Η συνεργασία μεταξύ τριών ευρωπαϊκών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας νέας λύσης για θαλάσσιες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα. Οι δοκιμές στη θάλασσα της νέας ολοκληρωμένης πλατφόρμας που ανέπτυξε η ισπανική εταιρεία UTEK πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες. Η νέα λύση βασίζεται σε ένα μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (USV) και ονομάστηκε KALUGA DS.

Το σύστημα περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RCWS) LIONFISH ULTRA LIGHT 12,7 mm από την ιταλική LEONARDO που παράγεται από την ισπανική θυγατρική της εταιρεία LEONARDO HISPANIA για εγχώριους πελάτες και το προηγμένο σύστημα επιτήρησης MLT-SUR-RTM από την ελληνική εταιρεία MILTECH HELLAS. Το σκάφος είναι ένα Narwhal 670 RHIB τροφοδοτούμενο από έναν εξωλέμβιο κινητήρα 150HP Mercury Verado. Η UTEK παρείχε τις μη επανδρωμένες δυνατότητες επί του σκάφους καθώς και τον φορητό Σταθμό Ελέγχου Βάσης ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στην ξηρά ή σε μητρικό πλοίο.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις του Ισπανικού Ναυτικού που βρίσκονται στον Ναυτικό Σταθμό Argameca (Μούρθια) με την πολύτιμη βοήθεια της μονάδας όσον αφορά το προσωπικό και τον εξοπλισμό υποστήριξης, αλλά και τη συνεργασία του ισπανικού Υπουργείου Άμυνας. Ακολούθως, πιστοποιήθηκε ο νέος Προγραμματιστής Αποστολής (Mission Planner) και η πλήρης αυτόνομη πλοήγηση της UTEK με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το LEONARDO LIONFISH ULTRA LIGHT 12,7 mm είναι ένα σύστημα οπλισμού μειωμένου βάρους ικανό να ανιχνεύσει στόχους πέραν των 7 Km χάρη σε ένα Ηλεκτρο- Οπτικό σύστημα με κάμερα ημέρας / νύχτας και αποστασιόμετρο λέιζερ που επιτρέπει αποστάσεις δραστικής βολής έως 2.000 μέτρα. Το LIONFISH ULTRA LIGHT παρέχει υποστήριξη σε όλους τους τύπους θαλάσσιων επιχειρήσεων χάρη στην δυνατότητα 250 βολών.

Το MLT-SUR-RTM (ARGOS Series) είναι μια, οικογένεια Η/Ο συστημάτων επιτήρησης, βασισμένη σε φιλοσοφία IP, συμβατή με το πρωτόκολλο ONVIF, ειδικά σχεδιασμένη για θαλάσσιo περιβάλλον και μπορεί να εγκατασταθεί σε σκάφη (επανδρωμένα ή μη) παρέχοντας πολλές δυνατότητες. Οι διάφορες παραλλαγές περιλαμβάνουν ψυχόμενα και μη-ψυχόμενα συστήματα. Τα προηγμένα συστήματα περιλαμβάνουν σταθεροποιημένο σύστημα βάσης Pan-Tilt και προαιρετικό αποστασιόμετρο LRF. Τα συστήματα είναι αρθρωτά και πλήρως προσαρμόσιμα, ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με την UTEK, η ενσωμάτωση εξοπλισμού προηγμένων επιδόσεων αυξάνει τις δυνατότητες των USV, παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες ασφάλειας και άμυνας θαλάσσιων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την προστασία των θαλάσσιων πόρων (εγκαταστάσεις / πλοία) ή για την κάλυψη του στόλου όταν απαιτούνται αμυντικές / επιθετικές ικανότητες. Η UTEK είναι μια ισπανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη υψηλής αξιοπιστίας και προηγμένων επιδόσεων μη επανδρωμένων συστημάτων που κατέκτησε εξέχουσα θέση στη διεθνή σκηνή με συμφωνίες και εμπορική παρουσία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της MILTECH HELLAS τόνισε τη σημασία των μη επανδρωμένων σκαφών σε θαλάσσια αμυντικά σενάρια. Ενσωματώνοντας εξ αποστάσεως ελεγχόμενες τεχνολογίες απεικόνισης (θερμικές & οπτικές), οι δυνατότητες ενός USV αυξάνονται εκθετικά. Η MILTECH HELLAS είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες στον αμυντικό τομέα που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικών και ηλεκτροπτικών συστημάτων για αμυντικές εφαρμογές. Τα συστήματα θερμικής απεικόνισης της Miltech καλύπτουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές χερσαίων ή αεροπορικών αποστολών και θαλάσσιας επιτήρησης.