Ίσως ζούμε πάνω σε ροζ συννεφάκια, μάλλον τυφλοί και κουφοί, παρηγορούμαστε μέσα στο σκοτάδι από την πλούσια ιστορία και τη λεβεντιά μας, που θα την ξαναθυμηθούμε το 2021, σε δύο χρόνια από σήμερα, με τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την παλιγγενεσία.

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουμε την απειλή και ότι όλοι οι αντίπαλοί μας σε αυτό το νέο ανταγωνισμό ισχύος είναι περιτυλιγμένοι με την ίδια οργιαστική ομίχλη του πιθανού μελλοντικού πολέμου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε πλέον ίσοι. Είμαστε σε μειονεκτική θέση σε αυτό το παιχνίδι. Βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή του παρελθόντος και πρέπει να προβλέψουμε τις αλλαγές καθώς πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται σε ένα παγκόσμιο σύστημα που βρίσκεται στη φάση της αναγέννησης του και της ανασύνταξης νέων δυνάμεων και πόλων ισχύος. Αγωνιζόμαστε με οράματα πιθανών μελλοντικών προοπτικών, πιστεύοντας ότι η τεράστια δύναμη του διεθνούς δικαίου και των αναπτυσσομένων συμφωνιών θα προστατεύσουν τις θέσεις μας, καθώς προσπαθούμε να «μετασχηματιστούμε» απαλά για να «αντιμετωπίσουμε» την απειλή. Δυστυχώς για όλους, οι γραμμικές υποθέσεις μας είναι λάθος. 

Στην ανατολίτικη τέχνη του πολέμου, έχουνε ένα ρητό: «Σκότωσε, με ένα δανεικό μαχαίρι» Γενικά, πρόκειται για αναφορά σε συμμαχίες, αντιπροσώπους ή εχθρούς των εχθρών μας. Ωστόσο, στη δική μας περίπτωση, το μαχαίρι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι Τούρκοι προσπαθούν να μας καταστρέψουν με τη χρήση της στρατηγικής τρομοκρατίας. Οι φόβοι θα προκαλέσουν τρόμο, ο τρόμος άσκοπες δαπάνες και τελικά την πτώση μας.

Αυτά που εφαρμόζουν οι Τούρκοι μας τα λένε ξεκάθαρα και με ρεαλισμό, και ίσως αν ζούσε ο Θουκυδίδης, με όλο το σεβασμό στον αρχαίο ιστορικό, θα έγραφε κάπως έτσι τους νέους διαλόγους Τούρκων προς Έλληνες αυτή τη φορά, αντί για Αθηναίους προς Μήλιους:

“Θα τροφοδοτήσουμε τους εφιάλτες σας, θα σας ενοχλούμε με οράματα πυρκαγιάς που θα πέφτουν πάνω σας ενισχύοντας τη θέση σας για αποφυγή κινδύνου, καθώς θα σας θυμίζουμε τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων προγόνων σας κατά τη μικρασιατική καταστροφή. Εσείς, μπουνταλάδες συνεχίστε, να ονειρεύεστε κλασικές ναυμαχίες, δοκιμάζοντας τη σκληρή ισχύ σας ενάντια στη δική μας. Με αυτή τη μέθοδο, σας τυφλώσαμε στην πολυπλοκότητα του ανταγωνισμού μεταξύ των ισόρροπων δυνάμεων και καταφέραμε μετά από δεκαετίες, την αναδιοργάνωση μας, και αφού γίναμε περιφερειακοί παράγοντες τώρα είμαστε ηγεμόνας της περιοχής. Δεν είστε προετοιμασμένοι για θάνατο. Είστε προετοιμασμένοι για ακόμη λιγότερες αποτυχίες. Σε αντίθεση με εμάς.

Για να επαναλάβουμε, το σχέδιό μας είναι απλό: στρατηγική τρομοκρατία. Θέλουμε να σας τρομάξουμε. Θέλουμε να σας αναγκάσουμε να σκέπτεστε ότι είστε ξεπερασμένοι. Μάθαμε πολλά από την τουρκοφοβία σας μετά την εισβολή μας στην Κύπρο τις αμέτρητες παραβιάσεις και τελευταία την απερισκεψία σας στα Ίμια. Ήσασταν τόσο φοβισμένοι. Και στη συνέχεια ξέσπασε η Μεσογειακή διαφορά για τους υδρογονάνθρακες με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, κάτι που από καιρό επεξεργαζόμασταν, ενώ εσείς κοιτούσατε αδιάφορα. Τώρα να είστε σίγουροι ότι και εκεί θα καταρρεύσετε, και ξαφνικά χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός θα μοιραστείτε τα πάντα μαζί μας, θέλετε δεν θέλετε.

Αυτό αποτελεί το δικό μας όραμα, που το ονομάσαμε, «Γαλάζια Πατρίδα». Θα τροφοδοτήσουμε περαιτέρω τους φόβους σας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατιωτική ισχύ μας. Θα χρησιμοποιήσουμε την οικονομική μας στάση σε αμυντικά προγράμματα για να σας εκτοπίσουμε, κάθε χρόνο και περισσότερο, ως μεσίτης ισχύος της Μεσογείου. Βρισκόμαστε στη φάση της εφαρμογής, καθώς τα τεράστια σύνορα μας στην περιοχή και ο αεροναυτικός έλεγχος της θάλασσας της Μεσογείου καθιστούν αδύνατη την όποια αντίσταση στα σχέδια μας. Όλοι βλέπουν ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον μέσα στην ικανότητά σας να την υπερασπιστείτε.

Υπάρχουν βέβαια, οι συμφωνίες σας με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους, όπως και με τις εταιρείες συμφερόντων ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά δεν έχουν αντιληφθεί την οικονομική τους αιμορραγία με τη διαρκή παρουσία τους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, εσείς, μια μακρινή, συγκεντρωτική και απογοητευμένη χώρα, βλέπετε όλο και πιο αναξιόπιστες τις ΗΠΑ ως εταίροι του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι οι σχεδιαστές της στρατηγικής βλέπουν αυτές τις τάσεις, και όμως δεν είναι σε θέση να τις αντιστρέψουν.

Θα ενισχύσουμε τους φόβους σας. Θα είμαστε παρόντες σαν ένα προειδοποιητικό σημάδι, σε καθημερινή βάση. Θέλουμε να βλέπετε κάθε ένα από τα αμυντικά και διεθνή αναπτυξιακά μας έργα και αποκτήματα ως δούρειο ίππο. Καταναλώνετε όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό κεφάλαιο σας προσπαθώντας να κάψετε κάθε χαρτί μας, αλλά όταν παίζετε με τη φωτιά. . . καίγεστε κι εσείς. Επίσης όπως έδειξε η μέχρι τώρα ιστορία, τα συμφέροντα συχνά ακυρώνουν τη διατήρηση των σχέσεων και κανείς δεν αγαπάει το μικρό βοσκό που συνεχώς κλαίει και φωνάζει για το λύκο. Δικό σας ήταν ο Αίσωπος που το περιέγραψε στο μύθο του, αλλά δεν μάθατε τίποτα.

Το χειρότερο είναι όταν αυτός, ο μικρός βοσκός, είναι ο ηγέτης σας. Όταν οι πολίτες βλέπουν τον τρόμο να ζωγραφίζεται στα μάτια του επικεφαλής τους, θα διασκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους, καθένας θα αγωνίζεται για τον εαυτό του. Και τότε θα έρθουμε. Θα σας χτυπήσουμε, και με ελάχιστους πόρους, θα σας σπάσουμε. Θα δείξουμε στους πολίτες σας πόσο ανήμποροι είστε, ίσα που μόλις μπορείτε να διαχειριστείτε τον εαυτό σας, πόσο μάλλον την εθνική ασφάλειά σας. Και τότε θα σας περικυκλώσουμε, και με το κοφτερό σπαθί μας, θα πείσουμε καθένα σας να έρθει μαζί μας ή να απομακρυνθεί από το διεθνές σύστημα και να μείνετε σε διεθνή απομόνωση. Οι συμμαχίες και οι αμυντικές συμφωνίες σας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχετε συσσωρεύσει στη Μεσόγειο, θα λιώσει καθώς θα τσιγαρίζεστε τυφλά στις μικρές προκλήσεις μας και αυτοί θα σας περιφρονούν στην παρακμή σας. Τίποτα δεν μάθατε από το 1922, όταν οι σύμμαχοί, σας γύρισαν τη πλάτη.

Αλλά ακόμα περισσότερο θα σας φοβίζουμε σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που διαλύουν τις συνεργασίες σας και διαταράσσουν την παγκόσμια τάξη, ο στόχος μας είναι να σας κάνουμε να υποφέρετε. Αυτή είναι η στρατηγική μας καθώς, ο φόβος των ανθρώπων για απώλεια είναι, τελικά, μεγαλύτερος από τις ελπίδες τους για οφέλη. Εσείς είστε εθισμένοι στον αρνητισμό, και θα τροφοδοτούμε αυτό το συναίσθημά σας. Θα σπρώξουμε τη κάθε υπεράσπισή σας, ανακαλώντας φαντάσματα και τέρατα σε κάθε σκιά και όνειρο σας.

