Σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ εξελίσσεται η πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Τα μηνύματα για την Άγκυρα δεν είναι καλά και ο Πρόεδρος τη Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Πετρ Πάβελ, δήλωσε ανοιχτά ότι θα υπάρξουν «αναγκαίες επιπτώσεις» («necessary consequences») σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην προμήθεια των S-400.

Η πρώτη επίπτωση θα είναι ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το συμμαχικό ολοκληρωμένο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας. Ο Πάβελ τόνισε ότι «η αρχή της κυριαρχία φυσικά αφορά και στις προμήθειες αμυντικού υλικού, αλλά όπως τα Έθνη είναι κυρίαρχα για τις αποφάσεις τους έτσι είναι και υπεύθυνα για τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους».

Σημείωσε επίσης ότι το ζήτημα δεν είναι η ενσωμάτωση ή μη των S-400 στο τουρκικό και συμμαχικό αντιαεροπορικό δίκτυο, αλλά η ύπαρξη αυτή καθ’ αυτή ενός τέτοιου συστήματος σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες σταθμεύουν και επιχειρούν από την Τουρκία. Για παράδειγμα, όπως επεσήμανε ο Πάβελ, ποιος μπορεί να εγγυηθεί στο ΝΑΤΟ ότι ένα εν ενεργεία σύστημα S-400 στην Τουρκία δεν θα «αξιολογήσει» στην πράξη ένα τουρκικό F-35 ως προς τις ικανότητες stealth που έχει;