Οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ σηματοδοτούν νέες εξοπλιστικές ευκαιρίες και επιλογές για το ΠΝ. Όπως έγινε γνωστό το Ναυτικό των ΗΠΑ επέλεξε την Ιταλική Ficantieri και τη σχεδίαση που βασίζεται πάνω στην Ιταλική Fremm φυσικά με τις ανάλογες αμερικανικές παρεμβάσεις (όπλα, αισθητήρες, τακτικό σύστημα κτλ). Τα νέα δεδομένα δημιουργούν μια πολύ αξιόλογη σχεδίαση που κάλλιστα θα μπορούσε να επιλεγεί ως η νέα φρεγάτα για το ΠΝ. Το πρόγραμμα διεκδικούσαν τέσσερις εταιρίες: Η Austal, η Fincantieri, η General Dynamics Bath Iron Works και η Ingalls Shipbuilding. Η Lockheed Martin τελικά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν προτείνει την LCS για το ΠΝ, σχεδίαση η οποία είναι σαφώς υποδεέστερη των νέων φρεγατών του προγράμματος FFG(X). Η τελευταία δημιουργεί μια σοβαρή εναλλακτική απέναντι στις γαλλικές φρεγάτες Belharra αν και οι Αμερικανικές Fremm είναι πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος. Όμως σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή ως νέα φρεγάτα ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του ΠΝ για ένα σύγχρονο πλοίο με μεγάλο φορτίο βλημάτων, σύγχρονο ραντάρ και συγκρότημα αισθητήρων καθώς και βλήματα ικανά να καλύψουν τη πάγια απαίτηση του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής.

Ιδιαίτερα εντπυωσιακό το οπλικό του φορτίο: 32 κελιά σε εκτοξευτή ΜΚ41 και 16 αντιπλοϊκά βλήματα σε συνδιασμό με RAM για εγγύς άμυνα!

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ναυτικό υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $ 795 εκατομμυρίων  για την αναλυτική σχεδίαση και κατασκευή του πρώτου πλοίου στα ναυπηγεία Marinette στο Γουισκόνσιν.

Η σύμβαση προβλέπει και δικαίωμα προαίρεσης για τη ναυπήγηση 10 ακόμη πλοίων, συνολικού κόστους $ 5,6 δισεκατομμυρίων. Το Αμερικανικό Ναυτικό ζήτησε από τις εταιρίες οι νέες φρεγάτες να έχουν σύστημα κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS) ΜΚ41, τουλάχιστον 32 θέσεων, για χρήση βλημάτων Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIC ή RIM-162 Evolved SeaSparrow Missiles (ESSM).

Σε κάθε κελί του ΜΚ41 μπορούν να φέρονται έως τέσσερις ESSM ή ένας SM-2. Μια διαμόρφωση του πλοίου για το ΠΝ θα μπορούσε να περιλαμβάνει 16 βλήματα SM-2 και 64 ESSM και μάλιστα της προηγμένης έκδοσης ESSM Block II με ενεργό ερευνητή (συνεπώς δεν απαιτείται η καθοδήγηση του πυραύλου με ραντάρ ελέγχου πυρός) και εμβέλεια άνω των 50 χιλιομέτρων. Τα πλοία θα φέρουν το σύστημα εγγύς άμυνας CIWS τύπου RAM με 21 βλήματα για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Ένα σύστημα που υπηρετεί ήδη στο ΠΝ με αξιοζήλευτες επιδόσεις.

Επίσης θα πρέπει να ενσωματώνουν το σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21, που είναι βασισμένο στο AEGIS, το σύστημα συνεργατικής εμπλοκής CEC (Cooperative Engagement Capability), προηγμένες ικανότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και το ραντάρ έρευνας αέρος EASR (Enterprise Air Surveillance Radar), τεχνολογίας AESA, της Raytheon. Πρόκειται για το ραντάρ AN/SPY-6 (V)3 ένα εξαιρετικά προηγμένο ραντάρ αντιμετώπισης απειλών αέρος που θα φέρουν και τα νέα αμερικανικά αεροπλανοφόρα Gerald R. Ford.

Το πλοίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιλογή από πλευράς αισθητήρων, όπλων και αναχορηγίας.

Το ραντάρ AN/SPY-6 (V)3 είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση όλων των απειλών αέρος όπως βαλλιστικά όπλα, πύραυλοι cruise, βλήματα κατά πλοίων, αεροσκάφη, UAV κτλ. Επιπροσθέτως, διαθέτει ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου με δυνατότητες υποκλοπών και παρεμβολών. Το AN/SPY-6 (V)3 είναι ραντάρ ικανό να εμπλέκει μεγάλο αριθμό εναέριων απειλών ταυτοχρόνως καθοδηγώντας αριθμό βλημάτων εναντίον των στόχων. Τα πλοία επίσης θα φέρουν ραντάρ έρευνας επιφανείας τύπου AN/SPS-73(V)18.

Η ανθυποβρυχιακή σουίτα του πλοίου θα περιλαμβάνει: σόναρ τρόπιδας AN/SLQ-61, σόναρ μεταβλητού βάθους AN/SQS-62 ενώ όλα τα παραπάνω δεδομένα θα συλλέγονται και θα αναλύονται μέσα από το τακτικό σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου AN/SQQ-89F που βρίσκεται εγκαταστημένο στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του πλοίου. Το AN/SQQ-89F δίνει πλήρη εικόνα των υποβρύχιων απειλών ενώ συνεργάζεται πλήρως με το τακτικό σύστημα Aegis των πλοίων. Παράλληλα, μέσω τακτικών ζεύξεων συλλέγει όλα τα δεδομένα από άλλα συστήματα όπως ελικοπτέρων ή ΑΦΝΣ.  Το AN/SQQ-89F σχεδίασης από την Lockheed Martin είναι ήδη εγκαταστημένο σε πολλά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ όπως τα Arleigh Burke.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη διαμόρφωση των πλοίων θα μπορούν να φέρουν έως 16 πυραύλους κατά στόχων επιφανείας NSM. Το πυροβόλο των πλοίων θα είναι το ΜΚ110 των 57 χιλιοστών. Εδώ φυσικά το ΠΝ θα μπορούσε να επιλέξει ένα ισχυρότερο πυροβόλο των 127 χιλιοστών ή των 76 χιλιοστών.

Το ελικοδρόμιο των νέων φρεγατών θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει ελικόπτερα τύπου MH-60R Seahawk και UAV MQ-8C Firescout. Το πλοίο διαθέτει σύστημα πρόωσης κατηγορίας CODLAG με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Έχει εμβέλεια με οικονομική ταχύτητα των 16 κόμβων τα 6000 ναυτικά μίλια.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των FFG(X), το πρώτο πλοίο θα πρέπει να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2026, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής μιας FFG (X) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 48 μήνες. Το συμβόλαιο ναυπήγησης της δεύτερης φρεγάτας θα υπογραφεί τον Απρίλιο του 2021 και το πλοίο θα παραδοθεί 66 μήνες μετά, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2026.

Το κόστος της πρώτης φρεγάτας έχει προϋπολογιστεί στα $ 1,28 δισεκατομμύρια, ενώ αυτό της δεύτερης φρεγάτας στα $ 1,05 δισεκατομμύρια. Το κόστος της τρίτης φρεγάτα, το συμβόλαιο ναυπήγησης της οποία θα υπογραφεί το 2022, αναμένεται να είναι κάτω του $ 1 δισεκατομμυρίου. Συνολικά το κόστος ναυπήγησης 20 FFG(X) δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα $ 19,81 δισεκατομμύρια (€ 17,85 δισεκατομμύρια).

Ανακεφαλαιώνοντας, τα πλοία αποτελούν δυνητικώς μια πολύ καλή επιλογή για το ΠΝ. Πρόκειται για σχεδίαση που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ικανοποιεί τις τεχνικές προδιαγραφές του ΠΝ. Το πλοίο είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει επιλογή για το ΠΝ αφού τα ναυπηγεία της Ελευσίνας όπως όλα δείχνουν θα περάσουν σε ελληνοαμερικανικά χέρια μέσω της ONEX που διεκδικεί την εξαγορά του ναυπηγείου. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό οι Αμερικανοί αντί των LCS που αποτελούν μια μέτρια επιλογή για το ΠΝ (όπως άλλωστε αποτέλεσαν και για το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ) να προτείνουν την Αμερικανική FREMM με ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα.  

Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο που θα ενίσχυε την Αμερικανική πρόταση είναι η χρηματοδότηση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω των FMS διευκολύνοντας την έλλειψη πόρων σε εξοπλιστικό επίπεδο. Φυσικά τα πλοία δεν θα είναι μια οικονομική λύση. Το κόστος μαζί με τα όπλα τους, την αρχική εκπαίδευση, υποδομές και πακέτο υποστήριξης θα κυμαίνεται κοντά στο 900 εκατομμύρια ευρώ με 1 δις ευρώ.

Φυσικά για πολιτικούς λόγους και λόγω του ότι η γαλλική Belharra έχει προβάδισμα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης μην σας κάνει εντύπωση αν δούμε διπλή επιλογή και των δύο σχεδιάσεων.

Τα τεχνικά στοιχεία του πλοίου.

Comments

 1. Αντικειμενικώς κανένα ναυτικό δεν μπορεί να υποστήρiξei και Γαλλικά και Αμερικανικα πλοία συστήματα και όπλα ποσο μάλλον το ελληνικό όταν τα διαθέσιμα για συντήρηση όλου του στόλου είναι στα 4mil για όλο το 2020 όπως έχετε γράψει!

  Επιπλέον το οικονομικό «πατατρακ» που θα έρθει μετά το πέρασμα του covid19 θα είναι τέτοιο που μάλλον είναι αδύνατη η υπογραφή εξοπλισμών και μάλιστα σε τέτοιο ύψος

  Ποιος υπουργός θα υπογράψει τέτοια συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα σμπαραλιασμένο τη τουριsτικη σεζόν χαμένη , κάνα κατομυριο επιπλέον ανεργους και με το χρέος να εκτινάσσεται στο 250% του GDP!!

  Το παράθυρο ευκαιρίας για τις έκλεισε με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Μακρόν τον φεβρουάριο
  Οι Γάλλοι αποδεκνύονται ιδιαιτερα δύσκολοι στην εξεύρεση χρηματοδότησης και εάν το κόστος για 2 πλοία είναι στα 3 billion τότε μάλλον το χασαν το παιχνίδι

  Αλίμονο σε οποιον υπογράψει για τέτοιο ποσο για 2 πλοία ιδιαιτερα με τις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες!

  Η καθυστέρηση σαφώς ευνοεί την αμερικανικη λύση μετά το..2025+!

  Λογικά πρέπει να στραφούμε στην αναβάθμιση των υπαρχόντων S και MEKO
  Για μεταχειρισμένα μετά την απώλειας των Adelaide έχουν απομείνει οιF122 και αργότερα οι F123 ώστε να φύγουν οι μη εksυχρονισμενες S

  Στα υποβρύχια η κατάσταση είναι Ακόμα πιο δραματική και εκεί πρέπει να κοιτάξουμε για μεταχειρισμένα αλλιώς θα μείνουμε με 4 214 + 1 50xrono OKEANO!

  Τορπίλες και αντίμετρα είναι Ακόμα στο περίμενε και κατά τα αλλα διαπραγματευομaστε για αγορά φρεγατών sta 3 billion!!!

  Καραγκιοζιλίκια απίστευτα για να μην χρησιμοποιήσον πιο αρμόζουσα αλλα ακατάλληλη έκφραση

  1. Θεωρώ και με τα όσα έχουμε δει στα γαλλικά συμβόλαια άμυνας διεθνώς τόσα χρόνια η Γαλλία δεν θα κάνει πίσω στα οικονομικά, ότι είπε αυτό είναι. Πιστεύω αν θέλουμε φθηνότερες belhara μόνο αν πάμε για ναυπήγηση στα γαλλικά ναυπηγεία με γαλλική διαμόρφωση και μόνο(άντε να πάρουμε ακόμα δύο sylver και το RAM). Απλά οι Γάλλοι είναι πάντα πρόθυμοι να παραχωρήσουν τεχνολογίες που οι ΗΠΑ δεν δίνουν με τίποτα(και αν δεν θέλουν δεν θα δώσουν- Αυτό με φοβίζει για τα ΑΒ όχι ότι δεν έχουν να δώσουν)

   1. Δεν είναι δεδομένο ότι οι αμερικανοί δεν δίνουν! Εξαρτάτε βέβαια από τους πολιτικούς χειρισμούς τα τελευταία χρόνια και ύστερα από το ΔΝΤ είναι ποιο σίγουροι ότι δεν θα τους εγκαταλείψουμε και άρα ποιο ανοιχτοχεριδες!! Από την άλλη οι γάλλοι πάσχουν στον τομέα της υποστήριξης φοβερά δεν ξέρω δεν μπορούν! Αλλά και στο τομέα της χρηματοδότησης!!!

  2. Στο ιδιο σχολιο κατακρίνουμε τον 50χρονο Ωκεανο (που θεωρητικά μετα τον εκσυγχρονισμο του ειναι σχεδον η τελευταία λεξη της τεχνολογιας στο ειδος του και αμεσως μετα προτεινουμε εκσυγχρονισμο των «S»….κατι δεν μου κολλάει…

  3. Θυμίζω ότι το ΠΝ έφτασε να κατέχει ταυτόχρονα:
   Φ/Γ τύπου Knox
   Α/Τ τύπου Adams
   Φ/Γ τύπου S
   Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ.
   ΣΥΝΕΠΩΣ: Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και εφ όσον παρθεί η απόφαση, θα βρεθούν και τα κονδύλια, καθώς η εμπειρία στα Αμερικανικά συστήματα δεν λείπει από το ΠΝ. Ίσα ίσα που θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο απορρόφησης των Γαλλικών πλοίων.
   Επίσης η χρήση FMS είναι σημαντική στο οικονομικό κομμάτι.
   Άρα ένα ναυτικό με ΜΕΚΟ, Belhara, FREMM δεν είναι πρόβλημα.
   Άσε που εχουμε και SM-1 για εκπαίδευση (έμειναν από τα Adams)

 2. Το σχόλιο σου αγαπητέ φίλε με προβληματίζει. Πιστεύεις πως οι s έχουν περιθώρια περαιτέρω εκσυγχρονισμόυ?αν ναι μπορείς να μας πει κάποια?

  1. Ούτε και εγώ ήμουν υπέρ εκσυχρονισμού τους αλλα με την διαμορφούμενη οικονομική κατάσταση μάλλον απομακρύνεται η αγορά νέων πλοίων.Και για μεταχειρισμένα οι επιλογές είναι πλέον πολύ περιορισμένες
   Εάν μας δώσουν οι αμερικανοι στο τζάμπα κάνα LCS,AB,TICO τότε ok δεν αξίζει να επενδύσουμε στις S αλλα μονο στα «νέα»‘ πλοία
   Μερικoς εκσυχρονισμός στις S μπορεί να περιλαμβάνει:
   Αναβάθμιση των MK29 ώστε να φέρουν ESSM
   Εάν οι ΜΕΚΌ εksυχρονιστουν ένα πλοίο θα είναι off service οποτε κάποιοι ESSM μπορούν να γίνουν διαθεσιμοi

   Εάν φύγουν οι μη εksυχρονισμενες S τότε κάποια STIR μπορεί να τοποθετηθούν στις άλλες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλον ένα στόχο

   Τα PHALANXS επίσης πρέπει να αναβαθμιστούν σε νεότερο Block (1b)

   Η απόσυρση των μη εksυxρονισμενων S θα δώσει αρκετά ανταλλακτικά για διατήρηση σε υπηρεσία κάποιων από τις υπόλοιπες s

   Ίσως είναι δυνατή η διαμόρφωση κάποιων όπως οι ΈΛΛΗ και ΛΉΜΝΟΣ με 2 oto 76 και 2 pHALANXS

   1. @CK

    Συνελθε φιλε μου. Δεν εχει λογικη να αναβαθμιστουν καταπονημένα πλοια 40 ετων. Μην επαναλαβουμε τις πατάτες του πρoγραμματος Νeptune II.

    1. Μέχρι να αναβαθμιστούν, αν πάνε χρονικά όπως η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, θα έχουν φτάσει 60 χρονών και ακόμα θα περιμένουμε να μπουν στο ναυπηγείο. Γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και το χρόνο που απαιτείται για να γίνει κάτι στις Ε.Δ.

    2. Καινούργια δεν θα δούμε!
     Εάν δεν βρούμε καλύτερα μεταχειρισμένα πως θα συνεχίσουμε?
     Οι μη εksυχρονισμενες S έπρεπε να χαν φύγει εδώ και αρκετά χρονια
     ώστε και να υποστιρικθουv οι υπόλοιπες
     Aλλη εναλλακτική? Να πέσει η οροφή που ?
     Στις 4MEKO?
     Και δε Γράφω για εκτεταμένο εκσυχρονισμό τύπου neptune
     Γράφω να χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχοντα υλικά και συστήματα

     1. Ότι υπάρχει θέμα, σαφώς και υπάρχει. Ίσως σε ένα άλλο κράτος που η πρώτη θα έμπαινε αύριο για αναβάθμιση και η 6η ξέρω γω θα τελείωνε σε 6 το πολύ χρόνια, ίσως. Αλλά εδώ, αν αρχίσουμε να το συζητάμε τώρα, θέλουμε 5 και 6 χρόνια για να αρχίσει κάτι. Δεν βλέπεις με τις ΜΕΚΟ τι γίνεται? 3 χρόνια και καλά εγκεκριμένο κονδύλι και ακόμα μια δεν έχει ξεκινήσει. Ένας θεός ξέρει τι σκέφτονται αλλά μάλλον ούτε και εκείνος, γιατί πιστεύω ότι δεν σκέπτονται τίποτα.
      Εδώ κανονικά, δηλαδή σε μια κανονική χώρα με κανονικό Π.Ν., σε 10 χρόνια από σήμερα, θα έπρεπε να αρχίσει να ναυπηγείται η πρώτη φ/γ που θα αντικαταστήσει την πρώτη ΜΕΚΟ! Από εκεί και πέρα καταλαβαίνεις. Τι να σου πω και εγώ?

     2. @gdmast
      Δυστυχώς κινούνται όπως και οι προηγούμενοι στα πλαίσια του δόγματος θα το ρισκάρουμε!
      Αδιαφορία ?
      Ανικανότητα?
      Ανθελληνισμός?- Πέμπτο φαλαγγισμός ?
      δεν μπορώ να το εξηγήσω!!!
      Η κατάσταση χειροτερεύει και δεν βλέπω καμια κίνηση μονο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και λογύδρια!
      Και τα ελάχιστα διαθέσιμα με τις κατάλληλες επιλογές θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε κάποια αποτρεπτική δύναμη
      Το Ναυτικό χαντακώθηκε με τα p-3
      Τέρμα!

     3. Δεν μπορούν να αναβαθμιστούν οι S είναι παράνοια πια.

      Αφού χάθηκαν οι Adelaide μόνο F-122 έμειναν, μαζί με τις ΜΕΚΟ 200 κοινή αναβάθμιση άμεσα. Σε τι βαθμό να το δούμε.

      Απόσυρση των 3 μη εκσυγχρονισμένων S, και αναμονή για τις Hallifan για να φύγουν όλες οι S.

      Αν δωθούν χρήματα στο ΠΝ να πάνε σε υποβρύχια, αν όχι πάμε και εκεί για τα ULΑ της Νορβηγίας

     4. Aφου μας φτανουν 150 μαχητικα (συμφωνα με κάποια ψυχή) γιατι να μη νας φτανουν 9 Φρεγατες;

    3. Κοίτα και εγώ δεν συμφωνώ γενικά αλλά με την δεδομένη κατάσταση είμαι και εγώ και το έχω ξαναγράψει ότι οι 6 S πρέπει να λάβουν μαι μικρή αναβάθμιση επιπλέον γιατί θα μας ακολουθούν τα επόμενα 10 χρόνια. έτσι απόσυρση άμεσα των 3 μη εκσυγχρονισμένων S για ανταλλακτικά, διπλά 76ρια και διπλά phlanx και διπλά stir συν 8(έστω 8 για ένα γέμισμα) ESSM για τους Μκ29. Τουλάχιστον να ξεκινά η αναχαίτιση δύο στόχων στα 30+χιλιόμετρα με υψηλές ταχύτητες και μετά πολύ καλή ικανότητα αεράμυνας/αυτοάμυνας. Τα σκάφη μπορεί να έχουν χρόνια στην πλάτη τους αλλά με το σύστημα των ακινησιών στην θάλασσα δεν έχουν συνεχόμενα(για παράδειγμα τα αμερικανικά είναι υπολογιζόμενα για 60% του χρόνου να είναι εν πλω κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα – δηλαδή είναι σαν να συγκρίσεις αυτοκίνητο ιδιωτικό στο γκαράζ 20τιας με αυτοκίνητο ταξι 5τιας). Ένας σωστός δεξαμενισμός με αλλαγές και συστημάτων ζωής, σωληνώσεις, Η/Ζ, μέχρι λάμπες και βαλβίδες (δλδ συστημάτων λιγότερο «φαντεζί» αλλά κρίσιμων και φθηνών) των 6 αναβαθμισμένων με ενσωμάτωση των ως άνω αναφερόμενων όπλων θα μας έδινε τεράστια ανάσα.

     1. Εν όψει των συνθηκών, θα ήταν μια λύση οι S από το τίποτα. Αυτό είναι λογικό.
      Αλλά σε ένα παράλογο κράτος, αυτή η αναβάθμιση αν ξεκινούσαν οι διαδικασίες τώρα θα ήθελαν πάνω από 10 χρόνια για να τελειώσει το πρόγραμμα. Αυτό λέω.

   2. Oι «S» δεν αντιμετωπιζουν(ούτε πρόκειται) θεμα με ανταλλαλτικα για να προσβλεπουν σε καννιβαλισμο.

    1. Οι Χιλιανοί είχαν άλλη γνώμη!!
     Οι olympus/tyne είναι mouseiaka εκθέματα!!
     Με 4mil διαθέσιμα για τη συντήρηση όλου του στόλου πόσες μεγάλες μονάδες επιφανειας μπορεί να στηρίξουμε?
     Όχι να πλέουνε ! Να είναι 100% επιχeιριασιακες?
     Οι οροφές πρέπει να πέσουν στα διαθέσιμα
     Αλλιώς είναι μονο για να δικαιολογούνται θέσεις και βαθμοί

  2. @AIM

   Επαναλαμβάνω πως ούτε εγώ ήμουν υπέρ περιετερω αναβάθμισης των S αλλα με τι διαμορφούμενες εξελίξεις δεν βλέπω φως ούτε για νέα ούτε για μεταχειρισμένα!

   Για τις S γράφω να κοτσάρουμε ήδη διαθέσιμα υλικά όπως MK29/ESSM,2o STIR, OTO76,Phalanxs
   σε Μερικά από τις 6 modernized S να πάνε μέχρι το 2030

   Οι HALIFAX πάνε για απόσυρση μετά το …2040 αφού τώρα τελειωσαν το πρόγραμμα εκσυχρονισμού τους

   https://www.canada.ca/en/public-services-procurement/news/2019/07/halifax-class-frigates-maintaining-canadas-federal-fleet-of-combat-vessels.html

   Μακάρι να κάναμε καμια κίνηση προς f122 τώρα και f123προς το 2025 εάν τις apoysroun οι γερμανοί τότε
   Αλλα τέτοιες κινήσεις όπως και οι Adelaide χαλάνε τα σχέδια του γαλλικού lobby!

   1. Με το που μπαίνει σταδιακά η νέα φρεγάτα θα αποσύρονται σταδιακά, έχουμε βεβαία χρόνο… άλλωστε θα κουβαλάμε τις S για καιρό ακόμα και να πάρουμε Belharra.

 3. Ιδανικά θα μπορούσαμε να πάρουμε 3 πλοία, να λύσουμε το θέμα των Α/Α (με 24 SM-2 και 32 ESSM) και να στραφούμε μετά σε 4-6 Gowind με διαμόρφωση ΗΑΕ για να κρατήσουμε το ίσο στους Γάλλους.

  1. Δίκιο έχεις όπως σκέπτεσαι. Απλά που καταντήσαμε σονι και ντε αν πάρουμε φρεγάτες πχ από ΗΠΑ οπωσδήποτε πρέπει να πάρουμε πλοία και από Γαλλία(το ίδιο ισχύει και αντίστροφα) για να μην παρεξηγηθούν. Όποιος πολιτικός αν έχει τα κότσια να μην πει το απλό που έκανε το Ισραήλ όταν παρήγγειλε τα Μ346 από Ιταλία: Ότι θα πληρώσω για να πάρω από εσένα θα πάρεις το ίδιο ποσό σε προϊόντα ισραηλινά άμυνας. Και έτσι 30 Μ346 για το Ισραήλ= 2 δορυφόροι +2 2 CAEW για την Ιταλία. Για τους σοβαρούς αυτά. Ας πάρουν και ρυμουλκά και σκάφη βάσης για μεταφορές προσωπικού δεν με ενδιαφέρει αρκεί για όποια χώρα δώσουμε 2-3 δισ θα αγοράσει 2-3 δισ για αγορά ελληνικών προϊόντων(κάλτσες, αορτήρες, καραβάνες ούτε με ενδιαφέρει) να δεις μετά πως θα επενδύσουν εταιρείες σε προιόντα μετά.

 4. Το ΠΝ πρέπει άμεσα να κινηθεί για την απόκτηση 6 φρεγατών με πλάνο 15ετούς χρηματοδότησης. Είναι απολύτως εφικτό. Καμία ναυπήγηση στην Ελλάδα. Ούτε μια πυραυλάκατο δεν μπορούν να παραδώσουν. Στη διαπραγμάτευση να ζητηθεί η ενοικίαση με δικαίωμα αγοράς 2 μεταχειρισμένων ΑΒ. Να επενδύσουμε, επίσης, σε CWIS RAM, NSM, ESSM II, SM-2III, Link 22 αλλά & Link 16 (!!!) για τα σκάφη. Το Πρόγραμμα για 6 σκάφη θα κινηθεί περίπου στα 3,7 δις ευρώ, ποσό απολύτως ικανό να τακτοποιηθεί μέσω 15ετών καταβολών! Εάν τοποθετήσουμε άμεσα παραγγελία και μαζί με το USN ανεβάσουμε τη διαμόρφωση σε 16 σκάφη με μικρές μεταξύ τους αλλαγές σε εξοπλισμό θα πετύχουμε απίστευτες οικονομίες κλίμακας. Μια ένσταση που έχω στον εξοπλισμό είναι το ανεμικό 57 άρι που θα πρέπει να αντικατασταθεί από το 127 που φέρουν κάποιες ιταλικές FREMM και η αλγερινή MEKO A200. Εξαιρετικό όπλο. Τέλος, οπωσδήποτε δύο CWIS RAM. Αυτά. Είναι, ίσως, η ευκαιρία της 10ετίας και την τοποθετώ ως πιο σημαντική επένδυση από τυχόν αγορά F35. η μελλοντική στόχευση της χώρας πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ Κρήτης, Λιβυής και Κύπρου. Θα μας αποφέρει δισεκατομμύρια!

 5. Το Ιταλικό κουστουμάκι που θα φορεθεί στο Αμέρικα, μας κάνει και εμάς.
  Σε άλλες εποχές θα έλεγα ότι ήταν και κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
  Σε εκείνες τις εποχές δηλαδή, που θα είχαν παραγγελθεί 5 από αυτά με αντισταθμιστικό το πακέτο αναβάθμισης των ΜΕΚΟ.
  Αλλά αυτή θα ήταν μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη εποχή, με άλλους πολιτικούς και (γενικά) πολίτες.

  1. Αγαπητέ φίλε, συνφωνω(για μια ακόμη φορά μαζί σου).
   Το πρόβλημα είναι πολιτικό.το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να επενδύσει στην άμυνα.η ιστορία έχει αποδείξει ότι εάν θέλουμε τότε μπορούμε στην πλέον δύσκολη οικονομική κατάσταση να προετοιμαστεί η χώρα,όπως στην περίοδο 1909-1912 και 1936 -1940.
   Ίσως στα ελληνοτουρκικά, ετοιμάζεται ένα σχέδιο σαν αυτό της συμφωνίας των π ρέσπων.γιατι δεν μπορώ να χωνέψω ότι 2 αδελαιδες που τις χρειαζόμασταν όπως το οξυγόνο που αναπνέουμε πήγαν στην Χιλή για 65εκ €,τι στιγμή που το Π.ν.,έδωσε 10εκ€ για αγορά οικισ Κων για τους αιτούντες άσυλο!!!

   1. Με όλα αυτά που βλέπουμε τα τελευταία 15+ χρόνια και το κυριότερο με αυτά που δεν βλέπουμε, όσο σκληρό και εάν είναι, θα πρέπει καθένας να συμφωνήσει μαζί σου. Γιατί εγώ προσωπικά, αδυνατώ να βρω κάποια άλλη λογική εξήγηση.
    Άλλωστε ΠΟΤΕ δεν ήταν τα λεφτά. Διότι ούτε όταν υπήρχαν έγιναν αυτά που έπρεπε.
    Το έχω ξαναγράψει το παράδειγμα του προϋπολογισμού του 2009 που η χώρα δανείστηκε 45+ δις πάνω από τον προϋπολογισμό και ΟΥΤΕ ΕΝΑ (1) πήγε σε εξοπλιστικά και ιδίως τότε στις FREMM που είχαμε συμφωνήσει για 6 μονάδες έναντι 2,2 δις ευρώ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ αυτό έγινε τότε (για να μιλάμε αλλιώς τώρα για το ναυτικό και την ΑΟΖ). Άρα…..

    1. Έτσι ακριβώς, αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα.
     Τουλάχιστον για μια τριετία δεν θα κουνηθεί φύλο, γιατί προέχουν τα οικονομικά για τους άρχοντες.
     Πρέπει να μάθουμε τις βασικές λέξεις στα τούρκικα, όπως η Άναμπελ με το Βόγλη:
     Καλημέρα
     Καληνύχτα
     Να είστε καλός μαζί μου κύριε
     Μη βαρατε δυνατά σας παρακαλώ κ.λπ.

    2. Πολύ σωστός. Πόσες φορές έχω σκεφτεί όταν ήξεραν ότι μπαίναμε στα μνημόνια αν είχαν αγοραστεί αυτές οι 6 FREMM(έστω όπως τις έδιναν οι Γάλλοι-Το Μαρόκο την πήρε 450 εκατ.ευρώ για όσους θυμούνται), τα 15 As-332 για αποστολές CSAR, και τα 450 BMP-3M και να παραλαμβάνονταν τα Τ-214 ώστε να προχωρούσαν και τα επόμενα 2 στην θέση των υπόλοιπων ΩΚΕΑΝΟΣ. Τι ένοπλες δυνάμεις θα είχαμε τώρα. Μεγάλες ανάσες

     1. ΄2,2 δις ήταν και είχε συμφωνηθεί. Μάλιστα υπήρξε και απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις Fremm, αλλά….

   2. Δυστυχώς αυτό που λες είναι πολύ πιθανό αν κρίνω από τις δηλώσεις πολιτικών και διανοούμενων από όλο το φάσμα του ιδεολογικού χώρου. Η συνθηκολόγηση είναι δύσκολο να σερβιριστεί στο λαό με αγορές νέων έστω μεταχειρισμένων μονάδων. Ενώ αν φορέσουν τα ρούχα του επαίτη όπως έκανε ο Ευρυπίδης στις τραγωδίες του, και οδύρονται για την φτώχεια και την ανέχεια των μέσων όλο και κάποιο πρόβατο θα το πιστέψει. Άλλωστε στην Ελλάδα υπάρχει και το μεγάλο κόμμα του «τι θέλετε; να κάνουμε πόλεμο;». Συμπερασματικά με πολιτικό σύστημα γεμάτο «Τσάμπερλεν» και χωρίς ¨Τσόρτσιλ» το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

 6. Πραγματι οι ffgx θα ειναι εξαιρετικα πλοια,υψηλων προδιαγραφων τα οποια ταιριαζουν ακομα καλυτερα στο ΠΝ γιατι εκτος των αλλων εχουν πιο σωστο εκτοπισμα(περιπου 6000τ),με ηλεκτρονικα state of the art,ισχυρο οπλισμο(εχει ακουστει οτι μπορει να φερουν περισοτερα απο 32κελια),ναυπηγηση στην Ελλαδα και ευνοικη χρηματοδοτηση,ενω το κερασακι στην τουρτα θα ειναι 2-3 Arlie Burke σαν ενδιαμεση λυση αφου εκ των πραγματων οι ffgx θα αργησουν να ενταχθουν στο ΠΝ..παρα τα οικονομικα προβληματα που προκαλει η πανδημια το ΥΠΕΘΑ πρεπει να προχωρησει ταχιστα τα εξοπλιστικα που εχουν αναγκη οι ΕΔ αφου ειμαστε ηδη πισω, και τελικα οι γειτονες δεν θα μας λυπηθουν λογω του κορονοιου..

  1. Κουβέντα να γίνεται. ….τίποτα δεν θα πάρουν, θα κρατηθούν απλά κάποιες μικρές οροφές σε όλα τα σώματα και όλα τα άλλα θα αποσυρθούν, θα υπάρξει δικαιολογία της οικονομικής καταστροφής λόγω δανείων και με κερασάκι στην τούρτα των επιδημιών, και γλυκά γλυκά θα έρθει η συν διαχείριση για να τελειώνουν και καλά την όποια διαφωνία υπάρχει μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ….τι δεν καταλαβαίνεις

 7. Πρώτον δε θα πάρουμε τίποτα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Χάσαμε και τις ευκαιρίες για τα μεταχειρισμένα σε πολύ καλή τιμή και δε θα απολογηθεί ΚΑΝΕΝΑΣ.
  Δε θα μπω στη συζήτηση για τα πλοία αφού και τα χρήματα να είχαμε δε θα μας άφηναν οι Τούρκοι να αγοράσουμε με τον εξοπλισμό που θέλουμε. Μόνο από Γαλλία ΘΑ μπορούσαμε να πάρουμε πλοία με οπλισμό που θέλουμε και κάνει τη διαφορά. Δε θα πάρουμε όμως τίποτα , δε θα έχουμε υποβρύχια. Μη με φάτε, αλλά μη περιμένετε αναβάθμιση ΜΕΚΟ και τορπίλες.

  1. Για τα υποβρύχια δεν ανησυχώ. Θα βάλουμε προπέλες στους βατραχάνθρωπους και θα γλιτώσουμε και λεφτά.

 8. Για κάποιο λογο εκεί που το ναυτικό μας ήταν το πιο ισχυρό μας όπλο, δυστυχώς βουλιάζει όλο και περισσότερο σε σύγκριση με τον αντίπαλό του, μοιάζοντας να έχει κολλήσει σε μια απίστευτη εμμονή του στυλ θέλω να τρέξω προμήθεια 2-3 δις και αν δεν γίνει αυτό, ας είμαστε και το τελευταίο ναυτικό του πλανήτη. Μπορεί να μην είναι έτσι, αλλά μοιάζει έτσι, γιατί ποτέ δεν δόθηκαν εξηγήσεις γιατί αυτοί που ξέρουν καλύτερα από όλους, δεν έκαναν αυτό που σε όλους έμοιαζε προφανές. Έτσι:

  – ένα βουνό λεφτά δόθηκε στα P3, ενώ με αυτά μπορούσε να γίνει μια καλή (αντί μικρής) αναβάθμισης στις ΜΕΚΟ και να είχαμε πάρει και τορπίλλες και θα περίσσευαν και λεφτά για FOS των ναυτικών ελικοπτέρων

  -εκεί που θέλαμε άμεση ενίσχυση των πλοίων και συζητούσαμε για ενοικίαση Fremm με τεράστιο τίμημα σχεδόν 120 εκατ τον χρόνο, μας πεισματικά (για ποιόν λόγο) δεν πήραμε τις Αδελαίδες (που τις πήρε η Χιλή και γελάει μαζί μας) και που δεν πήραμε τις Ιταλικές Fremm

  Το Ελληνικό Ναυτικό έπρεπε να πετύχει σε 2 πυλώνες, άμεση ενίσχυση (λόγω γείτονα που δεν κρατιέται πλέον) και μακροπρόθεσμη αλλαγή όλων σχεδόν των μονάδων. Μπορούσε να το πετύχει εύκολα, και να είχε το εξής ναυτικό:

  -2 Aδελαίδες (με τους πυραύλους τους, 0,25 δις)
  -2 Fremm Ιταλίας (1,1 δις)
  -2 ΑΒ ή 2-4 LCS (που θα ζητούσε από την Αμερική για να μπει στο πρόγραμμα FFG)
  -4 MEKO up (0,2 δις)
  όπερ 10-12 καράβια αύριο, όχι σε 6 χρόνια, κάνοντας άμεσα ένα ναυτικό ντούκι.

  Έμπαινε στο πρόγραμμα FFG και παράγγελνε 3+1, ενώ παράλληλα να παράγγελνε και μετατροπή των Ιταλικών Fremm σε όσο πιο κοντά μπορούσαν να πάν στις FFG, οπότε από 2027 όταν θα ερχόταν αυτά, θα έφευγαν και οι τελευταίες S και οι Αδελαίδες, ενώ θα μειονόταν και η πολυμορφία αφού οι πρώτες Fremm θα πλησίαζαν τις FFG, έχοντας στην ουσία 5-6 FFG, 4 MEKO up και 2 ΑΒ ή LCS.

  Αντιθέτως έχουμε μπει σε μια ατέρμονη συζήτηση για προμήθεια Fremm (ενοικίαση), αγορά Μπελάρα κτλ με νούμερα και τιμές που ζαλίζουν, και που σαν λύσεις πέραν ότι θα μας κάνουν να μείνουμε με τις S άλλα 40 χρόνια, μένοντας μόνο με 2 νέα πλοία.

  Μια μικρή, νομίζω, διόρθωση στο άρθρο. Αναφέρει κόστος για 20 FFG 20 εκατ δολάρια. Αυτό ήταν ο μέγιστος προυπολογισμός του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός κατέληξε και το κόστος πλέον είναι περίπου 780 εκατ δολάρια, 550 για το σκαρί που θα παν στην Fincantieri και 231 εκατ για όλα τα υποσυστήματα που θα τα δίνει το US Navy. Κόστος πρώτου 795 σκαρί έχοντας και 250 R&D μέσα και κόστος υποσυστημάτων 500 (έχοντας και εκεί 250 R&D), σύνολο 1,3 δις. Στα επόμενα το R&D μειώνεται και ο μέσος όρος όπως είπα είναι 781 να πλοίο χωρίς πυραύλους (βάλε και 80 για αυτούς, 861 με το κλειδί στο χέρι σε δολλάρια, 800 σε ευρώ).

  Ενδιαφέρον επίσης έχει και το μαξ της διαφάνειας, όπου έχει αναρτηθεί ήδη το τι υποσυστήματα θα βάλει το US Navy και πόσο θα κοστίσουν, όπως ανάρτησε άλλος αναγνώστης (με το nick skaltsiotis σε άλλο site από όπου το είδα) και μπράβο του που το ψάρεψε.

  https://pbs.twimg.com/media/EW7mRpsWAAAVb3A?format=jpg&name=medium

  Και ενώ πλέον για την FFG ξέρουμε μέχρι και τι βίδα θα έχει και ποιο είναι το κόστος ανά βίδα, συγκρίνετε με την πληροφόρηση που υπάρχει εδώ για την Μπελάρα, που αυτό που θα πάρουμε είναι κάτι που θα έχει κάτι ακόμη (αλλά δεν έχουμε ιδέα τι) και το κόστος του θα είναι κάτι ανάμεσα από 0,5 δις έως 2 δις το καράβι (στον πόντο μιλάμε το έχουμε). Διαφάνεια vs διαφάνεια

 9. Και επειδή σε άλλο σαιτ διάβαζα ότι ψιλοχλεύαζαν την ταχύτητά της που μοιάζει μικρή, αυτή είναι η ταχύτητα γενιικής πλεύσης και όχι η μάξιμουμ που θα πιάνει.

  Το πλοίο στην ουσία εκτός από πολεμικό πλοίο, είναι ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας για να έχει την δυνατότητα να «ταίζει» και το λέηζερ αλλά και ένα σωρό άλλα ηλεκτρικά συστήματα. Αν δεν υπάρχει ανάγκη και όλη αυτή η ενέργεια στραφεί στο προωστήριο σύστημα, μια χαρά ταχύτητα θα έχει.

 10. Φάτε μάτια ψάρια,,, μαντύλι να κλάψουμε δεν εχουμε και ονειρευόμαστε φρεγάτες…. Θα μου πείς τα όνειρα δεν κοστίζουν…

 11. Και μονο που συμμετειχε η Gibbs & Cox εδειχνε τον νικητη. Το οτι ο νικητης αναδειχθηκε ενα χρονο νωριτερα απο το προβλεπομενο μπορει να αποδειχθει μανα εξ ουρανου και για εμας. Τα δημοσίευματα που ξεπηδησαν αμεσως περι 3 δις για τις belharra μονο τυχαια δεν ειναι. Εαν θα τις επιλεξουμς θα ειναι καθαρα λογω πολιτικής δεσμευσης και υποσχεσης επενδυσεων πχ δημιουργια κεντρου επισκευης κινητηρων, συνεργασια με πανμια ιδρυματα κτλ.
  Ωστοσο πιστευω οτι οι Αμερικανοι αν θελησουν οχι μονο μπορουν να ισοφαρησουν αλλα και να ξεπεράσουν αυτα τα ανταλλαγματα. Και belhara και ffg(x) θα ναι ανορθολογικο αν και οχι και αδύνατο με τις παρεμβασεις που χουμε δει και στο παρελθον

   1. Σωστή σκέψη!
    Και αν συνδυαστεί με απόσυρση των F4E PI, M2000EGM/BGM και πώληση των -5Μκ2, τότε θα επιτύχουμε και οικονομία τύπων στην ΠΑ.

    1. Τα 40 μεταχειρισμένα Rafale έναντι 2 δις, ήταν παλαιότερα (πριν 3 -4 χρόνια) αντισταθμιστικά για την παραγγελία των πλοίων. Δεν είχε γραφτεί τότε κάτι για ανταλλαγή με Mirage. Ούτε οι Γάλλοι νομίζω ότι θέλουν πίσω τα Mirage, όταν σε λίγο θα θέλουν να ξεφορτωθούν και αυτά που τους έχουν απομείνει.

     1. Απλα βλεπω να γραφεται συχνα πυκνα αυτη η προταση χωρις να εχει ειπωθει ποτε επισημα. Τα μιραζ πιστευω πως θα πιανα για συμπληρωση αριθμων πχ Ινδια η για χωρες με περιορισμενα οικονομικα και διπλωματικους περιορισμους πχ Αργεντινη

 12. Ουτε Belharra θα δουμε, ουτε FFG(X) καθως ειναι πανακριβα πλοια, δεν εχουμε χρηματα και κυριως επειδη ΔΕΝ χρειαζομαστε φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου. Για το περιβαλλον του Αιγαιου χρειαζομαστε πλοια γενικων καθηκοντων με εμφαση σε πολεμο επιφανειας και ανθυποβρυχιακο πολεμο, και δυνατοτητες Αντι-Αεροπορικου εξοπλισμενων με ESSM.

  Το Π.Ν. με την υποθεση του εκσυγχρονισμου των παμπαλαιων P-3B Orion εδειξε δυστυχως πως πραγματικα ΔΕΝ ξερει τι του γινεται. Εδωσαν 500 εκ. για ιπταμενες σακαρακες 50 ετων που δεν θα προσφερουν τιποτα παραπανω απο 5 UAV. H ιδια η Lockheed Martin τους ειχε πει πως δεν ειναι καθολου συμφερουσα επιλογη ο εκσυγχρονισμος των P-3B , αλλα αυτοι συνεχισαν ακαθεκτοι ε το προγραμμα. Εαν ηθελαν πλοια με Αντι-Αεροπορικες δυνατοτητες επρεπε να ζητησουν τις Αδελαιδες, καθως τωρα δεν υπαρχει φραγκο.

  Τελος, οπως ειπα, ΔΕΝ χρειαζομαστε πλοια Αντι-Αεροπορικου πολεμου, καθως το Π.Ν. στο Αιγαιο μπορει να επιχειρησει κατω απο την ομπρελα της Π.Α. η οποια μπορει να επιχειρησει πολυ γρηγορα και να καλυψει μεγαλες αποστασεις. Εαν θελουμε να προσφερουμε αεροπορικη καλυψη στην Κυπρο, τοτε ας αγοραστουν 4-5 ιπταμενα τανκερ που θα κοστισουν το πολυ 10 εκ. το ενα. Το να αγορασουμε 2 φρεγατες του 1 δις η μια που θα χρειαστουν 1-2 μερες για να φτασουν στην Κυπρο ειναι εντελως ανοητο.

  Επισης, ας μεταφερθουν οι S-300 στην Κυπρο η ας αγοραστουν SAMP/T για να προσφερουν Αντι-Αεροπορικη καλυψη και να μην απαιτειται η αποστολη μαχητικων η φρεγατων.

  Στο κατω-κατω, συμφωνα με τις δηλωσεις της Naval Group, το Π.Ν. δεν ενδιαφερεται για Αντι-Αεροπορικες δυνατοτητες, αλλα για δυνατοτητες κρουσης με τους πυραυλους Scalp-EG. Προφανως στο Π.Ν. νομιζουν πως με 16 πυραυλους κρουζ θα τελειωσουν τον πολεμο…. Γι αυτο λεω, ολα τα χρηματα ας κατευθυνθουν στην Π.Α. η οποια αποδεδειγμενα ειναι οπλο αιχμης και ξερει τι κανει.

  1. Αφήνοντας το κεφάλαιο Π.Α. που και εκεί έχουμε πολλά να πούμε και να γίνουν, οι α/α φ/γ είναι υπεραπαραίτητες και της ζητάει ο στόλος 20 χρόνια τώρα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα λόγω ΑΟΖ και πρόσφατα και Λιβυκού πελάγους, είναι (ή θα έπρεπε να είναι) και πρώτης προτεραιότητας. Δεν είναι μόνο το στενό σχετικά κεντρικό Αιγαίο. είναι και το πιο ανοικτό βόρειο και το ακόμα πιο ανοικτό Κρητικό. Στη στραβή δε, όλοι οι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρονται και σε μέτωπο που θα ανοίξει στην Κύπρο. Και το οποίο εάν δεν το ανοίξουν οι γείτονες, θα πρέπει να το ανοίξουμε εμείς. Οι α/α φρεγάτες είναι απαραίτητες και έγκλημα καθοσιώσεως η μέχρι τώρα μη προμήθειά τους.

   1. Ποια AOZ? Κοιμόμαστε όρθιοι η σφυρίζουμε αδιάφορα!

    Θα τη φάμε τη σφαλιάρα με καμια συμφωνία AOZ μεταξύ Τυνησίας και Τουρκίας

    Οι γείτονες δεν έχουν φρεγάτες και έχουν katebzei τις PERRY με τα SM1 στη Λιβύη

    θέληση δεν υπάρχει!

    Και εγώ είμαι υπέρ της αεροπορίας παρα να δοθούν 3bil για 2 [email protected] όπως γράφετε!

    1. Τα προγράμματα πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα (Π.Α. και Π.Ν.).
     3 δις για 2 Bel είναι κλεψιά και σε αυτό και μόνο, ας γίνουν τα 3 δις μια μοίρα Rafale (ξέρω γω).
     Άλλωστε για α/α φ/γ υπάρχουν καλές προτάσεις και φθηνότερες. Δεν γίνεται να ξεπουληθεί όλο το ναυτικό για δύο Sea Fire.

 13. Πολλοί λένε ότι δεν έχουμε φράγκα, εγώ λέω ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
  Και οι γείτονες μας απ’ότι ακούμε και διαβάζουμε έπρεπε τα τελευταία χρόνια πέντε φορές να είχαν οικονομικά πεθάνει και καταστραφεί, αλλά παρά τα πολλά προβλήματα δεν έπαψαν και ούτε παύουν να ενισχύουν την άμυνα και την αμυντική τους βιομηχανία.
  Εδώ με την πολιτική της δειλίας, τα χοντρά λόγια και τους ρυθμούς που πάμε, περιμένουμε σοβαρά τα επόμενα 10 χρόνια να έρθουν καινούρια πλοία; Και ειδικά μετά απ’αυτα που ζούμε με τον κορονοϊό;
  Ακούω και μιλάνε και μερικοί για εκλογές. Είναι σοβαροί; Δηλ. κάθε χρονιά θα πάμε με το παραμικρό σε εκλογές, μ’αυτή την νοοτροπία θα φτιάξουμε τις ΕΔ;
  Καλύτερα να μην σκεφτούμε σε 10 χρόνια τι θα φτιάχνει ο απέναντι μόνος του, γιατί αν δεν ξυπνήσουμε επιτέλους, μας περιμένουν μεγάλες πίκρες και υποχωρήσεις. Τελικά θα δαγκωνόμαστε να βλέπουμε και χωρίς να πέσει σφαίρα την κόκκινη σημαία με το μισοφέγγαρο να κυματίζει σε όλλο το Αιγαίο και Μεσόγειο.
  Εγώ και κάθε Έλληνας ΔΕΝ το θέλω αυτό!!!
  Περιμένω από την κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση, κάθε πολιτικό και κάθε πολίτη να κάνει το παν και να πέσουν βαριές επενδύσεις στην άμυνα και αμυντική βιομηχανία.
  Να μπεί ένας φόρος, ένα ειδικό ταμείο. Όχι επενδύσεις σε τεχνολογίες του 80, να μπούμε σε τεχνολογίες του 21ου αιώνα, πχ. μη επανδρωμένα, ηλεκτρονικό πόλεμο, έξυπνα όπλα. Να εκμεταλευτούμε ευρωπαϊκά κονδύλια, επαγγελματίες, επειχηρηματίες και επιστήμονες. Να πιέσουμε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, να κοιτάξουμε και εμείς το συμφέρον μας.
  Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και στα νερά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κουμάντο με τα πολεμικά μας;
  Δεν έχουμε λίγο αξιοπρέπεια και μυαλό επάνω μας; Είναι καλά να ήμαστε συνέχεια στο έλεος των ξένων και μεγάλων δυνάνεων, να παρακαλάμε για όπλα, δωρεές, μεταχειρισμένα και οικονομικές προσφορές;

 14. Όπως και η Belharra, έτσι και η Ffg(x) Fremm έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της για την Ελλάδα. Βέβαια πριν οποιοδήποτε ναυπηγικό πρόγραμμα πρέπει να δει για μεταχειρισμένες μονάδες τόσο σε φρεγάτες αλλά και υποβρύχια και να εκσυγχρονίσει τις ήδη υπάρχουσες Meko.

  Πρώτα από όλα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα παραγγείλει σύντομα επιπλέον 214, θα άξιζε να δει τα νορβηγικά Ula και τα βραζιλιάνικα 209. Τα πρώτα είναι αρκετά ενδιαφέροντα, πρόσφατα εκσυγχρονισμένα και έξι σε αριθμό, τα δεύτερα αν και εκσυγχρονισμένα έχουν βγει δημοσιεύματα ότι δεν βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση. Φυσικά προτεραιότητα έχουν οι νέες τορπίλες για τα 214 και εκσυγχρονισμός των SUT για χρήση στα παλαιότερα μας.

  Τώρα όσον αφορά τις φρεγάτες, θα πρέπει το ΠΝ να ρωτήσει για πιθανότητα παραχώρησης μονάδων όπως π.χ. τις F123, Karel Doorman, Anzac είτε Halifax. Προσωπική άποψη εδώ ότι καθώς οι τρεις τελευταίες θα αποσυρθούν πολύ αργά για εμάς οι πρώτες είναι η βέλτιστη επιλογή καθώς έχουν mk41, ενώ θα μπορούσαμε να πιέσουμε για την αποδέσμευση τους σε συνδυασμό με την υπόσχεση για την μελλοντική αγορά 214.

  Τώρα για την ναυπήγηση νέων μονάδων, η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί και σε πακέτο με τον εκσυγχρονισμό των Meko, ένας διαγωνισμός που θα συμπίεζε τις τιμές προς τα κάτω και θα επιτυγχάναμε και βιομηχανικό έργο θα ήταν η καλύτερη λύση. Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα συμμετείχαν από τις Ffg(x), τις γαλλικές Freda/Belharra, Omega της Damen και τις Iver Huitfeldt. Τέλος πριν οποιαδήποτε επιλογή μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα όπλα που θα αποδεσμεύονταν, π.χ. Sm2, Aster30 κ.λπ..

  1. Ξέχασα να αναφέρω ότι μεγάλα κόστη που ακούγονται για π.χ. τις Belharra, ίσως περιλαμβάνουν και κόστη υποδομής και συντήρησης, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα για τις αρχικές μονάδες και στην αγορά επιπλέον μονάδων δεν λαμβάνονται υπόψη. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει στα αεροπλάνα με το λεγόμενο Fly Away Cost και το Full Life Cost.

   1. Επειδή αυτό το στόρυ το έχουν πουλήσει σε πολλούς, ας βγει η Naval ή το κράτος και να πει την τιμή κανονικά και συγκρίσιμα με τις άλλες να τελειώνουμε. Γιατί βαρέθηκα τα παραμύθια, πουθενά στον πλανήτη όταν ζητάς τιμή δεν σου λένε μια 3πλάσια και μετά λενε εεε εχει και άλλα μέσα. Ξέρουμε πόσο κάνουν οι Iver Huitfelt, πόσο κάνουν οι ΜΕΚΟ πόσο κάνουν όλες οι άλλες, με κανονικές τιμές. Είδες πουθενά τιμή ΜΕΚΟ με 3πλάσια τιμή γιατί κάτι έχει ακόμη? Τι υποδομή εννοούμε, με καπέλο 2 δις χτίζεις 20 ναύσταθμους σαν της Σούδας, τι λέμε τώρα…

    Κάθονται και ψαρώνουν τον κόσμο για τις τιμές αεροπλανοφόρου που χρεώνουν μια απλή καλή φρεγάτα. ¨όταν δεν έχουν επιχειρήματα λένε Seafire (σιγά 60 εκατομύρια κάνει και μπαίνει και στην Fremm), Scalp (μπαίνει και στην Fremm), υποδομές κτλ

 15. Kυριοι, οι ΦΡΕΜΜ ειναι μεγαλα, και συνεπως ακριβα πλοια. Το εκτοπισμα τους ειναι διπλασιο των ΜΕΚΟ.

  Αν καποτε το αποφασισουμε και βρουμε και λεφτα, πρεπει να κανουμε διεθνη διαγωνισμο, αναζητούντες ενα συμμαζεμενο σχεδιο των 4000 τονων. Μονο ετσι θα μας βγει ενα λογικο κοστος και θα μπορεσουμε να παραγγειλουμε 4 πλοια, που ειναι κατα τη γνωμη μου ο ελαχιστος αριθμος. Δεν αντεχει η τσεπη μας πλοια του 1 δισ. εκαστο, να το χωνεψουμε αυτο.

  Φυσικα ολα αυτα ειναι σεναρια επιστημονικης φαντασίας για την ωρα. Δεν υπαρχει περιπτωση να παραγγείλουμε νεότευκτες φρεγατες τα επομενα 5 χρονια, και να το χωνεψουμε αυτο. Ευτυχως, διοτι θα γλιτωσουμε και απο τις Μπελχαρες του Κουλού.

 16. (1) Παράδοση των δύο επιπλέον πυραυλακάτων super vita
  (2) Ελαφρά Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, ιδανικά με ESM II και Phalanx Block 1b
  (3) Ναυπήγηση των δύο επιπλέον υποβρυχίων t214.
  (4) Εισαγωγή σταδιακά οκτώ (8) FFG(X), σε βάθος χρόνου καθώς θα αποσύρονται οι εννιά (9) φρεγάτες τύπου S και αργότερα οι τέσσερις (4) ΜΕΚΟ

  Ναι, οκτώ, διότι θα κοστίσει πολύ φθηνότερα.
  Οκτώ διότι έχουμε προς απόσυρση 9 +4 ..
  Οκτώ διότι θα μείνουμε χωρίς στόλο…

  Στρατηγική σχέση μας είπαν ε? Ε, ας μπούμε μαζί με τους Αμερικανούς στο δικό τους πρόγραμμα.

  Απο όπλα μην τα ξαναλέμε, τορπίλες (διαρκές έγκλημα αυτές οι ρημαδοτορπίλες), ASW ελικόπτερα, και θα μπορούσαμε να δούμε και κάποιο σκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, έστω μικρών δυνατοτήτων για αρχή, ώστε να μπαίνουμε στο πνεύμα και θα μπορούσαμε να δούμε και νέα όπλα όπως BrahMos, Gabriel, NSM, Marte, Penguin, και νέες πλατφόρμες όπως μετασκευασμένα εμπορικά, ελικόπτερα κλπ.

  Κύριοι πολιτικοί και πολίτες, οι S τα φάγαν τα ψωμιά τους και κάθε ώρα πλεύσης κοστίζει πλέον υπερβολικά.
  Οι ΜΕΚΟ οσονούπω πάνε κι αυτές για απόσυρση.

  Κανονίστε να μείνουμε χωρίς στόλο….

  1. Οποιος θελει φρεγατες με μεγαλες αποδοσεις και μικρο κοστος, κοιταζει τις Δανεζικες Iver Huitfeldt και την Βρετανικη εκδοση τους την Arrowhead 140 που κερδισε προσφατα τον διαγωνισμο για τις Βρετανικες φρεγατες Type-31. Πλοια εκτοπισματος 6-7 χιλιαδων τονων, μεγαλους χωρους και σε τιμη 250 με 340 εκ. ευρω το ενα αναλογως της διαμορφωσης, τα οποια μπορουν να κατασκευαστουν σε κομματια απο πολλα ναυπηγεια και να συναρμολογηθουν στο τελος σε ενα ωστε να μειωθει ο κινδυνος καθυστερησεων. Με 1 δις εφτιαξαν 3 πλοια Αντι-Αεροπορικου πολεμου οι Δανοι και στο πλοιο εχουν παντου οπτικες ινες και αυτοματισμους, σε σημειο που ακομη και οι Αμερικανοι με τους Βρετανους ειχαν δειξει ενδιαφερον για το πλοιο..

   Οι Iver Huitfeldt εχουν επιδοσεις Belharra σε Αντι-Αεροπορικο πολεμο, αλλα σε λιγοτερο απο το 1/3 της τιμης. Εχουν πανω 2 ρανταρ (SMART-L και APAR), 4 MK-41 με 32 πυραυλους SM-2, 2 MK56 με 24 πυραυλους ESSM, 8 Harpoon, millenium, 2 OTO Melara κτλ. Μπορει ευκολα να αλλαξει κανεις τους αισθητηρες και τα οπλικα συστηματα με οτι θελει (π.χ. RAM, Phallanx, NSM, Exocet κτλ). Αγοραζουμε τη σχεδιαση και παιρνουμε δωρο και το CMS.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate

   Οι Βρετανοι αγορασαν τη σχεδιαση, εκαναν αλλαγες και εφτιαξαν πλοιο με κοστος 250 εκ. λιρες, δηλαδη οσο κανει μια μικρη κορβετα. Θα βαλουν πανω ρανταρ AESA NS200 και πυραυλους Sea Ceptor (δηλαδη τους CAMM) και συστημα μαχης TACTICOS.

   https://www.globaldefensecorp.com/wp-content/uploads/2020/01/Type-31-Frigate-Infographics2.jpg

   https://www.savetheroyalnavy.org/more-details-of-the-royal-navys-type-31-frigate-emerge/

   Τα πλοια του 1+ δις δεν ειναι ουτε για τις τσεπες μας, αλλα ουτε και τα χρειαζομαστε. Υπαρχουν επιλογες με απειρως καλυτερη σχεση κοστους-αποδοσης, οπως οι Iver Huitfeldt / Arrowhead 140

   1. Ας είναι κι οι Δανεζικες. Δεν είμαι ειδικός να κρίνω ποιο πλοίο έχει καλύτερο λόγο οφέλους/κόστος κατα την επιχειρησιακή του ζωή, ποιό θα πάει άπατο με ένα χτύπημα και ποιό θα συνεχίσει να μάχεται..

    Ότι κι αν είναι πρέπει να είναι σε έναν αριθμό τουλάχιστον οκτώ, με προγραμματισμό σε βάθος χρόνου. Οι S θα έπρεπε να έχουν ήδη παροπλιστεί κι ακολουθούν οι ΜΕΚΟ συντόμως.. Αν το πάμε δύο φρεγάτες από δω, και μετά πανικόβλητοι δύο απο κει, ε, δεν γίνεται έτσι.

 17. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι οικονομία μας μετά από τα τελευταία γεγονότα. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει εύκολα δυνατότητα άμεσα να επενδύσουμε σε κάποιο καινούργιο πλοίο, αλλά να αναζητήσουμε νέες λύσεις σε μεταχειρισμένα. Ποια θα είναι αυτά είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα και σίγουρα θα εξαρτηθεί πόσο οι αμερικανοί θέλουν να βοηθήσουν δίνοντας όπλα τα οποία μπορεί να αλλάξουν Το παιχνίδι στο Αιγαίο. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε και το σημαντικότερο είναι αν τελικά θέλουν κι αυτή να βοηθήσουν, ενώ από την άλλη μεριά κι εμείς τους πιέσουμε για να πάρουμε αυτό που θέλουμε

 18. Κάποτε, όταν το ΠΝ μας θα είναι είτε αφοπλισμένο και ξεδοντιασμένο, είτε για να έρθει στα ίσα του θα θέλει δέκα δις, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς τα P3 αυτή την στιγμή θα είχαμε αξιόμαχες ΜΕΚΟ, αξιόμαχα υποβρύχια και ελικόπτερα Ναυτικού. Με τα 3 δις των Μπελάρα, θα είχαμε είτε 7-8 φτηνές φρεγάτες είτε 4-5 ακριβές που θα συμπλήρωναν τις ΜΕΚΟ συν κανα δύο δωρεάν παραχωρήσεις που θα παίρναμε. Τώρα τίποτα, βλέποντας τα τρένα που περνούν που λέει και οι ταινία.

  Ναι οι FFG είναι μεγάλες, αλλά είναι και δυνατές, άρα 5 συνολικά κομμάτια Fremm (κατ’ουσια) δεν θα μας χαλούσαν, και τα άλλα τα συμπλήρωναν οι ΜΕΚΟ. 4Χ0,8=3,2 δις για 4 FFG αντί δύο Μπελάρα, και ζητάς και άμεση ενίσχυση με δύο δυνατά πλοία (που δεν την κάνουν οι Γάλλοι). Ναι, τέσσερις, 2 στα δύο άκρα του Αιγαίου, μία στο τρίγωνο που ενώνει η ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου και μία ΄κάτω από την Κρήτη.

 19. Μέχρι να βρεθεί άκρη για τα πλοία της ΔΦ θα χρειαστεί και η ΔΑΔ νέα πλοία, αφού το νεότερο πλοίο που υπηρετεί σήμερα στο στόλο είναι ήδη 20 χρόνων. Για να μην επαναληφθεί όμως το ίδιο σενάριο που προβληματιζει σήμερα για την αντικατάσταση των φρεγατών, θα έπρεπε να ξεκινήσουν σήμερα οι μελέτες για τα μελλοντικά πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων. Εκείνα με τι χρήματα θα αγοραστούν όμως αν φύγουν όλα σε πανάκριβες φρεγάτες;

  1. Χωρίς να θέλω να στενοχωρήσω τους συνομιλητές που θα ήθελαν μια συμμετοχή στο αμερικανικό πρόγραμμα, εξηγώ με παράδειγμα ένα άρθρο απο το 2017 σχετικά με την προσαρμογή ευρωπαϊκών σχεδίων πολεμικών πλοίων στα αμερικάνικα στάνταρ, τι εννοώ μιλώντας για πανάκριβες φρεγάτες απο Αμερική που προέρχονται απο ευρωπαϊκό σχέδιο όπως οι FREMM για το πρόγραμμα FFGX.

   Προσοχή στις επισημάνσεις για την αύξηση του κόστους των Stanflex, που όπως αναφέρει ο ειδικός Bryan Clark αυξάνεται απο τα 350-400 εκατ. $ που στοιχίζουν τα πλοία της Δανίας στα 700-900 εκατ.$ που σε ποσοστά ξεπερνούν τα 100% διπλασιάζοντας ουσιαστικά το κόστος ανά μονάδα για να έρθουν στα στάνταρ του USN.

   Αν θελουμε οπωσδήποτε ένα πλοίο για AAW και αντέχουμε να πληρώσουμε 1+δις την μονάδα προσαρμοσμένο σε ξένα στάνταρ και απαιτήσεις, θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε και απευθείας με μια ελαφρός προσαρμοσμένη Horizon που θα φέρει και ένα πυροβόλο των 127mm μπροστά απο τα 48 VLS στην πλώρη.

   https://m.youtube.com/watch?v=pB-ru6bmybI

   Danes Tout $340M Stanflex Frigate For US Navy – But What’s Real Cost?

   https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

   1. Το αρθρο λεει πως η κανονικη τιμη των Iver Huitfeldt ειναι περιπου 390 εκ. $ αντι των 340 εκ. $ που λενε οι Δανοι, επειδη τοποθετησαν καποια οπλικα συστηματα απο πλοια που αποσυρθηκαν.

    Ενταξει, τωρα εκτιμησεις τυπου μπακαλικου απο αυτον τον Bryan Clark που δεν εχει καμια σχεση με το προγραμμα και ειναι αποστρατος εδω και μια δεκαετια δεν λενε και πολλα. Φυσικα, σε ενα πλοιο 6700 τονων αν αυξησεις τον χαλυβα στα επιπεδα που θελουν οι Αμερικανοι, εαν βαλεις και Αμερικανικο ρανταρ και συστηματα, συν το γεγονος οτι οι Αμερικανοι προτιμουν μεγαλα πληρωματα και το πως θα κατασκευαστει σε Αμερικανικα Ναυπηγεια με πολυ υψηλοτερο κοστος κατασκευης, φυσικα και το κοστος θα ανεβει, καθως προσεγγιζεις σε πλοιο με εκτοπισμα και δυνατοτητες σχεδον οσο ενα μικροτερο Arleigh Burke.

    Οι Βρετανοι που δοκιμασαν τα Iver Huitfeldt στις ασκησεις FOST (First Officer Sea Training) εντυπωσιαστηκαν και αγορασαν 5 πλοια μιας μικροτερης εκδοσης του πλοιου ωςφρεγατα Type-31 με κοστος 270 εκ. ευρω το ενα. Τωρα δεν μπορει να ισχυριστει καποιος σοβαρα πως οι Αγγλοι ειναι ασχετοι απο πλοια και ναυτικο και δεν εχουν υψηλα στανταρ για τα πλοια τους.

    Μπορουμε πολυ απλα να αγορασουμε το Βρετανικο σχεδιο απο την εταιρια, η και να ζητησουμε τροποποιησεις και επειδη το πλοιο εχει σπονδυλωτη σχεδιαση, αν δεν μας κανει το ρανταρ AESA NS200 τοτε μπορουμε να βαλουμε καλυτερο ρανταρ (ακομη και Sea Fire), σοναρ και διαφορετικα οπλικα συστηματα (ESSM , SM-2 η Aster 15/30). Ετσι θα εχουμε ενα πλοιο για τις αναγκες μας με κοστος 350-400 εκ. ευρω το πλοιο μαζι με αισθητηρες και οπλα. Με 2.5 δις που κοστιζουν 2 Belhara μπορουμε να αγορασουμε 6 πλοια και να γινει εκσυγχρονισμος του Π.Ν. με πλοια υψηλων δυνατοτητων και χαμηλου κοστους.

    1. £250εκ. το πλοίο χωρίς όπλα, τα λίγα που θα μπουν, Iver Huitfeldt που έχει ισχυρότερο εξοπλισμό ακόμα και τα €400εκ φαίνονται πολύ λίγα…

     Όπως προς τι όλα αυτά, ο εξοπλισμός της FFG(X) είναι ασυγύριστα ικανότερος σε όλα τα επίπεδα.

     Από την άλλη αν την type 31 την εξοπλισεις με ένα τυπικό φορτίο φρεγάτας εν ετει 2020 θα πάρει την ανηφόρα σε κόστος και δεν νομίζω οτι θα δούμε και τόσο σημαντικές διαφορά από πλοία τύπου ΜΕΚΟ 200

    2. Σωστά,το πρόσεξα αυτό με τα επιπλέον 50 εκατ. για τις Iver Huitfelt,για αυτό έγραψα για κόστος 350-400εκατ. προσθέτοντας και 10 από εμένα για να είναι στρογγυλός ο αριθμός.

     Όσο για τον Clark δεν μπορώ να κρίνω τις γνώσεις του στο θέμα αφού δεν είμαι ειδικός του χώρου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σαν ειδικός σύμβουλος του CNO θα έχει ακόμα και ως απόστρατος στοιχειώδεις γνώσεις στο θέμα, αφού παρέμεινε στο αντικείμενο σε ένα ειδικό κέντρο μελετών για θέματα της άμυνας.

     Ανέφερα τις Stanflex ως παράδειγμα για την αύξηση εξόδων που θα προέκυπτε από μια προσαρμογή,σε περίπτωση που επιλεγόταν για το πρόγραμμα FFGX.
     Από τα λίγα που γνωρίζω για τα πλοία φαίνονται όντως ικανά αλλά δεν τα πρότεινα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
     Αν δεν θεωρεί απαραίτητη την ικανότητα AAW το ΠΝ θα μας εξυπηρετούσαν νομίζω και οι ΜΕΚΟ Α200, που είναι επίσης οικονομικότερα πλοία από τα FFGX και τις FTI. Αυτό θα το κρίνουν όμως άλλοι, εγώ εκφράζω απλά μια άποψη επισημαίνοντας μερικά σημεία στο οικονομικό μέρος.

     Η μακέτα του FFGX που επιλέχθηκε για το USN, δεν εμφανίζει πάντως κάτι παραπάνω από την γαλλική μακέτα της FTI, ώστε να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα.

     Ένα πυροβόλο και μάλιστα μικρότερου διαμετρήματος των 57mm στην πλώρη συνοδευόμενο από 32 vls 2 εκτοξευτές ASM και ένα RAM επάνω στο υπόστεγο του ελικόπτερου. Απουσιάζει ένα CIWS στην πλώρη όπως και στο γαλλικό πλοίο, ενώ αντί για τα αυτόματα πολυβόλα Narwhal που εμφανίζει η FTI φέρει μερικά επανδρωμένα απλά Μ2 cal.50 με ασπίδια. Μέχρι στιγμής όχι και ότι πιο εντυπωσιακό υπάρχει σαν πακέτο όπλων, αυτό δεν είδα όμως να σχολιάζεται και να επικρίνεται. Ίσως να μην έχουν όμως σημασία αυτά αφού η απόφαση θα είναι πολιτική.
     Σε νέο σχετικό άρθρο λέγεται ότι από το ΠΝ δόθηκε ήδη έγκριση για την γαλλική πρόταση, όποτε η συζήτηση για επιλογές είναι θεωρητική.

 20. Αν το δούμε σε βάθος 20ετίας, το 2040 η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει τις 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, 4 Bellhara Hell, 4 FFG(X) Hell, 6 Ευρωκορβέτες για αντικατάσταση των 10 παλαιότερων Κανονιοφόρων και Πυραυλακάτων, καθώς και 5 νέα U-214 προς αντικατάσταση των 6 παλαιότερων υποβρυχίων, συν τα υπάρχοντα 4+1 = 10 σύγχρονα υποβρύχια. Μέχρι να παραλάβουμε τις 2 πρώτες FFG(X) Hell θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε από τις ΗΠΑ δωρεάν παραχώρηση 2 Tico. Απαραίτητη προϋπόθεση από όλους θα είναι η ναυπήγηση στην Ελλάδα και η μεταφορά τεχνογνωσίας.Το συνολικό κόστος όλων αυτών θα είναι περίπου 15 δις. Αν το δούμε σε βάθος 20ετίας είναι 750 εκατομμύρια το χρόνο, ποσό διόλου απαγορευτικό αν αναλογιστεί κανείς την αποτροπή που προσφέρει το αποτέλεσμα και πόσα χρήματα θα γυρίσουν στην Ελλάδα λόγω της συμπαραγωγής εδώ.

  1. 750 το χρόνο μονο για φρεγάτες??
   Ξέρεις ποσα διατίθενται το χρόνο και για τους 3 κλάδους?
   Κάπου 500mil – τα μισά πάνε για τα f16 μέχρι το 2027!!
   Συμπαραγωγή που?
   Σε ναυπηγεία χρεοκοπημένα και σε καθεστώς εκκαθάρισης?
   Επιπλέον με τέτοια πολυτυπία Ναυτικό δεν κρατιέται!

 21. ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΙΛΟΤΟ,ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ME ENA ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΠΕΛ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΡΑΦΑΛ Φ4 ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΙΡΑΖ ΜΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΡΑΦΑΛ….ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ[ΠΑΛΙΑ]ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΤΑΝ 4+2 THΣ ΣΕΙΡΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ SMX ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ Υ/Β ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ.ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΙΡΑ F15QA ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ F15 ME ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ.ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΟΙ ΚΟΡΒΕΤΕΣ ΟΙ ΚΟΡΒΕΤΟΦΡΕΓΑΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ [2-3?]ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ…ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ S KAI ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΚΟ ΘΕΛΕΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8-10 ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 2030 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

 22. Εγώ απορώ πως είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν φράγκα κ από την άλλη να κατηγορούν θεούς κ δαίμονες για ραγιαδισμο προδοσία κλπ κλπ επειδή δεν υπογράφουν αγορές. Σταματήστε πλέον τα όνειρα κ δείτε τι πλοία θα αποσυρθούν στην Ευρώπη. Αφού από κει θα ψωνίσουμε στο τέλος τέλος. Όσο για κείνους που ονειρεύονται ή προωθούν USAικα πλοία μάλλον θα μείνουν με την όρεξη. Είναι διαθέσιμα ΟΛΑ τα όπλα από Ευρώπη. Δεν συμβαίνει το ίδιο από US και μας ετσουξε πολύ στο παρελθον κάτι που ξεχνούν πολύ εύκολα οι περισσότεροι εντός κ εκτός των τειχών. Άσε που κ οι ίδιοι αγοράζουν ευρωπαϊκά δλδ ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *