Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah η παράδοση του πρώτου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürkuş-Β αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, με συνολική καθυστέρηση 17 μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, με σχετική ανάρτηση της στο «Instagram», η τουρκική TAI ανακοίνωσε ότι τα τρία πρώτα Hürkuş-Β έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή τους και αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές πιστοποίησης καλής λειτουργίας, πριν παραδοθούν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η πρώτη πτήση του πρωτότυπου είχε γίνει στις 30 Ιανουαρίου.

Η ανάπτυξη του Hürkuş ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2006 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη πτήση έπρεπε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2009, ενώ οι παραδόσεις έπρεπε να ξεκινήσουν το 2011. Ωστόσο το πρωτότυπο αεροσκάφος ολοκλήρωσε την κατασκευή του τον Ιούνιο του 2012, ενώ η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013.

Η πρώτη παραγγελία ήρθε από την ΤΗΚ, τον Ιανουάριο του 2014, για 15 Hürkuş-B συν 40 ως δικαίωμα προαίρεσης. Αρχικά οι παραδόσεις είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα του 2017, μετά μετακύλυσαν για το Δεκέμβριο του 2017, μετά για τον Ιούλιο του 2018 και πλέον προσδιορίζονται για τον προσεχή Νοέμβριο. Το Hürkuş έχει αναπτυχθεί σε τρείς διαφορετικές εκδόσεις. Η έκδοση Hürkuş-A είναι η βασική και αναπτύχθηκε για πολιτική χρήση. Το Hürkuş-B είναι η έκδοση βασικής εκπαίδευσης με προηγμένα ηλεκτρονικά και ψηφιακό πιλοτήριο παρόμοιο μ’ αυτό των F-16 και των F-35.

Στην έκδοση Hürkuş-C το αεροσκάφος ενσωματώνει οπλισμό και μπορεί να εκτελεί αποστολές εγγύς υποστηρίξεως. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα FLIR και μπορεί να μεταφέρει όπλα μέγιστου βάρους 1.500 κιλών. Επίσης μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από απροετοίμαστους αεροδιαδρόμους.

Το Hürkuş-C έχει πιστοποιηθεί και μπορεί να φέρει τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα UMTAS και τις κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit της Roketsan, ενώ σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο, τον Φεβρουάριο του 2017, το αεροσκάφος έφερε ατρακτίδιο ηλεκτροπτικού και υπέρυθρου αισθητήρα καθώς και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει και ατρακτίδια πυροβόλων διαμετρήματος 12,7 ή 20 χιλιοστών, καθώς και βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk.81/.82.