Νέα απώλεια μη-επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) Bayraktar TB-2 για την Τουρκία. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου κατέπεσε στην επαρχία της Αλεξανδρέτας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πρόκειται για το δεύτερο σύστημα του αυτού τύπου που χάνει η Τουρκία, μέσα στο 2018, μετά την απώλεια ενός, τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο καταρρίφθηκε από Κούρδους μαχητές στο Αφρίν της Συρίας, ενώ άλλο ένα έχει χαθεί το 2017, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Υπενθυμίζουμε ότι στις 11 Μαΐου, η Τουρκική Χωροφυλακή παρέλαβε έξι Bayraktar TB-2, επτά μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, κατόπιν απαίτησης της Διοίκησης της Χωροφυλακής.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2018 θα παραδοθούν, στον Τουρκικό Στρατό, άλλα 30 Bayraktar TB-2. Με την παράδοση των 36 Bayraktar TB-2, στα τέλη του 2018 η Τουρκία θα έχει παραλάβει συνολικά 76 αεροχήματα, τα οποία θα συγκροτήσουν 19 ολοκληρωμένα συστήματα με 38 επίγειους σταθμούς ελέγχου.

Μέχρι σήμερα ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει 34 αεροχήματα, έξι έχει παραλάβει η Αστυνομία και έξι η Χωροφυλακή. Βέβαια, ο Τουρκικός Στρατός έχει απολέσει τρία αεροχήματα, ένα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» (το 2017), ένα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» (το 2018) και ένα πριν από εβδομάδα.

Οι παραδόσεις των Bayraktar TB-2 άρχισαν το 2015, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο παρουσιάστηκε η έκδοση Bayraktar ΤΒ-2S, ικανή να μεταφέρει έως τέσσερα κατευθυνόμενα πυρομαχικά MAM-L της Roketsan μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων ή δύο κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα UMTAS, επίσης της Roketsan, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων.