Στο άρθρο μας «DeepStrike για τον ΕΣ: Χτυπώντας βαθιά στην Τουρκική ενδοχώρα» αναλύθηκε και αξιολογήθηκε το υπό ανάπτυξη τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους DeepStrike, ως δυνητική επιλογή για την προσβολή στόχων βαθιά εντός της τουρκικής επικράτειας, στην Ανατολική Θράκη και τα Μικρασιατικά παράλια, αλλά και ως μια έμμεση απάντηση στην απειλή των S-400.

To DeepStrike αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος PSM (Precision Strike Missile) του Αμερικανικού Στρατού, με σκοπό την αντικατάσταση των ATACMS (Army Tactical Missile System). Κάθε κάλαθος ρουκετών, των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών M-270 MLRS θα ενσωματώνει δύο (2) DeepStrike, αντί του ενός (1) ATACMS. Όσον αφορά το μέγιστο βεληνεκές, θα είναι τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα με στόχο τα 500 χιλιόμετρα.

Παρατηρώντας τα σχόλια σας διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσο οι Αμερικανοί θα έχουν την πρόθεση να αποδεσμεύσουν ένα τέτοιο βλήμα για την Ελλάδα. Και αν το αποδεσμεύσουν τότε πότε θα το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός αυτός έχει βάση, δεδομένου ότι στο παρελθόν οι Αμερικανοί έχουν αρνηθεί να αποδεσμεύσουν για την Ελλάδα τα στρατηγικής αξίας βλήματα JASSM.

Έτσι αναζητήσαμε εναλλακτικές επιλογές του DeepStrike στην περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να το αποδεσμεύσουν για την Ελλάδα. Οι εναλλακτικές επιλογές που εντοπίσαμε αφορούν στα ισραηλινά βλήματα LORA (Long Range Attack) και Predator Hawk καθώς και στο βραζιλιάνικο MTC-300 (Matador). Τα ισραηλινά βλήματα έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους και είναι επιχειρησιακά, ενώ το MTC-300 βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του.

Το LORA έχει αναπτύξει η ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries) για την προσβολή στόχων στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις έως και 300 χιλιόμετρα, με το ελάχιστο βεληνεκές να προσδιορίζεται στα 90 χιλιόμετρα. Το σύστημα μπορεί να εκτοξευθεί από το έδαφος, αλλά και από πλοία επιφανείας. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 570 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων.

Το βάρος του είναι 1.600 κιλά, το μήκος του 5,2 μέτρα, ενώ η διάμετρος του 624 χιλιοστά. Στο μέγιστο βεληνεκές η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) είναι της τάξεως των 10 μέτρων. Συνολικά από τη στιγμή του εντοπισμού του στόχου μέχρι την καταστροφή του η διαδικασίες ολοκληρώνονται εντός 10 λεπτών.

Ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης το οποίο αποτελείται από GPS (σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης) και INS (σύστημα αδρανειακής προήγησης). Στην έκδοση εκτόξευσης από την ξηρά το σύστημα απαιτεί όχημα-φορέα 16 τόνων, ενώ στην τυπική διαμόρφωση τέσσερα (4) κάνιστρα-βλήματα είναι έτοιμα προς βολή. Στην έκδοση εκτόξευσης από πλοία επιφανείας απαιτεί χώρο στο κατάστρωμα.

Το έτερο ισραηλινό βλήμα είναι το Predator Hawk της IMI (Israel Military Industries), μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων και CEP μικρότερου των 10 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές. Το βάρος του βλήματος είναι 800 κιλά και φέρει μονοκόμματη πολεμική κεφαλή βάρους 140 κιλών. Ανήκει στο διαμέτρημα των 370 χιλιοστών, ενώ ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης GPS/INS. Το όχημα-φορέας είναι το τροχοφόρο Lynx.

Το βλήμα MTC-300 της βραζιλιάνικης εταιρίας Avibras είναι υπό ανάπτυξη και προορίζεται για χρήση από τα συστήματα ASTROS-2020. Σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του . Σύμφωνα με την Avibras το MTC-300 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και παρουσιάζει πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 50 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές. Τα πρώτα βλήματα αναμένεται να παραδοθούν στο Βραζιλιάνικο Στρατό το 2020 για δοκιμές, ενώ αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακό το 2023.

Το MTC-300 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προσβάλει στρατηγικής σημασίας στόχους με μεγάλη ακρίβεια σε μεσαία βεληνεκή. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου για την εκτόξευση και κινητήρα turbojet για την πτήση, η οποία είναι υποηχητική. Η πολεμική κεφαλή έχει βάρος 200 κιλά.

Το βλήμα μπορεί να φέρει δύο διαφορετικές πολεμικές κεφαλές, μια υψηλής εκρηκτικότητας και μια με 64 υπό-πυρομαχικά κατά προσωπικού και κατά θωρακισμένων στόχων. Εκτός από την έκδοση πυροβολικού, η Avibras έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αναπτύξει και μια ναυτική έκδοση του βλήματος.

Και τα τρία (3) βλήματα είναι αξιόλογα και ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις του DeepStrike. Το ισχυρότερο, από πλευράς πολεμικής κεφαλής βλήμα, είναι το LORA, ενώ τα δύο (2) ισραηλινά βλήματα υπόσχονται μικρότερο CEP στο μέγιστο βεληνεκές. Το LORA έχει και το πλεονέκτημα της χρήσης του και από πλοία επιφανείας.

Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Βραζιλία είναι πιο δεκτικές σε συμφωνίες συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας-τεχνογνωσίας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ οι οποίες είναι πολύ πιο διστακτικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ιδιαίτερα για ένα νέο οπλικό σύστημα μεγάλης στρατηγικής αξίας όπως είναι το DeepStrike.

Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι ότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και ότι η απόκτηση νέων τακτικών βλημάτων εδάφους-εδάφους είναι μια οικονομική λύση για τα δύσκολα οικονομικά της Ελλάδας, η οποία επιτρέπει στη χώρα μας να προβάλει αποτρεπτική ισχύ στην προκλητική Τουρκία.

Comments

 1. καλησπερα αν τσεκαρουμε της αρνησες αμερικανων σε πωλησεις ισραηλινων οπλων φ16 σε πολωνια νταβιντ σλινγκ σε ελβετια με αναλογες πιεσεις σκεπτομαι τι θα γινει με εμας ,για το βραζιλιανικο αστρος καλο αλλα ακομα ανετοιμο μονο προς γιουροσαμ μας βλεπω αλλα αν ειναι και η γερμανια μεσα μαλλον χλωμο.

 2. Επίσης, με δεδομένο ότι τα συστήματα που προτείνετε περιέχουν και τροχοφόρα ως φορείς, άρα αυξάνεται το κόστος, θα έπρεπε να δουν στο ΓΕΕΘΑ και το GL-SDB των SAAB-Boeing με χρήση των υπαρχόντων MLRS, ή επιτέλους και των επιπλέον 40 τεμαχίων που είχαν εγκριθεί. Μπορεί στα χαρτιά να έχουν ανακοινώσει 150χλμ εμβέλεια, CEP 1 μέτρο και επιχειρησιακή ακόμη και περιβάλλοντα με παρεμβολές GPS και κατά στόχων εκπομπής ακτινοβολίας…, (οπωσδήποτε όμως η εμβέλεια είναι μεγαλύτερη όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί) και μικρότερου κόστους, εκπαίδευσης & συντήρησης, συστήματα που θα έπρεπε ήδη να είχαν ενταχθεί στην Π.Α.
  MLRS με GLSDB στα νησιά λόγω της ακρίβειας τους, σημαίνει S-400 σε απόσταση 200+χλμ από τα παράλια εντός της τουρκικής ενδοχώρας και βαθμοί ελευθερίας για τα Ελληνικά Α/φη

 3. Κατά τη γνώμη μου, τα δύο Ισραηλινά συστήματα είναι τα κορυφαία που μπορούμε να αγοράσουμε (εξαιρούμε ότι υπάρχει από Ρωσία, Κίνα κ.λπ.). Και τα πιο προσιτά. Επιπλέον ο φορέας τους (με 8 εκ. ονομαστική τιμή αλλά πολύ πιο κάτω σε διαπραγμάτευση), λόγω ευελιξίας, μπορεί εύκολα να αλλάξει θέση και να είναι πιο ασφαλής και η διαμόρφωση Χ4 είναι ιδεώδης και προτιμητέα του Χ2 του Deepstrike, που επίσης έχει μετακινούμενο φορέα αλλά πολύ πιο βαρύ (αλλά πιο θωρακισμένο).
  Η συμπαραγωγή στην οποία είναι ανοικτοί οι Ισραηλινή μας βολεύει πάρα πολύ. Και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και για αναζωπύρωση της σχετικής βιομηχανίας (μάλλον και την ΠΥΡΚΑΛ).
  Μάλιστα το κόστος για το Lora (που αναφέρεται παντού σχεδόν βεληνεκούς 400χλμ.) 900 χιλ και για τον Pr. Hawk 300 χιλ. είναι ονομαστικό που σημαίνει ότι με διαπραγματεύσεις θα κατέβει αρκετά, ενώ με συμπαραγωγή ίσως και κάτω από το μισό της παραπάνω τιμής.
  Οι Ισραηλινοί, φτιάχνουν όπλα για να πολεμούν για τη ζωή τους, δεν παίζουν και έχουν και κάθε λόγο σε κρίση να σε τροφοδοτήσουν και επιπλέον (κάτι αμφίβολο για κάποιους άλλους), αφού κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις να κάνεις και με δικό τους εχθρό.
  Εάν ήταν στο χέρι μου, θα αγόραζα και Stunner που είναι πιστοποιημένος στους Patriot (στο 1/10 της τιμής του MSE) και θα αγόραζα με συμπαραγωγή και το Arrow 3 (με το Super Green Pine) και άσε τους άλλους με τους S-400) και τους άλλους ….άλλους να θέλουν για ένα τάγμα Patriot την Άρτα με τα Γιάννενα μαζί που λένε.

 4. O E.Σ θέλει να αγοράσει 48 ATACMS με μονή κεφαλή και βεληνεκές 300 χλμ…
  Όταν έχουν περάσει 17 χρόνια και ακόμη να αγοραστούν τορπίλες για τα υποβρύχια και βλήματα για τα Λέο-2, εκτίμηση μου πως δεν θα αγοράσουμε νέο πύραυλο εδάφους-εδάφους ούτε σε 20 χρόνια από σήμερα.

 5. Το MLRS είναι ένα σύστημα που πρέπει να κοιτάζουμε ξεχωριστά απο τα άλλα. Πριν φτάσουμε στους Deepstrike υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν και πρέπει να γίνουν όσον αφορά το ίδιο σύστημα.
  Απο εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε και το θέμα ΠΕΠ μεγάλου βεληνεκούς όπως είναι τα JOBARIA MCL ΤΩΝ 240 ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΤΩΝ 122 ΧΙΛ. τα WR-300 HOMAR τα POLONEZ και να δούμε επίσης πως μπορούμε να καταστήσουμε φονικότερες τις κεφαλές που φέρουν είτε με μεγαλύτερη εκρηκτικότητα είτε με θερμοβαρικές κεφαλές αν είναι δυνατόν

 6. Για τα 122mm, ο καλύτερος συνδυασμός των υπαρχόντων είναι η Πολωνική αναβάθμισή τους σε WR-40 Langusta (και όχι η Τσέχικη, ούτε η πολλή καλή Γιουγκοσλαβική) με π/μ το Ισραηλινό Accular 122mm/40 χλμ.
  Η αναβάθμιση και των 116 συστημάτων που έχουμε, κοστίζει περί τα 175 εκ. Δυστυχώς, δεν έχω βρει πουθενά ακόμα συγκριτικά στοιχεία για το κόστος του Accular 122mm (ούτε καν ενδεικτικά), αλλά ούτε και για τις «ρουκέτες» του παλαιού Grad.

 7. Ισραηλ είναι μια εξαιρετική εναλλακτική και οι Σέρβοι που παραλείψατε για φθηνή λύση.
  Τα MLRS ειναι αυτό που χρειάζεται ο ΕΣ, ωστε να αυξηθεί κατακόρυφα και η αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

 8. Tα RM -70 εχουν εγκαταλειφθει στην τυχη τους ενω θα επρεπε ολα να ειναι επιχειρησιακα με νεες er ρουκετες που μαλιστα θα επρεπε να κατασκευαστουν εδω αφου αγοραστουν αμεσα μερικες χιλιαδες απο την γραμμη παραγωγης πχ της Πολωνιας η της Σερβιας η οποιας αλλης χωρας προτιμηθουν τα συστηματα ..
  Τα κοστη ειναι αστεια σε συγκριση με τα επιχειρησιακα πλεονεκτηματα ενος εκσυγχρονισμου ειδικα απο χωρες τυπου Σερβιας και Πολωνιας αλλα ως συνηθως περα βρεχει στον ΕΣ ..
  Μιλαμε για απαξιωση υπερπολυτιμων μεσων ενω η Τουρκια επενδυει μαζικα σε πυραυλικα συστηματα και βαλλιστικους πυραυλους ουσιαστικα χωρις απαντηση απο εμας ειτε στο ιδιο επιπεδο ειτε σαν αντιμετρα .
  Αλλα τι να γραφουμε αλλο ενω δεν εχουν αγοραστει ακομη επαρκη πυρομαχικα για τα αρματα μαχης με πυροβολο των 120 mm ενω καποιοι ανοητοι μιλουν για εκμισθωση 40-60 LEO-2 στην Κυπρο λες και εχουμε τοσα πολλα ωστε να τα δινουμε και σε τριτους ενω παλαιοτερα ειχαν ακουστει αλλες χωρες δηθεν για χρηματοδοτηση αναβαθμισης καποιων απο τα υπολοιπα ..
  Το σηριαλ με τις τορπιλες οπως γραφει αλλος σχολιαστης συνεχιζεται και γενικα ο ΕΣ εχει μεινει σε δογματα και υλικο εικοσι χρονια πισω και βαλε ..
  Η δε εικονα του πεζικαριου του ΕΣ προκαλει θλιψη και γελιο μαζι ,με τα μουσειακα υλικα που ακομη επιμενουν να χρησιμοποιουν ..
  Αναρωτιεμαι ολοι αυτοι οι υψηλοβαθμοι που κοβουν βολτες και επιθεωρουν ασκοπα συνεχως τα στρατευματα μας αν βλεπουν μπροστα τους τα χαλια που επικρατουν αντι να μιλουν για ηθικα και αξιομαχο απο τα γραφεια τους η με κριτηριο τα φρεσκοβαμμενα παρτερακια και τις εικονικες παρουσιασεις μοναδων που επισκεπτονται .
  Ενω μετα τα »καινουργια» υλικα ξαναγυρνουν στις αποθηκες και βγαινουν τα ληγμενα κρανη η τα χαλυβδινα και οι εξαρτησεις της πλακας μαζι με τα λερα αλεξισφαιρα με τα ζιπακια και οι »νεες» αρβυλες της συμφορας που ξεκολλουν με απλο βαδισμα σε επιπεδο εδαφος και τα οχηματα αρνουνται να ξεκινησουν στους ορχους απο ελλειψη των στοιχειωδων απο μπαταριες μεχρι απλα ανταλλακτικα ..
  Αποδειξη των παραπανω η απολυτη αδιαφορια για αγορα εστω και μερικων δεκαδων micro και mini uav ενω καποιοι παιζουν με το απολυτως αχρηστο επιχειρησιακα ΠΗΓΑΣΟΣ και τα ξεπερασμενα και πανακριβα στην χρηση τους αλλα και αποδεδειγμενα ζημιαρικα SPERWER ..
  Ολα αυτα ενω διατιθενται απο διαφορες χωρες αξιολογα δειγματα και υπαρχουν χιλιαδες τεμαχια προς αποκτηση απο ΗΠΑ προσφατα αποσυρθεντα σε συμβολικες τιμες που μπορουν να καλυψουν οχι απολυτα αλλα εστω επαρκως τα κρισιμα κενα μεχρι να δεησουν καποιοι να δουν την σημερινη εξοπλιστικη πραγματικοτητα ..
  Προς το παρον ακουμε μεγαλοστομιες και φανφαρες για τα παντα ενω ο χρονος τρεχει φυσικα εναντιον μας αλλα κανεις δεν συγκινειται καθως φαινεται ..
  Η πολιτικη ασθενεια που πληττει το στρατευμα δεν λεει να θεραπευτει με τιποτα.
  Ερχονται και οι καλοκαιρινες διακοπες αλλωστε οποτε τα λεμε απο Σεπτεμβριο..
  Δεν γνωριζω εαν καποιοι πολιτικοι η αλλοι στρατιωτικοι διαβαζουν τον ιστοτοπο αλλα πραγματικα θα ηθελα να ξερω τι σκεφτονται η κανουν ολη μερα απο τις θεσεις τους για να ενισχυσουν τις ΕΔ .
  Αν και νομιζω οτι η ολη εικονα το δειχνει μονη της .

 9. Καλά όλα τα παραπάνω αλλά το ερώτημα είναι ένα.
  Πως θα γίνεται ο εντοπισμός των στόχων?
  Πως θα βλέπουμε 200 χλμ στην εχθρική ενδοχώρα για να τους στείλουμε τους πυραύλους.

  Σας παρακαλώ να μην ακούσω για sperwer τα οποία έχουν μηδενικής πιθανότητες επιβίωσης

 10. Το LORA έχει αναπτύξει η ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries) για την προσβολή στόχων στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις έως και 300 χιλιόμετρα, με το ελάχιστο βεληνεκές να προσδιορίζεται στα 90 χιλιόμετρα. Το σύστημα μπορεί να εκτοξευθεί από το έδαφος, αλλά και από πλοία επιφανείας .Ας βάλουμε λοιπόν LORA στις αποσυρόμενες Φρεγάτες . Έξι φρεγάτες αγκυροβολημένες σε ένα τόξο απο τον Αη Στράτη ως την Κάσσο να δούμε αν θα βγεί κάτι απο την Τουρκία .Σημ: χωρίς να εμφανίζονται εξοπλισμένα τα νησιά μας….

 11. IMI PREDATOR HAWK ειναι η λύση.
  Ειδικά τώρα που θεωρητικά έχουμε κ καλύτερες σχέσεις με τους εβραίους κ εκείνοι δεν είναι άλλο κ τόσο φιλικοί με τους τουρκαλαδες…πρέπει να τα χτυπήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *