκάφους έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να ξεκινήσει η φάση της ανάπτυξης του.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των Il-38N, το οποίο αφορά σε 30 αεροσκάφη, θα ολοκληρωθεί πριν το 2025, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία της αντικατάστασης τους από το νέο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Εκτός από τα Il-38N, τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν και τα αμφίβια αεροσκάφη Be-12, τα οποία θα αναβαθμιστούν και αυτά ως ενδιάμεση λύση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από τη Ρωσία, το αεροσκάφος που θέτει την ισχυρότερη υποψηφιότητα είναι το επιβατικό Il-114, το οποίο εντάχθηκε σε πολιτική υπηρεσία το 1998 και προτάθηκε στην Ινδία, τον Φεβρουάριο του 2017, ως αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας προς αντικατάσταση των ινδικών Il-38SD.

Εκτός από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (Il-114P), το Il-114 έχει προταθεί και σε άλλες διαμορφώσεις όπως αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και προσβολής (Il-114MP), αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου με έμφαση στην αναγνώριση, τις επιχειρήσεις ELINT (Electronic Intelligence) και τη φωτοαναγνώριση-χαρτογράφηση (Il-114FK), αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Il-114PR και Il-140) και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, επιτήρησης περιβάλλοντος και έρευνας και διάσωσης (Il-140M).