Βλέπετε, όταν πανικοβάλλεστε, αρχίζετε να ξοδεύετε. Και ξοδεύετε πλουσιοπάροχα. Αλίμονο όμως. Γιατί αυτός είναι ο εχθρός της ελληνικής οικονομίας, σωστά; Από την άλλη, το οπλοστάσιο του διεθνούς δικαίου, το μεγαλύτερο όπλο της δημοκρατίας, φαίνεται αρκετά κουρασμένο. Αλλά εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να εκκινήσετε την ατμομηχανή του δικαίου. 
Ω, πώς αγαπάτε να το λέτε αυτό. Ποιος, άραγε, νοιάζεται για την δυναμική της αποτροπή σας, για το πόσο κοστίζει να οικοδομήσετε αξιόπιστη αποτροπή, να ωθήσετε τα όρια της σύγχρονης τεχνολογίας και να προετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία σας.

Με αυτό τον τρόπο θα κινηθούμε. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να πολεμήσουμε, καθώς κανείς από εμάς δεν θα κερδίσει, αλλά δεν μπορείτε να το δείτε. Ο φόβος σας είναι το σκοτάδι που συγχέει και καταναλώνει. Το κλειδί είναι ότι σας αναγκάζουμε, μέσω στρατηγικής τρομοκρατίας, σε μη βιώσιμες δαπάνες, υπερεκμετάλλευση και τελική παρακμή.

Εμπρός λοιπόν, σας εκφοβίζουμε και εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες του συστήματός σας. Αναζωογονούμε τις ανασφάλειες, τους φόβους και τα εφηβικά ερεθίσματα που η χώρα σας έχει επιδείξει τόσο καλά τα τελευταία χρόνια. Ο φόβος οδηγεί σε κακές αποφάσεις και παράνοια. Ο φόβος οδηγεί στην απομόνωση. Ο φόβος οδηγεί σε υπερβολική επιβάρυνση και σε πτώχευση των Ελλήνων. Ο φόβος κορυφώνεται με την ίδια την απώλεια που φοβάστε.”

Συμπεράσματα

Καθώς η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού, οι παρεξηγήσεις για τις ενέργειες και τις προθέσεις του άλλου, μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα θανατηφόρο παίγνιο πολέμου.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, ως εκ τούτου οι πολιτικοί της Αθήνας πρέπει να μελετήσουν σε βάθος τις παρακάτω τέσσερις θεματικές Πολέμου, και να προχωρήσουν σε μια αξιόπιστη Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας.

1. Ο πόλεμος ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις στη Μεσόγειο είναι τρέλα. 

Τόσο η Τουρκία, όσο και ο Ελληνισμός δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, αεροναυτικά οπλοστάσια τόσο σημαντικά ώστε κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για τη νίκη σε μια απόλυτη σύγκρουση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως «αμοιβαία ασφαλής καταστροφή» ή τρέλα. Σήμερα, η Τουρκία έχει αναπτύξει το δικό της ισχυρό αμυντικό οπλοστάσιο, ανατρέποντας την ισορροπία δυνάμεων. Από τις αντιπαραθέσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα, μέχρι τη θύελλα που συγκεντρώνετε στη Κύπρο, όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο πόλεμος θα είναι αυτοκτονικός.

2. Οι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο ακόμη και όταν δεν μπορούν να κερδίσουν

Αν κανένας δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, και οι δύο, παραδόξως, πρέπει να επιδείξουν με προθυμία να διακινδυνεύσουν να χάσουν για να είναι σε θέση να είναι παρόντες στο παίγνιο ανταγωνισμού.

Εξετάστε κάθε ρήτρα αυτού του πολεμικού παράδοξου. Από τη μία πλευρά, αν συμβεί ο πόλεμος, και τα δύο έθνη χάνουν. Είναι μια επιλογή που δεν μπορεί να επιλέξει κανένας λογικός ηγέτης. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα έθνος δεν είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει τον πόλεμο, ο αντίπαλός του μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε στόχο αναγκάζοντας την πιο υπεύθυνη δύναμη να παραδοθεί. Επομένως, για να διατηρηθούν ζωτικά συμφέροντα, οι ηγέτες πρέπει να είναι διατεθειμένοι να επιλέξουν μονοπάτια που θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη.

3. Οι επιδόσεις στην εσωτερική πολιτική είναι καθοριστικές

Τα έθνη που προοδεύουν στο εσωτερικό τους, έχει αντίκτυπο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό για ότι κάνουν στο εξωτερικό. Εάν η ελληνική οικονομία και οι δημοκρατικοί θεσμοί, ξεπεράσουν τα προβλήματα της περασμένης δεκαετίας, η Αθήνα θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η διατήρηση μιας εξαιρετικής οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος, η οποία παρέχει τη νομιμότητα για την κυριαρχία του πολιτικού συστήματος με ισχυρούς θεσμούς, είναι μια πράξη υψηλής ευθύνης.

4. Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική.

Στη σημερινή Ελλάδα, η στρατηγική σκέψη συχνά περιθωριοποιείται. Η συνεκτική στρατηγική δεν εγγυάται την επιτυχία, αλλά η απουσία της είναι μια αξιόπιστη και σίγουρη διαδρομή αποτυχίας. 

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι μια νέα και ευφάνταστη πρωτοβουλία του Ελληνισμού με ισχυρή πολιτική βούληση από τη νέα κυβέρνηση. Σκοπός της κυβερνήσεως των Αθηνών, πρέπει να γίνει ο επαναπροσδιορισμός του στρατηγικού σχεδιασμού του Ελληνισμού υπό το πρίσμα των προκλήσεων που φέρνουν οι ανταγωνισμοί ισχύος στην περιοχή μας.

Αντί Επιλόγου

Ο Θουκυδίδης μας διδάσκει: «ο πόλεμος είναι πιθανότερος να γίνει από ό, τι να μη γίνει». Εάν ο Πρωθυπουργός μας και η νέα ομάδα του, στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, ελπίζουν να αποφύγουν ένα καταστροφικό πόλεμο με την Τουρκία, προστατεύοντας παράλληλα και προωθώντας τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού, πρέπει να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας. Υπάρχουν σπάνιες στιγμές που η ιστορία δίδει την ευκαιρία ώστε να επιτευχθεί αλλαγή πορείας. Πιστεύω ότι είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή τώρα, με τη λύση που όπως φαίνεται είναι μια και μοναδική. «Αποτροπή ή πόλεμος».

* Ο Δημήτρης Τσαϊλας είναι υποναύαρχος ε.α. ΠΝ.

Πηγή: www.liberal.gr

Comments

 1. Δεν νομίζω πως οι Αμερικάνοι είναι τόσο ανόητοι ώστε να επιτρέψουν στην όποια τουρκία να επικρατήσει ολοκληρωτικά στην περιοχή και πως θα αφήσουν την όποια Ελλάδα να καταρεύσει. Σχεδόν όσα χάσαμε στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών τα χάσαμε ΚΥΡΙΩΣ από δικά μας λάθη και δικές μας αβλεψίες. Δεν έφταιγαν ΜΟΝO (και πάντα) οι άλλοι. Οι άλλοι είχαν την δική τους ατζέντα και τα δικά τους συμφέροντα (που δεν ήταν πάντα εναρμονισμένα με τα δικά μας), εμείς όμως σχεδόν πάντα κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου και ρίχναμε πάντα ΟΛΕΣ τις ευθύνες σε τρίτους.

  Πρέπει να κρατάμε πάντα στο μυαλό μας αυτό που έχει πει ο Περικλής: ‘Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους’.

  Και τονίζω: ‘τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον/μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους’!

  Ελπίζω να μην ξεχάσουμε πως ‘αυτό που δεν μπορείς να το υπερασπιστείς, το χάνεις’! Πως ‘θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’! Πως είμασταν πάντα λιγότεροι από τους όποιους αντιπάλους μας. Πως μας γονάτισαν ξανά και ξανά, μα είμαστε εδώ έπειτα από σχεδόν 3.000 χρόνια ιστορίας! Πως πάντα υπάρχει τρόπος και λύση. Πως πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όρια ανοχής.Γιατί από ένα σημείο και μετά η ανοχή, γίνεται συνενοχή!

  Και πως ‘συν Αθηνά και χείρα κίνει’. Είναι στο χέρι μας.

 2. «Δεν νομίζω πως οι Αμερικάνοι είναι τόσο ανόητοι ώστε να επιτρέψουν στην όποια τουρκία να επικρατήσει ολοκληρωτικά στην περιοχή»
  Κι αν ειναι αυτος ο μακροπροθεσμος σκοπος τους; οχι βεβαια με τον Ταγιπ στο τιμονι. Τι να μας κανουν εμας; μια failed state; Εξαλλου καπως πρεπει να χρυσωσουν το χαπι στους Τουρκους μετα απο μια τυχον ιδρυση Κουρδικου κρατος στα ΝΑ της Ανατολιας.
  Για φαντασου μια χωρα που θα ελεγχει το Αιγαιο,(οπως επισης και την αν. Μεσογειο) ανατολικα και δυτικα, μια αρχη χωρις να λοξοκοιταζει ΒΑ. Παπαλα μετα ο γεωστρατηγικος σχεδιασμος των Ρωσων.

  1. Πρώτα από όλα, δεν θεωρώ πως είμαστε failed state. Παρακαλώ ΜΗΝ ακούτε και μην πιστεύετε όσα σας λένε οι πολιτικάντηδες και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης (Μ.Μ.Ε.)! Αν ήμασταν θα έμοιαζε η χώρα με την Συρία ή την Λιβυή.
   Μας γονάτισαν (ή καλύτερα επιτρέψαμε εμείς να μας γονατίσουν-γιατί όπως λένε ‘κανείς δεν θα σου ανέβει στον σβέρκο αν δεν γονατίσεις) αλλά δεν έχουμε φτάσει σε σημείο failed state. Ξαναλέω για 1000η φορά πως μας ανήκει πλούτος ΤΡΙΣ ευρώ (και μην ξεχνάτε πως πριν από την ΤΕΧΝΗΤΗ κρίση του 2009-2010 η χώρα μας ήταν στη θέση Νο28 των πιο προηγμένων και ευημερούντων κρατών).

   Δεύτερον, δεν μπορώ να ξέρω 100% σίγουρα ποιος είναι ακριβώς ο σχεδιασμός των Αμερικάνων, ΑΛΛΑ δεν μπορώ και να φανταστώ πως τους συμφέρει να μας σβήσουν από τον χάρτη της περιοχής. Πως θα τους συνέφερε αυτό; Θεωρώ πως θέλουν να υπάρχει ένα είδος ισορροπίας ανάμεσα σε μας και την τουρκία.Δουλειά μας είναι να πράξουμε τα δέοντα. Ξέρουν πως ΔΕΝ μπορούν να βασιστούν στην τουρκία (με ή χωρίς τον ερντογάν). Η ζημιά που έχει γίνει νομίζω πως είναι μη αναστρέψιμη.

   Τρίτον, ελπίζω σύντομα να καταλάβουμε όλοι μας σε αυτόν το τόπο, πως αν οι ‘φίλοι και σύμμαχοι’ μας, βλέπουν πως εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ούτε έτοιμοι αλλά και ούτε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε αυτό που μας ανήκει, τότε ούτε αυτοί θα μας πάρουν στα σοβαρά και φυσικά δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα για εμάς.

   Τα πράγματα δεν είναι ιδανικά για μας (far from it!) αλλά δεν είναι και στο ναδίρ σημείο. ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν ΑΜΕΣΑ βήματα προς την σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τους εξοπλισμούς και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ας μην χαθεί και άλλος!

   1. Ενταξει να το δεκτω πως δεν ειμαστε Λιβυη ή Συρια, ακομα, αλλα σιγουρα ειμαστε χωρα μειωμενης ισχυος και δυνατοτητων. Αυτα περι ΑΟΖ, συμμαχιων και τρομακτικτων ΕΔ ειναι καθαρα για εσωτερικη καταναλωση των ιθαγενων.

    1. Boomer εγώ δεν μίλησα για ‘τρομακτικές ΕΔ’. Απλά λέω πως μπορούμε να έχουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ Ε.Δ. από αυτές που έχουμε τώρα. Τα περί ΑΟΖ και συμμαχιών είναι σημαντικά (άσχετα αν εσύ επιλέγεις να τα πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων) αλλά η πλευρά μας δεν ήξερε και δεν ξέρει να παίζει το παιχνίδι.

     Τα περί ‘καθαρα για εσωτερικη καταναλωση των ιθαγενων’ ισχύουν. Για παράδειγμα το ψέυδος πως είμαστε μικρή και ανίσχυρη χώρα, πως δεν μπορούμε και πως δεν δικαιούμαστε και όλα τα ΔΕΝ. Πως δεν έχουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

     https://www.youtube.com/watch?v=ftGyhfPUQBk

     Ναι, για εσωτερική κατανάλωση των γιδοπροβάτων-ψηφοφόρων που διαιωνίζουν μια κατάσταση προβληματική και αδιέξοδη εδώ και δεκαετίες.

     Επίσης ΔΕΝ μίλησα για 100 ΤΡΙΣ. Μίλησα για ΤΡΙΣ (αριθμό δεν είπα ποτέ!). Η μοιρασιά σε αυτές τις περιπτώσεις πάει κατά κανόνα 70-30, 65-35 ή 80-20. Ακόμα κι έτσι τα ποσά σε ΤΡΙΣ ευρώ είναι υπεραρκετά για να πάψουμε να είμαστε μπανανία (αν γίνει σωστή διαχείριση).

 3. «Αποτροπή ή Πόλεμος;»
  Όταν είσαι αποφασισμένος για πόλεμο,τότε έχεις αποτροπή..όλα τα άλλα (ΜΟΕ,στρατηγικός διάλογος,ανακοινώσεις περι «σεβασμού του διεθνούς δικαίου»..)ειναι διαχείρηση ΗΤΤΑΣ..και μάλιστα,χωρίς να πέσει «τουφεκιά»..
  Καλό απόγευμα…

 4. Θα πρότεινα στους συμπατριώτες μου και δη τους στρατιωτικούς αντί ν’ αναμασούν τα διάφορα τσιτάτα Θουκυδίδη ο οποίος εχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία αν και περιέγραψε τον πόλεμο εντελώς διαφορετικών κοινωνιών και συσχετισμών, ν’αρχίσουν να διαβάζουν τι έπραξαν σύγχρονοι αντίπαλοι ο ένας εναντίον του άλλου στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν. Έχουν γίνει αρκετοί σύγχρονοι πόλεμοι απ το 1939 και μετά , κάποιοι μάλιστα ολοκληρωτικοί. Και είναι όλοι τους εξαιρετικά διδακτικοί και καλή πηγή έμπνευσης.

  Επίσης θέλω ν σταθώ σε αυτό που είπε ο Μάνος. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να παίξεις ξύλο -ως κοινωνία εννοώ- η αποτροπή πέφτει στα 2/3 με 1/3 της ονομαστικής ισχύς της. Θα έλεγα στο 0 αλλά ξεκινάω απ τα 2/3 επειδή ο αντίπαλος ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα αντιδράσεις όταν έρθει η ώρα. Ας το κοιτάξουμε κι αυτό γιατί ο αντίπαλος το κοιτάει (και το επηρεάζει) έχω την εντύπωση..

 5. DEN GNORIZO POIOS EXEI DIKIO ENA KSERO APLO, O ,TOYRKOS KATALAVENH MONO DINAMH PIROS . EAN THELOYME EIRHNH PREPH NA HMASTE ETOIMH GIA POLEMO. THA PROTINA H ELLADA NA ARXISH NA SKEFTERTAI PIRINIKA OPLA .
  ANTIDRASOIS STA POIO PALIA MAS PAPOYTSIA HDIKA APO THN EYROPH.
  AYTHN THN APOTROPH EGO VLEPOAS EGERTHOYME PRIN EINAI POLLY ARGA!!!!!

 6. Καλά τα λέει αλλά για να γίνουν πραγματικότητα πρέπει να τα δέχεται η κοινωνία. όχι φυγοστρατία και νοοτροπία δημοσίου στα στελέχη. και τα λεφτά θα τα βρούνε είναι κάτι που έρχεται μετά.

 7. Απομάκρυνση των κάθε ιδεολογίας ραγιάδων απο την εξουσία και αλλαγή δόγματος υιοθετώντας ένα άκρως επιθετικό ανάλογο του Ισραήλ.
  Και κάτι άλλο! Οι Τούρκοι ξεσάλωσαν μετά την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών όπου παραδώσαμε γή και ύδωρ στον σλά μαχαλά των βαλκανίων.

 8. Πολυ σωστο ερωτημα.
  Αν εχεις αποτροπη (κ αποφασιστικότητα) βλεπε κριση 1987 ο εχθρος κανει την παπια κ εχεις για λιγο καιρο αποφυγει τον πολεμο.
  Αν δεν εχεις βλεπε ηττα του 1996 στα Ιμια και εδαφος παραχωρεις και νεκρους εχεις και κατουριεσαι απο τον φοβο σου και τους αμερικανους παρακαλας κ ευχαριστεις γιατι σε εσωσαν.

 9. Κύριε ναύαρχε μόνος σας τα λέτε μόνος σας τα ακούτε.Αφού όλα αυτά τα γνωρίζετε τόσο καλά γιατί δεν ενεργείτε?Αυτά πολύ καλά τα γνωρίζει και η πολιτική και η στρατιωτική εξουσία και ούτε χρειάζεται να τα γράφετε και να τα επενθυμίζετε.Δεδομένης της θέσης ισχύος που κατέχετε γιατί δεν οργανώνεστε και με τους άλλους αξιωματικούς και να πιέσετε με κάθε τρόπο να εξοπλιστεί η χώρα , να καταρτιστούν σχέδια, να βελτιωθεί η εκπαίδευση και οι ετοιμότητες και μετά η χώρα να πάει για πόλεμο?Α αν δεν θεωρείται ότι δεν έχετε από αυτήν την θέση τότε κάτι από αυτά συμβαίνουν:ή είστε ανίδεος και να καταργηθείτε ή εθελοτυφλείτε.Κανείς μας δεν είναι χαζός οπότε όλη αυτή η στασιμότητα οφείλεται στην τεμπελιά , την ανικανότητα, την αθελησία της στρατιωτικής ηγεσίας για πόλεμο από τα χρόνια της χούντας και μετά.Βρισκώ κυνικό και συνάμα ειρωνικό να μας μιλά ένα άτομο που ενώ έχει καταλάβει τι συμβαίνει παρόλ’αυτά έχει αποδεχθεί και έχει και δεν θέλει να αλλάξει αυτά τα υστερήματα από τον εαυτό του.Αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού να τα γράφει κάποιος αυτά μόνο και μόνο απλά για να φανεί ήρωας στα μάτια του απλού αναγνώστη , για λόγους κομματικούς (της κλασσικής ρητορικής να αποδίδουμε ευθύνες στους προηγούμενους που δεν εξοπλίσαν την χώρα κάτι για το οποίο φταίει η στρατιωτική ηγεσία – αυτό δεν λέω γιατί θήγεται κανά κόμμα μου αλλα για αναδείξω τον λόγο που υιοθετεί τέτοια ρητορική) ή για λόγους να καθαρίσουμε την θέση ευθύνης μας .Οπότε αφήστε τις μαγκιές γιατί τόσος είστε και δεν κάνετε για πολλά πολλά .Αν κάνατε θα είχαν γίνει άλλα και δεν θα ανοίγαμε αυτήν την συζήτηση για την τουρκία.Τώρα πάτε να πάρετε την συνταξούλα και να καμώνεστε τον ναύαρχο.Ή σαν τον αποστολάκη να πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερη τιμή να είσαι υπουργός του τσίπρα παρά αρχηγός του Ελληνικού Στρατού.

 10. Εγώ ξέρω ότι όταν με απειλείς σου κόβω τη καλημέρα.
  Όταν όμως απειλείς την οικογένεια μου και διεκδικείς τα χωράφια μου και τη περιουσία μου, σου κάνω εμφανές ότι διεκδικώ και τα δικά σου και προετοιμάζομαι ανάλογα.
  Η «οικογένεια» μου όμως, οι συγγενείς, οι φίλοι μου και οι γείτονες μου είναι μαζί μου.
  Μόνο αν αντιληφθεί η κοινωνία τον κίνδυνο και προετοιμαστεί ανάλογα, τότε θα εκλείψει ο κίνδυνος.
  Μόνο αν αντιληφθεί ο άτακτος γείτονας ότι για κάθε μια δική μου απώλεια, θα υποστεί 4 απώλειες, τότε θα έχει επέλθει η αποτροπή.
  Το δόγμα δεν είναι αμυντικό, αλλά ξεκάθαρα ειρηνικό και συνάμα αντιδραστικά & εκδικητικά επιθετικό.
  Δεν οφείλει να είναι πρόκληση ίδιας βλάβης, ούτε «Οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος», αλλά
  «Οφθαλμούς αντί οφθαλμού και όδοντες αντί οδόντος»
  Αυτό δημιουργεί αποτροπή.

 11. Πολυ σωστη τοποθετηση πλην ομως αυτο μπορουν να το εφαρμοσουν μονο χωρες που ισχυουν αλλοι νομοι οσο αφορα κυρωσεις απο παγκοσμιους οργανισμους για καποιο μυστηριο λογο. Αν μπορουμε να ενταχθουμε κι εμεις τοτε καλως, αλλιως κανουμε αυτο που ξερουμε καλυτερα.

  1. Μέχρι να εμπλακούν οι παγκόσμιοι-διεθνείς οργανισμοί έχει πετάξει το πουλάκι.
   Οι αποφάσεις πρέπει να είναι προειλημμένες και οι ενέργειες να εκτελούνται αυτοματοποιημένα, πριν καν επιληφθούν του θέματος οι παγκόσμιοι οργανισμοί, οι οποίοι κρίνουν βάσει του νέου διαμορφωθέντος Status.
   Mετά είναι αργά για δάκρυα.
   Η ολιγωρία & αβελτηρία έχει τεράστιο κόστος, πολλαπλάσιο της όποιας εν ισχύ συνθήκης ή κυρώσεων…

 12. Ο Κονδύλης υποστήριζε ότι αργά η γρήγορα η οικονομική, πληθυσμιακή και στρατιωτική άνοδος της Τουρκίας και η αντίστοιχη υποχώρηση της Ελλάδος θα έκανε την ήττα αναπόφευκτη. Καταλήγοντας σε αυτό το συμπέρασμα στη συνέχεια πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει πρώτη σε πόλεμο με την Τουρκία σε περιοχή και εποχή που θα μπορούσε να διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Φυσικά κατηγορήθηκε για εθνικισμό και πολεμοκαπηλία από την εγχώρια αριστερή διανόηση. Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι ο Κονδύλης ήταν αριστερός φιλόσοφος (παγκόσμιου βεληνεκούς όχι σαν τους ασήμαντους κρατικοδίαιτους διανοούμενους εντός συνόρων) και κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά όχι από εθνικιστικά συναισθήματα αλλά από ψυχρή και αντικειμενική ανάλυση του ελληνοτουρκικού συστήματος.

  Φυσικά οι απόψεις του δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές στην Ελλάδα για πολλούς λόγους. Ιδεολογικής τυφλότητας και αλλαγής του αξιακού πυρήνα του ελληνισμού, και βολέματος. Για χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες θεωρούσαν ως υπέρτατο αγαθό την ελευθερία σε όλα τα επίπεδα της ζωής, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό αλλά και εθνικό. Αυτή τους η προτεραιότητα ήταν προφανής σε όλη την ιστορία μας. Μετά από την είσοδο στην ΕΕ κυρίαρχο αγαθό θεωρείται η ειρήνη. Επομένως έχει απολεσθεί η κινητήριος δύναμη για την ύπαρξη του Ελληνισμού. Αυτός ο βαθύς μετασχηματισμός της ελληνικής ψυχοσύνθεσης φαίνεται ξεκάθαρα σε μια σειρά απο επικίνδυνες ψευδαισθήσεις που είναι κυρίαρχες ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και κομματικής/ιδεολογικής κατεύθυνσης. Αυτές συνοψίζονται με φράσεις κλειδιά «η Τουρκία κάνει επεισόδια με την Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση ή για να εξάγει εσωτερικές της κρίσεις», «η Τουρκία κι η Ελλάδα δε μπορούν να πάνε σε πόλεμο λόγω ΝΑΤΟ» «η Ε.Ε. πρέπει να εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι εξωερικά σύνορα της Ε.Ε.» «η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα τη μετατρέψει σε ένα σταθερό δημοκρατικό και ακίνδυνο κράτος». Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι η αδυναμία αποδοχής της πραγματικότητας και η μετάθεση ευθυνών σε άλλους, κυρίως στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μετά το 1980 πιστέψαμε ότι η είσοδος στην ΕΕ μας έλυσε όλα τα προβλήματα, ότι γίναμε κάτοικοι Παρισίων και Βρυξελλών και μπορούμε απερίσπαστοι να αφοσιωθούμε στο να αγοράζουμε κούρσες, λαπιτόπ και αηφόνια. Όμως εδώ δεν είναι Ευρώπη, ή όπως το είπε ο Σαββόπουλος «εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε». Η γη που ζούμε έχει όλα τα καλά, ήπιο κλίμα καλούς ανθρώπους, και έδαφος και θάλασσα και υπέδαφος. Ήταν όμως και θα είναι πάντα στόχος άλλων, μικρών και μεγάλων τοπικών και παγκόσμιων θηρίων που τη θέλουνε για την πάρτη τους. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ. Οι Έλληνες διαχρονικά είχαν αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα και είχαν αναπτύξει τον πολιτισμό και τη νοοτροπία που τους επέτρεπε να είναι ελεύθεροι και αφέντες αυτού του τόπου, ώστε να ευημερούν και να απολαμβάνουν τ αγαθά του. Ή όταν δεν ήταν να διεκδικούν να ξαναγίνουν με μεγάλη δύναμη. Χωρίς αυτή την συνειδητοποίηση Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει και δε θα υπάρχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *