Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την Τουρκία η Roketsan ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια νέα έκδοση μικρού βεληνεκούς του αντιαρματικού βλήματος Mizrak. Πρόκειται για την έκδοση Mızrak-K ή KaraOk μέγιστου βεληνεκούς 2,5 χιλιομέτρων. Στην έκδοση Mizrak-K το σύστημα θα είναι φορητό (μόνο) και σε υπηρεσία, εάν και εφόσον ενταχθεί, θα αντικαταστήσει τα συστήματα MILAN.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της οικογένειας αντιαρματικών βλημάτων Mizrak (δόρυ) τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης ξεκίνησε το 2005 από τη Roketsan. Αρχικά το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς Mizrak-U (UMTAS : Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) για τον εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK, ενώ πλέον έχει πιστοποιηθεί για χρήση από UAV, τεθωρακισμένα οχήματα και περιπολικά πλοία.

Η σχεδίαση του Mizrak-U ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ η φάση της ανάπτυξης, των δοκιμών και της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε το 2015. Η παραγωγή του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017, κατόπιν συμβολαίου το οποίο υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2016 και είναι διάρκειας έξι ετών (έως το 2022). Οι πρώτες παραδόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός του 2018, αφορούν στην παράδοση 544 βλημάτων, εκ των οποίων 405 θα ανήκουν στην έκδοση L-UMTAS με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και τα 139 στην έκδοση UMTAS με σύστημα υπέρυθρης καθοδήγησης, αμφότερα μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων.

To 2012 ξεκίνησε η ανάπτυξη της έκδοσης μέσου βεληνεκούς Mizrak-O (OMTAS : Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi), η οποία ενσωματώνει διπλή αντιαρματική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT : High-Explosive Anti-Tank) σε διάταξη κάθετης σειράς (Tandem) και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης. Το μέγιστο βεληνεκές του Mizrak-O ανέρχεται στα 4 χιλιόμετρα, ενώ σε υπηρεσία αναμένεται να αντικαταστήσει τα συστήματα TOW, τόσο στην φορητή έκδοση όσο και στην έκδοση επί τεθωρακισμένων οχημάτων. Το Mizrak-O δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε υπηρεσία από τον Τουρκικό Στρατό (TKK), αν και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του εξωτερικού το βλήμα έχει ήδη λάβει πιστοποίηση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC : Initial Operational Capability) από το 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *