Γράφει ο Β.Κ. από το AmynaGR.

Ο ναρκοπόλεμος αποτελεί τμήμα των Ναυτικών Επιχειρήσεων (NavOps), κι έχει σαν αντικέιμενο την εκμετάλλευση των θαλάσσιων ναρκών, προς όφελος της κάθε αντιμαχόμενης πλευράς. Αν και υπάρχει επιθετικός και αμυντικός ναρκοπόλεμος, εντούτοις πιο μεγάλη επιχειρησιακή αξία παρουσιάζει ο αμυντικός, επειδή οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σε θάλασσες που ανήκουν κατά κύριο λόγο στον αμυνόμεο, με αποτέλεσμα αυτός να διαθέτει μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών.

O ναρκοπόλεμος χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

 • Ναρκοθέτηση
 • Αντιμετώπιση ναρκών


Η Ναρκοθέτηση έιναι η πόντιση ναρκών στη θάλασσα, και εντάσσεται στις αποστολές της θαλάσσιας άρνησης (Sea Denial). Μπορεί να διεξαχθεί από οποιοδήποτε πλοίο, από αεροσκάφη, κι από υποβρύχια. Xωρίζεται στις εξής υποκατηγορίες:

 • Επιθετική άρνηση περιοχής.(Offensive Area Denial – OAD).
 • Αμυντική άρνηση περιοχής (Defensive Area Denial -DAD).
 • Αμυντική Αντι-πρόσβαση (Defensive Anti-Access – DA2).


Αντιμετώπιση ναρκών, είναι οι αποστολές που έχουν σαν σκοπό την εκκαθάριση των ναυτικών ναρκοπεδίων. Απαιτούνται ειδικά πλοία/αεροσκάφη για την διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων.Χωρίζεται στις εξής υποκατηγορίες.

 • Ναρκαλιεία (Mine Clearance – MC).
 • Ναροκθηρία (Mine Hunting – MH).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΡΚΩΝ

Επιγραμματικά έχουν όπως παρακάτω:

Τύποι θαλάσσιων ναρκών.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), έχει πλειάδα ναρκών, πιθανώς χιλιάδες στον αριθμό, που του επιτρέπει να καλύψει μεγάλες περιοχές με νάρκες. Στον τομέα της ναρκοθέτησης, οι αποστολές που αναμένεται να εκτελέσει είναι η DAD και η DA2. Με την πρώτη, θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Τουρκικό Ναυυτικό (ΤΝ) να επιχειρεί σε νερά που το ΠΝ δεν επιθυμεί, ενώ με την δεύτερη θα απαγορεύσει στο ΤΝ να πλησιάσει συγκεριμένες περιοχές όπως οι ακτές και μικρά νησιά.

Οι νάρκες που σύμφωνα με ανοικτές πηγές διαθέτει το ΠΝ είναι οι εξής:

Mark 6

Τύπος Νάρκης: Αγκυροβολίου/Στατική/Επαφής(Mod 0-1) ή Αγκυροβολίου/Κινητή/Αναδυόμενη(Μοd2).

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: 636 kg/ 136 kg TNT.

Εισαγωγή σε υπηρεσία: 1917

Προέλευση: HΠΑ

Mark 16

Τύπος Νάρκης: Αγκυροβολίου/Στατική/Επαφής (Mod 0-1), Αγυροβολίου/Στατική/Ακουστική(Mod2).

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: 925kg/ 272 kg Torpex

Εισαγωγή σε υπηρεσία: 1917(Mark 6).

Προέλευση: ΗΠΑ

Mark 18

Τύπος Νάρκης: Πυθμένα/Μαγνητική.

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: 925 kg/600 kg Torpex.

Εισαγωγή σε υπηρεσία: ¬1940

Προέλευση: HΠΑ

Mark 25

Τύπος Νάρκης: Πυθμένα/Ακουστική (Μοd1&3), Πυθμένα/Πίεσης (Μοd2)

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: 900kg/580kg Torpex ή HBX ή TNT.

Εισαγωγή σε υπηρεσία: 1940

Προέλευση: ΗΠΑ. Ποντίζεται από αέρος.

Αεροσκάφος P-3 Orion εξαπολύει κατευθυνόμενη νάρκη πιθανότατα Mk62.

Mark 36

Τύπος Νάρκης: Πυθμένα/ Ακουστική(Mod 1-2), Πίεσης (Mod 3).

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: ~470kg/270kg TNT ή Torpex.

Εισαγωγή σε υπηρεσία: 1940

Προέλευση: HΠΑ. Ποντίζεται από αέρος.

Mark 55

Τύπος Νάρκης: Πυθμένα/Όλων των ειδών επιρροής (Mod 1-7).

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: ~900 Kg/ 284kg HBX-1.

Εισαγωγή σε υπηρεσία: 1961.

Προέλευση: HΠΑ. Ποντίζεται από αέρος.

MR-80

Τύπος Νάρκης: Πυθμένα/ Συνδυαστική 3 επιλογών(Ακουστική-Μαγνητική-Πίεσης)

Συνολικό Βάρος/βάρος πολεμικής κεφαλής: ~1 τόνος/ ~850kg ΗΒΧ-3.

Εισαγωγή σε υπηρεσία: 1980-1990

Προέλευση: Ιταλία / Κίνα (αντίγραφο). Κατασκευασμένη από fiberglass για να αποφεύγει τον εντοπισμό. Μπορεί να εξαπολυθεί ακόμα κι από Υ/Β (έχει 533 χιλ. διάμετρο).Επίσης έχει ικανότητα προσβολής όλων των σημερινών Τουρκικών MH & ΜC.

Πρόκειται για νάρκη state of art στην κατηγορία των βαρέων θαλάσσιων ναρκών.

Νάρκη MR-80.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η ναρκοθέτηση όπως προείπαμε είναι κυρίως αμυντικός τύπος επιχειρήσεων. Η γεωγραφία μάλιστα του Αιγαίου, με τα χιλιάδες στενά περάσματα, δημιουργούν τιτάνια προβλήματα στην Τουρκία, γι’αυτό και διατηρεί έναν μεγάλο και υπερσύγχρονο στόλο από MC/MH και ΑΦΝΣ. Με σωστή κι έγκαιρη ναρκοθέτηση, όλος ο Τουρκικός στόλος μπορεί να αγκιστρωθεί σε μια στενή λωρίδα των Μικρασιατικών παραλίων, μη δυνάμενος να δράσει σύμφωνα με τα επιχειρησιακά του σχέδια. Στην ουσία η ναρκοθέτηση ακυρώνει τεράστιο μέρος της ισχύος του Τ.Ν. Παράδειγμα του τι εννοώ παρατίθεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Απλοϊκό παράδειγμα ναρκοθέτησης στενών περασμάτων μεταξύ των Δωδεκανήσων και της Σάμου-Ικαρίας. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, το ΤΝ θα αναγκαστεί να βγει από περάσματα, όπου το ΠΝ θα έχει προκαθορισμένους χώρους καταστροφής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο ναρκοπόλεμος και ειδικά η ναρκοθέτηση αποτελεί «πεδίον δόξης λαμπρό» για την Ελλάδα και το ΠΝ. Λόγω εξαιρετικά δυσμενούς γεωγραφίας για την Τουρκία, η σωστή χρησιμοποίηση των ναρκών και η έγκαιρη στρώση θαλάσσιων ναρκοπεδίων από το ΠΝ, εγκλωβίζει το ΤΝ μέσα στους ναυστάθμους του και στα Δαρδανέλια. Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα η νάρκη MR-80, άλλες σύγχρονες λύσεις που μπορεί να προμηθευτεί το ΠΝ με λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς και η χρησιμότητα των εικονικών θαλάσσιων ναρκών (dummies).

Νάρκη Mk6 σε σιδηρόδρομο επί πλοίου, για πόντιση της. Έτος 1978, Αμερικάνικο Ναυτικό.

Comments

  1. Γιατί το λέτε αυτό; Εντοπίσατε κάτι που δεν ισχύει;

   Οποιαδήποτε άποψη ή προσθήκη από μεριάς σας είναι ευπρόσδεκτη…

 1. Sorry αλλά από που προκύπτει πως υπάρχουν 5 εκ. λαθρομετανάστες-εισβολείς στην χώρα; Γιατί αυτό είναι το νούμερο που έγραψες εκτός κι αν έκανες τυπογραφικό λάθος.

  Για μένα όσοι κι αν είναι είναι ανεπίτρεπτος αριθμός (γιατί ήρθαν με σχέδιο από έξω, με άτιμο τρόπο και όχι καλό σκοπό) ΑΛΛΑ 5 εκ. μου μοιάζει υπερβολικός αριθμός!

