Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Izvestia» η Ρωσία απέκτησε ναυτική βάση στο Σουδάν και έτσι ευρύτερη και σταθερότερη παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Η βάση θα βρίσκεται στο Πορτ Σουδάν της Ερυθράς Θάλασσας. Με τη βάση αυτή η Ρωσία θα μπορεί πλέον, σε μόνιμη και σταθερή βάση, να ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές ροές από και προς την Ευρώπη και την Ασία. Μαζί με τη βάση στην Ταρτούς της Συρίας, η Ρωσία πλέον θα έχει παρουσία σ’ ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό.

Comments

 1. Λογικό μου φαίνεται , η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ρευστή οπότε θέλει κ να έχει πλοια εκτός Μαυρης Θάλασσας … Συν τα παιχνιδια της στην Αφρική.

 2. Η σύγχρονη γεωπολιτική θεώρηση του Κρεμλίνου έχει στις πρώτες προτεραιότητες της την Αφρική και κυρίως το Ανατολικό κομμάτι της από τα Στενά του Αντεν μέχρι και τις κεντρο ανατολικές χώρες της Αφρικής όπως η Κένυα και Τανζανία από τις οποίες η Ρωσία από την εποχή της ΕΣΣΔ αντάλλασσε καλάσνικοφ με τεράστιες ποσότητες πέρκας που καλλιεργούνται στην λίμνη Βικτώρια.
  Η Ρωσία πλέον έχοντας εξασφαλίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό το ζωτικό της χώρο στα πλαίσια της Heartland μέσω της κατάληψης της Κριμαίας, Οσετίας, Συρίας και Τσετσενίας σημαδεύει πρωτίστως την Αρκτική με τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ορυκτών και την Αφρική για τις σπάνιες γαίες που έχει τόσο ανάγκη.
  Κι αυτή ακριβώς τη σημασία έχει η συγκεκριμένη ναυτική βάση (η μεγαλύτερη στο ανατολικό μέρος της ηπείρου) σε μία χώρα η οποία βρίθει σπάνιων γαιών και ορυκτού πλούτου.
  Η Αφρική είναι το κρυμμένο διαμάντι πλουτοπαραγωγικά στον αιώνα που διανύουμε και οι Ρώσοι θέλουν να είναι αυτοί που θα τρέχουν τις εξελίξεις και όχι οι κινέζοι που έτσι κι αλλιώς έχουν δυνατή παρουσία στη Μαύρη Ηπείρο εδώ και δεκαετίες.

 3. Σκεφτείτε ότι εμείς κάνουμε αμάν για να στείλουμε ένα μαχητικό αεροπλάνο στην Κύπρο. Έτσι για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με δυνάμεις όπως η Ρωσία την οποία σνομπάρουμε κι όλας, για τα όπλα της και την οικονομία της.

  1. Σιγά σιγά με σχέδια, οργάνωση και υλοποίηση η Ρωσία θα αναβαθμίσει των αεροπορικό και ναυτικό στόλο της και θα κατάφερει να ανταπεξέλθει στην στρατιοτικο-επεκτατικη της πολητικη!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *