Με την ενίσχυση 816 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων κατηγορίας MRAP αναμένεται να ενισχυθεί η Τουρκία, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκία, όπως αναφέρουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές. Η σχετική απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου του 2018, μαζί με την απόφαση για την προμήθεια 180 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Pars ΙΙΙ (8 x 8).

Συγκεκριμένα, η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί 700 τεθωρακισμένα οχήματα Vuran (4 x 4) της BMC, τα οποία θα εξοπλίσουν την Αστυνομία (EGM) και τη Στρατιωτική Χωροφυλακή (JGK), και 116 τεθωρακισμένα οχήματα Kirpi, στη διαμόρφωση 6 x 6, τα οποία θα εξοπλίσουν τον Τουρκικό Στρατό (TKK).

Το Vuran (4 x 4) της BMC

Τα Kirpi (6 x 6) θα ενσωματώνουν τον πύργο SARP UKSS (Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi) της Aselsan, ο οποίος μπορεί να ενσωματώσει ένα πυροβόλο των 7,62 χιλιοστών ή των 12,7 χιλιοστών ή έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών. Επιπλέον θα ενσωματώνουν και το ρομποτικό σύστημα (βραχίονα) περισυλλογής, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ETI (El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İnceleme Aracı), επίσης της Aselsan.

Το ρομποτικό σύστημα περισυλλογής, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ETI της Aselsan.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία, μέχρι σήμερα, έχει παραλάβει 660 Kirpi, στη διαμόρφωση 4 x 4, εκ των οποίων 460 υπηρετούν στον TKK και 200 στην JGK, ενώ άλλα 529 οχήματα 4 x 4 είναι υπό παράδοση στον TKK. Η νέα και μεγαλύτερη έκδοση 6 x 6 σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε προκειμένου να ενσωματώνει πύργο μάχης, αλλά και το σύστημα ETI.