   1. 5ΑΠ=πενταπόσταγμα κι έτσι; Μάλιστα, μάλιστα…

    Και επειδή το είπε αυτό σημαίνει πως ισχύει κι όλας;! Έλεος ρε παιδιά να λειτουργεί και το μυαλό μας, όχι μόνο να πιστεύουμε όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε! 10+ εκ. είμαστε εμείς όλοι κι όλοι, ΔΕΝ μπορεί να είναι το 50% του πληθυσμού μας οι λαθρομετανάστες!

    1. ΠΑΛΙ ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΝ moderator ΕΙΠΕ (μέ τούς ἀλβανούς μαζί):
     3,5-4+ μύρια (τόσοι ἦταν, σήμερα δέν ξέρω)
     EINAI ΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ ΝΑ ΨΑΧΘΗ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ! ΔΙΟΤΙ «ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΗΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΑ ΔΕΜ ΕΙΧΑΜΕ 3000000 ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΔΩ ΘΡΟΝΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!»

 2. Οι νάρκες θα μπορούσαν να είναι για μας ένα εξαιρετικά χρήσιμο όπλο σε ρολο άρνησης περιοχής.

  Δεδομένου ότι λόγω οικονομικών περιορισμών δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε τους γείτονες σε συμβατικά μέσα όπως σύχρονες φρεγάτες πρέπει να κινηθούμε προς εξωσυμβατικές λύσεις και οι νάρκες ανήκουν σε αυτή τη κατηγορια.

  Το άρθρο θα μπορούσε να περιλάβει παρουσίαση πιω σύχρονων ναρκών που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο οπλοστάσιο μας.

  Ακόμα θα μπορούσε να περιλάβει τρόπους ταχείας δημιουργίας ναρκοπεδίου

  Εάν περιμένουμε από τα P-3 και τα OPV τη ….κάτσαμε

 3. Δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της δημοσιότητας η ναρκοθετηση/ναρκοθηρια αλλά μπορεί να φανεί ίσως και καταλυτική! Κάποια στιγμή θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των ναρκοθηρευτικων μας, ο αριθμός τους ειναι ανεπαρκής…

 4. Επειδή υπηρέτησα σε ναρκαλιευτικό (ξιφιόπλοιο μάλιστα) , καλό θα ήταν και ένα άρθρο γι’ αυτά. Γιατί τα παλαιότερα (π.χ. Αντιόπη κ.λπ.) που έδεναν στην Π7, έχουν αποσυρθεί και αυτά που έχουν μείνει είναι λίγα και παλαιάς κοπής (όχι ότι και τότε ήταν τίποτα καινούργια στα μέσα της 10ετίας 80, αλλά τουλάχιστον είχαν κλειστή ….γέφυρα).
  Δηλαδή οκ, το Αιγαίο το ελέγχεις, άμα όμως σου ναρκοθετήσουν την ΑΟΖ, τι γίνεται? Δεν χρειάζεσαι ναρκαλιευτικά? Επίσης καλό θα ήταν και γενικά ένα κατά προσέγγιση κοστολόγιο κάθε νάρκης και εάν είναι δημοσιεύσιμος, ένας minimum αναγκαίος αριθμός ναρκών.
  Καλό άρθρο, με την έννοια ότι φωτίζει ένα γενικώς άγνωστο τμήμα του Π.Ν.

  1. Ποια δυτική χώρα θα πάει να ναρκοθετήσει μία ΑΟΖ από την οποία περνούν καθημερινά αμέτρητα εμπορικά πλοία. ?Από μικρά φορτηγά μέχρι σούπερ τάνκερ με 100.00άδες χιλιάδες τόνους καυσίμων και κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες κόσμο το κάθε ένα. Μην τρελαθούμε τώρα…
   Τέτοιες ναρκοθετήσεις τις έκαναν καθεστώτα τύπου Καντάφι, (στην διώρυγα Σουέζ) Σαντάμ Χουσεΐν (στον Κόλπο) και θα την κάνουν ιρανοί και αραβικές τρομοκρατικές οργανώσεις (π.χ Αλ Κάιντα) για να πλήξουν πλοία δυτικών χωρών.

   1. Δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι να υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε ακριβώς, το τι θα κάνουν κάποιοι αν μια κατάσταση εξελίσσεται σε όλο και πιο θερμές σχέσεις και ίσως και κάποια επεισόδια. Και εάν αρχίσουν να βγαίνουν οι στόλοι, προφανώς θα εξαφανιστούν από εκεί τα λοιπά πλοία (εύκολα γίνεται και γρήγορα μέσω Λιμεναρχείων και άλλων μέσων). Το ότι δεν θα γίνει πόλεμος, έστω και κάποιων ημερών λόγω ΝΑΤΟ, δεν το εξασφαλίζει κανένας 100%. Και τότε με το Χόρα, αν δεν έκαναν πίσω οι γείτονες, θα γινόταν πόλεμος. Μάλιστα λόγω ειδικότητας, έγραφα τότε και το ημερολόγιο του πλοίου, οπότε ανάτρεξα στο ημερολόγιο εκείνων των ημερών. Από Ανατολική Κρήτη σε Ρόδο και απέναντι παράλια, υπάρχουν μόλις 4 περάσματα για να βγει το Π.Ν. στην ΑΟΖ. Δύο πολύ στενά και δύο μεγαλύτερα. Με εναέρια μέσα, εύκολα «κλείνονται» και θα πρέπει κάθε φορά να κάνεις το γύρο της Κρήτης που καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό. Και η Τουρκία δεν είναι ούτε Ευρωπαϊκή χώρα, ούτε δυτική χώρα. Καταλαβαίνω τι λες, αλλά έχω αμφιβολίες αν ισχύει 100%. Τους έχω για όλα ικανούς. Αν τώρα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καθόλου τέτοιος κίνδυνος, να το δεχθώ, να το ακούσω όμως από επίσημα χείλη, γιατί εμείς εδώ ότι και να λέμε, ούτε όλα τα ξέρουμε, ούτε όλα τα δεδομένα έχουμε. Εκτός βέβαια και έχουμε ξεγράψει την ΑΟΖ, οπότε πάλι αλλάζει το θέμα.

    1. Η Τουρκία φυσικά και είναι δυτική χώρα. Ευρωπαική δεν είναι.
     Αν δεις στο A.I.S την θαλάσσια περιοχή που λες Α.Ο.Ζ δες πόσα πλοία πλέουν εκεί ανά πάσα στιγμή. Μόνο ένας Καντάφι, Χομεϊνί, και Μπιν Λάντεν θα μπορούσαν να στείλουν ένα μικρό εμπορικό πλοίο εκεί να ποντίσει νάρκες. Μετά βέβαια οι Η.Π.Α και άλλοι θα τους τάραζαν στους Τόμαχωκ, στις κατευθυνόμενες βόμβες ενώ θα τους τράβαγαν και ένα εμπάργκο. (σε περιπτώσεις κρατών αλά Λιβύη, Ιράν)

     1. Οι νάρκες πλέον ποντίζονται και με εναέριο τρόπο. Τέλος πάντων, αμφιβάλλω και εάν ίδρωνε και το αυτί κανενός, όχι να τους ρίξουν και Τόμαχωκ. Αντίθετα, πιο πιθανό είναι να σου πουν μοιράστε το και οκ. Ούτε δυτική χώρα είναι. Επιμένω, σε αυτό. Κάτι ξέρω.

 5. Σε ένα τοπικό θερμό επεισόδιο που θα έχει διάρκεια μερικές ώρες άραγε ποιος θα τρέξει να ποντίσει νάρκες ? (σημείωση. Δεν μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ)
  Προσωπικά πιστεύω ότι ότι και αν γίνει Ελλάδα και Τουρκία δεν θα ρίξουν ούτε μία νάρκη στην θάλασσα.
  Αυτές φαίνεται ήταν (και είναι ακόμη) στα οπλοστάσια των 2 ναυτικών κυρίως για να εμποδίσουν να περάσουν οι σοβιετικοί από το Αιγαίο για να βγουν στην Μεσόγειο.

  1. ‘Σε ένα τοπικό θερμό επεισόδιο που θα έχει διάρκεια μερικές ώρες άραγε ποιος θα τρέξει να ποντίσει νάρκες ? (σημείωση. Δεν μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ)’

   Για την διάρκεια μερικών ωρών (6 ώρες έλεγες σε άλλο θέμα) σε ενημέρωσε κάποιος από τους…υπουργούς που ξέρεις ή κάποιος από τους στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους που…γνωρίζεις και συνομιλείς μαζί τους;

   Α και τα περί δεν μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ (ναι καλές οι θεωρίες), να τα πεις στους Έλληνες που πολέμησαν τούρκους στην Κύπρο το 1974! Ναι,ναι δεν ήταν επίσημα κυρηγμένος πόλεμος, μπλα, μπλα, μπλα ΑΛΛΑ ο κακός χαμός ΕΓΙΝΕ παρά τις θεωρίες που εσύ στηρίζεις!

   Μπουρδολόγος άνευ προηγουμένου!

   ΥΓ. ΓΙΑΝΝΗΣ=John=Jack. Καλά λένε :’You got Jack and shit, and Jack has left town!’

   1. Πρέπει να είναι κανείς ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Μ@ΛΑΚΑΣ για να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ μελών χωρών του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας κοιμάται όρθιος και για αυτό μας ,,γλεντάνε,, όλοι εντός και εκτός χώρας. Έχει μείνει το μυαλό του στο να πάρουμε την Πόλη που δεν θα γίνει ποτέ αυτό (γελάνε και οι Έλληνες της Πόλης όταν το ακούνε) ενώ ούτε που πάει στο μυαλό του στο πόσο χοντρά παιχνίδια παίζονται εδώ και 10ετίες στην πλάτη του.

 6. «Ο/Η anast
  11 Αυγούστου 2019 στις 19:33
  EIΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ MODERATOR ΣΤΟ 5ΑΠ «ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ 5000000»!»

  Έλεος πια με αυτή την φαιά προπαγάνδα που γράφεις σε όλα τα theads!
  Ενημερώσου και μην πιστεύεις ότι βλακεία γράφει ο καθένας…

 7. «Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ 1
  12 Αυγούστου 2019 στις 06:53

  Σε ένα τοπικό θερμό επεισόδιο που θα έχει διάρκεια μερικές ώρες άραγε ποιος θα τρέξει να ποντίσει νάρκες ? (σημείωση. Δεν μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ)»

  Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για την περίπτωσή σου:
  – Δεν θέλεις (ή δεν μπορείς) να καταλάβεις ότι ο πόλεμος αρχίζει όποτε αποφασίσεις, αλλά δεν τελειώνει όποτε επιθυμείς ή
  – Απλά γράφεις τα ίδια και τα ίδια, όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό να κοιμήσεις τους μη γνωρίζοντες και να μας πιάσουν ξεβράκωτους…

  Είτε ισχύει το ένα, είτε το άλλο, σταμάτα επιτέλους. Έλιωσε η καραμέλα!

  1. To τοπικό θερμό επεισόδιο δεν είναι πόλεμος μεταξύ 2 χωρών.
   Ότι και να γίνει στο Αιγαίο οι Αμερικάνοι δεν θα το αφήσουν να πάρει έκταση. Σε λίγες ώρες θα υπάρξει κατάπαυση πυρός και μετά θα γίνουν διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας με διαιτητές τους Αμερικάνους. Από τις οποίες διαπραγματεύσεις είναι σίγουρο ότι θα βγούμε ζημιωμένοι. Για αυτό εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία ένα θερμό επεισόδιο το οποίο η Τουρκία το επιδιώκει πως και πως.

 8. Τι περιμένεις Thras από τρολάκια των 0,60 ευρώ σε διατεταγμένη υπηρεσία με τα δευτεροπέμπτα account που προσπαθούν βλακωδώς να πείσουν το κάθε 12χρονο και τον κάθε αδαή!

  Επίπεδο Π&Δ FTW!

   1. Κλαίει ο μπέμπης παιδιά! Κλαίει και μυξοκλαίει!

    Πάνε τώρα σκούπισε την μύξα σου καήμενο μυξιάρικο να μην λερώσεις το πληκτρολόγιό σου και όταν μεγαλώσεις και βγάλεις τρίχες έλα να μας πεις! Που είσαι Γ.Τ.Π. (για τα πανηγύρια) και μου θες και ίντερνετ!

    LOL λέμε, LOL και τρολολόλ!

 9. ‘ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, ΡΩΤΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΟΒΑΡΗ ΠΗΓΗ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΣ’
  @ anast

  Δεν στέκουν αυτά που λες. Και αφού είσαι ΤΟΣΟ σίγουρος δώσε μας επιτέλους την ΣΟΒΑΡΗ πηγή σου (ελπίζω να μην είναι το πενταπόσταγμα και γίνεις ρεζίλι).

  ΥΓ Μην γράφεις σε ALL CAPS. Δεν σε κάνει αυτό πιο πιστευτό.

  1. δές πιό πάνω, σέ ἑλληνοτουρκική σύρραξη ὅλοι αὐτοί θά «μπουκάρουν» στά σοῦπερ μάρκετ γιά φαϊ καί ὅπου ἀλλοῦ μποροῦν! πιστεύω ὅτι ἡ ἀστυνομία γνωρίζει σίγουρα, ἀλλά νά εἶναι ἡ δουλειά τους.

 10. @Ο/Η anast

  Για να τελειώνει αυτή η ιστορία, όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα, μαζί με τους Αλβανούς, είνια λιγότεροι από 800.000 ή 8% του πληθυσμού. όποιος λέει για τα νούμερα που αναφέρεις, είτε δεν έχει ιδέα, είτε είναι νούμερο ο ίδιος…

  1. ἄν ἔχεις στοιχεῖα ἀπό αὐτούς ποῦ ξέρουν σίγουρα τό δέχομαι! σέ τυχαῖα ἐξοχή ὑπάρχουν σπίτια ποῦ μένουν ὁμάδες πακιστανῶν! τά εἶδα. 800000 στά πόδια μας εἶναι θέμα. βλεπεις τί γίνεται μέ τίς πυρκαϊές χωρίς νά ἔχωμε πόλεμο μέ τήν τουρκία ποῦ θέλει νά μᾶς φθάση μέχρις τήν Λαμία! φαντάσου νά εἴχαμε πόλεμο!

   1. Δεν είπα ότι το 8 % είναι αμελητέο, αλλά σε αυτούς περιλαμβάνονται πολίτες της ΕΕ και άλλοι που ζούν φυσιολογικά με τις οικογένειές τους, εντασσόμενοι πλήρως στον ελληνικό τρόπο ζωής (βλέπε Αντετοκούμπο που νιώθει περισσότερο έλληνας από πολλούς έλληνες). Για να μην μακρυγορούμε, υπάρχουν ξένοι, υπάρχουν εξτρεμιστές, αλλά σε καμία περπτωση στιυς αριθμολυς που ανέφερες στο αρχικό σου σχόλιο, ούτε είναι όλοι εχθροί της χώρας!

 11. @Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ 1
  12 Αυγούστου 2019 στις 15:18

  Πρέπει να είναι κανείς ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Μ@ΛΑΚΑΣ για να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ μελών χωρών του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας κοιμάται όρθιος και για αυτό μας ,,γλεντάνε,, όλοι εντός και εκτός χώρας. Έχει μείνει το μυαλό του στο να πάρουμε την Πόλη που δεν θα γίνει ποτέ αυτό (γελάνε και οι Έλληνες της Πόλης όταν το ακούνε) ενώ ούτε που πάει στο μυαλό του στο πόσο χοντρά παιχνίδια παίζονται εδώ και 10ετίες στην πλάτη του.

  Απαράδεκτο σχόλιο.
  Το να χαρακτηρίζεις «ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Μ@ΛΑΚΑΣ», όποιον έχει αντίθετη άποψη με έσένα, δείχνει μόνο το επίπεδό σου.
  Εγώ σταματάω εδώ.

  1. Thras το κάνει συνέχεια και ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας κωφεύουν! Γιατί άλλο να ανταλλάξεις κουβέντες με κάποιον που το αρχίζει πρώτος και άλλο ξαναλέω ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ και με ΟΛΟΥΣ τους συνομιλητές σου να καταφεύγεις σε ύβρεις ΔΙΑΡΚΩΣ!!!

   Μιλάμε για βαθιά άρρωστο άτομο!

   1. Δυστυχώς φαίνεται ότι τα σχόλια δεν περνάνε από έγκριση πριν δημοσιευτούν κι έτσι βλέπουμε να καθυβρίζονται σχολιαστές χωρίς καμία προστασία από την ιστοσελίδα…

    Κρίμα γιατί το περιεχόμενο των άρθρων είναι ιδιαίτερα αξιόλογο…

 12. Καλές οι νάρκες και η σχετική θεωρία και πράξη που συνοδεύει αυτές, αλλά , δυστυχώς για ημάς, η Τουρκία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη και παραγωγή πυρομαχικών loitering στα οποία το σύνολο των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων μας δεν έχουν όποιας μορφής απάντηση.
  Με δεδομένη την «αμυντική» διάθεση πού διακατέχει τα Ελληνικά κέντρα εξουσίας η χρήση του ναρκοπόλεμου ,όπως πολύ ρεαλιστικά έχετε περιγράψει, αποδεικνύεται κενό γράμμα.

 13. Προς συντονιστή,
  Ελέγξτε τα μυνήματα που περνούν αλλιώς το πολύ ωραίο σάιτ σας θα καταντήσει σαν το πραβδανιους.
  Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *