Όπως μεταδίδουν αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική κυβέρνηση μίσθωσε το λιμάνι Al-Khums για 99 χρόνια, ώστε να δημιουργήσει ναυτική-στρατιωτική βάση. Να σημειωθεί ότι αργότερα η κυβέρνηση της Τρίπολης διέψευσε την είδηση. H Al-Khums βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα θα δημιουργήσει νέες λιμενικές υποδομές καθώς και αεροπορική βάση ικανή να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και μαχητικών. Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς της Λιβύης διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε πως η παραπάνω είδηση ελέγχεται για την ακρίβεια και την εγκυρότητα της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στο ελληνικό επιτελείο. Από την Al-Khums οι δυτικές ακτές της Κρήτης σε ευθείες γραμμές είναι 484 ναυτικά μίλια ενώ οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου στις οποίες βρίσκονται δυο Αεροπορικές Βάσεις της ΠΑ (Άραξος και Ανδραβίδα) είναι περίπου 555 ναυτικά μίλια.
To ζήτημα έχει πολλαπλές προεκτάσεις και όλα τα σενάρια θα τα σχολιάσουμε σε άρθρο – αναλύση το Σαββατοκύριακο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Την ανάπτυξη των τουρκικών υποβρυχίων από τον καιρό της κρίσης – έντασης, τα οποία δύναται να ενεργήσουν προς τις Κυκλάδες και τη Κρήτη με στόχο να προσβάλουν τις ελληνικές μονάδες ή ακόμη και να ναρκοθετήσουν περιοχές
Τη γενικότερη δράση του τουρκικού στόλου (μονάδες επιφανείας) στο Ιόνιο και Δυτικά της Κρήτης
Τη δράση των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών είτε δρώντας αυτόνομα είτε αξιοποιώντας το πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων TCG ANADULU. Στο σημείο αυτό θα αναλύσουμε τις εμβέλειες των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και τις δυνατότητες τους να εξαπολύσουν πλήγματα με όπλα αέρος – εδάφους.
Τις δυνατότητες των τουρκικών μαχητικών να προσβάλουν τις δυο Αεροπορικές Βάσεις της ΠΑ στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν αποστολές κατά της Αεροπορικής Βάσης της Ελευσίνας ή της Τανάγρας από τομείς τους οποίους η ελληνική αεράμυνα καλύπτει οριακά.
Τις ασύμμετρες απειλές και συνολικά τη δράση των τουρκικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Συνεπώς καθίσταται σαφές πως η επίγνωση τακτικής κατάστασης και η έγκαιρη επισήμανση των απειλών (είτε αεροπορικών είτε ναυτικών) στα Νοτιοδυτικά της χώρας και νότια της νήσου Κρήτης καθίσταται μια βασική απαίτηση για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.