Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπτυξης της βελτιωμένης έκδοσης SM του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS η ανάπτυξη της νέας έκδοσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το σύστημα βρίσκεται στη φάση εκτέλεσης δοκιμών και θα προσφέρεται είτε ως νέο σύστημα είτε ως πακέτο αναβάθμισης παλαιότερων εκδόσεων.

Το νέο Pantsir-SM θα μπορεί να αναχαιτίζει απειλές σε αποστάσεις έως και 40 χιλιόμετρα, κάτι που το καθιστά αντιαεροπορικό σύστημα μικρού-μέσου βεληνεκούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TASS στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα είναι «δύο φορές ποιο αποτελεσματικό από το PantsirS1». Συγκριτικά, το Pantsir-S1 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 20 χιλιομέτρων, ενώ το ραντάρ του έχει εμβέλεια 40 χιλιόμετρα.

Το ραντάρ του Pantsir-SM θα μπορεί να εντοπίσει στόχους σε αποστάσεις έως και 75 χιλιόμετρα. Το όλο σύστημα είναι αυτοκινούμενο, όπως και όλες οι προηγούμενες εκδόσεις, επί οχήματος 8 x 8 της Kamaz με καμπίνα ενισχυμένης θωράκισης για την προστασία του πληρώματος.